Utvisningshotad topptalang får stanna i Sverige

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Utvisningshotade iranska topptalangen Nina får stanna i Sverige. Hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram välkomnar beslutet, men vågar ändå inte dra igång sin storsatsning mot Iran ännu. "Jag vågar inte chansa på Migrationsverket igen", säger han.

Rutger Gyllenram

Rutger Gyllenram

Foto: Ben Smith

Nina är topptalangen från Iran som 2013 handplockades under sina forskningsstudier av företagaren Rutger Gyllenram för sin unika kompetens. Hon har sedan 2014 arbetat heltid på företaget Kobolde & Partners, och har där utvecklat en spetskompetens som hon är ensam om på företaget.

Det i kombination med att Nina kommer från Iran, ett land av stort affärsmässigt intresse för Kobolde & Partners, har gjort henne oersättlig.

Därför togs beskedet om att Nina hotades med utvisning inte väl emot av hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram. Problemet var att hennes pensionsförsäkringspremie inte började betalas förrän Nina fick en heltidstjänst. Dock hade hon då redan arbetat deltid under några månader.

Det ansåg Migrationsverket vara skäl nog att hota med utvisning under hösten 2015, när Nina ansökte om förnyat uppehållstillstånd. När Svenskt Näringsliv talade med Rutger Gyllenram och Nina i december 2016, över ett år efter att ansökan lämnats in, hade Migrationsverket fortfarande inte fattat beslut om Ninas uppehållstillstånd skulle förlängas eller inte.

Under julen kom de goda nyheterna. Ninas ansökan om tvåårigt uppehållstillstånd från oktober 2015 godkändes.

– Det känns väldigt skönt och det var en befrielse att jag fick ett positivt svar, säger Nina.

Däremot så beviljades tillståndet retroaktivt och därför går det ut redan i oktober i år. Rutger Gyllenram ställer sig kritisk till det.

– Det är såklart en otrolig lättnad för Nina, och för mig, att hon får stanna. Men det innebär också bara några månaders respit innan det är dags att börja jobba på en ny ansökan. Det är väldigt märkligt att bakdatera det sådär, och det ger både Nina och Kobolde & Partners en mycket kort planeringshorisont, säger han.

När det är dags att ansöka om förnyat tillstånd i oktober, borde Nina ha uppfyllt villkoren för att få ett permanent uppehållstillstånd. Fram till dess kommer Kobolde & Partner ändå inte kunna dra igång sin stora satsning mot Iran, eftersom man inte vill riskera att det blir en tvärnit igen, menar Rutger Gyllenram.

– Vi vågar inte satsa fullt ut på Iran igen förrän Ninas permanenta uppehållstillstånd är klart. Vi förlorar för mycket om det blir nya problem på grund av Migrationsverket, det vågar vi inte chansa på igen. Det är en för stor politisk risk och jag litar inte på myndigheterna efter detta.

Regeringen har nu föreslagit att arbetsgivaren ska ges möjlighet att korrigera eventuella felaktigheter i arbetsavtalen innan Migrationsverket tar sitt slutgiltiga beslut om arbetstillstånd. Arbetsgivare som uppsåtligen gör fel riskerar fängelse.  

I det regleringsbrev som Migrationsverket fick i samma veva, står det att myndigheten ska arbeta för ”effektivisering av verksamheten samt för en rättssäker och likformig handläggning”. Månadslånga väntetider kan därmed vara till ända.

Rutger Gyllenram är försiktigt positiv till beskeden om det nya förslaget och det nya regleringsbrevet. Men han vet också vad det är företagarna behöver från myndighetshåll:

– Drömscenariot är tydliga och transparanta regler med snabb hantering. Vi företagare, speciellt småföretagare, behöver få tydliga och klara riktlinjer. Får man det, då gör man rätt. Det ligger i vår natur, säger han.

Nina heter egentligen något annat.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.
NYHET Publicerad:

Hussein utvisas – kan strida mot praxis

KOMPETENSUTVISNING Blivande vd:n Hussein Ismail på Birka Biostorage AB i Lund utvisas till Libanon. Anledningen: för snart tre år sedan fick han för lite i lön. ”En lagöverträdelse” enligt Migrationsverket, men utvisningsbeslutet kan strida mot ny praxis.
NYHET Publicerad:

It-specialisten Wu får stanna

ARBETSKRAFTSINVANDRING It-specialisten Yunzhi Wu andas ut. Migrationsverket beviljar familjen permanent uppehållstillstånd. Nu kan vi fokusera på arbetet, lära oss svenska bättre och njuta av livet, konstaterar han.
NYHET Publicerad:

Kompetensutvisningarna fortsätter: "Inte värdigt Sverige"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Arbetskraftsinvandrare fortsätter att utvisas trots att ny praxis bör gälla sedan ett par månader tillbaka. Nu utvisas Lulzim Rashiti med familj och Hamed Jahangiran på grund av bagatellartade fel. "Vi känner oss lurade”, säger Lulzim Rashiti.
NYHET Publicerad:

Utredningen som kan leda till nya kompetensutvisningar

KOMMENTAR Regeringens utredning, som föreslår att mindre fel i anställningar inte ska behöva leda till utvisning av arbetskraftsinvandare, riskerar att slå fel. Risken är att förslaget istället leder till nya kompetensutvisningar om förslagen träder i kraft i dess nuvarande utformning. Det skriver Patrik Karlsson och Amelie Berg i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Efterlängtad ny praxis hindrar kompetensutvisningar

KOMMENTAR Migrationsöverdomstolens nya domar är efterlängtade och inger hopp för många. Sannolikt kommer domarna att leda till att färre arbetskraftsinvandrare tvingas lämna sina jobb och Sverige på grund oavsiktliga misstag, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Danyar får stanna – dom blir ny praxis

DOM Danyar Mohammed hotades av utvisning för en lönemiss på 460 kronor. Nu vinner han i Migrationsöverdomstolen, som slår fast att han får stanna i Sverige. Domen blir ny praxis. ”Jag är så glad över det här beskedet”, säger han.
NYHET Publicerad:

"Regeringen vill inte ha högkompetenta arbetskraftsinvandrare här"

ENTREPRENÖR GRANSKAR Ning såg en god vän utvisas efter fyra år i Sverige, på grund av en tidigare arbetsgivares misstag. Det fick honom att starta en sajt som samlar vittnesmål från arbetskraftsinvandrare som hotas av samma öde. ”Budskapet är att den svenska regeringen inte vill ha arbetskraftsinvandrare här”, säger han.
NYHET Publicerad:

"Första gången LO går med på sänkta lönekostnader"

ETABLERINGSJOBB Svenskt Näringsliv har länge arbetat för att hitta en bra lösning för att få nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. Nu finns ett färdigt förslag, etableringsjobben, som är en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare. ”För första gången på över hundra år säger LO att vi behöver sänka lönekostnaderna för att det ska kunna bli fler jobb”, säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Dags för regeringen ta ansvar för etableringsjobben

ARBETSMARKNAD Fack och arbetsgivare är överens om etableringsjobb. Men för att anställningarna ska bli verklighet krävs att även regeringen tar sin del av ansvaret, anser vice vd Peter Jeppsson.