Utvisningshotad topptalang får stanna i Sverige

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Utvisningshotade iranska topptalangen Nina får stanna i Sverige. Hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram välkomnar beslutet, men vågar ändå inte dra igång sin storsatsning mot Iran ännu. "Jag vågar inte chansa på Migrationsverket igen", säger han.

Rutger Gyllenram

Rutger Gyllenram

Foto: Ben Smith

Nina är topptalangen från Iran som 2013 handplockades under sina forskningsstudier av företagaren Rutger Gyllenram för sin unika kompetens. Hon har sedan 2014 arbetat heltid på företaget Kobolde & Partners, och har där utvecklat en spetskompetens som hon är ensam om på företaget.

Det i kombination med att Nina kommer från Iran, ett land av stort affärsmässigt intresse för Kobolde & Partners, har gjort henne oersättlig.

Därför togs beskedet om att Nina hotades med utvisning inte väl emot av hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram. Problemet var att hennes pensionsförsäkringspremie inte började betalas förrän Nina fick en heltidstjänst. Dock hade hon då redan arbetat deltid under några månader.

Det ansåg Migrationsverket vara skäl nog att hota med utvisning under hösten 2015, när Nina ansökte om förnyat uppehållstillstånd. När Svenskt Näringsliv talade med Rutger Gyllenram och Nina i december 2016, över ett år efter att ansökan lämnats in, hade Migrationsverket fortfarande inte fattat beslut om Ninas uppehållstillstånd skulle förlängas eller inte.

Under julen kom de goda nyheterna. Ninas ansökan om tvåårigt uppehållstillstånd från oktober 2015 godkändes.

– Det känns väldigt skönt och det var en befrielse att jag fick ett positivt svar, säger Nina.

Däremot så beviljades tillståndet retroaktivt och därför går det ut redan i oktober i år. Rutger Gyllenram ställer sig kritisk till det.

– Det är såklart en otrolig lättnad för Nina, och för mig, att hon får stanna. Men det innebär också bara några månaders respit innan det är dags att börja jobba på en ny ansökan. Det är väldigt märkligt att bakdatera det sådär, och det ger både Nina och Kobolde & Partners en mycket kort planeringshorisont, säger han.

När det är dags att ansöka om förnyat tillstånd i oktober, borde Nina ha uppfyllt villkoren för att få ett permanent uppehållstillstånd. Fram till dess kommer Kobolde & Partner ändå inte kunna dra igång sin stora satsning mot Iran, eftersom man inte vill riskera att det blir en tvärnit igen, menar Rutger Gyllenram.

– Vi vågar inte satsa fullt ut på Iran igen förrän Ninas permanenta uppehållstillstånd är klart. Vi förlorar för mycket om det blir nya problem på grund av Migrationsverket, det vågar vi inte chansa på igen. Det är en för stor politisk risk och jag litar inte på myndigheterna efter detta.

Regeringen har nu föreslagit att arbetsgivaren ska ges möjlighet att korrigera eventuella felaktigheter i arbetsavtalen innan Migrationsverket tar sitt slutgiltiga beslut om arbetstillstånd. Arbetsgivare som uppsåtligen gör fel riskerar fängelse.  

I det regleringsbrev som Migrationsverket fick i samma veva, står det att myndigheten ska arbeta för ”effektivisering av verksamheten samt för en rättssäker och likformig handläggning”. Månadslånga väntetider kan därmed vara till ända.

Rutger Gyllenram är försiktigt positiv till beskeden om det nya förslaget och det nya regleringsbrevet. Men han vet också vad det är företagarna behöver från myndighetshåll:

– Drömscenariot är tydliga och transparanta regler med snabb hantering. Vi företagare, speciellt småföretagare, behöver få tydliga och klara riktlinjer. Får man det, då gör man rätt. Det ligger i vår natur, säger han.

Nina heter egentligen något annat.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Jag önskar att byråkratin fungerade smidigare"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utan arbetskraft från Rumänien och Polen skulle skogsvårdsföretaget Svensk Skogsservice AB stå sig slätt. "Vi har vuxit snabbt och jag hoppas på fortsatt tillväxt, men allt hänger på om vi lyckas hitta arbetskraft", menar Joakim Gustafsson, huvudägare och vd.
NYHET Publicerad:

Praktikant öppnade dörren till ny marknad

INTEGRATION När asylsökande Bashar Mustafa fick praktik på Morakniv var det för att företaget ville göra en insats för samhället. I fjol sålde han för sju miljoner. "När Bashar kom in tog våra affärer i Mellanöstern fart", säger vd Henk Noback.
NYHET Publicerad:

Ubi jobbar 160 procent – utvisas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sedan Ubi kom som asylsökande från Sydostasien för knappt två år sedan, har han jobbat mer än heltid hos två arbetsgivare. Nu har han fått avslag på sin asylansökan och tvingas lämna landet. ”Utöver den personliga sorgen, så är det brutalt för verksamheten att han bara försvinner från en dag till en annan”, säger hans arbetsgivare Josefin Elmer, ägare till O´ Learys i Mora.
NYHET Publicerad:

Utvisas för fem år gammal miss

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Safiqul Alam är den senaste i raden av utländska personer som utvisas på grund av formella småmissar. ”Jag har investerat mina guldår i Sverige”, säger han. ”Mycket olyckligt” säger Volvo CE som förlorar en värdefull medarbetare med nischkompetens som knappt går att hitta.
NYHET Publicerad:

Moderatledarens recept för fler jobb

ARBETSMARKNAD Inför en ny lärlingslik anställningsform, skapa 150 000 enkla jobb och lägg ner Arbetsförmedlingen. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras recept för att få fler i arbete och lyfta svensk ekonomi.  Men för att skapa förutsättningar för jobbskapande måste företagsklimatet vässas, anser hon.
NYHET Publicerad:

Myndigheterna backar – Iza får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Yahia ”Iza” Damlkhi hade bott i Sverige i 12 år när han och hans familj hotades av utvisning. Detta efter att ha följt Arbetsförmedlingens råd. Men strax innan jul kom glädjebeskedet: Iza och familjen får stanna i Sverige. ”Det var det bästa samtalet jag har fått i hela mitt liv”, säger han.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring gör Sverige rikare

DEBATT Öppenhet, rörlighet och kompetens. Det är ledorden för framtidens arbetsmarknad. Vi ser med oro på utvecklingen i omvärlden och uppmanar därför regeringen att se över reglerna för arbetskraftsinvandring. Det skriver Göran Arrius, Saco, och Carola Lemne, Svenskt Näringsliv i Svenska Dagbladet idag.
NYHET Publicerad:

Utvisningshotad topptalang får stanna i Sverige

ARBETSKRAFTSINVANDRING Utvisningshotade iranska topptalangen Nina får stanna i Sverige. Hennes arbetsgivare Rutger Gyllenram välkomnar beslutet, men vågar ändå inte dra igång sin storsatsning mot Iran ännu. "Jag vågar inte chansa på Migrationsverket igen", säger han.
NYHET Publicerad:

Topptalang hotas av utvisning

ARBETSKRAFTSINVANDRING När iranska Nina forskade vid KTH handplockades hon av företagaren Rutger Gyllenram. Efter flera år i Sverige hotas hon nu av utvisning på grund av en minimal administrativ miss. ”Nina har en kompetens som är helt unik och vital för mitt företag. Istället för att ta tillvara den, hotas hon med utvisning”, säger Rutger Gyllenram.
NYHET Publicerad:

”Situationen är fortsatt miserabel”

ARBETSKRAFTSINVANDRING Sirajul Islam sitter fast i en rävsax. Trots att han lämnade in sin asylansökan för 14 månader sedan har han fortfarande inte fått en handläggare i ärendet. Som inköpsansvarig i en butik måste han kunna resa utomlands, men det får han inte. Nu håller butiken på att gå omkull. ”Situationen är katastrofal”, säger arbetsgivaren Christina Nygren.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandrare stoppas av bagateller

DEBATT Ett stort antal företagare protesterar mot att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av bagatellartade misstag.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandringen tillför stora värden

ARBETSMARKNAD "Vi kan konstatera att arbetskraftsinvandringen tillför stora värden för de rekryterande företagen och samhällsekonomin", säger Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert, i en kommentar till en rapport om vilka samhällsekonomiska värden arbetskraftsinvandringen ger Sverige. "Hittills har debatten knappt berört dessa frågor", säger hon.
NYHET Publicerad:

Syed Latif på väg hem

INTEGRATION Syed Latif utvisades på grund av att han fick sitt jobb på fel sätt. Det var för fem månader sedan. Nu är han på väg tillbaka till Sverige. Ett nytt jobb, alla vänner och hans språkcafé väntar på honom här hemma. ”Jag är så glad över att få komma hem igen. Hela mitt liv är i Sverige”, säger Syed Latif.
NYHET Publicerad:

Topptalang tvingas lämna landet

ARBETSMARKNAD Tayyab Shabab från Pakistan är hett eftertraktad för sin spetskompetens inom IT. I våras fick han jobb på snabbväxande mobilutvecklaren Dynamo, men en miss av hans förre arbetsgivare gör att han nu utvisas. ”Det är helt galet”, säger Dynamos vd Mathias Plank som står inför att tappa en av sina bästa utvecklare. 
NYHET Publicerad:

Engelsk skola rekryterar från hela världen

ARBETSKRAFTSINVANDRING Målet är att lära elever flytande engelska. Kravet är att hitta lärare som har engelska som modersmål. Men för att få mångfald i undervisningen kräver Engelska Skolan att Migrationsverket håller vad de lovar.
NYHET Publicerad:

Utvisas för att ha följt Arbetsförmedlingens råd

INTEGRATION Yahya ”Iza” Damlkhi från Jordanien har bott i Sverige i 13 år. Nu hotas han, hans fru och deras två små döttrar av utvisning. Anledningen är att de följde Arbetsförmedlingens råd när han tog ett jobb. ”Jag trodde man kunde lita på vad myndigheterna säger i Sverige. Jag förstår inte hur det kunde bli så här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Syed Latif utvisades i onödan för Linkedinjobb

INTEGRATION Migrationsverket utvisade Syed Latif för att han sökte jobb via Linkedin med hänvisning till gällande regler. Nu menar EU-kommissionen att Migrationsverket gjorde fel. ”Det känns bra att veta att jag inte har gjort fel”, säger Syed Latif trots att det är för sent få tillbaka jobbet. Men han vill inget annat än att komma tillbaka till Sverige.
NYHET Publicerad:

13 månader för att få arbetstillstånd

MYNDIGHETSKAOS Tacton har flera segdragna ärenden om förlängda arbetstillstånd hos Migrationsverket. Ett har pågått i 13 månader. I de anställdas arbetsuppgifter ingår möten utomlands, men så länge handläggning pågår kan de inte lämna Sverige. ”Konsekvensen blir att våra medarbetare inte kan göra sina jobb”, säger Christer Wallberg, vice ordförande.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring får fart på svenska företag

ARBETSMARKNAD I jakten på nya medarbetare räddas svenska företag många gånger av utländsk arbetskraft. Arbetskraftsinvandring är avgörande för såväl kompetensförsörjning som expansionsmöjligheter, visar en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Oleg vill jobba – men stoppas av Migrationsverket

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket hade lovat en snabb hantering av ansökan om säsongsanställning. Så blev det inte. Nu sitter lantbrukaren Oleg Bondarenko fast i Ukraina och inväntar besked. Han vill inget annat än att komma till Övergrans Jordbruk där han jobbat de senaste tio åren. ”Jag känner mig onyttig, jag vill hjälpa till”, säger han.