Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

NYHET Publicerad

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.

Elvir Blazevic

"Vi är flexibla gentemot personalen och då känner de sig trygga", säger Elvir Blazevic, vd på Allas vård och omsorg.

Foto: LEENA EKROTH

När hemtjänstföretaget i Enköping där Murisa Blazevic jobbade som sjuksköterska lades ner vårvintern 2016 bestämde hon och hennes man Elvir sig för att ta över verksamheten och ge den namnet Allas vård och omsorg.

– Min fru är otroligt målmedveten, älskar att vara sjuksköterska och brinner för sitt jobb. Hon är verksamhetschef och jag hanterar det ekonomiska och praktiska, och agerar som hennes stöd.

För Elvir Blazevics del innebar det att han fick lämna sitt åkeriföretag och restaurangjobb i Stockholm.

– I början längtade jag tillbaka till min lastbilshytt, men efter ett tag kände jag att det här arbetet ger så mycket mer. Jag blir glad av att se hur vi kan förändra livet för så många.

Ganska snabbt strömmade både gamla och nya kunder till och idag har företaget 40 anställda och 70–75 kunder. Förra året utsågs Allas vård och omsorg till årets komet i Enköpings kommun.

Med tanke på kompetensbristen inom vård och omsorg är en viktig faktor att göra sig attraktiv som arbetsgivare, poängterar han. Bland annat har Allas vård och omsorg arbetat mycket med arbetsmiljön.  Beslutsvägarna är korta, kommunikationen tydlig och problem hanteras direkt. Det har lett till att många anställda har lockat sina kompisar till företaget.

– Jag och min hustru jobbar väldigt nära våra anställda. Vi är flexibla gentemot personalen och då känner de sig trygga. När alla upplever att de kan vara med och påverka finns inga hinder – de vet att det alltid löser sig.

När det går bra för företaget får även personalen vara med och ta del av överskottet. I december delades en bonus till medarbetarna – något som är ovanligt i branschen.

– Året innan hade vi två vakanta tjänster som personalen täckte upp för och då tog vi ut motsvarande pengar och fördelade på dem i stället. De ser att vi ser dem och det ger lojalitet.

Redan från början slog paret fast att Allas vård och omsorg inte ska vara som andra hemtjänstföretag. Det gäller att alltid försöka se individen och ta sig tid för att se kundens behov, förklarar han.

– För oss är kunden aldrig bara ett nummer. Vi bygger långsiktiga relationer och anstränger oss för att vara flexibla och planera om så att det passar dem. Det är så man lyckas.

Även om jobbet som ska göras är det samma som för kommunen och andra aktörer, hävdar Elvir Blazevic att Allas vård och omsorg är annorlunda.

– Alla har sitt biståndsbeslut men det går att utföra med en stor känsla för personen. Kärnan är att vi gör det på ett familjärt sätt. Vi försöker att matcha kunder och personal och det skapar trivsel för båda.

Till exempel är flera av de anställda över 60 år. Många av kunderna har behov av social kontakt och uppskattar att det kommer någon som de kan känna igen sig i.

– Det blir mer som en kompis som kommer i stället för ”någon från hemtjänsten”.  Vi anpassar hela tiden och jobbar med detaljer. Det är små saker som gör skillnad.

Paret vill fortsätta att expandera verksamheten men vinstdebatten och smutskastningen av branschen har påverkat negativt. Det blir lite avslaget, konstaterar han. Nu inväntar de höstens val.

– Efter höstens val ser vi åt vilket håll regeringen vill driva branschen och därefter beslutar vi om vi ska satsa på nya lokaler nästa år och ytterligare accelerera i vår verksamhet eller om vi ska lägga om kursen, säger Elvir Blazevic.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.