Joakim Fagerudd i fabriken i Gimo
Foto: Sandvik Coromant

"Våra ägare, kunder, medarbetare och blivande medarbetare har alla ett intresse av att vi blir mer hållbara och det gäller för oss att vi visar vad varumärket står för", säger platschef Joakim Fagerudd.

Lönsam hållbarhet i fokus hos Sandvik Coromant

NYHET Publicerad

MILJÖSATSNING Sandvik Coromant i Gimo har världens största fabrik för tillverkning av skär- och verktygssystem, företaget är också en stor aktör i branschens hållbara utveckling. I samarbete med Länsstyrelsen Uppsala jobbar man för att lyfta miljöarbetet ytterligare. “Ett hållbart tänk slår an i alla perspektiv, det är en fråga om lönsamhet och planetens hälsa”, säger platschef Joakim Fagerudd.

porträtt Anna Karlsson

"Vårt projekt “Färdplan för ett hållbart län” har fått ett stort gensvar från det lokala näringslivet" berättar Anna Karlsson, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen.

Foto: Hanna Johansen
Porträtt Joakim Fagerudd

"Att skapa en gemensam plan framåt genom att flera aktörer samlas vid samma bord, och sedan kunna jobba synkat mot samma mål är helt rätt initiativ, som kommer få saker att hända", säger Joakim Fagerudd om projektet.

Foto: Sandvik Coromant

I fabriken i Gimo tillverkas produkter som används inom bearbetningsindustrin till bland annat borrning, fräsning, svarvning och slipning i metall. Som för många industriföretag har klimatfrågan blivit en motivation att utveckla fabriken under senare år.

– Det finns massor av intressenter kring frågan, vilket gör att det känns helt naturligt för oss att driva på utvecklingen. Våra ägare, kunder, medarbetare och blivande medarbetare har alla ett intresse av att vi blir mer hållbara och det gäller för oss att vi visar vad varumärket står för. Bland annat när vi får besök i fabriken i Gimo kretsar ofta besökarnas frågor kring just hållbarhet och klimatnytta, säger platschef Joakim Fagerudd.

Grundläggande i arbetet är att skapa en bild av hur man kan ta utvecklingen vidare.

– Den stora förändringen lanserade vi för bara lite över ett år sedan och det är att vi skapat ett hållbarhetsverktyg kallat Grön fabrik som gör att vi kan mäta hur hållbara vi är. Hållbarhet är ett ord på allas läppar men för oss är det viktigt att kunna få konkreta fakta om hur vi förbättras och hur vi kan bli ännu bättre. Verktyget är kopplat till FN:s globala hållbarhetsmål och behandlar både ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.

Arbetet att bli mer hållbara har inneburit miljövinster.

– Det finns flertalet vinster man gör genom att bli hållbara. Bland annat har vi bytt ut uppvärmningen i fabriken från oljeeldning till fjärrvärme med flis, något som gjort att vi sparat 1800 ton koldioxid. Minskningen motsvarar utsläpp från cirka 1200 bilar i normaltrafik under ett år. Ett hållbart tänk slår an i alla perspektiv, det är både en fråga om lönsamhet och planetens hälsa. Men också för samhället och den sociala aspekten, då vi märker att både medarbetare och boende i närområdet kring fabriken uppskattar att vi tar dessa frågor på allvar.

Sandvik Coromant kan stoltsera med att ha arbetat med hållbarhet i decennier, men det var först för några år sedan som man tog fram en hållbarhetsplan i enlighet med FN:s globala mål.

– Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor i flera år och när vi för 1,5 år sedan la i en högre växel fick vi direktiv från Sandvik att höja nivån och förhålla oss till de globala målen, men också tog fram mätverktyget Grön Fabrik. Sedan dess har vi tagit fram aktiviteter inom flera områden för att göra de önskade förflyttningarna på skalan. Vi jobbar också allt mer med att göra vår utveckling publik.

För Sandvik, likt många andra industriföretag, är det en stor utmaning att hitta kompetens som kan bidra till den hållbara utvecklingen.

– Det handlar om att bygga på kompetens inom verksamheten och lära oss hur vi ska jobba med hållbarhet och uppehålla löpande utveckling. Många företag står inför denna utmaning, allt fler söker efter samma typ av kompetens för att kunna genomföra en hållbar resa. Dessutom finns det ju en infrastrukturell fråga, om hur Sverige som land ska hinna med att till exempel elektrifiera i tid. Särskilt viktig är frågan i Uppsala län där vi redan har utmaningar med elnätverket.

Ännu kan Joakim Fagerudd inte dela med sig av hur den framtida hållbarhetsutvecklingen ser ut för Sandvik Coromant, men man har flera projekt på gång för att ta arbetet vidare.

– Vi tittar på flertalet lösningar men inget jag kan berätta om idag. Men det finns ett uppenbart intresse runt solenergi, vår anläggning producerar vätgas och vi tittar på nya energialternativ. Allt är tills vidare planer som förhoppningsvis kan realiseras några år bort i tiden.

Sandvik Coromant i Gimo är ett av de 30 företag som avlagt ett hållbarhetslöfte genom länsstyrelsens projekt “Färdplan för ett hållbart län”.

– Det är jätteviktigt med olika aktörer. Kommun och region är möjliggörande, samtidigt som näringsliv kan ställa krav. Att skapa en gemensam plan framåt genom att alla samlas vid samma bord, och sedan kunna jobba synkat mot samma mål är rätt initiativ, som kommer få saker att hända, säger Joakim Fagerudd.

Färdplanen är ett första åtgärdsprogram i en serie av fyra, som har tagits fram i samråd med Uppsala läns miljö- och klimatråd med representanter från såväl näringsliv som LRF. Enligt Anna Karlsson, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen, har gensvaret från det lokala näringslivet varit stort. Hon menar att det är fördelaktigt med en modell där aktörerna själva väljer vilka aktiviteter de har möjlighet att genomföra.

– Vi har blivit inspirerade av aktörerna som är med! Det har till exempel blivit tydligt att företagen har lättare att ta sig an ett sånt här projekt i jämförelse med offentliga verksamheter. Flexibilitet och enklare beslutsprocesser kan vara en stor fördel, säger Anna Karlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

CORONAKRISEN Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.