Vi är ingen miljöfarlig industri

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Sen 2010 har jag haft visionen att odla jätteräkor på ett miljövänligt sätt i Sverige. Efterfrågan på livsmedel från hav och sjö är kraftigt växande och bör tillfredsställas på ett för samhället och miljön positivt sätt.

Matilda Olstorpe

Matilda Olstorpe, Assoc. Prof. Microbiology och vd på Vegafish

Vi ser framför oss en global satsning, där mer och mer av vårt proteinintag odlas på ett ekologiskt korrekt och hållbart sätt.

Vegafish står för nästa generation av miljövänligt vattenbruk. Odlingsmetoden baseras på den s.k. Bioflock-metoden, ett naturligt mikrobiellt ekosystem som ger en probiotisk odlingsmiljö, minskar foderanvändning och är basen i vattenreningen. Med denna teknik öppnas möjligheterna att inte bara odla jätteräkor utan även andra fisk- och skaldjursarter på ett miljömässigt och socioekonomiskt fördelaktigt sätt. Odlingen är landbaserad och sluten vilket minimerar påverkan på omgivande miljö. Vegafish odling använder ingen antibiotika eller andra skadliga komponenter som ofta förekommer i de odlingar Sverige idag importerar räkor ifrån.

Genom nyttjande av spillvärme från annan industri för uppvärmning av odlingsbassängerna skapas en grönare energiharmoni. En inhemsk produktion av en tropisk delikatess minskar transporter och ger konsumenterna tillgång till en närproducerad produkt av yppersta kvalitet VegaFish odlar helt enkelt jätteräkor med en naturlig metod där vi med modern vetenskap hjälper naturen på traven. 

Något som ställer till det, inte bara för mig utan för hela vattenbrukssverige, är ett föråldrat tillståndssystem. Önskar man ökad inhemsk produktion av fisk och skaldjur måste tillståndssystemet ses över. Det måste anpassas till dagens nya moderna landbaserade produktionssystem där miljönyttan redan finns inkorporerad i produktionsprocessen och den dagliga verksamheten.

Idag styrs graden av tillstånd utifrån använd mängd foder i en fisk och skaldjursodling. Används mindre än 40 ton foder så är tillståndsförfarandet acceptabelt. Men nyttjas över 40 ton foder så krävs en B-ansökan och en fullständig MKB (miljökonsekvensbeskrivning). Vi vattenbrukare jämställs i Miljöbalken med vilken industri som helst. Graden av tillstånd borde istället baseras på mängden utsläpp från odlingarna och dess eventuella miljöpåverkan.

I dagens nya landbaserade system där man inte låter näringsämnen flöda fritt från odlingssystem till havet, så kan man inte låta denna föråldrade uppdelning av tillstånd ligga kvar. Det är ett enormt arbete att ta sig igenom, det tar tid och det kan ta upp till 2 år att få svar på tillståndsansökan. Det är inte frågan om att vattenbrukare ska undgå Miljöbalken och inte värna om miljön, men det måste vara rimliga gränser och krav för nya innovativa och miljövänliga slutna system när det kommer till tillstånd. Det är en fråga om hurvida man önskar inhemsk fisk -och skaldjursproduktion i Sverige eller inte.

Miljöbalken är skriven så att den kan tolkas olika av olika instanser. Det är inte rimligt att lagstiftningen skall vara så tolkningsbar att den skapar olika produktionskrav och riktlinjer för verksamheter mellan odlingsställen placerade i olika län. Detta påverkar kraftigt företagens ekonomi och konkurrenskraft negativt.

Att göra en MKB är avskräckande för vilken vattenbrukare som helst och arbetet slukar tid och pengar. Det leder till att vi idag inte utvecklar några större vattenbruksföretag i Sverige utan stannar inom det småskaliga bruket. Detta är tvärtemot vad som anges i regeringens livsmedelsstrategi, där man har förhoppningen att en ökad och hållbar produktion av livsmedel ska kunna leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.

Ska det krävas en hemställan från respektive vattenbrukare för att få till en förändring och möjliggöra utveckling av det Svenska vattenbruket?

Matilda Olstorpe, Assoc. Prof. Microbiology och CEO
Vegafish

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Man måste vara beredd att tänka nytt"

CORONAKRISEN Hallå där Anna Hidegren, arrendator av Rullsands Havsbad och Camping. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Noors Slott efterlyser mer flexibla krisåtgärder

CORONAKRISEN Noors slott i Knivsta ekar tomt och företaget har drabbats hårt i och med den pågående coronakrisen. Företaget som just nu borde gå in i sin bästa period står istället med avbokade konferenser, bröllop och fester. Trots hjälp i form av krispaket kämpar ägare Sofia och Håkan Hjärner för att för att hålla företaget flytande. ”Jag vet ju att man måste gå efter likabehandlingsplan och det ska vara lika för alla företag, men alla är inte drabbade på samma sätt”, säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Bästa och sämsta företagsklimatet finns i Norduppland

FÖRETAGSKLIMAT När företagen sätter betyg på företagsklimatet i Uppsalaregionen får Älvkarleby det högsta och Östhammar det lägsta helhetsbetyget, 3,61 respektive 2,76 på en sexgradig skala.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher är hårt drabbade av coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så här ser företagen i Uppsalaregionen på framtiden

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Uppsalaregionens företag beskriver ett läge som ser något ljusare ut än riket som helhet, även om bilden är långt ifrån ljus. "Det är viktigt att ta situationen på största allvar, att stötta företagen på alla sätt det är möjligt och hålla noga koll på utvecklingen framöver för att kunna göra mer där det behövs", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU, en väg ur krisen

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Anna-Lena Holmström i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla i en hårt pressad bransch

CORONAKRISEN Uppsala läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Joakim Mattsson, vd på Håbo Buss.
NYHET Publicerad:

Få kontakter i omsorgen är livsnödvändigt

CORONAKRISEN På Allas Vård och Omsorg i Enköping är fokus i coronakrisen att deras kunder ska träffa så få personer som möjligt under en vecka. "Det är viktigt för att skapa trygghet i vanliga fall, just nu är det livsnödvändigt. Ju färre kontakter, desto bättre", säger vd Elvir Blacevic.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägaren Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.