KG Knutsson ABs lager i Enköping, bild på byggnaden.
Foto: KG Knutsson AB

En bit utanför Enköping ligger KG Knutsson ABs logistikcenter. Från fastighetens 33 000 kvadratmeter skickar de årligen ut 300 000 leveranser inom hela Sverige samt till Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

NYHET Publicerad

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.

Porträtt på Malin Möller

"Vi vill kunna erbjuda våra kunder och våra kunders kunder hållbara valmöjligheter. Inspirera dem till smartare konsumtion och uppmuntra dem till att göra miljövinster. Det är det största vi kan bidra till i hållbarhetsarbetet", säger Malin Möller.

Foto: KG Knutsson AB

En bit utanför Enköping ligger KG Knutsson ABs logistikcenter. Från fastighetens 33 000 kvadratmeter skickar de årligen ut 300 000 leveranser inom hela Sverige samt till Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Företaget, som är en ledande tillverkare och leverantör av tekniskt högkvalitativa produkter inom fordons- och marinbranschen, har även ett antal butiker i Autoexperten runt om i landet och flera anslutna verkstäder, bland annat i Uppsala och Enköping. Hållbarhet är ett av deras kärnvärden och de jobbar för att göra det lättare för sina kunder att välja hållbara alternativ.

– Det pågår en stor omställning inom fordonsbranschen mot mer hållbara sätt att ta sig fram på oavsett om det är med bil eller om det är arbetsfordon. Vi ser det som att företag som inte jobbar med hållbarhetsfrågan i framtiden kommer inte finnas kvar, säger Malin Möller chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KG Knutsson AB och som jobbat med hållbarhetsfrågor i över 20 år.

Företaget är en av de cirka 30 aktörer som skrivit på ett hållbarhetslöfte genom Länsstyrelsens projekt ”Färdplan för ett hållbart län”. Ett åtgärdsprogram med syftet att öka takten i genomförandet av åtgärder för att minska de klimatpåverkande utsläppen och effektivisera energi­användningen i länet.

– För oss är det viktigt att bidra med vårt kunnande och medverka med det som är våra styrkor. Vi har länge jobbat med hållbarhetsfrågor och genom samarbetet kan vi visa att vi vill vara med och driva klimatfrågan och förhoppningsvis inspirera andra, förklarar Malin Möller.

KG Knutsson AB hoppas att samarbetet ska synliggöra deras hållbarhetsarbete på en lokal nivå och att både KG Knutsson AB och Autoexpertens varumärke ska stärkas och öka i anseende. Malin Möller menar att:

– Hållbarhetslöftet är ett ställningstagande där både offentlig verksamhet och företag går ihop och arbetar tillsammans för att skapa förändring.

För företaget innebär nästa steg i arbetet mot ett mer hållbart klimat att börja ta beslut utifrån de hållbarhetsstrategier de åtagit sig och göra uppföljningar på de initiativ som redan startats. De fokusområden de valt är helt i linje med vilken typ av arbetsplats de är för att kunna göra förändringar där det verkligen gör skillnad och ger som störst bidrag till klimatet.

– Vårt fokus i färdplanen är framförallt de frågor som rör konsumtion, vi vill jobba mot en mer hållbar konsumtion och ett av huvudspåren i vårt arbete är cirkulär ekonomi.

I framtiden står KG Knutsson AB och Autoexperten inför en rad utmaningar i och med den stora omställningen som just nu sker i fordonsbranschen.

– Hur framtiden ser ut är en utmaning i sig, i med digitalisering, elbilar och självkörande bilar. Vi kan inte skrota alla bilar som rullar just nu och byta dem mot klimatvänliga fordon, men vi vill bidra till att bilarna som rullar just nu har en lägre klimatpåverkan.

KG Knutsson AB är i processen av att starta upp och utbilda de första verkstäderna för att kunna erbjuda sina kunder möjligheten att konvertera sina bensinbilar till etanol. Företaget ser det som en bit på vägen för att minska klimatpåverkan och hjälpa sina kunder göra miljövinster.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder och våra kunders kunder hållbara valmöjligheter. Inspirera dem till smartare konsumtion och uppmuntra dem till att göra miljövinster. Det är det största vi kan bidra till i hållbarhetsarbetet, avslutar Malin Möller.

Färdplan för ett hållbart län

30 företag i länet har skrivit på ett hållbarhetslöfte genom länsstyrelsens projekt "Färdplan för ett hållbart län".

Färdplanen är ett första åtgärdsprogram i en serie av fyra, som har tagits fram i samråd med Uppsala läns miljö- och klimatråd med representanter från såväl näringsliv som LRF för att få en mer positiv utveckling för miljön och öka förutsättningarna för att nå miljömålen.

Läs mer här

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

ÅTGÄRDER I KRISTIDER Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.