KG Knutsson ABs lager i Enköping, bild på byggnaden.
Foto: KG Knutsson AB

En bit utanför Enköping ligger KG Knutsson ABs logistikcenter. Från fastighetens 33 000 kvadratmeter skickar de årligen ut 300 000 leveranser inom hela Sverige samt till Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen.

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

NYHET Publicerad

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.

Porträtt på Malin Möller

"Vi vill kunna erbjuda våra kunder och våra kunders kunder hållbara valmöjligheter. Inspirera dem till smartare konsumtion och uppmuntra dem till att göra miljövinster. Det är det största vi kan bidra till i hållbarhetsarbetet", säger Malin Möller.

Foto: KG Knutsson AB

En bit utanför Enköping ligger KG Knutsson ABs logistikcenter. Från fastighetens 33 000 kvadratmeter skickar de årligen ut 300 000 leveranser inom hela Sverige samt till Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Företaget, som är en ledande tillverkare och leverantör av tekniskt högkvalitativa produkter inom fordons- och marinbranschen, har även ett antal butiker i Autoexperten runt om i landet och flera anslutna verkstäder, bland annat i Uppsala och Enköping. Hållbarhet är ett av deras kärnvärden och de jobbar för att göra det lättare för sina kunder att välja hållbara alternativ.

– Det pågår en stor omställning inom fordonsbranschen mot mer hållbara sätt att ta sig fram på oavsett om det är med bil eller om det är arbetsfordon. Vi ser det som att företag som inte jobbar med hållbarhetsfrågan i framtiden kommer inte finnas kvar, säger Malin Möller chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KG Knutsson AB och som jobbat med hållbarhetsfrågor i över 20 år.

Företaget är en av de cirka 30 aktörer som skrivit på ett hållbarhetslöfte genom Länsstyrelsens projekt ”Färdplan för ett hållbart län”. Ett åtgärdsprogram med syftet att öka takten i genomförandet av åtgärder för att minska de klimatpåverkande utsläppen och effektivisera energi­användningen i länet.

– För oss är det viktigt att bidra med vårt kunnande och medverka med det som är våra styrkor. Vi har länge jobbat med hållbarhetsfrågor och genom samarbetet kan vi visa att vi vill vara med och driva klimatfrågan och förhoppningsvis inspirera andra, förklarar Malin Möller.

KG Knutsson AB hoppas att samarbetet ska synliggöra deras hållbarhetsarbete på en lokal nivå och att både KG Knutsson AB och Autoexpertens varumärke ska stärkas och öka i anseende. Malin Möller menar att:

– Hållbarhetslöftet är ett ställningstagande där både offentlig verksamhet och företag går ihop och arbetar tillsammans för att skapa förändring.

För företaget innebär nästa steg i arbetet mot ett mer hållbart klimat att börja ta beslut utifrån de hållbarhetsstrategier de åtagit sig och göra uppföljningar på de initiativ som redan startats. De fokusområden de valt är helt i linje med vilken typ av arbetsplats de är för att kunna göra förändringar där det verkligen gör skillnad och ger som störst bidrag till klimatet.

– Vårt fokus i färdplanen är framförallt de frågor som rör konsumtion, vi vill jobba mot en mer hållbar konsumtion och ett av huvudspåren i vårt arbete är cirkulär ekonomi.

I framtiden står KG Knutsson AB och Autoexperten inför en rad utmaningar i och med den stora omställningen som just nu sker i fordonsbranschen.

– Hur framtiden ser ut är en utmaning i sig, i med digitalisering, elbilar och självkörande bilar. Vi kan inte skrota alla bilar som rullar just nu och byta dem mot klimatvänliga fordon, men vi vill bidra till att bilarna som rullar just nu har en lägre klimatpåverkan.

KG Knutsson AB är i processen av att starta upp och utbilda de första verkstäderna för att kunna erbjuda sina kunder möjligheten att konvertera sina bensinbilar till etanol. Företaget ser det som en bit på vägen för att minska klimatpåverkan och hjälpa sina kunder göra miljövinster.

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder och våra kunders kunder hållbara valmöjligheter. Inspirera dem till smartare konsumtion och uppmuntra dem till att göra miljövinster. Det är det största vi kan bidra till i hållbarhetsarbetet, avslutar Malin Möller.

Färdplan för ett hållbart län

30 företag i länet har skrivit på ett hållbarhetslöfte genom länsstyrelsens projekt "Färdplan för ett hållbart län".

Färdplanen är ett första åtgärdsprogram i en serie av fyra, som har tagits fram i samråd med Uppsala läns miljö- och klimatråd med representanter från såväl näringsliv som LRF för att få en mer positiv utveckling för miljön och öka förutsättningarna för att nå miljömålen.

Läs mer här

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Man måste vara beredd att tänka nytt"

CORONAKRISEN Hallå där Anna Hidegren, arrendator av Rullsands Havsbad och Camping. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er?
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Utan utländska turister och bröllop hoppas Gimo Herrgård på "svemester"

CORONAKRISEN Hallå där, Mathias Schneider, General Manager på Gimo Herrgård. Hur mår ni i coronatider och hur har ni anpassat er? Och hur ser sommaren ut?
NYHET Publicerad:

Återstart av Uppsala läns ekonomi

DEBATT "Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Uppsalaregionen kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen, i dennan debatt.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Noors Slott efterlyser mer flexibla krisåtgärder

CORONAKRISEN Noors slott i Knivsta ekar tomt och företaget har drabbats hårt i och med den pågående coronakrisen. Företaget som just nu borde gå in i sin bästa period står istället med avbokade konferenser, bröllop och fester. Trots hjälp i form av krispaket kämpar ägare Sofia och Håkan Hjärner för att för att hålla företaget flytande. ”Jag vet ju att man måste gå efter likabehandlingsplan och det ska vara lika för alla företag, men alla är inte drabbade på samma sätt”, säger Sofia.
NYHET Publicerad:

Bästa och sämsta företagsklimatet finns i Norduppland

FÖRETAGSKLIMAT När företagen sätter betyg på företagsklimatet i Uppsalaregionen får Älvkarleby det högsta och Östhammar det lägsta helhetsbetyget, 3,61 respektive 2,76 på en sexgradig skala.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher är hårt drabbade av coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

Så här ser företagen i Uppsalaregionen på framtiden

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Uppsalaregionens företag beskriver ett läge som ser något ljusare ut än riket som helhet, även om bilden är långt ifrån ljus. "Det är viktigt att ta situationen på största allvar, att stötta företagen på alla sätt det är möjligt och hålla noga koll på utvecklingen framöver för att kunna göra mer där det behövs", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU, en väg ur krisen

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv Uppsalaregionen.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Anna-Lena Holmström i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla i en hårt pressad bransch

CORONAKRISEN Uppsala läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Joakim Mattsson, vd på Håbo Buss.
NYHET Publicerad:

Få kontakter i omsorgen är livsnödvändigt

CORONAKRISEN På Allas Vård och Omsorg i Enköping är fokus i coronakrisen att deras kunder ska träffa så få personer som möjligt under en vecka. "Det är viktigt för att skapa trygghet i vanliga fall, just nu är det livsnödvändigt. Ju färre kontakter, desto bättre", säger vd Elvir Blacevic.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Uttråkade barn räddade Läslusen

KREATIVITET SOM LIVBOJ Från barnbokhandeln Läslusen i Uppsala går det nu att beställa pysselpaket till hemmasittande och uttråkade barn. Detta har lett till att ägaren Eija Lietoff Schüssler kan fortsätta att jobba på, trots bristande kundunderlag, men med nya metoder och tillvägagångssätt.