”Vill betala men får inte”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSBESÖK Liberalernas toppkandidat till Riksdagen för Uppsala län, Lina Nordquist, följde med till Enköping för att prata företagsklimat lokalt och nationellt med fyra enköpingsföretagare, Bitte och Mikael Ljungström på Vidilab, Elvir Blazevic på Allas vård och omsorg (AVO) och Theresa Östman på GF100 Enköping – Fjärdhundra rör.

Bitte Lina Theresa och Mikael
Foto: Anna-Lena Holmström
Många bra diskussioner för företagares förutsättningar när Bitte och Mikael Ljungström, Elvir Blazevic och Theresa Östman träffade Lina Nordquist.
Mikael Ljungström och Elvir Blazevic
Foto: Anna-Lena Holmström
-Att man kommer fram till att kvaliteten ska öka när man begränsar vinsten är helt obegripligt, säger Elvir Blazevic.
29791562_10155999342388382_4975513965086900224_o
Foto: Anna-Lena Holmström
Lina Nordquist fick under en rundvandring i labbet bl.a veta att det kommer in 1.500 prover om dagen under högsäsong och ungefär 500 prover i veckan under lågsäsong, förutsatt att PostNord sköter sig förstås.
29790983_10155999344593382_5494940712795373568_o
Foto: Anna-Lena Holmström
Mikael Ljungström Xiao Min, Lina Nordquis och Linda Eriksson i labbet på Vidilab.

Vidilab är nordens största veterinärmedicinska labb vad gäller träckprovsdiagnostik. Enkelt uttryckt kollar man maskar och parasiter på våra vanligaste husdjur och på vilt. Under lågsäsong är det 16 anställda och under högsäsong dubbelt så många. Mikael Ljungström, som äger Vidilab tillsammans med sin fru, tillika vd, Bitte Ljungström betonar särskilt effekten av den ojämna efterfrågan.

- Vi måste få behålla flexibiliteten vad gäller att anställa personal. Vi skulle aldrig kunna gå runt på att bara ha heltidsanställda till exempel.

Vi får en rundvandring i labbet och får veta att det kommer in 1.500 prover om dagen under högsäsong och ungefär 500 prover i veckan under lågsäsong, förutsatt att PostNord sköter sig förstås.

- Det är vår enskilt största utmaning. Postgången är minst sagt opålitlig, prover blir ibland liggande hos posten och det leder i värsta fall till att dom förstörs, utöver att det försvårar personalplaneringen, det måste bli en bättring, säger Mikael Ljungström.

"Vill betala men får inte"

Vidilab har ett samarbete med Mo Gård, en stiftelse som anordnar boende och sysselsättning för multihandikappade ungdomar och unga vuxna som alla har en hörselnedsättning. De plockar ihop ”kollamasken”-kit som säljs till privatpersoner i handeln och trivs som fisken i vattnet med att kunna gå till ett jobb, göra nytta och ha jobbarkompisar.

- Vi började med att betala Ola och Marika, men nu har vi fått tvärnej på det. De kommer att förlora sina pensioner om de får lön från oss. Och skulle de bli av med jobbet här av nån anledning är det inte säkert att de får pensionen tillbaka. Det känns inte alls bra. Vi vill verkligen betala dem för deras arbete, men får inte med dagens regelverk, säger Bitte Ljungström.

Lina Nordquist är tydlig med att hon vill se en förändring.

- Man måste kunna ha en flexibilitet när det gäller att få sin försörjning från ett arbete respektive från samhällsstöd, systemet är alldeles för fyrkantigt och får knepiga konsekvenser, som i det här fallet.

Efter rundvandringen samlas alla över en lunchsallad och pratar vidare.

Theresa Östman, vd för GF100 Enköping – Fjärdhundra rör vill gärna prata kompetensförsörjning och upphandling.

- Vi har haft otroligt svårt att hitta vvs-installatörer, men det har börjat bli något bättre, det märks att det dippar lite i byggbranschen, för första gången på länge har vi fått jobbansökningar.

"Ta hjälp av branschen när en upphandling ska göras"

När det gäller upphandlingar önskar Theresa att den upphandlande myndigheten, ibland Enköpings kommun, lyssnade lite mer med branschen när en upphandling ska göras, så att man ställer relevanta och vettiga krav. Uppföljningen är minst lika viktig.

- Det finns gränser för hur låga anbud man säger ja till i Enköpings kommun, och det är bra. Men då är det också viktigt att man har koll på vad som är rimliga materialkostnader och vad som är rimlig tidsåtgång för att tex byta en toalett. Branschen vet när en upphandlare blir lurad. Det tar t ex max 3 timmar, med resa och lite strul, att montera en toalett. Är man hundra procent ärlig i alla led, och vi vägrar vara nåt annat, har man svårt att vinna en upphandling. Det känns inte OK. Ta hjälp av branschen när en upphandling ska göras och när den ska följas upp. Det kommer ge fler anbud och bättre affärer för kommunen och för oss skattebetalare.

"Vårt problem är inte vinst utan att undvika förlust"

Elvir Blazevic driver AVO tillsammans med sin fru Murisa. AVO har växt så det knakar. På två år har man växt från fem till 30 anställda. Före utgången av 2018 räknar Elvir med att man har 40 anställda. AVO får stånde ovationer från sina kunder. Dessutom har man hög trivsel och rekordlåga sjukskrivningstal bland personalen, något Elvir är fantastisk stolt och glad över. Han är inte fullt lika glad över debatten om vinst i välfärden.

- Det är så feltänkt, jag blir så upprörd när jag tänker på det. Vi äger inga hus eller maskiner, dvs vårt operativa kapital, som den tillåtna vinsten på 7 procent ska beräknas på, är negativt eftersom vi har lån. Vi investerar i vår personal, i utbildning och bra rutiner, det räknas inte. Vårt problem är inte vinst utan att undvika förlust. När vi lyckas gå med vinst måste vi kunna spara pengar i ladorna för sämre tider, annars kommer det att påverka kvaliteten och det får man inte med det lagda förslaget. Att man kommer fram till att kvaliteten ska öka när man begränsar vinsten är helt obegripligt.

Elvir har räknat på vad det skulle innebära för företaget om förslaget om vinstbegräsning skulle gå igenom. Häpnadsväckande nog skulle AVO tvingas göra en förlust.

- Man tar sig för pannan, säger Elvir Blazevic

Bitte Ljungström, Vidilabs vd lyfter en annan fråga, osund konkurrens.

- Vi får, obegripligt nog konkurrera med ett statligt verk SVA, det är helt oacceptabelt och vi har tagit strid för det ett antal gånger och vunnit! Men det har inte fått önskad praktisk effekt. Och där stoppar det, man kan inte stämma en statlig myndighet.

- Varje företag har en själ, och det är väldigt tydligt här idag, avslutar Lina Nordquist.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Lagen om anställningsskydd (LAS)

VALET 2018. Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Jörgens vallöfte till jobbskaparna i Halland

VALET 2018. Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Jörgen Warborn, från Moderaterna.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johansson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Välkommen till oss, Jonas Sjöstedt

VÄLFÄRD Debatten om vinster i välfärden har hamnat på fel nivå anser Lotta Peltoarvo, Vd för Strandhälsan i Falkenberg, som är trött på att utmålas som bov. ”Alla tycker att vi gör att fantastiskt arbete – att vi är bra – men ändå är det vi och våra kunder som skulle drabbas av ett vinstförbud. I slutändan även Sverige”, säger Lotta Peltoarvo.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.