Munkfors Sawmill Support.jpg

Kompetensförsörjning kräver aktivt engagemang

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Negativa konsekvenser i form av uteblivna expansioner och missade arbetstillfällen på grund av misslyckade rekryteringar är kännbara. På Munkfors Sawmill Support arbetar man aktivt med att locka ungdomar till industrin och satsar på att lära upp på plats. Men, för att lyckas krävs också vilja från skolan och lokala politiker. 

Per Jonsson.jpg

Per Jonsson VD

Foto: Anders Ekstrom

Precis som att misslyckade rekryteringar kan bli en kostsam historia är stopp i produktionen, på grund av verktyg som inte håller måttet, inte vad en produktionschef önskar sig till morgonkaffet. Därför finns företag som Munkfors Sawmill Support, en del av Munkfors Industrier, för att framförallt ge service åt sågverk och hyvlerier så att deras verktyg håller högsta möjliga kvalité. Med kunder inte bara i Norden utan även övriga Europa är företaget med 35 anställda en stabil aktör på marknaden. 

— För att jobba hos oss behöver man gärna någon form av teknisk bakgrund. Men, lika viktigt som det är att lära sig maskinkunskap är det att förstå hantverket. Därför är rätt inställning, öppenhet för att lära sig nytt och en nyfiken attityd viktigare än specifik kunskap, förklarar Per Jonsson som är vd. 

Företaget har inte upplevt några större problem med rekryteringar och den personal man har stannar som regel länge. Företaget lägger också ner stor energi och tid på att träna upp de nya medarbetarna, ofta ungdomar från bygden, för att med tiden bygga en tillitsfull relation. Personalen ska vara trygga med att fatta beslut under relativt kort tid om hur en produkt ska hanteras. Detta kräver kunskap, erfarenhet och ett arbetslag att bolla med. 

— Kunderna opererar i en komplex process vilket resulterar i att vi måste vara anpassningsbara och serviceinriktade. Tack vare att vi har erfaren personal möjliggör det att vi kan lära upp nyrekryterade på plats och ganska snabbt får de en bra överblick över vad de behöver veta, menar Per. 

Men det gäller inte att bara ge nya medarbetare en välkommen start utan man arbetar även aktivt för att förnya den förlegade bilden av industrisektorn som många fortfarande bär på. Tillsammans med andra industriföretag försöker man öppna upp för praktikplatser och har idag samarbete med både lokala skolor och kommunala politiker. Per menar att politiskt engagemang och en god relation till skolan är helt avgörande för att arbetet med kompetensförsörjningen ska fungera. Genom att föra samman alla till en gemensam plattform försöker man arbeta för att öppna upp ögonen för nästa generation och visa möjligheterna i industrin. Per lyfter det lokala Teknik College som ett exempel där näringslivet och kommunen gör gemensam sak.  

— Problemet i sådana här bygder är inte så mycket att bo här utan att hitta ett jobb. För vår del är det därför viktigt att visa att man kan ha ett framgångsrikt yrkesliv hos oss och övriga industrin. Bilden av ett smutsigt lågbetalt yrke är förlegad, istället investerar vi i en bra, trygg och ren arbetsmiljö. Utmaningen är att förmedla detta och då krävs ett tydligt intresse från lokala beslutsfattare. För om vi inte är många aktörer som krokar arm för att fixa kompetensförsörjningen kan vi aldrig lösa de knutar som finns.  

Text: Simon Sjögren 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.