NYHET18 oktober 2016

Hängslen och livrem för grisbilen

Med ”Grisbilen” gör Edgården hemleveranser av kött. Men satsningen medför inspektioner och kontroller. Anniqa Nygård suckar över onödig dokumentation och hon efterlyser samarbete mellan myndigheter.

Grisbilen är en grisrosamålad bil för hemkörning av beställt fläskkött. Det är ett nytt koncept inom köttproducenten Edgården AB i Flarken. Anniqa Nygård driver den delen av firman.

- Se den som en mobil gårdsbutik, förklarar hon.

Grisbilen transporterar färskt griskött och har rullat i snart ett år. Den har lockat till nya inspektioner och tvingat Edgården in i nya regelverk.

Hängslen och livrem

En regel som Nygård reagerat på är dokumentationen av temperatur som de måste göra. Saken är att de redan vet vilken temperatur bilens kyldel håller. Det ser man från förarplatsen. Vid inspektion konstaterade kommunen att termometern visar rätt.

Anniqa Nygård, Edgården AB i Flarken

- Ändå måste vi först göra en ytterligare kontroll, manuell, och sedan skapa ett system för att dokumentera allt, säger Anniqa Nygård.

- Det är viktigt för oss att kylarna fungerar, vi vill hålla hög kvalitet. Men det blir väldigt mycket dokumentationer och verifieringar som inte har med produktionen att göra.

Anniqa driver företaget tillsammans med maken Arne. De är inte ovana vid myndighetskontakter och berättar att regler och krav inte längre gör dem arga.

- Man bara suckar och gör det man måste göra. Man orkar inte slåss mot väderkvarnar, konstaterar Anniqa.

96 miljoner blanketter

Regeringar har sedan 2006 sagt sig arbeta för minskat regelkrångel. Alliansregeringen hade ett mål att kapa krånglet med 25 procent. När man 2012 mätte kostnaden för regeladministration så hade de kapat sju procent. Kostnaden var då 93 miljarder kronor per år.

Näringslivets Regelnämnd konstaterar att svenska företag hanterar 96 miljoner blanketter varje år. I en undersökning från 2015 tyckte 29 procent att det blivit krångligare, tre procent enklare.

Ett skäl att krånglet inte minskar är sekretessregler. Ett annat att myndigheter tar betalt av varandra för att lämna uppgifter. Det blir billigare att be företagaren själv rapportera än att samla data.

Väderkvarnar

Edgården har tillstånd att sälja griskött till slakterier, restauranger, närliggande butiker och privatpersoner upp till en viss gräns. Det tillståndet ger Robertsfors kommun. Men om de till exempel skulle leverera kött till ett rökeri så krävs det andra tillstånd, från Livsmedelsverket.

- Jag är med på att det ska vara kontroller. Varken vi eller någon annan vill att man ska bli sjuk av köttet. Men varför kan inte myndigheter samarbeta? Att ha två kontrollorgan underlättar inte för oss, säger Anniqa Nygård.

Ett annat problem som Edgården sprungit på är att man nyligen började sälja packat kött ur en ny kyl i en butik och att man snart har ytterligare en butikskyl. Företaget måste då ha ett separat tillstånd för varje kyl och från olika kommuner.

- Man kan ju tänka sig att man bara skriver in i originaltillståndet att vi har rätt att stycka, vidareförädla och sälja kött, och att det bara är listat var de olika skåpen finns. Det hade varit en förenkling för oss, summerar Anniqa Nygård.

Anders Boström

SmåföretagsfrågorFöretagsjuridik
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist