Hängslen och livrem för grisbilen

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Med ”Grisbilen” gör Edgården hemleveranser av kött. Men satsningen medför inspektioner och kontroller. Anniqa Nygård suckar över onödig dokumentation och hon efterlyser samarbete mellan myndigheter.

Grisbilen är en grisrosamålad bil för hemkörning av beställt fläskkött. Det är ett nytt koncept inom köttproducenten Edgården AB i Flarken. Anniqa Nygård driver den delen av firman.

- Se den som en mobil gårdsbutik, förklarar hon.

Grisbilen transporterar färskt griskött och har rullat i snart ett år. Den har lockat till nya inspektioner och tvingat Edgården in i nya regelverk.

Hängslen och livrem

En regel som Nygård reagerat på är dokumentationen av temperatur som de måste göra. Saken är att de redan vet vilken temperatur bilens kyldel håller. Det ser man från förarplatsen. Vid inspektion konstaterade kommunen att termometern visar rätt.

Anniqa Nygård, Edgården AB i Flarken

Anniqa Nygård, Edgården AB i Flarken

- Ändå måste vi först göra en ytterligare kontroll, manuell, och sedan skapa ett system för att dokumentera allt, säger Anniqa Nygård.

- Det är viktigt för oss att kylarna fungerar, vi vill hålla hög kvalitet. Men det blir väldigt mycket dokumentationer och verifieringar som inte har med produktionen att göra.

Anniqa driver företaget tillsammans med maken Arne. De är inte ovana vid myndighetskontakter och berättar att regler och krav inte längre gör dem arga.

- Man bara suckar och gör det man måste göra. Man orkar inte slåss mot väderkvarnar, konstaterar Anniqa.

96 miljoner blanketter

Regeringar har sedan 2006 sagt sig arbeta för minskat regelkrångel. Alliansregeringen hade ett mål att kapa krånglet med 25 procent. När man 2012 mätte kostnaden för regeladministration så hade de kapat sju procent. Kostnaden var då 93 miljarder kronor per år.

Näringslivets Regelnämnd konstaterar att svenska företag hanterar 96 miljoner blanketter varje år. I en undersökning från 2015 tyckte 29 procent att det blivit krångligare, tre procent enklare.

Ett skäl att krånglet inte minskar är sekretessregler. Ett annat att myndigheter tar betalt av varandra för att lämna uppgifter. Det blir billigare att be företagaren själv rapportera än att samla data.

Väderkvarnar

Edgården har tillstånd att sälja griskött till slakterier, restauranger, närliggande butiker och privatpersoner upp till en viss gräns. Det tillståndet ger Robertsfors kommun. Men om de till exempel skulle leverera kött till ett rökeri så krävs det andra tillstånd, från Livsmedelsverket.

- Jag är med på att det ska vara kontroller. Varken vi eller någon annan vill att man ska bli sjuk av köttet. Men varför kan inte myndigheter samarbeta? Att ha två kontrollorgan underlättar inte för oss, säger Anniqa Nygård.

Ett annat problem som Edgården sprungit på är att man nyligen började sälja packat kött ur en ny kyl i en butik och att man snart har ytterligare en butikskyl. Företaget måste då ha ett separat tillstånd för varje kyl och från olika kommuner.

- Man kan ju tänka sig att man bara skriver in i originaltillståndet att vi har rätt att stycka, vidareförädla och sälja kött, och att det bara är listat var de olika skåpen finns. Det hade varit en förenkling för oss, summerar Anniqa Nygård.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.