Hängslen och livrem för grisbilen

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Med ”Grisbilen” gör Edgården hemleveranser av kött. Men satsningen medför inspektioner och kontroller. Anniqa Nygård suckar över onödig dokumentation och hon efterlyser samarbete mellan myndigheter.

Grisbilen är en grisrosamålad bil för hemkörning av beställt fläskkött. Det är ett nytt koncept inom köttproducenten Edgården AB i Flarken. Anniqa Nygård driver den delen av firman.

- Se den som en mobil gårdsbutik, förklarar hon.

Grisbilen transporterar färskt griskött och har rullat i snart ett år. Den har lockat till nya inspektioner och tvingat Edgården in i nya regelverk.

Hängslen och livrem

En regel som Nygård reagerat på är dokumentationen av temperatur som de måste göra. Saken är att de redan vet vilken temperatur bilens kyldel håller. Det ser man från förarplatsen. Vid inspektion konstaterade kommunen att termometern visar rätt.

Anniqa Nygård, Edgården AB i Flarken

Anniqa Nygård, Edgården AB i Flarken

- Ändå måste vi först göra en ytterligare kontroll, manuell, och sedan skapa ett system för att dokumentera allt, säger Anniqa Nygård.

- Det är viktigt för oss att kylarna fungerar, vi vill hålla hög kvalitet. Men det blir väldigt mycket dokumentationer och verifieringar som inte har med produktionen att göra.

Anniqa driver företaget tillsammans med maken Arne. De är inte ovana vid myndighetskontakter och berättar att regler och krav inte längre gör dem arga.

- Man bara suckar och gör det man måste göra. Man orkar inte slåss mot väderkvarnar, konstaterar Anniqa.

96 miljoner blanketter

Regeringar har sedan 2006 sagt sig arbeta för minskat regelkrångel. Alliansregeringen hade ett mål att kapa krånglet med 25 procent. När man 2012 mätte kostnaden för regeladministration så hade de kapat sju procent. Kostnaden var då 93 miljarder kronor per år.

Näringslivets Regelnämnd konstaterar att svenska företag hanterar 96 miljoner blanketter varje år. I en undersökning från 2015 tyckte 29 procent att det blivit krångligare, tre procent enklare.

Ett skäl att krånglet inte minskar är sekretessregler. Ett annat att myndigheter tar betalt av varandra för att lämna uppgifter. Det blir billigare att be företagaren själv rapportera än att samla data.

Väderkvarnar

Edgården har tillstånd att sälja griskött till slakterier, restauranger, närliggande butiker och privatpersoner upp till en viss gräns. Det tillståndet ger Robertsfors kommun. Men om de till exempel skulle leverera kött till ett rökeri så krävs det andra tillstånd, från Livsmedelsverket.

- Jag är med på att det ska vara kontroller. Varken vi eller någon annan vill att man ska bli sjuk av köttet. Men varför kan inte myndigheter samarbeta? Att ha två kontrollorgan underlättar inte för oss, säger Anniqa Nygård.

Ett annat problem som Edgården sprungit på är att man nyligen började sälja packat kött ur en ny kyl i en butik och att man snart har ytterligare en butikskyl. Företaget måste då ha ett separat tillstånd för varje kyl och från olika kommuner.

- Man kan ju tänka sig att man bara skriver in i originaltillståndet att vi har rätt att stycka, vidareförädla och sälja kött, och att det bara är listat var de olika skåpen finns. Det hade varit en förenkling för oss, summerar Anniqa Nygård.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Efter kritiken – nu skärper kommunen sin service

FÖRETAGSKLIMAT Linköpings företag kritiserar kommunens attityder och service. "Politiker och tjänstemän har inte tid för oss", säger företagaren Carina Eriksson. Nu genomför man nya satsningar och inrättar fler tjänster för att bättra sig.
NYHET Publicerad:

"De bästa idéerna ska fångas och spridas till alla."

INSPIRATIONSDAGEN 2017 Hallå där...Christer Östlund, ansvarig för Kommunrelationer på Svenskt Näringsliv. Det var hårt tryck på att anmäla sig till Inspirationsdagen 2016 och det blev snabbt fullbokat. Nu är det snart dags för nästa som kommer att hållas den 31 januari på Vasateatern i Stockholm. Varför och för vem arrangerar ni en Inspirationsdag?
NYHET Publicerad:

Kommunala krafttag efter Kalix bottennapp

FÖRETAGSKLIMAT Kalix kommun fortsätter att falla i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. En utveckling som oroar många företagare. ”Det saknas intresse för att driva våra frågor”, säger Hans Andersson, Nova Industri.
NYHET Publicerad:

"Hur ska Tranås överleva utan oss företagare?"

FÖRETAGSKLIMAT ”Berätta för mig som politiker vad du som företagare behöver för att kunna växa och anställa” – orden kommer från Sotiris Delis, riksdagsledamot (M), när han besöker Börje Fransson, VD Tranås Industrikablage.
NYHET Publicerad:

Så lyfte Lekeberg skolans attityder

FÖRETAGSKLIMAT Lekebergs kommun är den kommun i regionen som har bäst företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs ranking. Mycket har att göra med hur skolelever kan få kontakt med potentiella framtida arbetsgivare. Kommunen har gjort en rekordklättring med 113 platser på ett år.
NYHET Publicerad:

Verkligheten utanför skolan lärorikare än böcker

SAMVERKAN Tag direktkontakt med företaget, var konkret med vad ett samarbete kan innebära, betona att skolan och företaget kan gör nytta för regionen tillsammans. De här tipsen kommer från läraren Heidi Wetell, som successivt bygger upp en kontinuerlig samverkan med företag i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Bättre upphandlingar med samarbete

UPPHANDLING Debatten om offentlig upphandling har fått ny luft under vingarna när regeringen nu gör allt för att få igenom den nya upphandlingslagen i riksdagen den 30 november. Att lagen om offentlig upphandling länge varit ett stort diskussionsämne inom det offentliga såväl som inom näringslivet, är dock ingen nyhet. Svenskt Näringsliv Uppsala träffade medlemsföretaget Poolia Uppsala och VD:n Monica Werneman för att tala om Poolias initiativ för att hjälpa stat, kommun och landsting att göra bättre upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Surahammar inför ”Rättviksmodellen”

HALLÅ DÄR… Tobias Nordlander (S), kommunstyrelsens ordförande i Surahammar. Ni ska börja arbeta efter ”Rättviksmodellen” och fakturera företag först efter att ni utfört kontroll. Varför gör ni det?
NYHET Publicerad:

Stökig upphandling i Söderköping

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.
NYHET Publicerad:

Hängslen och livrem för grisbilen

REGELKRÅNGEL Med ”Grisbilen” gör Edgården hemleveranser av kött. Men satsningen medför inspektioner och kontroller. Anniqa Nygård suckar över onödig dokumentation och hon efterlyser samarbete mellan myndigheter.
NYHET Publicerad:

Prisdumpning i Ljusdal slår mot friskola

OSUND KONKURRENS Ljusdal använder subventioner för att sätta låga lokalhyror för de kommunala idrottshallarna. Det slår mot friskolan Frienetskolan Tallbacken, som byggt en egen idrottshall för uthyrning utanför skoltid. ”Det är ohållbart för oss att hyra ut för 60 kronor i timmen”, säger Mats Ericsson, vd.
NYHET Publicerad:

Hallå där Mattias Rossköld...

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där Mattias Rossköld, näringslivsdirektör i Eskilstuna, kommunen tappar 24 placeringar och landar på plats 210 i årets ranking av företagsklimatet. Nu har ni kontaktat Svenskt Näringsliv för att få till dialogmöten med företagen. Varför gör ni det?
NYHET Publicerad:

Företagen kräver mer av Södertälje kommun

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag är inte förvånad” säger ICA-handlaren Mats Lundgren som driver butik i kommunen när han hör om Södertäljes placering i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Södertälje hamnar på 218:e plats av 290 kommuner när företagen får svara på frågor om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. Mats Lundgren på ICA är bland de företag som önskar mer av Södertälje.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg backade i rankingen men ligger fortfarande bra till

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet backade Åtvidaberg visserligen i den mätning som kom i september, men med plats 64 bland Sveriges 290 kommuner ligger man fortfarande mycket bra till. I Östergötland är det enbart Ydre och Ödeshög som placerar sig bättre.
NYHET Publicerad:

Missnöje med företagsklimatet i Bräcke

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Bräcke är inte nöjda med hur kommunen jobbar med företagarfrågor. I Svenskt Näringslivs ranking tappar Bräcke kommun 56 placeringar och hamnar på plats 251.
NYHET Publicerad:

Stockholms attityder skrämmer bort företag

FÖRETAGSKLIMAT Elisabeth Kvanman, vd på Måbra förskolor, hade fram till 2014 öppen förskola, parklek och fritidshem i Stockholm. Men när Stockholms stad valde att återta verksamheten i kommunal regi så tappade hon lusten att driva företaget vidare.
NYHET Publicerad:

”Det här är en seger för ett annorlunda företagande”

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns tog kampen mot skatteverket om en kassaapparat i fäboden utanför Rättvik. Det blev också en kamp om möjligheterna att driva företag i glesbygd, entreprenörskap och värdet av att bevara ett kulturarv.
NYHET Publicerad:

Enorma skillnader mellan kommunernas bygglovsavgifter

AVGIFTER 5 000 kronor eller 170 000 kronor. Så mycket skiljer bygglovsavgiften mellan den billigaste och dyraste kommunen i landet i ett och samma ärende. "Det är en enorm skillnad som sätter rättssäkerheten för företagen ur spel", menar en expert.
NYHET Publicerad:

Bostäder högsta önskan i Bjurholm

FÖRETAGSKLIMAT Bostadsbrist hindrar företag i Bjurholm från att växa. Men nu kanske lösningen är på väg. 48 nya lägenheter planeras. "Blir det nya lägenheter så är det en riktigt positiv nyhet för oss. Vi skulle kunna anställa tre eller fyra personer omgående om det bara fanns någonstans för dem att bo", säger Christoffer Öberg, vd på AB Nyåkers Pepparkakor.
NYHET Publicerad:

Byggföretag avvisar facklig granskning

UPPHANDLING ”Det känns väldigt fel med fackliga kontrollanter”, konstaterar Per-Arne Falk på NCC i Umeå. Företaget står bakom kontroller, så att leverantörer inte använder svart arbetskraft men tar kraftigt avstånd från att de utförs av en part som inte är oberoende.