Umeå kommun gjorde upprepade inköp utanför ramavtalet. Till slut tröttnade det företag som har ett exklusivt avtal med kommunen på att se affärer försvinna åt annat håll och stämde kommunen. Inköpen utanför avtalet har dessutom varit dyrare samtidigt som kommunen nu riskerar ett skadestånd.
I september 2015 undertecknade Mathias Andersson ett ramavtal med Umeå kommun. Det egna företaget Glasmästeriet i Umeå AB fick exklusiv rätt att leverera alla kommunens glasmästerijobb under två år men möjlighet till förlängning i ytterligare ett år.
– Det var första gången jag fick ett ramavtal så jag var ju fantastiskt nöjd och stolt, säger han.
Trots glädjen så fanns det en del uppgifter kring avtalet som störde, bland annat en skrivning om att kommunen under avtalsperioden hade rätt att prova andra leverantörer i mindre omfattning. När Mathias Andersson frågade vad som skulle hända om kommunen fuskade med inköpen, fick han bara svaret: ”Stäm oss”.
– Jag visste att kommunen tidigare gjort inköp vid sidan av ramavtalet. Därför höll jag ögonen på de fakturor som skickats till kommunen och som handlade om jobb i min bransch och hittade också fakturor från andra glasmästerier.
Det var framför allt volymen på inköpen som fick larmklockorna att ringa. Normalt ligger kommunens inköp av glasmästeritjänster på cirka två miljoner per år men Mathias Andersson kunde bara räkna in 1,2 miljoner det första året.
– Jag kunde ju konstatera att det fanns inköp på 700-800 000 kronor från andra leverantörer. Trots att jag hade ensamrätt på försäljning till kommunen.
I början av sommaren förra året tog Mathias Andersson kontakt med upphandlingsenheten och visade vad han kommit fram till. Anders Westman är upphandlare i Umeå kommun och nekar inte till inköpen utanför ramavtalet men menar att det hela är ett informationsproblem.
– Ja, det är riktigt att vi gjort inköp vid sidan av ramavtalet. Vi är en jätteorganisation där många har rätt att göra beställningar och det är svårt att få ut information till alla om att vi har ett nytt ramavtal. När vi sedan skulle göra en rättelse fungerade inte vår felanmälningsrutin så de gamla ramavtalsleverantörerna låg kvar i systemet.
Det är en förklaring som Mathias Andersson har svårt att ta på allvar, särskilt som hans klagomål åtföljdes av vad han menar är förtäckta hot om att han, om han fortsatte att bråka, inte får några fler ramavtal.
– De vet att de gjort fel men lade inte ner någon kraft på att ändra det. Sen erbjöd de 1 100 kronor i kompensation vilket de sedan ändrade till 31 000. Samtidigt har jag sett att inköpen utanför avtalet är upp till 50 procent dyrare än om jag hade gjort jobben. Så kan man inte hålla på med skattepengar.
Till slut tröttnade Mathias Andersson på allt förhalande och stämde kommunen på det belopp som han anser att han förlorat på att kommunen handlat vid sidan om.
– Det här är en het potatis bland företagare i Umeå. Jag vet att andra företag i andra branscher råkat ut för liknande händelser men inte vågat göra något utan håller god min. Därför är det här viktigt och jag ser ingen som helst möjlighet att vi ska förlora det här. Kommunen har gjort bort sig och det måste påpekas.
Den 7 mars skulle en första förhandling ha skett i tingsrätten i Umeå. Men eftersom kommunen ännu inte lämnat in några svar eller dokument till rätten, så har datumet senarelagts tillsvidare.
Offentlig upphandling