Anders Franklin
Foto: Mia Berglund

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NYHET Publicerad

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.

Anders Franklin är vd för TM-konsult med verksamhet i Lycksele, Umeå, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Kramfors, Sundsvall och Skellefteå. Ett företag som hans far var med och startade på 60-talet.

– Jag arbetade många år som elingenjör, sedan var jag teknikchef för företaget under en period och för tre år sedan tog jag över vd-rollen. Vi är ett företag som haft en spännande resa och vuxit från ett tio-tal anställda på 70-talet till att nu vara 110 medarbetare på åtta orter, berättar han.

Anders Franklin har alltid engagerat sig i företagsfrågor och under våren deltog han vid ett lunchmöte med Magnus Höij, förbundsdirektör för Innovationsföretagen.

– Det var en träff om konjunkturläget och vi hamnade i en intressant diskussion efteråt. Jag hade en hel del åsikter om upphandlingsfrågor, men även om vilken sorts statistik som de presenterade under mötet. Magnus Höij lyssnade och noterade, berättar han.

Efter en tid fick han frågan från valberedningen om han var intresserad av att vara med i SME-kommittén, som har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. I SME-kommittén kommer Anders Franklin vara med i LOU-gruppen, som arbetar med upphandlingsfrågor, något som intresserar honom speciellt.

– Det finns mycket att göra inom LOU för att det ska bli enklare, smartare och med högre kvalitet på upphandlingar. Idag så är upphandlingar för fokuserade på priset. Man undviker ofta att utvärdera och vikta mer på kvalitet, miljö och andra parametrar som kan vara nog viktiga. Är det bara lägsta pris som gäller, då är risken stor att det läggs på extra timmar istället, för att utövaren ska gå i vinst, menar han.

Vad är det viktigaste med SME-kommittén?

– Vi har en viktig uppgift att informera och tala om för politiker vilken roll näringslivet har för att Sverige ska vara ett välmående land.  Att företag med sina varor och tjänster drar in pengar till Sverige. Har vi inga företag så fungerar inte Sverige. Vi har jättemycket att stå upp för, säger han.

Och Anders Franklin tycker att det är extra viktigt med representanter från Norrland i SME-kommittén.

– Vi norrlänningar måste synas mer och ta för oss mer. Vi måste står upp för vår del av landet. Att hela Sverige ska leva är en viktig tes. Det är orimligt att vi ska samla allt och alla i storstäderna. Men i debatten så blir lätt budskapet – det är landsbygden som tär på storstan, istället för att vi alla är en tillgång. Om man tittar i Västeuropa så har man även fabriker utanför storstadsområdena. Kina och övriga exportländer i Asien kan transportera varor till våra marknader, då borde det verkligen inte vara något problem att arbeta inom hela Sverige.

Och att samarbeta för bästa resultat är något som han trivs med även som ledare.

– Som ledare så kör jag mycket med samråd, vill att fler känner ett ansvar. Vill också att fler ska vara med på besluten och förankra brett. Jag tror att det är en bra väg att gå. Vi har ledningsmöten varannan månad där vi är öppna med vår strategi och våra beslut så långt in i organisationen som är möjligt.

Tillsammans är ett nyckelord. Vi har medarbetare och kontor i sex städer och i många projekt samarbetar vi mellan kontoren, så det är klart att vi jobbar mycket med den moderna tekniken, med digital kommunikation. Vi delar alla handlingar digitalt, så att vi kan sprida ut vår kompetens geografiskt och ändå arbeta tillsammans. Det är en av våra fördelar när vi jobbar med Stockholmsregionen, där vi har våra största kunder. Vi är miljöcertifierade och försöker sköta så mycket som möjligt via Skype-möten, förklarar Anders.

SME-kommitté har uppstartsmöte den 19-20 september 2019 och det blir den första träffen med SME kommittén för Anders Franklin.

– Det ska bli riktigt spännande, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Västerbottniskt företag hjälper vården med skyddsvisir

CORONAKRISEN Byggkonsultföretaget TM Konsult med säte i Lycksele har börjat tillverka skyddsvisir till kommunerna. "Vår 3D-skrivare går på högvarv och om allt flyter på som det ska hinner vi tillverka mellan 15 och 20 skyddsvisir per dygn tillsammans med andra företag i Lycksele", säger Anders Franklin.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Västerbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen", säger Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.
NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Ytterligare kommuner i länet underlättar för företagen

CORONAKRISEN Lycksele, Skellefteå och Dorotea är tre ytterligare kommuner i Västerbotten som vidtar åtgärder för att underlätta för företagen som drabbats av effekterna av Corona.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Robertsfors underlättar för företagen i krisen

CORONA Robertsfors kommun har vidtagit åtgärder till stöd för de lokala företag som drabbats hårt i Corona-krisen. Kommunen ger företag inom vissa branscher möjlighet till förlängd betalningstid på fakturor för att underlätta likviditeten.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Västerbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Västerbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Företag upplever konkurrens från Skellefteå kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot mindre företag. "Solkraft säljer ved till ett pris som vi inte kan matcha, då det ligger under marknadsvärdet", säger Kenneth Söderström, vd på Qvarnsjö Skogstjänster AB.
NYHET Publicerad:

Det är svårt att göra gröna val

FÖRETAGARKRÖNIKA "Som företagare har jag en möjlighet att bidra till en bättre miljö, genom val av material och arbetssätt. Men den oförutsägbarhet som präglar miljöpolitiken och de höga kostnader miljömässiga val medför gör det svårt", skriver Fredrik Gustafsson, vd Grubbe Ventilation, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Ny strategi ska lyfta företagsklimatet i Vilhelmina

FÖRETAGSKLIMAT Vilhelmina är en liten kommun i fjällvärden. Ett förbättrat företagsklimat innebär utmaningar. Kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) och utvecklingschef Ulrica Burman har diskuterat en ny näringslivsstrategi med kommunens företagare.
NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.