Anders Franklin
Foto: Mia Berglund

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NYHET Publicerad

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.

Anders Franklin är vd för TM-konsult med verksamhet i Lycksele, Umeå, Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Kramfors, Sundsvall och Skellefteå. Ett företag som hans far var med och startade på 60-talet.

– Jag arbetade många år som elingenjör, sedan var jag teknikchef för företaget under en period och för tre år sedan tog jag över vd-rollen. Vi är ett företag som haft en spännande resa och vuxit från ett tio-tal anställda på 70-talet till att nu vara 110 medarbetare på åtta orter, berättar han.

Anders Franklin har alltid engagerat sig i företagsfrågor och under våren deltog han vid ett lunchmöte med Magnus Höij, förbundsdirektör för Innovationsföretagen.

– Det var en träff om konjunkturläget och vi hamnade i en intressant diskussion efteråt. Jag hade en hel del åsikter om upphandlingsfrågor, men även om vilken sorts statistik som de presenterade under mötet. Magnus Höij lyssnade och noterade, berättar han.

Efter en tid fick han frågan från valberedningen om han var intresserad av att vara med i SME-kommittén, som har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. I SME-kommittén kommer Anders Franklin vara med i LOU-gruppen, som arbetar med upphandlingsfrågor, något som intresserar honom speciellt.

– Det finns mycket att göra inom LOU för att det ska bli enklare, smartare och med högre kvalitet på upphandlingar. Idag så är upphandlingar för fokuserade på priset. Man undviker ofta att utvärdera och vikta mer på kvalitet, miljö och andra parametrar som kan vara nog viktiga. Är det bara lägsta pris som gäller, då är risken stor att det läggs på extra timmar istället, för att utövaren ska gå i vinst, menar han.

Vad är det viktigaste med SME-kommittén?

– Vi har en viktig uppgift att informera och tala om för politiker vilken roll näringslivet har för att Sverige ska vara ett välmående land.  Att företag med sina varor och tjänster drar in pengar till Sverige. Har vi inga företag så fungerar inte Sverige. Vi har jättemycket att stå upp för, säger han.

Och Anders Franklin tycker att det är extra viktigt med representanter från Norrland i SME-kommittén.

– Vi norrlänningar måste synas mer och ta för oss mer. Vi måste står upp för vår del av landet. Att hela Sverige ska leva är en viktig tes. Det är orimligt att vi ska samla allt och alla i storstäderna. Men i debatten så blir lätt budskapet – det är landsbygden som tär på storstan, istället för att vi alla är en tillgång. Om man tittar i Västeuropa så har man även fabriker utanför storstadsområdena. Kina och övriga exportländer i Asien kan transportera varor till våra marknader, då borde det verkligen inte vara något problem att arbeta inom hela Sverige.

Och att samarbeta för bästa resultat är något som han trivs med även som ledare.

– Som ledare så kör jag mycket med samråd, vill att fler känner ett ansvar. Vill också att fler ska vara med på besluten och förankra brett. Jag tror att det är en bra väg att gå. Vi har ledningsmöten varannan månad där vi är öppna med vår strategi och våra beslut så långt in i organisationen som är möjligt.

Tillsammans är ett nyckelord. Vi har medarbetare och kontor i sex städer och i många projekt samarbetar vi mellan kontoren, så det är klart att vi jobbar mycket med den moderna tekniken, med digital kommunikation. Vi delar alla handlingar digitalt, så att vi kan sprida ut vår kompetens geografiskt och ändå arbeta tillsammans. Det är en av våra fördelar när vi jobbar med Stockholmsregionen, där vi har våra största kunder. Vi är miljöcertifierade och försöker sköta så mycket som möjligt via Skype-möten, förklarar Anders.

SME-kommitté har uppstartsmöte den 19-20 september 2019 och det blir den första träffen med SME kommittén för Anders Franklin.

– Det ska bli riktigt spännande, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.