Digitaliserar primärvården tillsammans

NYHET Publicerad

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. "Vi tar ett helhetsgrepp från sjukhistoria till undersökning och provtagning. Patientens medicinska behov sätts i fokus, samtidigt som vi kompetensväxlar från läkare till sjuksköterska och vidare till undersköterska. Det ökar nyttan för både patient och vårdgivare. Vården blir också mer jämlik", säger Patrik Wreeby, delägare i Premicare och själv läkare.

Anna-Lena Lundberg och Patrik Wreeby

När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig till Premicare och Mittuniversitetet. "De kändes som givna samarbetspartners", säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör. Här tillsammans med Patrik Wreeby från Premicare.

Digitaliseringen öppnar helt nya möjligheter för vården i Västernorrland. I februari släpper Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, en sammanhängande serie av digital mjukvara för ett digitaliserat vårdförlopp.

Tack vare den distansoberoende tekniken kan sjuksköterskor och undersköterskor vara läkarens förlängda arm vid vissa undersökningar. Exempelvis screena hjärtan eller titta på misstänkta hudförändringar. Efter undersökningen skickas ljud, bild och annan data till en läkare på distans som gör en bedömning.

– En sådan bedömning kan göras betydligt snabbare och är oberoende av tid och plats, säger Patrik Wreeby.

Förutom att spara tid kan vården göras mer tillgänglig, inte minst för dem som bor i mindre orter. En hälsocentral kan exempelvis ha kvällsöppet även om det inte finns en läkare på plats.

Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler.  När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.

– De kändes som givna samarbetspartners, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör.

Projektet Digitalisera hälsocentralen startade i augusti och ska pågå till hösten 2021. Syftet är att utveckla digitala tjänster för att exempelvis kunna ge invånarna möjlighet till vård på distans och själv kunna boka sin tid via 1177.se.

– Vi behöver utveckla nya arbetssätt. Målet är att projektet ska ge stöd och skapa verktyg för detta, säger Anna-Lena Lundberg.

Totalt har projektet en budget på 47 miljoner kronor. EU står för 21 miljoner. Regionen, Premicare och den tredje samarbetspartners Mittuniversitetet skjuter till resterande 26 miljoner kronor. Mittuniversitet bidrar med kompetens kring digitalt arbetssätt och utveckling av digitala lösningar och ska även forska kring befolkningens upplevelse av digitalisering.

Målet är att alla hälsocentraler i Västernorrland, oavsett om de är offentligt eller privat drivna, ska vara kopplade till den nya digitala plattformen. Tanken är att detta minskar regionens behov av stafettläkare.

– Genom att erbjuda både digitala och fysiska kontakter kan primärvården i regionen bli det självklara valet för västernorrlänningarna, oavsett om de befinner sig här hemma eller är ute på resa, säger Patrik Wreeby. 

Mål för Digga hälsocentralen

- Minst tio nya digitala tjänster

- Ökad digital kompetens hos vårdsökande och personal

- Minskat behov av vårdtransporter

- Ökad jämställhet och jämlikhet

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå. 
NYHET Publicerad:

Sundsvallsföretagare ger politiker underkänt

NÄRING OCH POLITIK Företagaren Annica Axelsson har tröttnat på politikernas långsamma hantering av regeringsbildning under hösten. "Det är omöjligt att sköta mitt företag på samma förvirrade och ansvarslösa sätt som Sverige AB sköts", säger hon i ett möte med riksdagsmannen Ingemar Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Byråkrati kan bli enklare och roligare

FÖRETAGSKLIMAT "Smidigare myndighetsutövning påverkar företagsklimatet positivt. Därför borde alla kommuner införa Rättviksmodellen", menar Martin Clarstedt och Markus Svensson, som grundat konceptet Tillväxt och tillsyn.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle tagit steget att digitalisera tidigare”

DIGITALISERING Omedelbara förändringar som resultat för Örnalp Unozon AB efter satsning på digitalisering. Nu ska det bli slut på digital vilsenhet i Örnsköldsvik och Västernorrland. Örnalp Unozon AB är ett av 38 företag som hittills gått igenom digitaliseringsprojektet Digilots. "Jag är jätteglad att vi var med i projektet, möjligen kan man ångra att vi inte insåg nyttan tidigare", säger Leif Lundgren.
NYHET Publicerad:

Martins snabbväxare etta i Västernorrland

ENTREPRENÖRSKAP Västernorrlands starkaste tillväxtföretag är Tunbyns Grävkonsult. Timråföretaget sopar banan med alla andra med en tillväxt på över 4 000 procent över tre år, enligt Dagens Industris gaselltävling. "Jag älskar att göra affärer och bygga företag och har mer på gång", säger ägaren Martin Haag.
NYHET Publicerad:

”Ta chansen att påverka politikerna”

ARBETSGIVARDAG Det oklara politiska läget ökar chansen för näringslivet att påverka den politiska agendan. Det sa Magnus Wallerå, tidigare statssekreterare hos Annie Lööf, när han talade på Arbetsgivardagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ett “trams” som berör oss alla

KRÖNIKA Årets ranking av företagsklimatet väcker känslor. Inte minst från ledarskribenter i länets tidningar. Som företrädare för Svenskt Näringsliv i Västernorrland har jag nära och daglig kontakt med företagare i länet. Att få lyssna på deras mot- och medgångar,  ta del av hur de kämpar med att göra rätt, följa regelverk, kunna anställa och utveckla sina verksamheter. Att imponeras av hur mycket skatt de tillför vår välfärd - skola vård och omsorg.  Att sedan läsa ledare som sammanfattar deras åsikter som “trams” får mig att se rött, skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.