Per Nylén

Kommunalrådet Per Nylén i Örnsköldsvik tror att vägen till ett bättre företagsklimat är att jobba mer tillsammans, både kommun och företagare.

Hallå där Per Nylén, kommunalråd i Örnsköldsvik ...

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Senaste tiden har Örnsköldsviks Allehanda belyst utvecklingen av företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun. En kommun som har lång tradition av industri och företagande. Politiska ledningen har under senaste året jobbat utifrån tio löften som tar sikte på företagens framgång och som tar avstamp i att kommunen ska vara möjliggörare för företagen i kommun.

Artiklar Allehanda

Debatten har gått het om företagsklimatet.

Företagsklimat Örnsköldsvik

De senaste åren har företagsklimatet gått åt fel håll i Örnsköldsviks kommun.

Per Nylén (S), du är kommunalråd i Örnsköldsviks kommun, hur ser du på arbetet med löftena såhär långt? 

– Jag tycker att kommunen jobbat på bra med våra näringslivslöften såhär långt. Samtidigt har jag naturligtvis full förståelse för de som tycker att arbetet skulle ha gått snabbare. Vissa av löftena tar mindre tid att infria, till exempel var vi snabba på att införa kortare betalningstid för utfört jobb. Samtidigt finns det löften som kommer att ta längre tid, till exempel att säkra mark för etablering och expansion. Det här är en utmaning som jag vet att många företag brottas med. Målet är naturligtvis att ha mark ”på hyllan” när våra befintliga företag vill expandera eller när nya vill etablera sig. Det här ska vi lösa tillsammans – både kommunen och företagen vill naturligtvis vara möjliggörare och skapa förutsättningar för en bra utveckling av Örnsköldsvik.

Häromdagen gästade du “Radio Nolaskog” där du som semesterpratare delade med dig av din resa inom politiken. Du nämnde återkommande vikten av att göra saker tillsammans. Vad tror du behövs göras i Örnsköldsvik för att få både politik, tjänstemän och företagare att göra mer tillsammans?

– Ja, för mig är tillsammans ett viktigt ledord. Får man bara med sig en liten del på sin sida så blir det svårt att nå målet, oavsett om det handlar om företagande, politik eller vad som helst. Vi har en riktigt fin tradition i Örnsköldsvik som jag vill att vi fortsätter med, och utvecklar. Jag tror att det enklaste sättet att beskriva det är att ha dialog, att prata med varandra istället för om varandra. Att hitta lösningar istället för problem. Vi politiker vill att företagen i Örnsköldsvik ska utvecklas positivt på samma sätt som företagen vill att kommunen ska utvecklas positivt. Det finns inget motsatsförhållande i det och därför ska vi fortsätta med de forum, dialogträffar, telefonsamtal, mejl och annat som vi har. Jag förvånas lite av vår dåliga ranking i Svenskt Näringslivs attitydundersökning av två anledningar. Dels ligger vi ju väldigt bra till i t ex SKRs ranking om kundnöjdhet hos de företag som haft ett ärende hos kommunen – bland de bästa kommunerna i landet, vilket är lite motsägelsefullt. Men jag förvånas också över att inte fler medlemmar hos Svenskt Näringsliv söker kontakt för att diskutera hur vi tillsammans kan förbättra klimatet i Örnsköldsvik. Än en gång – jag är övertygad om att vi kan förbättra det mesta, tillsammans!

Mellan åren 2004 och 2009 kunde Örnsköldsviks kommun stoltsera med länets bästa företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs attitydundersökning. Idag ser bilden annorlunda ut, ser du på näthinnan att ni kan nå dit igen? 

– Absolut! Än en gång – för oss är företagen oerhört viktiga och vi som kommun ska vara möjliggörare. Jag träffar gärna ännu fler företagare, även de som anser att företagsklimatet är dåligt, för att resonera om hur vi tillsammans kan utveckla företagsklimatet, och hela kommunen, tillsammans.

Vilka är de enskilt viktigaste frågorna som du önskar satsa på för att kunna göra skillnad i den roll du har som kommunalråd för att förbättra företagsklimatet?

– De flesta företag vittnar om att det är oerhört viktigt att vi kan erbjuda en bra välfärd i Örnsköldsvik. Det är ibland avgörande när företagen, eller kommunen själv, ska rekrytera. Sedan vill jag också att vi kan möta behovet av snabbare detaljplaner och mark som i princip ligger ”på hyllan”. Vi har tidigare haft utmaningar med bygglov, men där har vi helt klart förbättrat oss vilket är positivt – det tycker jag visar att vi kan förändra när vi har en gemensam bild av problemet, och hittar lösningarna tillsammans.

Ni har som kommun varit lyhörda och agerat för att underlätta för företagen under pandemin genom att bland annat senarelägga kostnader för tillsyn, snabbare betala fakturor till företag, arbeta med upphandling och snabbehandla ansökningar om uteserveringar. Hur resonerar ni kring fortsatta stödåtgärder från kommunens sida till näringslivet?

– I första rummet står alltid att minska smittspridning och värna människors liv och hälsa. Sedan har det varit viktigt för oss att det inte blir en tävling mellan kommunerna. Förutsättningarna och behoven ser olika ut i världen, vårt land och även i vår egen region. Därför är det viktigt att vi vidtar rätt åtgärder vi rätt tidpunkt. Det är en oerhört svår tid, där flera parter behöver vidta åtgärder, och många gånger tillsammans. Allt ifrån regeringen och samarbetspartierna, till företagen, kommunen och många fler. Vi är övertygade om att vi säkert kommer att behöva göra mer, men varje åtgärd ska vara rätt för Örnsköldsvik – våra anställda inom välfärden, våra företagare, övriga löntagare och skattebetalare ska känna sig trygga i att vi värnar utvecklingen av Örnsköldsvik.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Hallå där Per Nylén, kommunalråd i Örnsköldsvik ...

FÖRETAGSKLIMAT "Jag träffar gärna ännu fler företagare, även de som anser att företagsklimatet är dåligt, för att resonera om hur vi tillsammans kan utveckla företagsklimatet, och hela kommunen, tillsammans", säger Per Nylén.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Sollefteås kraftsamling ger resultat

FÖRETAGSKLIMAT "Nyckeln tror jag ligger i ett oavbrutet och målinriktat arbete för att förbättra företagsklimatet på riktigt och att politiken och tjänstemännen går hand i hand", säger Johan Andersson, kommunalråd (C) i Sollefteå.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.