Lars-Jerker Molin
Foto: Anders Lövgren

Lars-Jerker Molin har som majoritetsägare i Sleepingfox Hotel Group haft en minst sagt kämpig vår. Nu har två händelser fått det att ljusna en aning, det nya omställningsstödet från staten och dessutom en finansiell framgång för en konkurrent som han hämtat energi från. I det senaste tillgängliga bokslutet från 2018 hade gruppen en omsättning på 240 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på nära 15 miljoner kronor. Men det var då, nu är det andra siffror.

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.

Med sex hotell utspridda i Stockholm, Mälardalen, Dalarna och Sundsvall är Sleepingfox Hotel Group en aktör som fått en hård törn av coronakrisen.

– Vi har tappat 90 procent av omsättningen och givetvis känns allt helt overkligt. Att behöva säga upp anställda är det värsta, men mitt i allt så känner jag också kämpaglöd, säger Lars-Jerker Molin.

Han medger att det var mycket tufft under en period när ovissheten var som störst och han reste mellan orterna för att hjälpa till att parera de enskilda hotellens utmaningar, ta beslut om uppsägningar samt förhandla med fastighetsägare om nödvändiga hyresrabatter.

– Vi hade det jobbigt, men vi tog ett styrelsebeslut att verkligen ge allt och kämpa. Det gjorde att vi fick ett bra fokus på att hitta lösningar i bolaget. Tyvärr har vi ändå tvingats avskeda en tredjedel av våra 155 anställda och övriga är korttidspermitterade, säger Lars-Jerker Molin.

Två enskilda saker har haft stor betydelse för att Lars-Jerker Molin kan känna optimism i dag. Förra veckans regeringsbesked om så kallat omställningsstöd för bolag som tappat mer än 30 procent av omsättningen var ytterst viktigt.

– Vi har en bra dialog med vår bank Nordea och hade nog med deras hjälp kunnat hålla ut fram till hösten men sedan hade det varit stopp, precis som för hälften av företagen i landet. Att staten nu går in och täcker en stor del av tappet kan rädda oss. Nu säger man visserligen att omställningsstödet bara gäller för mars och april, men jag måste utgår från att det förlängs. Läget har ju inte på något sätt förbättrats och ser inte ut att göra det i närtid heller, säger hotellägaren.

Den andra goda nyheten som gett Lars-Jerker Molin energi levererade en kollega och konkurrent i hotellbranschen.

– Scandic fick in 1,7 miljarder i nytt kapital i en nyemission vilket samtidigt gör det möjligt för dem att få nya lån också. Att finansiärer är villiga att gå in med pengar i besöksnäringen nu är viktiga signaler, det visar att man tror på en framtid och det blir jag på gott humör av, säger han.

Intervjun med Lars-Jerker Molin görs på Baltic Hotel i Sundsvall där Sleepingfox också har huvudkontoret. Bara några hundra meter nordväst om Baltic pågår bygget av det nya storhotellet i Sundsvall, med Nordic Choice och Petter Stordalen som ansvariga för driften, och med planerad invigning sommaren 2021.

Hur stort och flott det hotellet än ser ut att bli, så är det definitivt inte en anläggning som Sleepingfox ser någon lockelse i att driva. Inte på ett bra tag i alla fall. Lars-Jerker Molin viftar avvärjande med sina händer när saken kommer på tal.

– Även om det skulle kosta en krona att ta över hyresavtalet så tror jag att det inte är någon kö av intressenter där borta just nu. Faktum är att jag de senaste veckorna haft fyra inspel från andra håll i landet om att till dumpade priser ta över olika hotell, men svaret har varit ett tydligt nej. Tills vidare har vi fullt upp med det vi redan har, säger Lars-Jerker Molin.

Tilläggas kan att Sleepingfox har ett sjunde hotell under byggnation i Linköping och ett åttonde som projekteras i Upplands Väsby. Om framtiden för dessa hotell och för hela branschen är svårt att sia om, men Lars-Jerker Molin utgår från att det krävs tid för återhämtning.

– De senaste fem åren är det privatturismen som ökat och som varit drivande för branschens uppgång. Nu med stor arbetslöshet och försiktighet i resandet så kommer det att se annorlunda ut. Jag tror att det blir ännu viktigare att erbjuda unika upplevelser som till exempel spa eller underhållning, säger Lars-Jerker Molin.

På Baltic Hotel i Sundsvall förbereds faktiskt, mitt under brinnande coronakris, för en exklusiv afton i maj med trerätters middag och sång av tenoren Florian Voss. Endast 50 biljetter säljs och det blir rejält avstånd mellan stolarna.

Fakta omställningsstöd

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. Finansdepartementets beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet. Den offentligfinansiella effekten beräknas till 39 miljarder kronor under 2020.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal öppnar för utbildning

BESÖKSNÄRING Ett nytt avtal inom besöksnäringen öppnar för att använda korttidspermitteringen till kompetensutveckling. Det kan göra att fler stannar kvar i branschen och ser chansen att komma tillbaka till något ännu bättre efter krisen, menar Kersti Wittén på Visita.
NYHET Publicerad:

Industrins parter överens: Utbilda personalen nu

AVTAL Både arbetsgivare och fackförbund inom industrin är överens om att det är bra att passa på att utbilda personalen nu. ”Jag tror att det blir mer fokus på kompetensen framöver”, säger Peter Kancans på Industriarbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

750 miljoner till Yrkeshögskolan

STÖDPAKET Regeringen vill ge Yrkeshögskolan 750 miljoner kronor för kompetensutveckling i samband med corona. Det innebär 2000 fler utbildningsplatser, enligt Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.
NYHET Publicerad:

”Coronakrisen får inte övergå i en kompetenskris”

HALLÅ DÄR Mia Bernhardsen, arbetsmarknadsexpert. Vad hände med Rekryteringsenkäten som skulle ha presenterats i början av april?
NYHET Publicerad:

Kraftig ökning av antalet företagsrekonstruktioner

CORONAKRISEN Företagsrekonstruktionerna ökar lavinartat och tre fjärdedelar misslyckas, visar siffor från Svenskt Näringsliv. ”Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs”, säger ekonomen Johan Kreicbergs.
NYHET Publicerad:

Så ska EU-länderna klara coronakrisen

EU Parlamentarikerna Sara Skyttedal, EPP, och Johan Danielsson, S&D, svarar på frågor kopplade till coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Ny statistik: Alla stöd kommer inte företagen till del

CORONAKRISEN I debatten framstår det som om företagen har överösts med krisstöd, men det är inte sant, visar statistik som Svenskt Näringsliv har tagit fram.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt sämre läge för företagen

CORONAKRISEN "Vi ser dramatiska effekter här och nu och lika dramatiskt fallande förväntningar hos företagen". Det säger chefekonom Bettina Kashefi om utvecklingen för företagen under coronakrisen utifrån siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet 2020.
NYHET Publicerad:

”Bra och nödvändigt med förlängt sjuklöneansvar”

CORONAKRISEN Regeringen och samarbetspartierna C och L förstärker fem krisåtgärder med ytterligare 14,7 miljarder kronor. Bland annat förlängs statens ansvar för sjuklönekostnaderna. ”I ett läge med både höga sjuktal och mycket svag ekonomi i många företag är det en helt nödvändig åtgärd”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom.
NYHET Publicerad:

Utbetalning av sjuklönekostnader till företagen dröjer

CORONAKRISEN Den första krediteringen till arbetsgivare för sjuklön kommer göras efter den 12 maj, enligt Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare för sjukförsäkring på Försäkringskassan. ”Högsta prioritet för oss är att se till så att livet fungerar för människor trots den kris som hela samhället nu genomlider.”
NYHET Publicerad:

Offensiv forskningsproposition krävs för att rädda näringslivets FoU

KOMMENTAR Coronakrisen har slagit hårt mot kunskapsintensiva företag och många FoU-projekt skjuts upp. För att dämpa krisens effekter på näringslivets FoU krävs både akuta åtgärder och insatser i den kommande forskningspropositionen, skriver Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert.