Lars-Jerker Molin
Foto: Anders Lövgren

Lars-Jerker Molin har som majoritetsägare i Sleepingfox Hotel Group haft en minst sagt kämpig vår. Nu har två händelser fått det att ljusna en aning, det nya omställningsstödet från staten och dessutom en finansiell framgång för en konkurrent som han hämtat energi från. I det senaste tillgängliga bokslutet från 2018 hade gruppen en omsättning på 240 miljoner kronor och ett resultat efter finansnetto på nära 15 miljoner kronor. Men det var då, nu är det andra siffror.

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.

Med sex hotell utspridda i Stockholm, Mälardalen, Dalarna och Sundsvall är Sleepingfox Hotel Group en aktör som fått en hård törn av coronakrisen.

– Vi har tappat 90 procent av omsättningen och givetvis känns allt helt overkligt. Att behöva säga upp anställda är det värsta, men mitt i allt så känner jag också kämpaglöd, säger Lars-Jerker Molin.

Han medger att det var mycket tufft under en period när ovissheten var som störst och han reste mellan orterna för att hjälpa till att parera de enskilda hotellens utmaningar, ta beslut om uppsägningar samt förhandla med fastighetsägare om nödvändiga hyresrabatter.

– Vi hade det jobbigt, men vi tog ett styrelsebeslut att verkligen ge allt och kämpa. Det gjorde att vi fick ett bra fokus på att hitta lösningar i bolaget. Tyvärr har vi ändå tvingats avskeda en tredjedel av våra 155 anställda och övriga är korttidspermitterade, säger Lars-Jerker Molin.

Två enskilda saker har haft stor betydelse för att Lars-Jerker Molin kan känna optimism i dag. Förra veckans regeringsbesked om så kallat omställningsstöd för bolag som tappat mer än 30 procent av omsättningen var ytterst viktigt.

– Vi har en bra dialog med vår bank Nordea och hade nog med deras hjälp kunnat hålla ut fram till hösten men sedan hade det varit stopp, precis som för hälften av företagen i landet. Att staten nu går in och täcker en stor del av tappet kan rädda oss. Nu säger man visserligen att omställningsstödet bara gäller för mars och april, men jag måste utgår från att det förlängs. Läget har ju inte på något sätt förbättrats och ser inte ut att göra det i närtid heller, säger hotellägaren.

Den andra goda nyheten som gett Lars-Jerker Molin energi levererade en kollega och konkurrent i hotellbranschen.

– Scandic fick in 1,7 miljarder i nytt kapital i en nyemission vilket samtidigt gör det möjligt för dem att få nya lån också. Att finansiärer är villiga att gå in med pengar i besöksnäringen nu är viktiga signaler, det visar att man tror på en framtid och det blir jag på gott humör av, säger han.

Intervjun med Lars-Jerker Molin görs på Baltic Hotel i Sundsvall där Sleepingfox också har huvudkontoret. Bara några hundra meter nordväst om Baltic pågår bygget av det nya storhotellet i Sundsvall, med Nordic Choice och Petter Stordalen som ansvariga för driften, och med planerad invigning sommaren 2021.

Hur stort och flott det hotellet än ser ut att bli, så är det definitivt inte en anläggning som Sleepingfox ser någon lockelse i att driva. Inte på ett bra tag i alla fall. Lars-Jerker Molin viftar avvärjande med sina händer när saken kommer på tal.

– Även om det skulle kosta en krona att ta över hyresavtalet så tror jag att det inte är någon kö av intressenter där borta just nu. Faktum är att jag de senaste veckorna haft fyra inspel från andra håll i landet om att till dumpade priser ta över olika hotell, men svaret har varit ett tydligt nej. Tills vidare har vi fullt upp med det vi redan har, säger Lars-Jerker Molin.

Tilläggas kan att Sleepingfox har ett sjunde hotell under byggnation i Linköping och ett åttonde som projekteras i Upplands Väsby. Om framtiden för dessa hotell och för hela branschen är svårt att sia om, men Lars-Jerker Molin utgår från att det krävs tid för återhämtning.

– De senaste fem åren är det privatturismen som ökat och som varit drivande för branschens uppgång. Nu med stor arbetslöshet och försiktighet i resandet så kommer det att se annorlunda ut. Jag tror att det blir ännu viktigare att erbjuda unika upplevelser som till exempel spa eller underhållning, säger Lars-Jerker Molin.

På Baltic Hotel i Sundsvall förbereds faktiskt, mitt under brinnande coronakris, för en exklusiv afton i maj med trerätters middag och sång av tenoren Florian Voss. Endast 50 biljetter säljs och det blir rejält avstånd mellan stolarna.

Fakta omställningsstöd

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. Finansdepartementets beräkningar visar att uppemot 180 000 företag kan komma att ha rätt till stödet. Den offentligfinansiella effekten beräknas till 39 miljarder kronor under 2020.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt allvarligt läge

CORONAKRISEN Trots statistik som pekar på att vi börjar få bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Företagen kommer att vara motorn i återhämtningen"

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv vill se en bred kraftsamling för jobben när Sverige lämnar den akuta fasen av den ekonomiska krisen. I dag presenteras därför ett första jobbpaket med åtgärder som lägger grunden för en återhämtning baserad på framtidstro, konkurrenskraft och hållbarhet.
NYHET Publicerad:

”Överlever företagen har fler ett jobb att gå till”

ARBETSMARKNAD Svensk arbetsmarknad är i gungning. Arbetslösheten ökar rekordartat, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det är viktigt att företagen överlever krisen, så att så många som möjligt har ett jobb att gå till”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Ny prognos: Ekonomiska krisen allt djupare

KONJUNKTUREN Trots tecken på en svag vändning uppåt, så räknar Svenskt Näringsliv med en fortsatt djup ekonomisk nedgång. BNP krymper med drygt sex procent under innevarande år, enligt en ny prognos. ”Situationen sätter en enorm press på våra företag och deras verksamheter”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Förslag: Rätt till förebyggande sjukpenning för högriskgrupper

CORONAKRISEN Kritik har riktats mot regeringen för att ersättningen dröjer till personer som är i riskgrupper och inte kan arbeta hemma. Efter förhandlingar i riksdagen presenterades nyligen ett förslag till ersättning som innebär rätt till förebyggande sjukpenning för riskgrupper.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.