Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

NYHET Publicerad

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch

Johan Zetterström
Foto: Anders Lövgren
"Studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte", säger Johan Zetterström.Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
Jonas Nilsson och Pernilla Ullberg
Foto: Anders Lövgren
Jonas Nilsson har arbetat med mobil driftövervakning inom Telia men blev arbetslös när verksamheten flyttade. Vad det ska bli härnäst har han ingen tydlig idé om, men tycker att seminariet gett bra information. Utan jobb för tillfället är även Pernilla Ullberg som blev arbetslös efter att företaget hon arbetade för gick i konkurs. “För stunden känns det som att mycket är intressant, men vad jag ska söka har jag inte bestämt”, säger hon.
Sirkka Piisilä och Beatrix Pärlestrand
Foto: Anders Lövgren
Sirkka Piisilä (till vänster) har tidigare arbetat inom ekonomi och som kock, men en arbetsskada gör nu att hon behöver hitta ny inriktning. Allra helst skulle hon vilja arbeta med terapihundar. Beatrix Pärlestrand är en mångsysslare som haft flera ledande roller i yrkeslivet men som efter att ha arbetat i ett konkursat företag nu säger att hon söker allt möjligt. “Jag kommer att läsa till NO-lärare på Mittuniversitetet, men jag kan nog klara ytterligare studier”, säger hon.
Hamid Hesso och Kent Nordin
Foto: Anders Lövgren
Hamid Hesso (till vänster) är bekymrad när det gäller möjligheten att få jobb. Trots åtta års studier till civilingenjör i Syrien och en lång karriär inom bygg- och anläggning tycks det vara omöjligt att få jobb i Sverige för honom. “Jag har varit nära flera gånger, men jag sorteras bort i slutskedet. Min dröm är att träffa någon som har modet att anställa mig. Mer utbildning är inte det jag egentligen behöver, men jag gick ändå hit för att se och höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till”, säger han. Kent Nordin har jobbat som supporttekniker för Telia och Comhem och säger att han vill göra en rokad i yrkeslivet: “Efter 20 år på ett kontor så tycker jag det är dags att hitta något som är mer rörligt”.
Föreläsare vid TRR-seminarie om ny studieersättning
Foto: Anders Lövgren
Samtliga som informerade om studieersättning och utbildningsmöjligheter. Övre raden: Johan Zetterström, TRR, Annelie Karlberg, Yrkesakademin, Carola Andersson, Reveljen. Nedre raden: Thomas Andersson, Heta Utbildningar, Bengt Wahlstedt, Stiftelsen Yrkeshögskolan, Agnetha Fredriksson, YH Höga Kusten.

När TRR Trygghetsrådet bjöd in till seminarium i Sundsvall kring den nya möjligheten med studieersättning, blev träffen så välbesökt att arrangören fick byta till större lokal.

– Det här är något nytt och många som blivit uppsagda och vill ta ett nytt steg i yrkeslivet är nyfikna på de möjligheter som öppnats. Viktigt är att företaget de tidigare arbetat för också är anslutna till oss via Svenskt Näringsliv, Idea eller har tecknat hängavtal med ett PTK-förbund, säger Johan Zetterström.

Det som hänt är att det så kallade omställningsavtalet har omförhandlats, vilket resulterat i att den nya studieersättningen kan erbjudas.

TRR Studieersättning gäller studier på minst en termin. Studierna ska syfta till att öka möjligheten till nytt jobb och kan ges under maximalt fyra terminer till den som har fyllt 40 år. Tillsammans med studiestöd från CSN ska ersättningen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin ett och två. Därefter upp till 50 procent under termin tre och fyra. Maximalt belopp för studieersättning under en termin motsvarar CSNs fribelopp.

I ett räkneexempel som Johan Zetterström visade så fick en person som haft 30 000 kronor i lön, ut lite drygt 8 700 kronor i studieersättning de två första terminerna av en utbildning.

– Utöver det gäller det att komplettera med stöd från CSN för den som är berättigad, eller jobba extra vid sidan om. Men studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte, säger Johan Zetterström.

På plats fanns även fem företag som anordnar yrkesutbildningar och som är leverantörer till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Deras uppgift vid träffen var att inspirera deltagarna och berätta om sitt utbud.

– Det är goda chanser att en utbildning leder till jobb, vår statistik säger att nio av tio har jobb efter utbildning, säger Annelie Karlberg från Yrkesakademin.

Hon berättade bland annat om utbildningar till bygglovshandläggare, systemvetare och behandlingspedagog. Alla utbildningar som erbjuds är inriktade mot yrken och branscher där det finns ett dokumenterat behov av arbetskraft.

– Den som studerar till systemvetare och lär sig kodspråket Java har till exempel stora möjligheter att få jobb i Sundsvall, en stad med många myndigheter som jobbar med just Java, säger Annelie Karlberg.

Totalt finns cirka 400 olika utbildningar runt om i landet som är sanktionerade av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Många av dem går att läsa på distans.

TRR Trygghetsrådet

TRR är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb. Tidigare har TRR kunnat beviljat studiestöd utifrån individens behov. Med TRR Studieersättning så blir den möjligheten ännu bättre utifrån att det är en mer generell insats och summorna blir oftast högre. De både typerna av ekonomiskt stöd kan även kombineras om behovet finns.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Spelar företagsklimatet någon roll?

FÖRETAGSKLIMAT Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen.
NYHET Publicerad:

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
NYHET Publicerad:

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

ARBETSGIVARDAG Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.
NYHET Publicerad:

Kritiserat krav på heltid tonas ned

UPPHANDLING Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi tonas ned betydligt. Enligt den tillhörande handlingsplanen är det bara företag inom vård och omsorg som måste erbjuda heltider – och endast vid större upphandlingar. "Kravet ska också bara användas då det är rimligt att en leverantör kan bemanna med heltidstjänster", säger kommunens nya inköpschef Nils-Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på (o)lika villkor

FÖRETAGKLIMAT En osund konkurrens mellan näringsidkare och kommuner drabbar ofta små lokala företagare. "Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet", menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Härnösand kan bli ett utbildningsnav för sjöfarten

YRKESUTBILDNING I dagarna träffas kommunstyrelsen i Härnösand för att diskutera den nyligen nedlagda sjöfartsutbildningens eventuella framtid. Vår förhoppning är att utbildningen ska återupptas eftersom Härnösand och hela Norrland skulle vinna stort på att utveckla ett utbildningsnav för sjöfarten. Det skriver Caj Luoma, Björn Lyngfelt och Anna Hedensjö Johansson i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Näringslivspolitiskt program ska förbättra kommunens service

FÖRETAGSKLIMAT Ett nytt näringslivspolitiskt program i Sundsvalls kommun ska ge fler nöjda företagare och ökad tillväxt. "Det här verktyget skickar viktiga signaler både internt och externt. Vi kan nu tydliggöra att företagens frågor ska prioriteras högst upp för tjänstemän på alla förvaltningar och ute i de kommunala bolagen, ja för alla som arbetar inom kommunen", säger kommunalrådet Peder Björk (S).
NYHET Publicerad:

Timrå tar upp kampen mot osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun startar flera aktiviteter samt ett internt konkurrensråd för att stoppa osund konkurrens. "Det är viktigt att vi inte finns på arenor där privata näringsidkare har sin intäkt. Vi hoppas också att det ska bli mer öppen dialog på det här området, för nu är det mest rykten som går ute bland företag", säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Serviceinriktad myndighetsutövning lönar sig

RANKING 2019 Västernorrlands bästa företagsklimat finns i Timrå. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat 2019. Årets klättrare i länet är Sollefteå som förbättrar sig med hela 60 placeringar jämfört med året innan och kniper genom det titeln ”länets näst bästa företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Tro på och investera i framtiden

UNG FÖRETAGSAMHET I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma. Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.
NYHET Publicerad:

Aktuellt från länets riksdagsledamöter

NÄRINGSPOLITIK Riksdagen har högtidligt öppnat för säsongen och nu har höstbudgeten presenterats. Länets åtta riksdagsledamöter är laddade och passar på att uppdatera Västernorrlands företagare om vad som är på gång närmast dem på agendan.
NYHET Publicerad:

Målet - samhällsbyggande i världsklass

MYNDIGHETSUTÖVNING Bättre företagsklimat för byggföretag och fastighetsägare i Örnsköldsvik och en förbättrad dialog med kommunen var ämnet för ett engagerat möte under en eftermiddag i september.
NYHET Publicerad:

Våga investera i kompetens

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Näringslivet har ett stort ansvar att agera så att den egna branschen blir attraktiv. Det menar Lennart Bölin, vd för Teknikutbildarna. Han har på nära håll sett hur förväntningar hos arbetsgivare och arbetssökande inte alltid går hand i hand.
NYHET Publicerad:

Västernorrland näst bäst på patent

IMMATERIALRÄTT Västernorrland är en region som sticker ut på innovationsområdet. Patent- och registreringsverket presenterar årligen statistik över nationella ansökningar. ”Det är väldigt bra för hela Sverige att innovativa regioner finns på flera ställen i landet” säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. ”
NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.