Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

NYHET Publicerad

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch

Johan Zetterström
Foto: Anders Lövgren
"Studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte", säger Johan Zetterström.Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
Jonas Nilsson och Pernilla Ullberg
Foto: Anders Lövgren
Jonas Nilsson har arbetat med mobil driftövervakning inom Telia men blev arbetslös när verksamheten flyttade. Vad det ska bli härnäst har han ingen tydlig idé om, men tycker att seminariet gett bra information. Utan jobb för tillfället är även Pernilla Ullberg som blev arbetslös efter att företaget hon arbetade för gick i konkurs. “För stunden känns det som att mycket är intressant, men vad jag ska söka har jag inte bestämt”, säger hon.
Sirkka Piisilä och Beatrix Pärlestrand
Foto: Anders Lövgren
Sirkka Piisilä (till vänster) har tidigare arbetat inom ekonomi och som kock, men en arbetsskada gör nu att hon behöver hitta ny inriktning. Allra helst skulle hon vilja arbeta med terapihundar. Beatrix Pärlestrand är en mångsysslare som haft flera ledande roller i yrkeslivet men som efter att ha arbetat i ett konkursat företag nu säger att hon söker allt möjligt. “Jag kommer att läsa till NO-lärare på Mittuniversitetet, men jag kan nog klara ytterligare studier”, säger hon.
Hamid Hesso och Kent Nordin
Foto: Anders Lövgren
Hamid Hesso (till vänster) är bekymrad när det gäller möjligheten att få jobb. Trots åtta års studier till civilingenjör i Syrien och en lång karriär inom bygg- och anläggning tycks det vara omöjligt att få jobb i Sverige för honom. “Jag har varit nära flera gånger, men jag sorteras bort i slutskedet. Min dröm är att träffa någon som har modet att anställa mig. Mer utbildning är inte det jag egentligen behöver, men jag gick ändå hit för att se och höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till”, säger han. Kent Nordin har jobbat som supporttekniker för Telia och Comhem och säger att han vill göra en rokad i yrkeslivet: “Efter 20 år på ett kontor så tycker jag det är dags att hitta något som är mer rörligt”.
Föreläsare vid TRR-seminarie om ny studieersättning
Foto: Anders Lövgren
Samtliga som informerade om studieersättning och utbildningsmöjligheter. Övre raden: Johan Zetterström, TRR, Annelie Karlberg, Yrkesakademin, Carola Andersson, Reveljen. Nedre raden: Thomas Andersson, Heta Utbildningar, Bengt Wahlstedt, Stiftelsen Yrkeshögskolan, Agnetha Fredriksson, YH Höga Kusten.

När TRR Trygghetsrådet bjöd in till seminarium i Sundsvall kring den nya möjligheten med studieersättning, blev träffen så välbesökt att arrangören fick byta till större lokal.

– Det här är något nytt och många som blivit uppsagda och vill ta ett nytt steg i yrkeslivet är nyfikna på de möjligheter som öppnats. Viktigt är att företaget de tidigare arbetat för också är anslutna till oss via Svenskt Näringsliv, Idea eller har tecknat hängavtal med ett PTK-förbund, säger Johan Zetterström.

Det som hänt är att det så kallade omställningsavtalet har omförhandlats, vilket resulterat i att den nya studieersättningen kan erbjudas.

TRR Studieersättning gäller studier på minst en termin. Studierna ska syfta till att öka möjligheten till nytt jobb och kan ges under maximalt fyra terminer till den som har fyllt 40 år. Tillsammans med studiestöd från CSN ska ersättningen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin ett och två. Därefter upp till 50 procent under termin tre och fyra. Maximalt belopp för studieersättning under en termin motsvarar CSNs fribelopp.

I ett räkneexempel som Johan Zetterström visade så fick en person som haft 30 000 kronor i lön, ut lite drygt 8 700 kronor i studieersättning de två första terminerna av en utbildning.

– Utöver det gäller det att komplettera med stöd från CSN för den som är berättigad, eller jobba extra vid sidan om. Men studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte, säger Johan Zetterström.

På plats fanns även fem företag som anordnar yrkesutbildningar och som är leverantörer till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Deras uppgift vid träffen var att inspirera deltagarna och berätta om sitt utbud.

– Det är goda chanser att en utbildning leder till jobb, vår statistik säger att nio av tio har jobb efter utbildning, säger Annelie Karlberg från Yrkesakademin.

Hon berättade bland annat om utbildningar till bygglovshandläggare, systemvetare och behandlingspedagog. Alla utbildningar som erbjuds är inriktade mot yrken och branscher där det finns ett dokumenterat behov av arbetskraft.

– Den som studerar till systemvetare och lär sig kodspråket Java har till exempel stora möjligheter att få jobb i Sundsvall, en stad med många myndigheter som jobbar med just Java, säger Annelie Karlberg.

Totalt finns cirka 400 olika utbildningar runt om i landet som är sanktionerade av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Många av dem går att läsa på distans.

TRR Trygghetsrådet

TRR är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb. Tidigare har TRR kunnat beviljat studiestöd utifrån individens behov. Med TRR Studieersättning så blir den möjligheten ännu bättre utifrån att det är en mer generell insats och summorna blir oftast högre. De både typerna av ekonomiskt stöd kan även kombineras om behovet finns.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tillsammans gör vi skillnad, på riktigt

GÄSTKRÖNIKA "Första läsåret som regionchef för Ung företagsamhet Västernorrland är avklarat och när jag reflekterar över ett fullspäckat år av ungt entreprenörskap, energi och företagsamhet är orden som först dyker upp att vi verkligen gör skillnad, på riktigt", skriver Erik Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Målet: Vara en professionell myndighet som ger bra service

FÖRETAGSKLIMAT Bra service och trevligt bemötande krockar inte med kommunal myndighetsutövning. Det menar Maria Söderlund, miljö- och byggchef vid Sollefteå kommun.
NYHET Publicerad:

Ingen skatt på tankekraften

SOMMARKRÖNIKA "Nu råder säsongen då vi tankar energi. Energi i form av sommarsemester där tid och utrymme ges för tillvaron att snurra i en annan takt. Oavsett om man gillar en aktiv semester eller lata dagar i solstolen så är det i alla fall min erfarenhet att det är då tankarna ges plats att vändas och vridas på lite extra. Vardagshjulets alla intryck och brus får nytt syre och lite perspektiv". Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mera pang för pengarna genom dialog

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Att dialog mellan offentliga aktörer och leverantörer är en av nycklarna för att nå en bättre upphandling är alla överens om men många upphandlare klagar på att de inte har den tiden. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Brist på förare och långa tillståndsprocesser hämmar tillväxten

KONKURRENSKRAFT För den som gillar transporter är ett stort skogsbolag ett paradis. Det är betydande volymer – kubikmeter på ”skogsspråket” – som transporteras varje dag, året runt. Med lastbil, med järnväg och med sjöfart. Att Transportföretagens vd Mattias Dahl tillsammans med sina motsvarigheter i Skogsindustrierna och Industriarbetsgivarna, Carina Håkansson och Per Hidesten valde att lägga en branschgemensam resa i Sundsvall är inte att förvåna. Beröringspunkterna är åtskilliga och det rådde ingen brist på samtalsämnen.
NYHET Publicerad:

Därför får Timrå sitt bästa betyg genom tiderna

UPPHANDLING En genuin omtanke om företagen på orten. Det präglar Timrå kommuns kontakter med näringslivet. ”En bra upphandling har tre vinnare. Kommunen, medborgarna och de lokala företagen”, säger upphandlingsstrategen Stefan Eriksson.
NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Företagare vana att arbeta med offentlig upphandling

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.