Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

NYHET Publicerad

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch

Johan Zetterström
Foto: Anders Lövgren
"Studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte", säger Johan Zetterström.Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
Jonas Nilsson och Pernilla Ullberg
Foto: Anders Lövgren
Jonas Nilsson har arbetat med mobil driftövervakning inom Telia men blev arbetslös när verksamheten flyttade. Vad det ska bli härnäst har han ingen tydlig idé om, men tycker att seminariet gett bra information. Utan jobb för tillfället är även Pernilla Ullberg som blev arbetslös efter att företaget hon arbetade för gick i konkurs. “För stunden känns det som att mycket är intressant, men vad jag ska söka har jag inte bestämt”, säger hon.
Sirkka Piisilä och Beatrix Pärlestrand
Foto: Anders Lövgren
Sirkka Piisilä (till vänster) har tidigare arbetat inom ekonomi och som kock, men en arbetsskada gör nu att hon behöver hitta ny inriktning. Allra helst skulle hon vilja arbeta med terapihundar. Beatrix Pärlestrand är en mångsysslare som haft flera ledande roller i yrkeslivet men som efter att ha arbetat i ett konkursat företag nu säger att hon söker allt möjligt. “Jag kommer att läsa till NO-lärare på Mittuniversitetet, men jag kan nog klara ytterligare studier”, säger hon.
Hamid Hesso och Kent Nordin
Foto: Anders Lövgren
Hamid Hesso (till vänster) är bekymrad när det gäller möjligheten att få jobb. Trots åtta års studier till civilingenjör i Syrien och en lång karriär inom bygg- och anläggning tycks det vara omöjligt att få jobb i Sverige för honom. “Jag har varit nära flera gånger, men jag sorteras bort i slutskedet. Min dröm är att träffa någon som har modet att anställa mig. Mer utbildning är inte det jag egentligen behöver, men jag gick ändå hit för att se och höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till”, säger han. Kent Nordin har jobbat som supporttekniker för Telia och Comhem och säger att han vill göra en rokad i yrkeslivet: “Efter 20 år på ett kontor så tycker jag det är dags att hitta något som är mer rörligt”.
Föreläsare vid TRR-seminarie om ny studieersättning
Foto: Anders Lövgren
Samtliga som informerade om studieersättning och utbildningsmöjligheter. Övre raden: Johan Zetterström, TRR, Annelie Karlberg, Yrkesakademin, Carola Andersson, Reveljen. Nedre raden: Thomas Andersson, Heta Utbildningar, Bengt Wahlstedt, Stiftelsen Yrkeshögskolan, Agnetha Fredriksson, YH Höga Kusten.

När TRR Trygghetsrådet bjöd in till seminarium i Sundsvall kring den nya möjligheten med studieersättning, blev träffen så välbesökt att arrangören fick byta till större lokal.

– Det här är något nytt och många som blivit uppsagda och vill ta ett nytt steg i yrkeslivet är nyfikna på de möjligheter som öppnats. Viktigt är att företaget de tidigare arbetat för också är anslutna till oss via Svenskt Näringsliv, Idea eller har tecknat hängavtal med ett PTK-förbund, säger Johan Zetterström.

Det som hänt är att det så kallade omställningsavtalet har omförhandlats, vilket resulterat i att den nya studieersättningen kan erbjudas.

TRR Studieersättning gäller studier på minst en termin. Studierna ska syfta till att öka möjligheten till nytt jobb och kan ges under maximalt fyra terminer till den som har fyllt 40 år. Tillsammans med studiestöd från CSN ska ersättningen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin ett och två. Därefter upp till 50 procent under termin tre och fyra. Maximalt belopp för studieersättning under en termin motsvarar CSNs fribelopp.

I ett räkneexempel som Johan Zetterström visade så fick en person som haft 30 000 kronor i lön, ut lite drygt 8 700 kronor i studieersättning de två första terminerna av en utbildning.

– Utöver det gäller det att komplettera med stöd från CSN för den som är berättigad, eller jobba extra vid sidan om. Men studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte, säger Johan Zetterström.

På plats fanns även fem företag som anordnar yrkesutbildningar och som är leverantörer till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Deras uppgift vid träffen var att inspirera deltagarna och berätta om sitt utbud.

– Det är goda chanser att en utbildning leder till jobb, vår statistik säger att nio av tio har jobb efter utbildning, säger Annelie Karlberg från Yrkesakademin.

Hon berättade bland annat om utbildningar till bygglovshandläggare, systemvetare och behandlingspedagog. Alla utbildningar som erbjuds är inriktade mot yrken och branscher där det finns ett dokumenterat behov av arbetskraft.

– Den som studerar till systemvetare och lär sig kodspråket Java har till exempel stora möjligheter att få jobb i Sundsvall, en stad med många myndigheter som jobbar med just Java, säger Annelie Karlberg.

Totalt finns cirka 400 olika utbildningar runt om i landet som är sanktionerade av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Många av dem går att läsa på distans.

TRR Trygghetsrådet

TRR är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb. Tidigare har TRR kunnat beviljat studiestöd utifrån individens behov. Med TRR Studieersättning så blir den möjligheten ännu bättre utifrån att det är en mer generell insats och summorna blir oftast högre. De både typerna av ekonomiskt stöd kan även kombineras om behovet finns.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Alla drar sitt strå till stacken 

CORONAKRISEN Många företag riskerar en snar konkurs och varslen om uppsägning har den senaste veckan skenat i höjden. På många håll i Västernorrland fattas därför beslut om åtgärder som kan underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företagen parerar krisen med nya metoder

CORONAKRISEN Hotet om coronasmitta har försatt näringslivet i akut kris och strategierna för att stå emot de nya utmaningarna är många. Svenskt Näringsliv Västernorrland har pratat med företagen som med kreativitet och nytänkande håller sig kvar ovanför vattenytan och försöker rädda arbetstillfällen.