Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

NYHET Publicerad

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch

Johan Zetterström
Foto: Anders Lövgren
"Studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte", säger Johan Zetterström.Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
Jonas Nilsson och Pernilla Ullberg
Foto: Anders Lövgren
Jonas Nilsson har arbetat med mobil driftövervakning inom Telia men blev arbetslös när verksamheten flyttade. Vad det ska bli härnäst har han ingen tydlig idé om, men tycker att seminariet gett bra information. Utan jobb för tillfället är även Pernilla Ullberg som blev arbetslös efter att företaget hon arbetade för gick i konkurs. “För stunden känns det som att mycket är intressant, men vad jag ska söka har jag inte bestämt”, säger hon.
Sirkka Piisilä och Beatrix Pärlestrand
Foto: Anders Lövgren
Sirkka Piisilä (till vänster) har tidigare arbetat inom ekonomi och som kock, men en arbetsskada gör nu att hon behöver hitta ny inriktning. Allra helst skulle hon vilja arbeta med terapihundar. Beatrix Pärlestrand är en mångsysslare som haft flera ledande roller i yrkeslivet men som efter att ha arbetat i ett konkursat företag nu säger att hon söker allt möjligt. “Jag kommer att läsa till NO-lärare på Mittuniversitetet, men jag kan nog klara ytterligare studier”, säger hon.
Hamid Hesso och Kent Nordin
Foto: Anders Lövgren
Hamid Hesso (till vänster) är bekymrad när det gäller möjligheten att få jobb. Trots åtta års studier till civilingenjör i Syrien och en lång karriär inom bygg- och anläggning tycks det vara omöjligt att få jobb i Sverige för honom. “Jag har varit nära flera gånger, men jag sorteras bort i slutskedet. Min dröm är att träffa någon som har modet att anställa mig. Mer utbildning är inte det jag egentligen behöver, men jag gick ändå hit för att se och höra. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till”, säger han. Kent Nordin har jobbat som supporttekniker för Telia och Comhem och säger att han vill göra en rokad i yrkeslivet: “Efter 20 år på ett kontor så tycker jag det är dags att hitta något som är mer rörligt”.
Föreläsare vid TRR-seminarie om ny studieersättning
Foto: Anders Lövgren
Samtliga som informerade om studieersättning och utbildningsmöjligheter. Övre raden: Johan Zetterström, TRR, Annelie Karlberg, Yrkesakademin, Carola Andersson, Reveljen. Nedre raden: Thomas Andersson, Heta Utbildningar, Bengt Wahlstedt, Stiftelsen Yrkeshögskolan, Agnetha Fredriksson, YH Höga Kusten.

När TRR Trygghetsrådet bjöd in till seminarium i Sundsvall kring den nya möjligheten med studieersättning, blev träffen så välbesökt att arrangören fick byta till större lokal.

– Det här är något nytt och många som blivit uppsagda och vill ta ett nytt steg i yrkeslivet är nyfikna på de möjligheter som öppnats. Viktigt är att företaget de tidigare arbetat för också är anslutna till oss via Svenskt Näringsliv, Idea eller har tecknat hängavtal med ett PTK-förbund, säger Johan Zetterström.

Det som hänt är att det så kallade omställningsavtalet har omförhandlats, vilket resulterat i att den nya studieersättningen kan erbjudas.

TRR Studieersättning gäller studier på minst en termin. Studierna ska syfta till att öka möjligheten till nytt jobb och kan ges under maximalt fyra terminer till den som har fyllt 40 år. Tillsammans med studiestöd från CSN ska ersättningen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin ett och två. Därefter upp till 50 procent under termin tre och fyra. Maximalt belopp för studieersättning under en termin motsvarar CSNs fribelopp.

I ett räkneexempel som Johan Zetterström visade så fick en person som haft 30 000 kronor i lön, ut lite drygt 8 700 kronor i studieersättning de två första terminerna av en utbildning.

– Utöver det gäller det att komplettera med stöd från CSN för den som är berättigad, eller jobba extra vid sidan om. Men studieersättningen är en kraftig förbättring för den som vill utbilda sig. Syftet är att det ska bli lättare att våga göra ett karriärbyte, säger Johan Zetterström.

På plats fanns även fem företag som anordnar yrkesutbildningar och som är leverantörer till Myndigheten för Yrkeshögskolan. Deras uppgift vid träffen var att inspirera deltagarna och berätta om sitt utbud.

– Det är goda chanser att en utbildning leder till jobb, vår statistik säger att nio av tio har jobb efter utbildning, säger Annelie Karlberg från Yrkesakademin.

Hon berättade bland annat om utbildningar till bygglovshandläggare, systemvetare och behandlingspedagog. Alla utbildningar som erbjuds är inriktade mot yrken och branscher där det finns ett dokumenterat behov av arbetskraft.

– Den som studerar till systemvetare och lär sig kodspråket Java har till exempel stora möjligheter att få jobb i Sundsvall, en stad med många myndigheter som jobbar med just Java, säger Annelie Karlberg.

Totalt finns cirka 400 olika utbildningar runt om i landet som är sanktionerade av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Många av dem går att läsa på distans.

TRR Trygghetsrådet

TRR är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK. TRR är ett resultat av omställningsavtalet, som slöts mellan dessa parter 1974. Syftet med avtalet är att stötta privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist till nytt jobb. Tidigare har TRR kunnat beviljat studiestöd utifrån individens behov. Med TRR Studieersättning så blir den möjligheten ännu bättre utifrån att det är en mer generell insats och summorna blir oftast högre. De både typerna av ekonomiskt stöd kan även kombineras om behovet finns.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.