Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.

Patrik Attini

Patrik Attini, ägare Hotell Södra Berget om beslutet;

– Det är en otroligt stor lättnad. Vi skulle drabbats väldigt hårt om två-timmarsrestriktionen förlängts då många av våra gäster kommer från hela landet. Tyvärr så får vi klara oss utan norrmännen i år, en viktig och stor kundgrupp hos oss. Men vi är förberedda och redo för sommarsäsongen som nu är här och redo från medarbetarhållet att ta emot våra gäster till alla våra delar av hotellet där vår nyrenoverade och utbyggda spaavdelning är ett mycket uppskattat inslag under hotellvistelsen.  

Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten
Foto: Carola Harnesk

Mats Löfroth, ägare av Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell och Restaurang säger;

– Det är ett väldigt efterlängtat besked som gör att vi kan börja tro på framtiden igen! Vi skall självklart ta vårt ansvar gällande att se till att våra gäster kan hålla avstånd samt möjlighet att nyttja handsprit och tvätta händerna samt övriga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Finns bra möjligheter att hålla avstånd i Högakusten! Vi hoppas såklart även på att man börjar lätta på 50-personersgränsen för allmänna sammankomster och evenemang, naturligtvis med ansvar och direktiv. Detta skulle medföra ytterligare möjligheter för återhämtning av besöksnäringen. 

Björn Norman, Hotell Hallstaberget
Foto: Katarina Norström

Björn Norman, hotelldirektör och ägare av Hotell Hallstaberget är lättad;

– Alla restriktioner innebär ett inkomstbortfall inte bara för oss utan även för många andra som t ex transportnäringen. Alla lättnader är välkomna och jag hoppas såklart på att alla restriktioner kan försvinna så snart det går utifrån smittspridningsrisken av covid-19. Det är såklart även glädjande utifrån medarbetarperspektivet då antal medarbetare som kan jobba går hand i hand med hur beläggningen ser ut. Nu ser vi fram emot sommarsäsongen!

Lars-Jerker Molin, Sleepingfox Hotel Group
Foto: Anders Lövgren

Lars-Jerker Molin, huvudägare av hotellgruppen Sleepingfox berättar;

– Vi har väntat otåligt på att reserestriktionerna hävs och känner nu en lättnad. Det är ett ljus i den mörka tunnel vi befinner oss i och kan nu dra tillbaka en hel del av permitteringarna och planera för semestrar både för våra medarbetare och besökare. Samtidigt kommer vi självklart ta ett stort ansvar för att restriktioner i uppförandekod mellan människor följs. Även om det inte blir en normal sommar med uteblivna evenemang så ser vi fram emot att få välkomna alla gäster på sina hemestrar runt om på våra hotell i Sverige. En otroligt bra nyhet för besöksnäringen.

Jerry Engström, Friluftsbyn

Jerry Engström, Friluftsbyn och strateg inom Svensk Besöksnäring, utvecklar tankarna kring beslutet;

– Jag tror hela besöksnäringen känner en viss lättnad efter gårdagens beslut. Däremot är det såklart viktigt att fortsätta lyssna till rekommendationerna. Det är ett ansvar vi delar med våra besökare. Jag ser även fram emot att vi tillsammans ser över det trubbiga och storstadsfokuserade regelverket på sammankomster med fler än 50 personer. Gallerior, butiker och restauranger har sedan pandemins utbrott kunnat ta emot fritt antal besökare så länge man kunnat skapa social distansering. Nu kan även djurparker öppna och ta emot tusentals besökare. Detta gäller även temaparker som till exempel Astrid Lindgrens värld.

Däremot tvingas naturturismföretagare att ställa in eller hitta kreativa lösningar för arrangemang där man ger sig ut i naturen med fler än 50 personer. Med andra ord, det är ok att tusentals personer ser på djur i bur medan max 50 personer få ge sig ut på en vandring och se på djur i dess rätta miljö. Det känns inte fullt rimligt. Företag måste få liknande förutsättningar för att kunna överleva och ta sig ur denna kris. Att det är tillåtet att tusentals personer besöker en galleria i en stad eller en butik medan bya-dagar i Norrland tvingas ställa in då man inte får samlas fler än 50 personer i byn slår även hårt på föreningars ekonomi vilket i sin tur påverkar landsbygdens utveckling.

Jag kan tänka mig att det är lättare att utforma regler kring den miljö man själv vistas i och att det därför är fritt fram för butiker och restauranger att ta emot besökare men jag tror det vore klokt att även ta in landsbygdens verklighet och förutsättningar om hela Sverige ska fortsätta leva. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt allvarligt läge

CORONAKRISEN Trots statistik som pekar på att vi börjar få bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Företagen kommer att vara motorn i återhämtningen"

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv vill se en bred kraftsamling för jobben när Sverige lämnar den akuta fasen av den ekonomiska krisen. I dag presenteras därför ett första jobbpaket med åtgärder som lägger grunden för en återhämtning baserad på framtidstro, konkurrenskraft och hållbarhet.
NYHET Publicerad:

”Överlever företagen har fler ett jobb att gå till”

ARBETSMARKNAD Svensk arbetsmarknad är i gungning. Arbetslösheten ökar rekordartat, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det är viktigt att företagen överlever krisen, så att så många som möjligt har ett jobb att gå till”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Ny prognos: Ekonomiska krisen allt djupare

KONJUNKTUREN Trots tecken på en svag vändning uppåt, så räknar Svenskt Näringsliv med en fortsatt djup ekonomisk nedgång. BNP krymper med drygt sex procent under innevarande år, enligt en ny prognos. ”Situationen sätter en enorm press på våra företag och deras verksamheter”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Förslag: Rätt till förebyggande sjukpenning för högriskgrupper

CORONAKRISEN Kritik har riktats mot regeringen för att ersättningen dröjer till personer som är i riskgrupper och inte kan arbeta hemma. Efter förhandlingar i riksdagen presenterades nyligen ett förslag till ersättning som innebär rätt till förebyggande sjukpenning för riskgrupper.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.