Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

NYHET Publicerad

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. "Avmattningen i tillväxt går snabbare än vi beräknat och sprider stor osäkerhet i de flesta branscher. Självklart kommer detta att spela stor roll i avtalsrörelsen, vi måste skydda och stärka vår konkurrenskraft", säger Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna.

Per Hidesten, Anna Hedensjö Johansson och Per Braconier
Foto: Anders Lövgren
ENAD FRONT I AVTALSRÖRELSEN: Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, samlade företagare och näringslivsorganisationer för ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
Juan Pablo Montes och Elisabeth Nordberg, Bucher Emhart Glass
Foto: Anders Lövgren
“Det är precis så här vi upplever nuläget. För oss handlar det om att försvara konkurrenskraften gentemot andra vår koncerns övriga fabriker. När ägarna som sitter i Schweiz jämför vad produktionen kostar hos oss och i Malaysia, Kina eller USA så gäller det att vi kan hävda oss och då har lönerna stor påverkan”, säger Juan Pablo Montes, vd, och Elisabeth Nordberg, HR-chef, från Bucher Emhart Glass.
Peter Lundström, Permascand
Foto: Anders Lövgren
”Inför avtalsförhandlingarna är det viktigt att förstå att styrkan hos ett företag som Permascand ligger i att långsiktigt klara av att kontrollera sin kostnadsutveckling samt i samklang med marknaden och kunderna tillgodose behovet av kompetens för att kunna leverera framtida värde och förbli konkurrenskraftiga”, säger Peter Lundström, vd, Permascand.

Vid ett seminarium i Sundsvall deltog Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv och gav sin syn på nuläget.

– Att prata om avmattning inom industrin är för snällt. Det handlar om en tydlig inbromsning och orsakerna går främst att hitta globalt. Både USA och Tyskland har nu strafftullar som slår mot vår exportindustri och oron kring handelskonflikter sprider stor osäkerhet. Särskilt stålindustrin har det tufft, säger Per Hidesten.

Vidare planerar redan många industriföretag för en hård Brexit och kalkylerar med kraftiga exporthinder till Storbritannien. Med en redan historiskt svag utveckling av BNP i Europa, årlig ökning med endast cirka 1 procent, så är det tydligt att den mycket viktiga Europaexporten inte går att förlita sig till för svenska företag.

– Ingen region klarar att konkurrera med Kina och USA med en sådan svag utveckling. Därför är det också fascinerande att parlamentariker i Bryssel inte med ett ord nämner denna situation, utan tycks ha accepterat den, säger Per Hidesten.

Analysen fick i veckan stöd när även Internationella valutafonden (IMF) sänkte den globala tillväxtprognosen till 3 procent för året, den lägsta sedan finanskrisen 2008-2009.

Industriarbetsgivarna har fyra utpekade mål med förhandlingarna.

  • För att stärka internationell konkurrenskraft krävs kostnadskontroll,
  • Avtalen ska möjliggöra långsiktiga planeringshorisonter och ge stabila förutsättningar.
  • Nej till förkortad arbetstid.
  • Harmonisering av avtal och utsuddade gränser mellan arbetare och tjänstemän.

Att slå in på en väg som leder till förkortad arbetstid skulle enligt Per Hidesten endast leda till en ytterligare försvagning av konkurrenskraft. Och vad gäller den fjärde punkten så hänger den samman med pågående digitalisering, som gör att allt fler arbetsuppgifter ligger i ett gränsland mellan traditionellt och modernt industriarbete. Det som tidigare gjordes på golvet, görs ofta i dag i en app eller vid ett skrivbord.

Det senaste industriavtalet 2017 gav en årlig löneökning på 2,17 procent och att ett liknande märke skulle kunna vara aktuellt nu, är helt uteslutet enligt Per Braconier.

– Ska svensk industri ha någon chans att behålla konkurrenskraft så finns inte det utrymmet, det står helt klart. En annan viktig fråga är de höga ingångslönerna som är ett stort hinder för nyanställningar och leder till att bibehålla utanförskapet. Där vill vi se en tydlig förändring, säger Per Braconier.

– Noterbart är att rekordmånga svenska företag tyvärr ser dystert på framtiden. Andelen företag som tror på en produktions- eller försäljningsökning är den lägsta på sju år, även förväntningarna på anställningsbehov och investeringar har sjunkit, säger Per Braconier som lutar sig mot en medlemsenkät.

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Både Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna rullar nu ut informationskampanjer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En död hand över vissa avverkningar”

SKOGSÄGARE Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg. "Denna avgift kan nog tyvärr lägga en död hand över vissa avverkningar, då de riskerar att bli olönsamma. Utöver kostnaden får dessutom skogsnäringen ytterligare administration att hantera", säger Eddie Edwinsson, som driver skogsföretaget Mekanav i Örnsköldsvik.
NYHET Publicerad:

Tidig dialog lyfter tillståndsprocesser i Västernorrland

MYNDIGHETSUTÖVNING I höstas tog Länsstyrelsen Västernorrland ett initiativ för en gemensam dag tillsammans med LRF och flera kommuner för att flytta fram positionen kring serviceinriktad myndighetsutövning.
NYHET Publicerad:

Bilhandlaren Molin vill ha regler som underlättar för elbilar

FÖRETAGSBESÖK Klimat, regelkrångel och kompetensförsörjning var några av samtalsämnena när Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson träffade företagare i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ånge kommun satsar på ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv har senaste åren erbjudit en handfull kommuner runt om i landet att delta i fördjupade processer för att vässa arbetet med företagsklimatfrågor lite extra. I år deltar Ånge kommun från Västernorrland som en av elva kommuner i landet. "Det känns helt rätt att växla upp arbetet i dessa frågor, vi måste på alla plan arbeta för fler arbetstillfällen i vår fina kommun", säger Erik Lövgren, kommunalråd.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv blir fabrik för nya reformer inför 2022

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv startar nu projektet Reformagenda 2022. "Vi kommer tillsammans med företagen att ta fram en rad konkreta förslag till förbättringar och leverera till politikerna i god tid inför nästa val. Vi blir mer konstruktiva i stället för att gnälla på missförhållanden", säger Fredrik Persson, ordförande, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Företagare ska uppleva att de får hjälp snarare än att bara bli kontrollerade”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Det leder i sin tur till att flera företag väljer bort expansionsplaner för verksamheten.
NYHET Publicerad:

Omvårdnadsprogrammet i Örnsköldsvik har gett högst andel i jobb

UTBILDNING I Västernorrlands län ska cirka 2 800 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Klimatet för företagen under lupp

FÖRETAGSKLIMAT Nu är enkäten om det lokala företagsklimatet utskickad till drygt 30 000 företagare i Sverige varav 1800 i Västernorrland. Vad företagare svarar speglar deras uppfattning om möjligheten att driva och utveckla sina verksamheter utifrån attityder, bemötande och ärendehantering hos kommunerna.
NYHET Publicerad:

Att tänka tanken och våga göra skillnad

JULHÄLSNING "Det börjar närma sig tiden att lägga 2019 års arbete till handlingarna. Ett år som präglats av dialog och möten med företagare, politiker och tjänstemän med företagsklimatet i fokus. Möten som ger mig kraft och energi i mitt arbete", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Bättre inköpskontroll kan rädda kommunalt underskott

UPPHANDLING När Svenskt Näringsliv, Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagen och Maskinentreprenörerna bjöd in till Samhällsbyggardagen med fokus på offentliga upphandlingar så var intresset stort och 75 personer från en mängd olika branscher och verksamheter deltog.
NYHET Publicerad:

Ingen ljusning att vänta i konjunkturen

KONJUNKTUR "Världsekonomin mattas av och läget för svensk ekonomi är oroande. Ett problem är den snabba befolkningsökningen och ett alldeles för svagt bostadsbyggande". Det sa nationalekonomen Göran Grahn från Svenskt Näringsliv när han besökte Sundsvall för ett lunchmöte med tema konjunktur.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrkesmöjligheter under lupp

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Arbetsmarknaden är i ständig förändring och för studie- och yrkesvägledarna är det en utmaning att på bästa sätt guida skoleleverna i studie- och yrkesval. Som ett led i att minska glappet mellan utbildning och jobb bjöd Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationer in till en SYV-dag där ett 50-tal SYV:are från hela länet deltog.
NYHET Publicerad:

Krav på heltid oroar omsorgsföretag

UPPHANDLING I handlingsplanen till Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi slås fast att företag inom vård och omsorg ska erbjuda sin personal heltidstjänster. "En ekonomisk katastrof för oss", säger Anne-Lie Ströberg, vd på ES Hemservice i Stöde.
NYHET Publicerad:

Höga Kusten Teknikresurs gasellvinnare 2019

ENTREPRENÖRSKAP Det snabbast växande företaget i Västernorrland är Höga Kusten Teknikresurs i Kramfors, nu utsett till länets gasellvinnare med en tillväxt på 311 procent 2015 - 2018. "Den stora skillnaden för oss kom när vi själva började tillverka maskiner i stället för att endast vara konsult", säger vd:n och ägaren Stefan Andersson.
NYHET Publicerad:

Spelar företagsklimatet någon roll?

FÖRETAGSKLIMAT Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen.
NYHET Publicerad:

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
NYHET Publicerad:

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

ARBETSGIVARDAG Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.
NYHET Publicerad:

Kritiserat krav på heltid tonas ned

UPPHANDLING Sundsvalls kommuns kritiserade inköpsstrategi tonas ned betydligt. Enligt den tillhörande handlingsplanen är det bara företag inom vård och omsorg som måste erbjuda heltider – och endast vid större upphandlingar. "Kravet ska också bara användas då det är rimligt att en leverantör kan bemanna med heltidstjänster", säger kommunens nya inköpschef Nils-Göran Johansson.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på (o)lika villkor

FÖRETAGKLIMAT En osund konkurrens mellan näringsidkare och kommuner drabbar ofta små lokala företagare. "Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet", menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.