Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

NYHET Publicerad

KONKURRENSKRAFT Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. "Avmattningen i tillväxt går snabbare än vi beräknat och sprider stor osäkerhet i de flesta branscher. Självklart kommer detta att spela stor roll i avtalsrörelsen, vi måste skydda och stärka vår konkurrenskraft", säger Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna.

Per Hidesten, Anna Hedensjö Johansson och Per Braconier
Foto: Anders Lövgren
ENAD FRONT I AVTALSRÖRELSEN: Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, samlade företagare och näringslivsorganisationer för ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.
Juan Pablo Montes och Elisabeth Nordberg, Bucher Emhart Glass
Foto: Anders Lövgren
“Det är precis så här vi upplever nuläget. För oss handlar det om att försvara konkurrenskraften gentemot andra vår koncerns övriga fabriker. När ägarna som sitter i Schweiz jämför vad produktionen kostar hos oss och i Malaysia, Kina eller USA så gäller det att vi kan hävda oss och då har lönerna stor påverkan”, säger Juan Pablo Montes, vd, och Elisabeth Nordberg, HR-chef, från Bucher Emhart Glass.
Peter Lundström, Permascand
Foto: Anders Lövgren
”Inför avtalsförhandlingarna är det viktigt att förstå att styrkan hos ett företag som Permascand ligger i att långsiktigt klara av att kontrollera sin kostnadsutveckling samt i samklang med marknaden och kunderna tillgodose behovet av kompetens för att kunna leverera framtida värde och förbli konkurrenskraftiga”, säger Peter Lundström, vd, Permascand.

Vid ett seminarium i Sundsvall deltog Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv och gav sin syn på nuläget.

– Att prata om avmattning inom industrin är för snällt. Det handlar om en tydlig inbromsning och orsakerna går främst att hitta globalt. Både USA och Tyskland har nu strafftullar som slår mot vår exportindustri och oron kring handelskonflikter sprider stor osäkerhet. Särskilt stålindustrin har det tufft, säger Per Hidesten.

Vidare planerar redan många industriföretag för en hård Brexit och kalkylerar med kraftiga exporthinder till Storbritannien. Med en redan historiskt svag utveckling av BNP i Europa, årlig ökning med endast cirka 1 procent, så är det tydligt att den mycket viktiga Europaexporten inte går att förlita sig till för svenska företag.

– Ingen region klarar att konkurrera med Kina och USA med en sådan svag utveckling. Därför är det också fascinerande att parlamentariker i Bryssel inte med ett ord nämner denna situation, utan tycks ha accepterat den, säger Per Hidesten.

Analysen fick i veckan stöd när även Internationella valutafonden (IMF) sänkte den globala tillväxtprognosen till 3 procent för året, den lägsta sedan finanskrisen 2008-2009.

Industriarbetsgivarna har fyra utpekade mål med förhandlingarna.

  • För att stärka internationell konkurrenskraft krävs kostnadskontroll,
  • Avtalen ska möjliggöra långsiktiga planeringshorisonter och ge stabila förutsättningar.
  • Nej till förkortad arbetstid.
  • Harmonisering av avtal och utsuddade gränser mellan arbetare och tjänstemän.

Att slå in på en väg som leder till förkortad arbetstid skulle enligt Per Hidesten endast leda till en ytterligare försvagning av konkurrenskraft. Och vad gäller den fjärde punkten så hänger den samman med pågående digitalisering, som gör att allt fler arbetsuppgifter ligger i ett gränsland mellan traditionellt och modernt industriarbete. Det som tidigare gjordes på golvet, görs ofta i dag i en app eller vid ett skrivbord.

Det senaste industriavtalet 2017 gav en årlig löneökning på 2,17 procent och att ett liknande märke skulle kunna vara aktuellt nu, är helt uteslutet enligt Per Braconier.

– Ska svensk industri ha någon chans att behålla konkurrenskraft så finns inte det utrymmet, det står helt klart. En annan viktig fråga är de höga ingångslönerna som är ett stort hinder för nyanställningar och leder till att bibehålla utanförskapet. Där vill vi se en tydlig förändring, säger Per Braconier.

– Noterbart är att rekordmånga svenska företag tyvärr ser dystert på framtiden. Andelen företag som tror på en produktions- eller försäljningsökning är den lägsta på sju år, även förväntningarna på anställningsbehov och investeringar har sjunkit, säger Per Braconier som lutar sig mot en medlemsenkät.

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Både Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna rullar nu ut informationskampanjer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.