Mikael och Agneta Bohlin, GrebbestadFjordens Camping

Mikael och Agneta Bohlin, GrebbestadFjordens Camping

Camping-företagaren: ”Innebär ingen större skillnad för oss”

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARAVGIFT Förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för unga mellan 15 och 18 år träder i kraft den första augusti. Lagändringen ska underlätta inträdet på arbetsmarknaden för unga som vill jobba under helger och lov. Men förslaget är inte en tillräcklig åtgärd, enligt GrebbestadFjordens Camping.

Vid kusten i Tanums kommun ligger GrebbestadFjordens Camping som funnits i delägaren och Vd:n Mikael Bohlins familjeägor sedan år 1962. Idag driver paret Mikael och Agneta Bohlin verksamheten som erbjuder såväl camping och pensionat som konferensavdelning.

GrebbestadFjorden har länge varit en av Västsveriges självklara platser för campare under sommarmånaderna. Numera har de året-runt-öppet med många återkommande stammisgäster. Något som bidrar till goda förutsättningar även för kringliggande verksamheter, vars öppettider och säsong förlängs. Företaget är således en bidragande faktor i kommunens näringsliv och tilldelades Årets turistpris på den lokala näringslivsgalan i hösten 2018. Priset motiverades av att de erbjuder sina gäster ett värdskap i toppklass med upplevelser utöver det vanliga.

— Bättre sent än aldrig! Skämt åsido, det är såklart roligt att vår verksamhet uppmärksammas och uppskattas, säger Mikael Bohlin, GrebbestadFjorden.

Även om GrebbestadFjorden blir allt mer populärt under vintersäsongen så dominerar fortfarande sommaren i antalet besökare. I samband med högsäsongen som sträcker sig långt förbi sensommaren uppstår behovet av utökad personal. GrebbestadFjorden anställer mellan 15 och 20 säsongsarbetare och är därmed en betydande arbetsgivare i kommunen. Men likt många företag och branscher är kompetensförsörjningen den största utmaningen och det har vid ett par tillfället blivit mindre lyckade rekryteringar.

— Vi ser helst att man har en yrkesutbildning i ryggen och framförallt är intresserad av yrket och service-minded för att det ska bli en lyckad rekrytering. Både för oss som är engagerade företagare men även för den anställde, säger Agneta Bohlin, GrebbestadFjordens Camping.  

Att regeringen nu beslutat att sänka arbetsgivaravgifter för unga, samt enmansföretagare som anställer sin första medarbetare är helt klart ett steg i rätt riktning. Både för att möjliggöra för unga att få ett första jobb och minska beskattningen för företagen som möjliggör arbetstillfällen. Dock gäller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga endast upp till 18 år. Jämfört med historiskt, då man sänkte avgiften för unga under 26 år. GrebbestadFjordens Camping är ett av många företag som reagerar på den kommande sänkningen av arbetsgivaravgiften, eftersom det i praktiken troligtvis inte kommer göra någon skillnad. 

— Man kan tro att vi anställer många yngre men vi behöver personal som uppfyller en viss ålder. Dels krävs oftast körkort för antingen bil, fyrhjuling eller kompakttraktorer. Dessutom ska personalen kunna ansvara över kassahantering och servering av alkoholhaltig dryck. De flesta vi anställer har fyllt 18 år så de sänkta arbetsgivaravgifterna innebär nog ingen större skillnad för oss och våra rekryteringar, säger Mikael Bohlin, GrebbestadFjordens Camping. 

Text: Jessica Johansson 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.