rudolf krönika.jpg

En sommarhälsning

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.

Även om många företag är svårt drabbade och alla inte kan dra nytta av alla åtgärder, så är det ändå mycket som har kommit på plats. Man kan alltid säga att det var för lite och för sent och i efteranalysen kommer vi säkerligen att hitta ett antal syndabockar. Oavsett detta måste jag säga att vi har fått stort gehör för våra förslag och mötts av ett uppriktigt engagemang för företagens svåra situation i våra kontakter med politiker och myndigheter.

Parallellt med arbetet med stödåtgärder har vi arbetat med Västra Götalandsregionen och våra västsvenska kommunalförbund för att utöka satsningar på utbildning och kompetensomställning, då vi vet att alla inte kommer att kunna gå tillbaka till sitt jobb efter krisen. I dagsläget vet vi inte ens om vi är på väg ut ur krisen eller om den kommer att fördjupas under kommande månader. Vi har redan sett en kraftig ökning i antal konkurser och många varsel kommer sannolikt att leda till uppsägning. Arbetslösheten ökar snabbt samtidigt som de branscher som erbjuder flest jobb med låga kompetenskrav är värst drabbade av våra reserestriktioner och vår minskade konsumtion. Våra omställningsorganisationer TRR och TSL jobbar för högtryck med att stötta företag och anställda.

Många har drabbats personligen av covid-19 men betydligt fler har drabbats av konsekvenserna av de åtgärder som införts för att stoppa smittan. Oavsett hur utvecklingen ser ut gällande spridningen av sjukdomen så ser vi ett stort behov av att få hjulen i rullning igen. Förhoppningsvis kan en ekonomisk återstart ske på grund av att risken för smittspridning minskar. Men om så inte är fallet så måste vi ändå lära oss att arbeta, konsumera, mötas och resa på ett tryggt och nytt sätt. Precis som de stödåtgärder som införts i den akuta krisen på sikt måste fasas ut, måste vår ekonomiska aktivitet växla upp igen. Vi måste även se till att stimulera entreprenörsandan så att den yngre generationen vågar ta steget och satsa på sina drömmar. Det är avgörande för framtiden. Svenskt Näringsliv har i dagarna presenterat ett offensivt paket för att få igång efterfrågan, stimulera investeringar, få igång handeln med omvärlden och för att det ska vara lätt att anställa och hitta rätt kompetens när krisen vänder. Vi kommer fortsätta att sätta högt tryck på dessa viktiga frågor.

Det kommer att bli en tuff sommar för många företag, men det enda vi med säkerhet vet är att även denna kris har ett slut. Därför kommer jag och mina kollegor i Västsverige, direkt efter sommaren att bjuda in företagare till möten med kommunernas ledande politiker och tjänstemän. Vi vill då diskutera konkreta åtgärder för att återstarta den lokala ekonomin och stimulera entreprenörskapet. Jag tror på uttrycket ”all business is local”. I varje kommun finns det möjligheter att förbättra förutsättningarna för företag att starta och utvecklas och det är någonting vi måste göra tillsammans. En sak som har blivit väldigt tydlig under denna vår i krisens skugga är att företagen har en enorm betydelse för vårt sätt att leva och för vår gemensamma välfärd. Vi är beroende av entreprenörernas initiativkraft för att hitta lösningar när nya problem uppstår.

Med dessa ord vill jag önska dig en glad och hoppfull sommar.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem tar ledningen i elförsörjningsfrågan?

KRÖNIKA Lina Håkansdotter, expert på hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, delar med sig av tankar kring elförsörjningens utmaningar och möjligheter.
NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare idag och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

Göteborgs Hamn – näringslivets port mot världen

Göteborgs Hamn. Ett bolag som inte bara andas historia – utan som har stora framtidsplaner. Vi träffade vd Elvir Dzanic för en intervju.
NYHET Publicerad:

Tvätteriet som ställde om och klarade krisen

OMSTÄLLNING Oavsett bransch, marknad eller vilka kunder man som företag levererar till har alla på något sätt påverkats av coronakrisen. För Rikstvätt Bengtsfors, ett familjeföretag som tvättar och servar främst hotell- och restaurangbranschen med ren tvätt, slog krisen snabbt. ”Vi är inne i en kris vi aldrig glömmer. Vi gick från 100 procent produktion ner till 20 procent, på bara någon vecka”, konstaterar vd Lise Björvall.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.