fredagskrönika anton

Upp till kamp – för näringsfriheten

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA. Traditionellt har företagsamheten i Sverige pratat om skattetrycket, regelkrångel och stelbent arbetsmarknadslagstiftning som några av de stora utmaningarna. Områden som i allra högsta grad fortsatt är aktuella. Men på senare år har trygghetsfrågorna blivit allt viktigare och ett större orosmoln för många företagare. Samtidigt som många förutsättningar för företagande förbättrats – har det blivit allt otryggare att driva företag i Sverige. Vad riskerar det egentligen att leda till?

Under förra helgen slog ICA-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala larm om att brotten mot butiken har ökat lavinartat under de senaste två åren. Allt ifrån ringa stölder till rån, hot och våld mot både ägaren och personalen har medfört att personal sagt upp sig och stamkunder numera handlar någon annanstans. En butik som ägts och drivits av en familj i mer än 60 år har funderat på att lägga ner. Denna negativa utveckling måste få ett slut. När entreprenörer lämnar områden och butiker, restauranger och service stänger kommer också otryggheten att breda ut sig ytterligare.

Exemplen på liknande händelser under 2017 undgick knappast någon. I Malmö togs inte bara en butik över, utan drevs till och med av kriminella i ett helt dygn innan polisen kunde stoppa dem. I Husby utanför Stockholm tvingades Salam Kurda stänga sin butik efter 30 år på grund av att kriminaliteten hade börjat eskalera i området. Krossade fönster, grova stölder och försäkringsbolag som knappt vågade teckna avtal med entreprenörer i området hade blivit vardag.

Trygghetsfrågorna har kommit att bli de stora hotet mot näringsfriheten i Sverige och kan inte isoleras till enstaka uppmärksammade händelser i våra förorter. Otryggheten finns i alla landets kommuner och drabbar mängder av företagare, stora som små. I en av våra undersökningar från 2017 svarade över hälften av de drygt 30 000 tillfrågade företagarna ja på frågan om de upplever att brottsligheter är ett problem för det egna företaget. Den brottslighet som flest företagare såg en hög risk att drabbas av var bedrägerier, exempelvis i form av bluffakturor. Inbrott, rån, skadegörelse och stöld var andra former av brottslighet som hamnade högt på listan. Alla är de hot mot näringsfriheten och måste tas på största allvar.

Är det så konstigt att företagare börjar tröttna?

Det viktigaste staten faktiskt kan göra – är att garantera tryggheten, säkerheten och upprätthålla näringsfriheten för dem som levererar varor och tjänster och skapar resurserna till vår gemensamma välfärd. Många företagare sliter dag och natt, offrar semester och anställningstrygghet för att man älskar att driva företag. Genom hårt arbete och slit betalar man in alla de skattemedel som politiker fördelar för att vårt samhälle ska stå sig starkt.

Trots det spenderade handlarna i Sverige 11 miljarder på väktare och andra säkerhetshöjande åtgärder under 2017. 11 miljarder bara för företagen inom en bransch. Motsvarande nästan halva polisens budget. När man först tvingas betala skatt till rättsväsendet och sedan ändå finansiera säkerhetsinsatser för sitt företag, då minskar också incitamenten att driva företag i förlängningen. Det är egentligen inte så konstigt att många entreprenörer börjar tröttna.

Marknadsekonomins grundläggande fundament
För att Sverige ska få fler växande företag behövs givetvis förbättrade skattevillkor och minskad byråkrati. Men svensk företagsamhet behöver också ett återupprättat samhällskontrakt. En stat som garanterar tryggheten för sina invånare och företagare.

Marknadsekonomins grundläggande fundament, att utbud möter efterfrågan under fri konkurrens, riskerar att sättas ur spel när otryggheten tar över. Entreprenörer kan i förlängningen få svårt att etablera sig områden trots att det finns en efterfrågan på deras varor och tjänster. Vilket kommer leda till färre jobb och möjligheter i de områden som kanske behöver dem som allra mest.

En av Sveriges främsta konkurrensfördelar har varit faktumet att vi är ett land med hög tillit till både varandra och rättsväsendet. Ett land där det varit tryggt att driva företag. Det ska vi fortsätta att vara. Låt därför 2018 bli året då vi säkrar polisens resurser och ställer det som efterfrågas till förfogande för att mota kriminalitet och otrygghet en gång för alla. Ett år då vi tar trygghetsfrågorna på allvar och inser företagsamhetens betydelse för Sverige. Näringsfriheten måste försvaras.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.