BVC
Foto: Mostphotos

För varje besök på Lillugglans BVC avsätts en timme oavsett vad det gäller, så att föräldrar i lugn och ro kan beskriva sina problem och ställa frågor.  

”Vi ger föräldrarna trygghet”

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda, föräldrar kan ringa hela dagen och få råd på telefon, och vid besök avsätts alltid en timme. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd och grundare Marlene Fredin.

Marlene Fredin, Lillugglans BVC

Marlene Fredin

När det fria vårdvalet infördes i Göteborg 2010 blev det vårdcentralernas uppdrag att ta han om patienter i alla åldrar. Tidigare remitterade allmänläkarna i regionen av tradition alltid barn under två år till en barnspecialist. Marlene Fredin, som då chef på en privat vårdcentral, såg direkt bristen som uppstod.

– Hos läkare som arbetat länge i Göteborg fanns det en osäkerhet att jobba med barn under två år och det skickades många remisser till barnmedicin i onödan. 

Samtidigt såg hon hur föräldraskapet ändrades på ett sätt som många barnavårdscentraler inte hängde med på. Pappan trädde fram tydligare, behoven av att ha kontakt med BVC ökade, det sociala nätverket hemma blev mindre. 

– Det var ett paradigmskifte i föräldrarollen. Jag upplevde att BVC tog en roll som far- och morföräldrar och backade upp kring frågor som tidigare hade bollats med mamma eller svärmor.  

Hon och barnläkaren Pontus Johansson, som hon anställt för att stärka den medicinska kompetensen, hade mycket diskussioner om det som hände när det gäller utvecklingen av barns vård och omsorg. Det ledde till att de 2011 tog steget och startade en egen BVC-verksamhet, Lillugglan.  

– Vi såg en chans att ta ett annorlunda grepp om barnen och familjerna. Vi ville ha stor tillgänglighet och spjutspetskompetens inom barn och barnmedicin – och ta hand om hela barnet.  

Friska barn tas om hand på BVC där det finns barnläkare och sjuka barn tas om hand av barnläkaren på vårdcentralen. BVC-mottagningens telefonrådgivning är öppen varje dag kl 8-16 där en erfaren barnsjuksköterska eller distriktssköterska besvarar alla samtal. Det går också att maila, eller använda Lillugglans app för kloka råd, där det också går att skicka in filmklipp om det behövs.  

För varje besök på BVC avsätts en timme oavsett vad det gäller så att föräldrar i lugn och ro kan beskriva sina problem och ställa frågor.  

– Vinsten med långa besökstider är att föräldrarna känner sig lyssnade på, vilket gör att de blir trygga och inte hör av sig så frekvent. Vi boostar föräldrarna med trygghet. Vårt mål är trygga föräldrar. 

Idag arbetar åtta personer på Lilluggans BVC där 1200 barn är listade. Därmed är det en av Göteborgs största privata BVC-mottagningar med flest nyfödda listade hos sig. Medan ett genomsnittligt BVC får 3–5 nyfödda per månad, får Lillugglan 10–20.  

– Att vi får det beror mycket på att snacket går mellan föräldrar. Det här är ingen rocket science, utan vi är extremt tillgängliga och har fullt fokus på barn, 0–6 år. Vårt team är engagerat och lösningsinriktat och alla brinner för barn och barnhälsovård. 

Lillugglan är dessutom den enda BVC-mottagningen i landet för barn som är för tidigt födda, delvis på grund av att det är Pontus Johansson är specialinriktning.  

– Vi ville satsa på de här barnen. Det är en ganska stor grupp som far väldigt illa på de vanliga BVC-enheterna eftersom det inte finns någon där som är specialiserad på dem.  

Marlene Fredin och Pontus Johansson är fortfarande huvudägare i bolaget som idag består av två vårdcentraler och Lillugglans BVC. De skulle gärna expandera snabbare med tanke på hur väl företagets inriktning och kompetens matchar behoven som finns.  

– Det finns mycket ogjort inom vården och en konstant efterfrågan på tjänster från de som ser vad kunderna vill ha. Den offentliga vården gör som den alltid har gjort och har ofta svårt att höja blicken och vrida verksamheten mot det som efterfrågas. 

Det som sätter käppar i hjulet är Västra Götalandsregionen, VGR, med regeln att en BVC-mottagning måste vara kopplad till en vårdcentral. Till skillnad från till exempel Stockholm där det är det fritt att starta en fristående BVC.  

– Som fristående hade vi kunnat duplicera vårt koncept och växa snabbt. Nu måste vi antingen köpa upp en egen vårdcentral, eller vara underleverantörer till andra som driver vårdcentraler.  

Dessutom har VGR bara upphandlat en privat aktör inom mödravård, som annars vore en naturlig utvecklingsväg för Lillugglan.  

– Vi har väntat länge på fritt vårdval där, men inget händer. Det hade såklart varit jättebra för oss, föräldrar och barn om vi kunde driva både mödravård och BVC.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.