Svenska skönhetsföretaget Oriflame Cosmetics har verksamhet i över 60 länder, något som också avspeglas i företagets personal. "Oriflame har ett stort behov av utländsk kompetens, så strategin med arbetskraftsinvandring är fundamental för mitt jobb", säger Charlotte Vassilaros, HR-chef, Oriflame Sverige.
– Idag är vi 43 nationaliteter på 500 anställda här i Stockholm. Hela vår affärsverksamhet bygger på mångfald, säger Charlotte Vassilaros, HR-chef i Stockholm för Oriflame Cosmetics.
Oriflame grundades i Sverige 1967 och företaget finns i mer än 60 länder. Affärsidén är direktförsäljning av skönhetsprodukter och Oriflame har idag cirka 3 miljoner fristående säljkonsulenter världen över. Företaget omsätter omkring 1,5 miljarder euro och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm sedan 2004.
– Oriflame har ett stort behov av utländsk kompetens, så strategin med arbetskraftsinvandring är fundamental för mitt jobb, säger Charlotte Vassilaros.
En framgångsfaktor för Oriflames internationella rekrytering är att företaget inte kräver att anställda ska kunna svenska. Engelska är arbetsspråket.
I jämförelse med många internationella bolags svenska kontor, har Oriflames kontor i Sverige kunder över hela världen. Utan krav på svenskkunskaper kan Oriflame därför attrahera personer som dels redan befinner sig i Sverige, eller vill flytta hit och får en möjlighet till ett jobb utan att kunna flytande svenska.
– Går man förbi receptionen hör man folk prata ryska, polska, engelska… Det är en attraktionskraft för oss som arbetsgivare, säger Charlotte Vassilaros.
Även möjligheten att kunna erbjuda en internationell karriär utgör en konkurrensfördel för Oriflame. Om den gamla ordningen med arbetsmarknadsprövning skulle tillämpas igen skulle det bli ”mycket besvärligare” för Oriflame, enligt Charlotte.
Integration och det mångkulturella företaget
Företaget, som distribuerar sina produkter via främst kvinnliga säljkonsulenter världen över, behöver chefsförsörjning framåt med seniora kvinnor. Därför erbjuder man kvinnor från exempelvis Mexiko, Ryssland eller Thailand att komma till Sverige för internutbildning inom produktutveckling eller katalogproduktion.
– Den karriärmöjligheten kanske inte kvinnorna hade haft i sitt hemland, och möjligheter till chefsjobb för kvinnor från andra länder är en samhällsnytta som bör uppmärksammas, förklarar Charlotte Vassilaros, och fortsätter:
– I en svensk debatt om arbetskraftsinvandring diskuterar man sällan jämställdhet eller kulturell mångfald i svenska bolag. Vi vill ha en mix bland våra chefer som speglar de länder vi är framgångsrika i.
Trots intressanta karriärvägar är det inte alltid lätt att attrahera människor till Sverige. Löner, skatter, familj, bostadsmarknaden, men även byråkratin har inflytande på rekryteringen. Inom EU behövs inget arbetstillstånd, eftersom det råder fri rörlighet för EU-medborgare. Dock bör de registreras hos landets immigrationsmyndigheter.
– Utanför EU stöter vi på problem – det kan ta flera månader, och individen får inte besöka Sverige under ansökningstiden även om det ingår i deras jobb att resa till Sverige, berättar Charlotte Vassilaros.
Internationell kompetens och branschexpertis
Lokalkännedom om företagets marknader är en framgångsfaktor. Detta innefattar även språkkunskaper. Oriflame ger varje år ut kataloger på 40 olika språk. Med en produktion av den omfattningen måste man anställa skribenter på varje språk. Till Oriflames stora inhousebyrå på kontoret i Stockholm kommer många från exempelvis Ryssland och Latinamerika.
– Det räcker inte med en svensk som talar bra ryska, engelska eller spanska, vi behöver en copywriter med språket som modersmål, säger Charlotte Vassilaros.
Specialkompetens är svårt att hitta även på logistik- och distributionssidan. Med över 1 000 produkter och verksamhet i över 60 länder krävs en ”enorm komplexitet” i distributionskedjan för att få ut rätt produkter till slutkonsument. I Sverige finns inte en tillräckligt bred expertis på området, menar Charlotte:
– Våra kunder är inte en livsmedelsaffär i Sickla som vill ha en pall schampo. Det är en medveten kvinna i Ukraina som vill ha en svart mascara, en burk med Omega 3-kapslar och en snygg moderiktig väska.
Inom produktutveckling av kosmetik rekryterar Oriflame framförallt chefer med en bakgrund inom stora internationella kosmetikföretag. Det finns ett antal svenska utbildningar på området. Men för ett antal nyckelfunktioner behöver företaget mångårig branschkunskap, och här måste Oriflame leta internationellt.
Oriflames marknadschefer i Stockholm har ansvar för produktutvecklingen ”från ax till limpa”. Genomförande av strategin ligger på marknadscheferna i de olika länderna. Charlotte Vassilaros berättar att lång erfarenhet av inköp av både innehåll och förpackning är meriterande:
– Med tanke på den distributionsmodell vi har behöver vi någon som kan räkna på vilken pappkvalitet vi behöver för att frakta en pall skincareburkar på en ojämn väg i Kazakstan. Missar vi där kommer produkten fram till slutanvändaren trasig, och då är den osäljbar.
Dyrt och krångligt att rekrytera nyckelpersoner
Den höga graden av branschspecialisering som Oriflame letar efter i sin rekrytering av chefspersoner och seniora anställda kräver dock beredskap att möta höga löneanspråk.
–Så det är ju inte av kostnadsskäl utan kompetensskäl vi anställer utländsk arbetskraft, säger Charlotte Vassilaros.
I Sverige är ”lönesystemet väldigt komprimerat”, anser hon. Anställda som jobbat i 5-6 år med en akademisk utbildning bakom sig, och som har nått en viss nivå i ett företag, tjänar relativt sett mycket mer utomlands än i Sverige. Förändringen av expertskatten som genomfördes 2012 var därför välkommet för Oriflame, menar Charlotte:
– De chefer vi rekryterar som flyttar hit är intresserad av sin nettolön, det handlar om hur mycket som blir kvar i fickan. Får vi en internationellt konkurrensmässig skattenivå kan vi konkurrera lättare på den globala arbetsmarknaden.
Förändringen innebar att reglerna ändrades genom att det infördes en schablonregel om att personer med en lön över två prisbasbelopp per månad (89000 kronor år 2013) alltid ska anses utgöra en nyckelperson.
– De gamla reglerna gjorde att det var svårt att få myndigheterna att förstå vilken kompetens som vi kräver av nyckelpersoner i vår bransch, och motivera varför vi inte hittar motsvarande kompetens i Sverige, berättar Charlotte Vassilaros.
HR-chefen anser att arbetskraftsinvandringen är viktig för hela samhället. Om inte svenska företag har möjlighet att rekrytera rätt kompetens i Sverige kommer de tvingas flytta sina verksamheter utomlands. Schablonregeln är därför ett steg på vägen för att underlätta för Oriflames rekrytering av nyckelpersoner. Charlotte Vassilaros tycker att förenklad expertskatt är till nytta för hela landet:
– För att attrahera duktiga människor till Sverige är den en no-brainer att införa.
ArbetskraftsinvandringArbetsmarknadKompetensförsörjning