Svenskt Näringsliv tillstyrker promemorians förslag att klargöra att utsläpp från bränsle bara ska omfattas av överlämning av utsläppsrätter en gång, i enlighet med Svenskt Näringslivs tidigare nämnda remissyttrande avseende ETS 2 från mars 2024.
I avsnitt 5.3. anför Naturvårdsverket att: ”För att fånga upp oförutsedda händelser där dubbelöverlämning av utsläppsrätter inom ETS 2 inte har gått att undvika, skulle en kompensationsmekanism kunna införas”.
Svenskt Näringsliv är positivt inställt till att en kompensationsmekanism införs för att hantera situationer där dubbelöverlämning av utsläppsrätter inom ETS 2 har uppkommit. Däremot är Svenskt Näringsliv frågande till att ETS 2-priset i sig medför ett undvikande av risk för dubbelöverlämning i den absoluta merparten av situationer, då priset för utsläppsrätten endast är en kostnadskomponent av flera. Exempelvis kan priset fluktuera på grund av varierande världsmarknadspris för drivmedel. Vidare finns det inget lagkrav att specificera punktskatten på kvitto eller faktura. Det innebär att punktskatten ofta är en ospecificerad del av totalbeloppet. Sammantaget behöver en kompensationsmekanism täcka de fall när dubbelöverlämning av utsläppsrätter uppkommit. Begreppet ”inte går att undvika” är från Svenskt Näringslivs synvinkel alldeles för snävt utformat och kan leda till en osäker rättstillämpning.
I Svenskt Näringslivs tidigare remissyttrande från mars 2024 framfördes att export och utförsel av bränslen från Sverige bör undantas från skyldigheten att överlämna utsläppsrätter i Sverige. Därför bör det säkerställas att skyldigheten kopplas till det land är förbränningen sker. Mot bakgrund av detta välkomnar Svenskt Näringsliv att Naturvårdsverket har lyft frågan om gränsöverskridande dubbelöverlämning med EU-kommissionen i expertgruppen CCEG ETS 2. Svenskt Näringsliv anser dock att Sverige bör vidta ytterligare åtgärder för att EU-kommissionen och medlemsländerna ska tillse att dubbelöverlämning inte uppkommer vid handel på den inre marknaden, samt att samtidigt säkerställa att överlämning av utsläppsrätter inte kringgås och därmed snedvrider konkurrensen. Vid behov bör regeringen tillsätta ett ytterligare uppdrag till Naturvårdsverket för att komma till rätta med problematiken.