Bagatell stänger dörren till arbetstillstånd

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Ylwa Källgren har med ljus och lykta sökt efter en kvalificerad medarbetare som klarar hantverket. När hon äntligen hittar en tillräckligt bra sömmerska stoppar rigorös byråkrati och komplicerade regler henne från att anställa. I över ett halvår har företaget tvingats gå på sparlåga samtidigt som Zhanar Sarsenbayeva och hennes barn är fast i Kazakstan.

Tom arbetsplats
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Zhanar Sarsenbayevas arbetsplats står tom sedan drygt ett halvår tillbaka

Björke Vävstuga.j

Björke Vävstuga i norra Östergötland.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

När Ylwa Källgren mejlade Migrationsverket sent på kvällen före julafton var hon nöjd. Hon hade äntligen hittat en tillräckligt skicklig sömmerska att anställa. Men tidpunkten skulle visa sig ödesdiger.

Ylwa Källgren driver tillsammans med sin kompanjon företaget Björke Vävstuga. Verksamheten går bra och de är i stort behov av ytterligare en kompetent och skicklig sömmerska. Efter mycket letande och ett tips från Ylwas son hittade de Zhanar Sarsenbayeva. Hon är universitetsutbildad sömmerska från Kazakstan med en kompetens som väl är i linje med det som Björke Vävstuga har sökt under lång tid.

– För att arbeta här är det viktig att ha en känsla för hantverket och materialet. Det är svårt att hitta den kompetensen i Sverige, säger Ylwa Källgren. Det är ett mycket kvalificerat yrke som har försvunnit här, när många av dem som kan har gått i pension.

Perfekt för jobbet
Den kompetens som krävs för att få anställningen på Björke Vävstuga är alltså ovanlig. Flera andra har sökt jobbet, men ingen har uppvisat tillräckligt stor hantverksskicklighet för att uppfylla arbetsgivarens krav. Men Zhanar, som själv har drivit en syateljé i Sverige, visade sig vara perfekt för jobbet. Med hennes utbildning och erfarenhet har hon den kompetens som krävs och som arbetsgivaren hade letat så länge efter.

Reglerna för att få arbetstillstånd i Sverige går bland annat ut på att den arbetssökande måste söka arbetet från ett annat land. Zhanar, som sedan november 2016, befinner sig i Kazakstan efter att ha blivit avvisad från Sverige, skulle alltså söka jobbet från hemlandet.

Den 16 december satte Björke Vävstuga in en annons på Arbetsförmedlingens platsbank. Där skulle annonsen ligga tio dagar och efter det kunde Zhanar anställas om ingen annan kvalificerad med svenskt uppehållstillstånd eller medborgarskap sökte jobbet.

Tre dagar avgjorde
– Sista dagen var alltså annandag jul. Eftersom vi inte skulle jobba under juldagarna skrev vi anställningspapprena på kvällen den 23 december och mejlade dem så att Migrationsverket skulle ha dem den 27 december, berättar Ylwa Källgren.

Det var det som skulle visa sig ödesdigert. Medan arbetsgivaren försökte vara rationell för att snabbt få en medarbetare som hon var i mycket stort behov av i arbete snabbt, menade Migrationsverket att annonseringen hade avbrutits i förtid. Detta trots att ingen annan sökte jobbet under de totalt tio dagarna som annonsen låg på Platsbanken. Byråkratin innebar att Migrationsverket och senare Migrationsdomstolen nekade Zhanar uppehålls- och arbetstillstånd.

– Sedan dess har vi hankat oss fram, berättar Ylva Källgren. Vi har haft ett antal från arbetsförmedlingen här, men ingen kan hantera sömnaden eller har den utbildning som krävs.

Arbetsgivaren väntar fortfarande på att Zhanar ska få komma tillbaka till Sverige och börja sitt jobb. Men varken Zhanar, hennes tre barn, som fram till avvisningen i höstas inte har gått i skola någon annanstans än i Sverige, eller hennes man har ännu fått komma tillbaka. Zhanars man har också ett jobb som väntar på honom här, på byggfirman Anderson & Baggman i Finspång.

Flera liknande fall
Svenskt Näringsliv har tidigare uppmärksammat flera fall där tveksam byråkrati och krångligt regelverk har försvårat för företagare och deras arbetskraftsinvandrade medarbetare. Tayyab Shabab som handplockades av arbetsgivaren Dynamo för sin spetskompetens inom systemutveckling har nu avvisats för att en tidigare arbetsgivare hade missat att betala in hans tjänstepension. Syed Latif avvisades eftersom han sökte sitt jobb via LinkedIn och inte Arbetsförmedlingens platsbank. IT-teknikern Rashid Khan nekas fortsatt arbetstillstånd för att han tjänade för lite när han under sin studietid arbetade som tidningsbud.

I Syed Latifs fall satte EU-kommissionen ner foten och ifrågasatte Sverige tolkning av reglerna. Kommissionen skrev bland annat: ”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå.”

Ändra Utlänningslagen
Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson har varit kritiskt till alla liknande utvisningar.

– Det är ytterligare ett exempel på hur tillämpningen av regelverket är mycket stelbent. Migrationsverket behöver ta större hänsyn till proportionalitet. Ett sådant obetydligt fel eller misstag ska inte behöva få så här stora konsekvenser, säger han om Zhanars fall.

– Enda sättet att komma till rätta med detta verkar vara att ändra Utlänningslagens regler om återkallelse av arbetstillstånd. Idag är formuleringen i lagen att arbetstillståndet ska återkallas. Det bör omformuleras till får återkallas för att ge tydlighet till Migrationsverket att alla felaktigheter inte med automatik måste leda till utvisning, säger APatrik Karlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.