Oleg vill jobba – men stoppas av Migrationsverket

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Migrationsverket hade lovat en snabb hantering av ansökan om säsongsanställning. Så blev det inte. Nu sitter lantbrukaren Oleg Bondarenko fast i Ukraina och inväntar besked. Han vill inget annat än att komma till Övergrans Jordbruk där han jobbat de senaste tio åren. ”Jag känner mig onyttig, jag vill hjälpa till”, säger han.

oleg_bondarenko

Varje sommar kommer ukrainaren Oleg Bondarenko till Övergrans för att hjälpa till med vårsysslorna. Men i år blev det stopp eftersom Migrationsverket inte har hunnit med att hantera alla arbetstillstånd.

leif zetterberg

Leif Zetterberg driver Övergrans Jordbruk i Bålsta, ett traditionellt lantbruk, entreprenadverksamhet och event- och hotellverksamhet.

Övergrans Jordbruk i Bålsta är en idyll med traditionellt lantbruk, entreprenadverksamhet och event- och hotellverksamhet. Varje sommar kommer ukrainaren Oleg Bondarenko till gården för att hjälpa lantbrukaren Leif Zetterberg med vårsysslorna. Men i år blev det stopp eftersom Migrationsverket inte har hunnit med att hantera alla arbetstillstånd. Nervöst väntar han på besked i sin villa utanför Kiev.

– Den här säsongen var Leif ensam när säsongen startade. Det är mycket att göra på våren. Jag ville komma i tid för att hjälpa honom. Nu känner jag mig onyttig. Jag väntar och väntar – det är det som är jobbigast, säger han.

–  Nu kan jag inte planera för framtiden. Jag förlorar tid och möjligheter. Det är inte alls bra för mig ekonomiskt.

Byggde sitt hus för pengarna

Oleg kom som utbytespraktikant till Övergrans för över tio år sedan. Han visade snabbt framfötterna och när han frågade om han fick komma tillbaka året efter tog Leif tillfället i akt att anställa den duktiga – och välutbildade – lantarbetaren från Ukraina.

Sedan dess har Oleg blivit en uppskattad medarbetare på Bålstagården. Till exempel har han en nyckelroll under lamningen på våren. I dagsläget har Övergrans 34 tackor och över 60 lamm som behöver ständig skötsel.

– Lamningen är en väldigt intressant uppgift, att se lammen födas och sedan ta hand om dem. Men det är också roligt att jobba ute på fälten, att ordna med mat till djuren. Ibland hjälper jag också till med hästarna. Det är ett varierande jobb, berättar Oleg.

För pengarna som Oleg tjänar som säsongsarbetare har han byggt sitt hus utanför Kiev. Där bor han med sin familj under vinterhalvåret, men även mitt på sommaren har han fått ledigt av Leif för att kunna semestra med familjen.

Oleg och Leif har med åren blivit nära vänner – bland annat har Leif besökt Bondarenkofamiljen utanför Kiev. När Oleg får frågan om hur Leif är som arbetsgivare har han bara lovord.

– Han är bäst. I tio år har jag inte haft problem med honom. Vi förstår varandra och kommer tillsammans fram till lösningar. Jag hoppas att han känner att han också får bra support från mig. Jag försöker åtminstone, säger han.

Lovade besked efter 1-2 månader

Både Oleg och Leif anser att Migrationsverket borde kunna ge arbetsgivare som sköter sig en gräddfil.

– Nu hamnar alla ärenden i samma kö, då tar det väldigt lång tid. Om man söker uppehållstillstånd kan det vara motiverat att kontrollera alla papper noggrant. Men ett säsongstillstånd borde gå fort att lösa. Det är min åsikt, säger Oleg.

Normalt kommer Oleg redan i mars för att hinna med alla vårsysslor. Nu, i mitten av juni, vet han fortfarande inte om han får resa till Bålsta. Det enda livstecknet från Myndighetssverige är att en handläggare har tilldelats ärendet. Det borde ha skett redan i oktober, enligt Oleg, då alla pappren skickades till Migrationsverket. Nu har det gått åtta månader. Migrationsverket hade lovat att det inte skulle ta mer än 1-2 månader.

– Jag gillar mitt jobb. Jag gillar Sverige. Det är därför som jag i tio har sökt arbetstillstånd för att komma tillbaka, säger Oleg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.