Företaget Chargestorm utvecklar teknik för att ladda elbilar, och kämpar med olika nationella regelverk inom EU – en lagharmoniserad marknad behövs. För att fler företag ska nå sina uppsatta mål krävs ett förenklat och gemensamt regelverk för företagen, säger Patrik Lindergren, vd. Men harmoniseringen måste bli rätt. Nya dataskyddsförordningen är både ett steg i rätt riktning och en stor osäkerhetsfaktor för företaget.
Chargestorm erbjuder helhetslösningar med tyngdpunkten på att bygga en stabil och säker laddningsstruktur för el-bilar. Idag har företaget levererat över 9000 laddpunkter som använder deras teknologi. De är idag verksamma inom Sverige, Norge, Finland, Polen och Spanien. Men det räcker inte, utan hela Europa är tillväxtområde, menar Patrik Lindergren.
– Jag förespråkar digitalisering och uppkoppling. Vartenda eluttag i mitt hem ska vara uppkopplat. Allt ska gå att styra digitalt. Det är min filosofi. Chargestorm har varit digitalt sen vi började. Det som har förändrats är att idag går det att realisera en lösning på ett bättre sätt än vad det gjorde tidigare, säger Patrik Lindergren.
– Vad gäller digitaliseringen skulle jag säga att våra konkurrenter ligger på samma nivå. Alla har internet of things-lösningar och övervakad driftsäkerhet. Etableringsutmaningen ligger i att de nationella marknaderna har utvecklats i varierande takt. Det handlar om marknadens digitala mognad. I Norge finns exempelvis fler el-bilar och där värdesätter kunderna uppkopplad information högre, säger Patrik Lindergren.
Att ta sig in på nya marknader är inte problematiskt när det handlar om teknologi. Däremot finns det finns det tidskrävande och kostnadstung byråkrati och lagstiftning att sätta sig in i och hantera. Det menar Patrik Lindergren.
– Det skulle vara en stor fördel om regelverket för hela EU harmoniserades. Vi måste ägna minst ett kvartal till att utreda nationell lagstiftning om vi vill expandera till ett annat land. Om vi kan undersöka lagstiftningen en gång och använda den som standardmodell skulle det vara en stor fördel. Både kostnadsmässigt och ur ett tidsperspektiv, säger Patrik Lindergren.
Den nya dataskyddsförordningen är ett steg i riktningen mot en mer lagharmoniserad EU-marknad. Lagstiftningen tillämpas den 25 maj 2018 och ersätter därmed den svenska personuppgiftslagen, PUL. Dock kommer dataskyddsförordningen att bli komplicerad och kostsam att tillämpa och medför osäkerhet i hur företag ska förhålla sig till regelverket.
– Ny lagstiftning skapar många frågor. Jag känner direkt att det är något vi bättre måste sätta oss in i. Även om vi har gjort allt rätt, skapar ny lagstiftning en tveksamhet som i slutändan kostar oss pengar. Det är viktigt att ha gjort sin läxa i god tid, säger Patrik Lindergren.
DataskyddDigitalisering