Jämställdhetsbygget vill ändra bilden av byggbranschen

NYHET Publicerad

HALLÅ DÄR Ina Djurestål, initiativtagare till Jämställdhetsbygget. Vad är det för något?

Ina Djurestål

"Det är en jättehäftig bransch som jag brukar rekommendera alla jag träffar", säger Ina Djurestål som är ny i byggbranschen.

Foto: Axel Adolfsson

– Det är ett pris som lyfter fram satsningar för en ökad jämställdhet i byggbranschen. I år är första året som det delas ut och det sker på galan Årets bygge den 26 mars där stora delar av byggbranschen är representerad.

Vad är syftet?

– Grunden är att få in fler kvinnor och få till en riktig förändring i en bransch som fortfarande är mansdominerad. Förhoppningsvis kan vi bidra till att ändra bilden av byggbranschen och skapa en mer positiv tonalitet så att fler kvinnor söker sig hit. Även om det finns problem med en machokultur på vissa håll så är också många som jobbar för en jämställd byggbransch.

– Byggbranschen har genom åren fått en del kritik. Ibland är det befogat och ibland inte. Hur jämställt det är tror jag skiljer väldigt mellan olika företag och projekt. Samtidigt är det lätt att glömma att byggbranschen har varit mansdominerad under väldigt lång tid. Ur ett längre perspektiv har det skett mycket de senaste åren.

Sedan ett halvår tillbaka jobbar du själv som produktionsingenjör på Skanska. Hur är det?

– Det är en jättehäftig bransch som jag brukar rekommendera alla jag träffar. Allt man gör är så konkret. Tänk dig att stå på en äng och att sedan få vara med och bygga upp lägenheter där människor sedan flyttar in och skapar nya minnen tillsammans. Det är häftigt att få vara med och bygga ett samhälle och verkligen påverka.

Hur kommer det sig att du startade Jämställdhetsbygget?

– Idén fick jag förra våren när jag läste sista terminen samhällsbyggnad på KTH. Jag var intresserad av byggbranschen och ville komma dit, men vänner och familj avrådde de mig. De trodde att machokulturen skulle vara för tuff för mig som kvinna.

– Men när jag var runt och besökte flera byggföretag för att se var jag ville jobba någonstans märkte jag att många pratade om jämställdhet och tog initiativ för en jämställd byggbransch. För att visa på alla initiativ som tas för att kvinnor ska ha samma karriärmöjligheter som män, startade jag och tre andra tjejer Jämställdhetsbygget, som vi driver tillsammans med Sveriges Byggindustrier.

Nomineringarna blev nyligen klara? Nå, vilka är finalisterna i Jämställdhetsbygget 2019 som utses den 26 mars?

Snickarpodden. En podd där kvinnliga snickarlärlingar berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM.

Jämställd upphandling. Uppsalahem som utöver en egen ambitiös aktivitetsplan ställer tydliga jämställdhetskrav på sina leverantörer.

En mer jämställd golvbransch. Golvkedjan driver ett aktivt hållbarhetsarbete för en mer jämställd golvbransch.

Läs mer om Jämställdhetsbygget här

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.
NYHET Publicerad:

Byggbolag lockar kvinnor för att hitta de bästa

HALLÅ DÄR Helena Söderberg, HR-direktör på byggföretaget JM. I höst drar ert lärlingsprogram för kvinnor igång för tredje året i rad. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

Här har kompetensutveckling högsta prioritet

KOMPETENS Med eget universitet i USA kan företaget General Electric erbjuda möjligheter till kompetensutveckling för sina medarbetare. Christina Dahlgren, HR-chef vid det svenska dotterbolaget, berättar om en utbildningsverksamhet som ger gott om utrymme för medarbetarna att utveckla sig själva och företaget.
NYHET Publicerad:

Nya krav i AI-världen

KOMPETENS Digitalisering och artificiell intelligens ger inte färre jobb utan nya typer av jobb som ställer högre krav på kognitiv förmåga. Det gör att fler måste bli bättre på att anpassa sig och lära nytt under arbetslivet, menar Joakim Wernberg på Entreprenörsforum.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Så täpper Volvo till kunskapsluckan

UTBILDNING Biltillverkaren krokar arm med den akademiska världen, andra industrier och fordonsföretag för att vässa medarbetarnas kompetens. ”För oss ger investeringar i kompetensutveckling konkurrenskraft”, säger Camilla Antonsson, HR chef.
NYHET Publicerad:

Sverige tappar experter på ai till USA och Kina

AI Att utvecklingen inom artificiell intelligens inte har tagit fart i Sverige beror på att det saknas fokus på konkreta tillämpningar hos de som faktiskt ska använda tekniken, enligt Christian Guttmann, AI-chef och forskare. Därför tappar Sverige AI-experter till Kina och USA där de får jobba i framkant.
NYHET Publicerad:

”Mångfald sitter i detaljerna”

STRATEGI Cheferna är centrala i vårdföretaget Humanas arbete med att öka mångfalden och få in fler män. De måste tänka mångfald i alla situationer för att det verkligen ska genomsyra organisationen, enligt hr-direktören Anna Giertz Skablova.
NYHET Publicerad:

5 000 kvinnor utsågs förra året till chefer

RAPPORT Förra året tog nästan 5 000 kvinnor steget till en chefsposition i näringslivet. Det visar den senaste rapporten Fakta om löner och arbetstider. För första gången är andelen kvinnor som är chefer lika hög som andelen kvinnor totalt.
NYHET Publicerad:

Lärarbristen hämmar flickors teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Lärare har en nyckelroll för att fler tjejer ska intressera sig för teknik. Men bristen på behöriga tekniklärare är stor, och vissa lärare känner dessutom obehag inför teknik som de inte tror sig kunna, enligt forskaren Ulrika Sultan.
NYHET Publicerad:

It-kurs öppnar dörren till yrkeslivet för ensamkommande

MÅNGFALD Med en kurs i spelprogrammering hoppas Semcon ge ensamkommande flyktingungdomar inspiration och råg i ryggen att välja en teknikutbildning.
NYHET Publicerad:

Varannan vakant it-tjänst finns i Stockholm

ARBETSKRAFT Kompetensbristen kostar Sverige 34 miljarder kronor varje år, enligt Stockholms handelskammare, och den slår olika hårt i olika branscher och regioner. Bland annat finns mer än hälften av alla it-vakanser i Stockholm, vilket hindrar företag från att växa.
NYHET Publicerad:

Vardagslärandet höjer kompetensen

KOMPETENS I en bransch med bristyrken värnar Caverion Sverige mycket om sina medarbetare. Att se var och en som individer med olika ambitioner och mål är viktigt för att kompetensutvecklingen ska fungera, menar Annelie Gustavsson, Head of Talent Management.
NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.