Jämställdhetsbygget vill ändra bilden av byggbranschen

NYHET Publicerad

HALLÅ DÄR Ina Djurestål, initiativtagare till Jämställdhetsbygget. Vad är det för något?

Ina Djurestål

"Det är en jättehäftig bransch som jag brukar rekommendera alla jag träffar", säger Ina Djurestål som är ny i byggbranschen.

Foto: Axel Adolfsson

– Det är ett pris som lyfter fram satsningar för en ökad jämställdhet i byggbranschen. I år är första året som det delas ut och det sker på galan Årets bygge den 26 mars där stora delar av byggbranschen är representerad.

Vad är syftet?

– Grunden är att få in fler kvinnor och få till en riktig förändring i en bransch som fortfarande är mansdominerad. Förhoppningsvis kan vi bidra till att ändra bilden av byggbranschen och skapa en mer positiv tonalitet så att fler kvinnor söker sig hit. Även om det finns problem med en machokultur på vissa håll så är också många som jobbar för en jämställd byggbransch.

– Byggbranschen har genom åren fått en del kritik. Ibland är det befogat och ibland inte. Hur jämställt det är tror jag skiljer väldigt mellan olika företag och projekt. Samtidigt är det lätt att glömma att byggbranschen har varit mansdominerad under väldigt lång tid. Ur ett längre perspektiv har det skett mycket de senaste åren.

Sedan ett halvår tillbaka jobbar du själv som produktionsingenjör på Skanska. Hur är det?

– Det är en jättehäftig bransch som jag brukar rekommendera alla jag träffar. Allt man gör är så konkret. Tänk dig att stå på en äng och att sedan få vara med och bygga upp lägenheter där människor sedan flyttar in och skapar nya minnen tillsammans. Det är häftigt att få vara med och bygga ett samhälle och verkligen påverka.

Hur kommer det sig att du startade Jämställdhetsbygget?

– Idén fick jag förra våren när jag läste sista terminen samhällsbyggnad på KTH. Jag var intresserad av byggbranschen och ville komma dit, men vänner och familj avrådde de mig. De trodde att machokulturen skulle vara för tuff för mig som kvinna.

– Men när jag var runt och besökte flera byggföretag för att se var jag ville jobba någonstans märkte jag att många pratade om jämställdhet och tog initiativ för en jämställd byggbransch. För att visa på alla initiativ som tas för att kvinnor ska ha samma karriärmöjligheter som män, startade jag och tre andra tjejer Jämställdhetsbygget, som vi driver tillsammans med Sveriges Byggindustrier.

Nomineringarna blev nyligen klara? Nå, vilka är finalisterna i Jämställdhetsbygget 2019 som utses den 26 mars?

Snickarpodden. En podd där kvinnliga snickarlärlingar berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM.

Jämställd upphandling. Uppsalahem som utöver en egen ambitiös aktivitetsplan ställer tydliga jämställdhetskrav på sina leverantörer.

En mer jämställd golvbransch. Golvkedjan driver ett aktivt hållbarhetsarbete för en mer jämställd golvbransch.

Läs mer om Jämställdhetsbygget här

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.