Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.

Jeanette Holm

"Vår bransch har varit en viktig del i integrationen av många nyanlända som genom att jobba hos oss lyckats skapa sig en första egen försörjning. Det är positiva sysselsättningsmöjligheter och vägar till arbete som nu ödeläggs", säger Jeanette Holm.

Jeanette Holm skapade sitt företag som ett direkt resultat av Rut-avdragets införande. Hon bildade Nannynu 2007, samma år som rut-reformen sjösattes. Företaget erbjuder barnpassning, hämtning och lämning från förskola. Det var en efterfrågad tjänst och företaget växte snabbt bland Stockholmsfamiljer. Antalet anställda barnvakter har vuxit till runt 1 000 personer.

Men sedan regeringen Löfven tillträdde har Nannunu och många andra företag i både Rut- och Rot-branschen fått dra åt tumskruvarna rejält, menar Jeanette Holm.

– Försämringarna av Rot- och Rut- avdragen ledde till stort kaos i vår bransch. Hösten 2015 gick alla kunder till byggföretagen och ville ha sina renoveringar gjorda innan försämringarna trädde i kraft. Därmed tog utrymmet för rut också slut och vi tappade enormt mycket försäljning.

Läs mer: Vi listar de mest akuta åtgärderna för fler jobb

En dubbelstöt för rut-branschen

Ett tufft år följde för Nannynu. Även om kundinflödet var stort så blev snittfakturan lägre och lägre. De uppsägningar de behövde göra hösten 2015 har inte kunnat återanställas. Dessutom höjdes arbetsgivaravgifterna för ungdomar samma period.

– De båda lagändringarna blev en ”dubbelstöt” för vår bransch. Det blev dyrare att anställa och dessutom fick kunderna mindre avdragsmöjligheter. Hade vi behållit de tidigare reglerna oförändrade så hade vi varit minst 30 procent större i dag. Våra planer att växa organiskt med befintlig verksamhet har tyvärr tillintetgjorts, säger Jeanette Holm.

Uppköp möjlighet att växa

Men Nannynu vill fortsätta växa. Även om antalet kunder inte minskade efter Rut-försämringen så blev faktureringen på varje kund väsentligt lägre – eftersom summan att göra avdrag för tar slut snabbare än tidigare för kunderna. Att växa med befintlig kundkrets skulle därför bli svårt, eftersom kunderna begränsar sina inköp till sitt sänkta Rut-avdrag.

Därför finns det bara ett sätt att öka omsättningen, genom att öka kundkretsen. Därför förvärvade företaget nyligen branschens näst största bolag, Nannyakuten. De ser uppköpet av ett konkurrerande bolag som ett sätt att effektivt utöka sitt kundregister och därmed öka volymerna. 

– Nannyakuten tog kontakt med oss när vi annonserade om förvärv. Genom uppköpet utökar vi antalet Rut-avdragsberättigade kunder och därmed vår omsättning. De ökade volymerna är viktiga då marginalen på varje kund har blivit lägre, säger Jeanette Holm. 

Debatt: Jobbmål kräver radikala reformer

Tvingad till omställningar

Men det är inte bara Nannynu som drabbas av Rut-försämringarna. De medför också flera andra allvarliga effekter på sysselsättningen och samhällsekonomin. Stängda vägar in till arbetsmarknaden är en av dem. En ökad svart marknad i branschen är ytterligare en effekt. Försämringar för jämställdheten är en tredje.

– Jag och mina branschkollegor kan vittna om tydliga tecken på att svartjobben inom vår bransch ökar. Många barnvakter har fått förfrågningar från före detta kunder att fortsätta jobba hos dem men mot svart betalning.

Hoppas på politisk förståelse

Jeanette Holm vill att regeringspolitikerna får upp ögonen för de oönskade effekterna som har uppkommit när avdragen försämrades. Men hon hyser dessvärre inga större förhoppningar på att det ska bli en förbättring. När socialdemokraterna flaggade för begränsningar av visstidsanställningar på sin kongress visade de att de snarare väljer motsatt väg.

– Det är svårt att förstå hur politikerna resonerar. Vår bransch har erbjudit tusentals unga människor ett arbete och många av dem har därmed fått får sin första viktiga kontakt med arbetsmarknaden här. Dessutom har många långtidssjukskrivna här hittat en väg tillbaka till arbetslivet.

– Sist men inte minst har ett arbete i vår bransch varit en viktig del i integrationen av många nyanlända som genom att jobba hos oss lyckats skapa sig en första egen försörjning. Det är positiva sysselsättningsmöjligheter och vägar till arbete som nu ödeläggs, avslutar Jeanette Holm.

Henrik Sjögren

EFTERLYSES: 340 000 NYA JOBB

Regeringens mål är att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet år 2020. För att klara det behövs 340 000 nya jobb.

Mycket måste göras, och det är bråttom. Här listar vi de mest akuta åtgärderna som politikerna behöver ta tag i på kampanjsajten  www.svensktnaringsliv.se/340000/

Även om Sverige har en hög sysselsättningsgrad står fortfarande alldeles för många utanför. Särskilt svårt att få ett jobb är det för nyanlända med bristande utbildning. Regeringen tar inte tag i problemet på allvar, utan gör det istället svårare och dyrare för företagen att anställa.

Det krävs politiska reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom.

Rut och rot

Från och med januari 2016 halverades potten för rut-avdraget. Samtidigt sänktes rot-avdraget till 30 procent av arbetskostnaden, från tidigare 50. Eftersom båda avdragen ska sammanräknas blir det svårare för privatpersoner att utnyttja både rot och rut, och då har tyvärr många valt att prioritera rot. Det menar Jeanette Holm.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftig minskning av ROT-företagen efter avdragssänkning

ARBETSMARKNAD ROT-företagen minskar kraftigt efter att avdraget sänktes. Det visar en analys som Företagarna gjort. Vd, Günther Mårder oroas över en svart sektors återkomst.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

Vill anställa nyanlända – stoppas av regelkrångel

ARBETSMARKNAD Arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter att stiga, och låg i augusti på 22 procent. Fack och arbetsgivare förhandlar just nu för att bryta den allt mer akuta situationen. Björn Jonzon driver hotell och konferens och vill anställa nyanlända– men hindras av regelkrångel och höga ingångslöner.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna välkomnar samtal om etableringsanställning

KOMMENTAR Idag har fackförbunden inom LO meddelat att de önskar att förhandla om etableringsanställningar med sina motparter. Det är ett besked som Svenskt Näringsliv har efterfrågat under en längre tid och välkomnar.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för utökat Rut-avdrag

SKATT Alliansen vill skapa fler enkla jobb genom att utveckla Rutavdraget. Bra, anser arbetsgivarsidan.
NYHET Publicerad:

Handlare vill anställa fler

ARBETSMARKNAD Daniel Özer driver en ICA-butik där det finns massor av arbetsuppgifter. Han skulle gärna anställa fler personer om det inte var så dyrt med personal. Det är olyckligt menar Daniel Özer som gärna tar ansvar för att fler kommer i arbete.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Så många jobb saknas i ditt län

340 000 NYA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit behövs 340 000 nya jobb. Här är hela listan på hur många jobb som saknas – län för län.
NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Fler enkla jobb kräver samarbete

DEBATT Vi är redo att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Samtidigt måste LO och regeringen ta sitt ansvar. Det krävs reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom, skriver företrädare för fem medlemsorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko”

ARBETSMARKNAD Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
NYHET Publicerad:

Förslag om arbetstid får kritik

ARBETSMARKNAD I ett blogginlägg kritiserar arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson regeringens förslag om bland annat alterneringsår och arbetstidsbanker.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Otillräckligt från LO

ARBETSMARKNADEN "Svenskt Näringsliv med samtliga förbund är redo att medverka till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Men åter igen visar LO att de inte kan samla sig bakom verkningsfulla reformer", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

1,1 miljoner jobb tack vare visstidsanställning

ARBETSMARKNAD Allmän visstid är inkörsporten till arbetsmarknaden för arbetslösa och på sikt finns möjligheter att få ett fast jobb. Bland medlemsföretagen är anställningsformen en grundförutsättning för tillväxt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.