collage Nätverksmässa UF i Blekinge

Hanna Olsson och André Ahlström driver Gotlandsboxen UF.

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.

– De här tillfällena med nätverksträffar och gemensamma frukostträffar är jätteviktiga för oss UF-företagare. Här kan vi knyta kontakter och skapa oss ett nätverk som vi annars inte hade haft lika lätt för att hitta. Jag och min UF-kollega Hanna har haft turen att få vara med på många träffar med andra företag. Vi får chansen att presentera oss och vad vi gör, det är alltid en viktig väg in, säger André Ahlström, Karlshamn, som tillsammans med Hanna Olsson driver Gotlandsboxen UF.

Nätverksfrukost UF 2_2020-01-28_red

Ung Företagsamhet växer i regionen.

Vid den senaste entreprenörsfrukosten på i Karlshamn, arrangerad av Svenskt Näringsliv, Ung Företagsamhet och NetPort Science Park, träffade de andra UF-företag, politiker och representanter från näringslivet för att prata ungt företagande.

Nätverksfrukost UF 3_2020-01-28_red

Max Bergendahl gav tips till UF-företagen under sin medverkan på entreprenörsfrukosten på NetPort Science Park i Karlshamn.

– Att driva UF-företag ger erfarenhet. Oavsett om vi väljer att starta ett nytt företag framöver eller driva vårt företag vidare, så har vi fått med oss en massa saker som vi har nytta av. Nu har vi chansen att våga göra fel, för vi får lära oss hur vi kan göra senare för att lyckas. Och det man lär sig under sitt UF-år har man nytta av även om man är anställd. Det är roligt att vara företagare, man känner sig viktig, att man gör något bra som kan göra skillnad, säger André Ahlström.

Ann Tillberg är UF-lärare på handelsprogrammet vid Karlshamn Fria Läroverk. Hon sätter stort värde på att få medverka på nätverksträffar.

Nätverksfrukost UF 6_2020-01-28_red

Ann Tillberg, UF-lärare, vill se fler fysiska möten för ett utvecklat samarbete mellan skola och näringsliv.

– Både för min egen del och för elevernas. Som lärare är det lätt att fastna i sin egen bubbla och bli ”skolifierad”. Nätverksfrukostar är ett sätt att träffa andra lärarkollegor och representanter från näringslivet. Man kan ha hur många digitala plattformar för möten som helst men det är det fysiska mötet som är det avgörande för att man ska kunna utveckla och stärka samarbetet ännu mer. Det är här det riktiga kunskapsutbytet sker, säger Ann Tillberg.

Hon ser tydligt hur elever under ett UF-år stärks som individer och också breddar kunskaperna inom en rad olika områden.

– Det är flera mål som faller in i kursplanen när man driver ett UF-företag. Eleverna kan koppla det de läser om till praktiskt utförande direkt. De får en röd tråd i sitt lärande på ett helt annat sätt än om de enbart hade teorin. UF-året är kunskapsmässigt viktigt och är personligt utvecklande. Man gör en social resa som är enorm hos många av våra elever. Vi vuxna måste fånga upp de ungas nytänkande, deras idéer och visioner och hjälpa dem att hitta förutsättningarna för att utveckla entreprenörskapet, säger Ann Tillberg.

Nätverksfrukost UF 5_2020-01-28_red

Maria Hjelm Nilsson, (C), lyssnade på de unga entreprenörernas visioner under entreprenörsfrukosten.

Maria Hjelm Nilsson, företagare och lokalpolitiker, (C), ser nätverksträffarna som en möjlighet att fånga upp UF-företagarnas synpunkter kring företagande.

– Företagen är våra motorer i samhället. Därför är det så viktigt att vi lyssnar in hur de unga entreprenörerna ser på företagandet och vad de anser att de behöver för att kunna utveckla entreprenörskapet.

Nina Andersson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Blekinge, och Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet Blekinge/Bromölla, vill hitta fler samarbetsformer och mötesplatser för nätverkande.

– Vi tycker alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag, säger Nina Andersson.

Jennifer Stenfelt hoppas att kunna se en fördubbling av antalet elever som driver UF-företag inom de närmaste åren.

– Jag hoppas att vi om fem år ska ha dubblat antalet elever som driver UF-företag i Blekinge. Ambitionen är att UF-företagande ska kunna erbjudas elever även i de yrkesförberedande och individuella programmen. Alla målgrupper behövs för att näringslivet ska kunna utvecklas.

Krisztina Andersson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

För miljön och klimatets skull krävs visioner

MILJÖN Den kris som världen och Sverige går igenom 2020 har satt många spår i samhället. Det gäller inte minst ekonomin och hur vi ska kunna återstarta världen. Många debattörer har påtalat att en återstart behöver vara ”grön” och att det är viktigt att vi tar tillfället i akt att investera i klimatsmarta lösningar. Men problemet ligger inte i att investeringarna ska vara gröna utan när och om det blir några investeringar. För i grunden handlar investeringar i grön teknik mindre om pengar och desto mer om brist på visioner, långa tillståndstider och byråkrati.
NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Johan Dalén ny regionchef i Blekinge

NY PÅ JOBBET I mitten av augusti har Svenskt Näringsliv i Blekinge en ny regionchef då nuvarande regionchef Carina Centrén lämnar över ansvaret till Johan Dalén.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

”Det krävs stora stimulansåtgärder för att återhämta oss ur krisen”

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog coronapandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.