Mikael Thalin, kommunalråd i Orsa och Ola Granholm, Framväxtbolaget i Dalarna

Orsa vill klättra i statistiken

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har som mål att vara bland de 100 bästa företagen i Svenskt Näringslivs kommunranking, senast år 2020". Det säger Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa. För att nå dit ska kommunen bland annat jobba med bemötande och kompetensförsörjning.

Mikael Thalin, kommunalråd Orsa 2019

Mikael Thalin, kommunalråd Orsa kommun

Foto: Anita Carlsson, Claes Söderberg

I Svenskt Näringslivs senaste kommunranking hamnade Orsa på plats 206 av 290. Nära hälften av de företag som svarat på enkäten tycker att ett bättre bemötande från kommunen är en prioriterad fråga. Nästan lika många tycker att dialogen mellan kommunen och företagslivet måste förbättras.

– Det här är en högt prioriterad fråga framöver, både inom politiken men också i kommunens verksamhet i stort. Vi vill förbättra oss inom service och där har vi flera saker på gång. Bland annat har vi antagit en näringslivsstrategi som genomsyras av att hela kommunen ska vara engagerad i näringslivsarbetet, det är inte en fråga endast för näringslivskontoret. Vi kommer också att börja jobba med främjande myndighetsutövning i projektet Tillväxt & Tillsyn, där fokus ligger på att hjälpa företagare att göra rätt, i stället för att klanka ner när de gör fel, säger Mikael Thalin.

Förra året sjösatte Orsa en egen företagarvecka som var välbesökt.

– Den kommer att återkomma och vi planerar även att ha en utställning för att lyfta vad företagen gör gentemot befolkningen. Vi har även en företagsstafett på Facebook där ett företag i veckan presenteras och det har varit väldigt uppskattat. Sedan september gör kommunen företagsbesök varje tisdag, så vi har mycket på gång inom dialogarbetet. Målet är att vi åter ska vara på plats 100 i rankingen, där vi var för några år sedan.

Precis som många andra dalakommuner har Orsa sin kanske största utmaning i kompetensförsörjningen. Många lokala företag skriker efter arbetskraft och i synnerhet de företag som behöver specifika nyckelkompetenser har svårt att rekrytera ny personal. Orsa deltar i ett samverkansforum mellan fem kommuner (Orsa, Mora, Älvdalen, Vansbro och Malung/Sälen) och arbetsförmedlingen som träffas fyra gånger per år.

– Jag tycker att det här forumet ska utvecklas till att vara en styrgrupp i ett mer offensivt arbete kring kompetensförsörjning. Vi har beställt en kartläggning av läget på arbetsmarknaden och därifrån kommer vi att ta fram en plan för vad som behöver göras och framför allt vad kommunen kan göra. Kan vi till exempel sy ihop skräddarsydda utbildningar? Det är viktigt nu att vi fokuserar på konkreta insatser i rådet och att det sker efter företagens behov.

En orsak till tappet i rankingen tror Mikael Thalin beror på att det tidigare samarbetet mellan skolan och näringslivet avvecklades för fem år sedan.

– Skolan hade bekymmer med sina resultat och i det läget behövde de fokusera på kvalitetsarbetet. Nu har de kommit ikapp och det är dags att återuppta samarbetet. Dels kommer eleverna att få komma ut på företagen och se vad de jobbar med, dels så ska företagen få besöka skolorna. Syftet är att öka kunskaperna på båda sidor.

Orsa kommer också att jobba riktat med att förbättra sitt upphandlingsarbete, genom Upphandlingsdialog Dalarna.

– Vi har vår upphandlingsverksamhet tillsammans med Mora och Älvdalen och vi har genomfört några lyckade upphandlingar, framför allt livsmedelsupphandlingen inom skola och omsorg. Här kommer vi att fördjupa samarbetet, ordna utbildningar och bli bättre på att möta företagens förväntningar i upphandlingsfrågor.

Vad kan företagen själva göra för att bidra till ett förbättrat företagsklimat?
– Jag tycker att många är engagerade redan, men fler får gärna bry sig. Vi har bra företagsfrukostar en gång i månaden som man gärna får komma på, till exempel. Det är viktigt för båda sidor att lära oss varandras villkor och verksamheter, så att vi kan hitta en gemensam agenda för att kunna utvecklas.

Företagskommentar, Ola Granholm, Framväxtbolaget i Dalarna:

Ola Granholm

Ola Granholm, Framväxtbolaget i Dalarna

Foto: Kola Productions

”Orsa kommun har tagit ett antal steg i rätt riktning. Vi har en allt bättre dialog med kommunledningen och det finns ett intresse för tillväxt och företagarfrågor. På företagarsidan är det ett bra driv och det görs många härliga satsningar.

Det vi vill att kommunen satsar på nu är att se till att den goda viljan når ända ut i ”fingerspetsarna”. Vi vill att kommunen fullföljer det som står i deras näringslivsstrategi, att kommunens tjänstemän tror på att företagare vill göra rätt och ger oss så bra förutsättningar som möjligt att lyckas med det!”

Mål för mandatperioden:

Prioriterade mål:

  • Förenkla rutinerna kring myndighetsutövning, i synnerhet tillstånd och tillsyn.
  • Förbättra kommunens bemötande och service, exempelvis genom snabb återkoppling.
  • Utveckla e-tjänster.
  • Öka graden av delegation till tjänstepersoner.
  • Korta handläggningstiderna.

Långsiktiga mål:

  • Utveckling av besöksnäringen i samverkan med Visit Orsa, Visit Dalarna och Grönklittsgruppen.
  • Bygga nätverk för branschutveckling och stötta nyföretagare och befintliga företagare.
  • Jobba för att stärka kompetensförsörjningen i samverkan med företagen, Arbetsförmedlingen och regionens utbildningsaktörer.
  • Jobba för att sprida information om utbud och utveckling i Orsas näringsliv till företagare, kommunförvaltning, fritidshusägare och besökare.
  • Jobba för att göra kommunala upphandlingar så tillgängliga och lättförståeliga som möjligt för företagen.

Läs mer om Orsas Näringslivsstrategi

Välkommen till ett dialogmöte om företagsklimatet i Orsa kommun den 23 maj 2019

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Anrikt bruk med ny miljöteknik

MILJÖ Arctic Paper Grycksbo utanför Falun började sin satsning mot en fossilfri produktion redan 2009. Bruket producerar idag 220 000 ton finpapper med noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion. "Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna", säger Michel Fejér vd för företaget.
NYHET Publicerad:

Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

REGELKRÅNGEL Omsorg om människa och miljö har ända sedan starten för 22 år sedan varit en viktig ledstjärna för Dala Ledstång och Snickeri. Därför är det ett hårt slag för delägaren Anna-Karin Tyskhagen, när hon numera förlorar affärer på grund av att företaget inte mäktar med att få verksamheten godkänd enligt branschens alla olika miljöbedömningar.
NYHET Publicerad:

Utbildningssystemet för yrkesbytare måste bli bättre

VUXENUTBILDNING "Systemet för vuxna som vill byta arbete fungerar inte, detta trots att många branscher skriker efter kompetent personal". Det menar Anneli Gunnars som är vd och skolchef vid Älvdalens Utbildningscentrum. På sikt ger detta mycket negativa effekter för företagen i utsatta branscher.
NYHET Publicerad:

Miljöomställning ger sur bi(l)effekt

SKATTER Politiska beslut minskar omsättningen med över 15 miljoner kronor hos Kents Bilcentrum. När argumenten dessutom inte håller då säger en irriterad bilhandlare Per Gruvris ifrån. Han får medhåll från stora delar av bilförsäljningsbranschen när han hävdar att bonus/malus-systemet varken är bra för företagen eller miljön.