Redan innan coronapandemin slog till för två år sedan hade hotell- och restaurangbranschen svårt att hitta rätt personal. Efter två års hårda prövningar kan hotellchefen Åsa Andorff konstatera att det är svårare än någonsin.
Åsa Andorff kände att hon hade mer att ge och ville ha nya utmaningar. Därför sadlade hon om från butikschef till hotellchef och var med och öppnade Hotel Kokoloko i Visby 2019.
– Jag brinner för service och tycker att det är roligt att se anställda växa, säger hon.
Utöver Hotel Kokoloko är hon ansvarig för sex lägenhetshotell och tre semesterbyar på Gotland. Hon har med andra ord ett stort behov av personal.
Kompetensförsörjningen är dock något hon brottas med idag. Före pandemin var läget annorlunda med gott om ansökningar från en bredd av sökande.
– Vi hade sökande i alla åldrar och det var inget större problem att hitta välutbildad personal. Sedan har det förstås alltid varit en utmaning att hitta personal till sommarsäsongen eftersom jag tripplar min personalstyrka under juni, juli och augusti.
När coronapandemin gjorde sitt intåg våren 2020 upplevde Åsa Andorff fortfarande att det gick bra att få tag på personal. I takt med att det blev allt svårare att ge löften om annat än tillfälliga anställningar började fler och fler tacka nej.
– Väldigt många med erfarenhet och kompetens valde att studera vidare eller söka sig till stabilare branscher eftersom yrket blev för sårbart. De som höll sig kvar var de unga 16-18-åringarna som inte hade så mycket att förlora. Jag är så klart väldigt tacksam för det, men vi hann i många fall inte ge dem en ordentlig introduktion, och det blev en väldigt tuff sommar.
Det är svårt att locka tillbaka de som har valt att byta bransch. De som ändå vill komma tillbaka tvekar. Utbudet av personal är också begränsat med tanke på att hon befinner sig på en ö långt från fastlandet.
– Det är dessutom inte alls lika många som söker sig till hotell- och restaurangutbildningen här på Gotland nu för tiden, så det kommer förmodligen att bli ännu tuffare för oss att hitta personal om några år.
Åsa Andorff har trots allt valt att satsa.
– Vi har kört på. Vi har fortsatt att anställa och tror att vi kommer gå vinnande ur den här utmanande tiden.
Hotel Kokoloko försöker i samverkan med andra aktörer inom branschen på Gotland förbättra bilden av branschen genom att skapa gemensamma utbildningar, rekrytera och sköta marknadsföring tillsammans.
– Vi gör vad vi kan från vårt håll, men utbildningarna för hotell- och restaurangyrken behöver bli mer attraktiva, både på gymnasiet och vuxenutbildningar. Statusen behöver höjas.
Hon understryker att utmaningarna för branschen är långt ifrån över.
– Även om restriktionerna är borttagna har vi inte sett slutet på de svåra tiderna.
Kompetensförsörjning