Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Voi heter företaget som rullade ut elsparkcyklar runt om på Stockholms gator i höstas. Visionen är att kortare bil- och taxiresor ska bytas ut mot att hyra elsparkcyklar. Bakom bolaget står Fredrik Hjelm en 28-årig jämtlänning som anser att gig-företag likt Voi rusar mot framtiden framför ögonen på en alltför trög politik.

Fredrik Hjelm grundare av VOI som tillhandahåller elsparkcyklar i stora städer i Europa

– Världen går i en riktning mot mer gigarbeten där varje person är sin egen. Man kör Über, man levererar paket, man plockar upp och laddar elsparkcyklar. För mig är allt annat än att inte stötta och skapa ramar för detta inget annat än att inte acceptera framtiden.

Gigekonomin är framdriven av de arbeten som skapats genom digitaliseringen och delningsekonomin. Ordet är hämtat från musikbranschen och är ett uttryck för att mot betalning göra inhopp på olika arbetsarenor för kortare perioder.

Fredrik Hjelms åsikt är lika tydlig som den är välgrundad. Blott 13 år gammal inledde han en entreprenörsbana som på 14 år har tagit honom från skogsplantering på Jämtlands kalhyggen till Stockholms hetaste startup-scen. Hjelms bolag Voi Technology tog i höstas in Sveriges näst största investeringsrunda för år 2018 när bland andra välrenommerade näringslivsprofilen Christina Stenbeck valde att investera, det sammanlagda tillskottet av riskkapital blev 452 miljoner kronor.

– Skogsplanteringen är ryggraden i min tidiga yrkeskarriär. Det var en idealisk skola för att få förståelse för hårt arbete och för att ansträngning lönar sig, säger Fredrik Hjelm.

Lönesättning på ackord, som enbart baserades på antalet planterade träd, föll Hjelm helt i smaken. Under sju somrar såg han det fysiskt tunga arbetet som en guldgruva. För den som kan relatera till dagsverken inom skogsplantering skaffade han sig snabbt branschens respekt genom att dundra ner närmare 5000 plantor, detta redan under sin tredje dag på jobbet.

– Jag spenderade somrarna i Jämtlandsskogarna under gymnasieåren. Vi var ett stort gäng, alla var väldigt peppade och jag ser bara tillbaka på tiden med glädje. Innan flytten till Stockholm hann jag också med en hel del annat i Jämtland inom entreprenörsskap och sälj. Jag drev dansklubb, var väldigt inne i telemarketing samt hyrde ut musikutrustning.

Handelshögskolan i Stockholm och den militära tolkskolan i Uppsala skulle sedan ta upp det fulla fokuset. Tolkskolan ledde till tjänstgöring vid den svenska ambassaden i Moskva och det var härifrån pusslet Voi började läggas. Ett pussel som idag, endast ett halvår efter lansering, sysselsätter 80 personer.

– Sommaren 2016 jobbade jag hos den ryska Blocket-kopian Avito. Ett bolag som, i dess startskede, hade en liknande tillväxtresa som Voi nu är inne i. Att på så nära håll få se hur gänget på Avito jobbade gav mig förståelse för vad som gäller inom entreprenörskap - jobba hårt och fundera inte för mycket. Det sänkte tröskeln för att senare våga satsa själv, förklarar Hjelm.

Sommaren därefter sjösattes den första tech-satsningen i bostadsförmedlingstjänsten Guestit. Satsningen blev starten för en hektisk period. Sommaren 2017 till sommaren 2018 hann Hjelm, utöver att göra det sista årets heltidsstudier vid Handelshögskolan, bygga upp Guestit till att sysselsätta 10 personer och omsätta 10 miljoner samtidigt som han satte Voi i startgroparna.

– Det gick undan där ett tag. Min stora styrka är dock att hålla mig lugn även när det utifrån kan se kaotiskt ut. Det är en kvalitet som jag har fått med mig från Jämtland.

Idag är fokuset till hundraprocent inriktat på Voi. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö har elsparkcyklarna rullats ut i länder som Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Expanderingen ut i Europa har stärkt Hjelms åsikter kring den svenska politikens motsträvighet inför gig-ekonomin.

– Flera europeiska länder underlättar för gig-arbete upp till bestämda summor, precis som Sverige gör vid lägenhetsuthyrning. Det ser jag som ett lämpligt steg. Några länder underlättar dessutom redovisningsmässigt för gig-arbete så allt, på ett enklare sätt, kan göras digitalt. Exempel på länder är Danmark och Estland. Han tillägger att han gärna skulle vilja se lägre arbetsgivaravgifter för ung personal.

– Det skulle underlätta för oss att anställa fler ungdomar.

En annan reflektion efter erfarenhet av multinationell verksamhet är de stora administrativa skillnaderna mellan europeiska länder.

– Olika arbetsgivaravgifter och momssatser. Det tar väldigt mycket administrativ tid och fokus från verksamheten. Bästa vore om Europa kan standardisera hur sånt här ska hanteras. Glädjande för Sverige så har jag också lärt mig att vårt land verkligen går i fronten för lättsam och effektiv administration. Fredrik Hjelm anser att organisationer som Ung Företagsamhet har en viktig roll att fostra nya entreprenörer.

–  Ung Företagsamhet är superbra för det ger ungdomar en första inblick i hur det är att starta och driva företag.

Om du vore politiker för en period, vad skulle du ta tag i?

– Utöver det tidigare nämnda så skulle jag ändra incitamentsprogrammen för att anställa yngre. Programmen har förbättrats lite men Sverige är fortfarande långt efter exempelvis Storbritannien och USA. Som ung företagare ser jag ständigt innovativa funktioner för unga men bristen på bra incitamentsprogram gör det svårt att rekrytera.

Ett par tusen elsparkcyklar finns nu ute på Europas gator och Voi växer med två nya medarbetare varje vecka. I positionen som delägare och VD är tillvaron hektisk och när det jämtländska lugnet inte räcker till tar Hjelm fram sitt effektivaste verktyg för avkoppling.

– Jämtland har idag en avgörande roll för min avkoppling och fungerar som en viktig frizon. Skidåkning i fjällen eller en löptur upp på Hällberget hos mormor och morfar i Kaxås, där karriären som skogsplanterare började, slår allt, avslutar Hjelm.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Gällöborna gillar sin privata tandvårdsklinik

VÄLFÄRD När regionen beslutade att lägga ner folktandvården i Gällö valde några av medarbetarna att ta över verksamheten. Redan första året vändes underskott till plusresultat och nyligen fick Gällökliniken en utmärkelse för sin fina service. "Våra patienter är våra bästa medarbetare och att de har röstat fram oss betyder jättemycket", säger Lisa Skylare, vd och tandläkare.
NYHET Publicerad:

Frösö Park Hotels senaste investering ska föra gästerna samman

BESÖKSNÄRINGEN MoHo är arbetsnamnet för Frösö Park Hotels nya satsning. Ett tidigare logemente byggs om för att möta behovet hos besöksnäringens snabbast växande kundsegment. ”Framtidens lyx handlar inte om perfekt tillrättalagda sviter, det kommer istället handla om gemenskap och upptäckarglädje”, säger nya vd:n Jacob Dahlberg.
NYHET Publicerad:

Härjedalens kommun erkänner upphandlingsfel

UPPHANDLING Härjedalens kommun ställs inför rätta sedan Konkurrensverket bedömer att kommunen inte har följt regelverket i samband med upphandlingar värda 3,5 miljoner kronor. Kommunens tjänstemän erkänner att man har förhandlat utanför ramavtalet och accepterar följderna av en eventuell dom.
NYHET Publicerad:

Trangia i Trångsviken fortsätter växa

FRAMGÅNGRIKT FÖRETAGANDE November 2019 var en ny rekordmånad för friluftskökstillverkaren i Jämtland och de maskininvesteringar och nyanställningar Trangia gjort under 2019 är fortsatt välinvesterade pengar. Företaget som gjorde sitt första spritkök 1951 är i allra högsta en pågående framgångssaga, såväl i Sverige som Japan, och belönades nyligen med ett regionalt företagarpris.
NYHET Publicerad:

Stefan Ax lärarhjärta bultar för UF

ENTREPRENÖRSKAP Ung Företagsamhet är det perfekta sättet att lära ut företagande, om du frågar Stefan Ax. Han är lärare på Jämtlands Gymnasium Wargentin i Östersund och har peppat många årskullar UF-företagare att förverkliga sina idéer.
NYHET Publicerad:

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

FÖRETAGSKLIMAT Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger hos Livsmedelsverket. Nyligen fick frågan uppmärksamhet i länet efter att en företagare riktat kritik mot hur Bräcke kommun levererar sin tillsynstjänst. "Vi är tveksamma att tillämpa modellen med efterhandsdebitering", konstaterar miljöchef Tomas Jonsson.
NYHET Publicerad:

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

FÖRETAGSKLIMAT Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.
NYHET Publicerad:

Nya kollektivavtal förhandlas 2020: ”Det kommer att bli en jobbig period”

AVTAL 2020 En ny stor avtalsrörelse står för dörren. 500 kollektivavtal som omfattar 2,8 miljoner arbetstagare ska omförhandlas 2020. Beata Hammarskiöld och Per Braconier, från Svenskt Näringsliv i Stockholm, var på plats vid ett möte i Östersund för att ge en helhetsbild av allt som påverkar avtalsprocessen.
NYHET Publicerad:

Industridag med spännande teknik ska locka unga till Saab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Saab i Lugnvik växer och rekryteringsbehovet är stort. Ett av flera sätt att locka talanger är att delta i Industrinatten som ska ge elever i högstadiet och gymnasiet en förståelse för hur modern industri ser ut. I mitten av november var det Torvallaskolans åttondeklassares tur att lära känna det vanligtvis lite hemlighetsfulla företaget.
NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.