Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Voi heter företaget som rullade ut elsparkcyklar runt om på Stockholms gator i höstas. Visionen är att kortare bil- och taxiresor ska bytas ut mot att hyra elsparkcyklar. Bakom bolaget står Fredrik Hjelm en 28-årig jämtlänning som anser att gig-företag likt Voi rusar mot framtiden framför ögonen på en alltför trög politik.

Fredrik Hjelm grundare av VOI som tillhandahåller elsparkcyklar i stora städer i Europa

– Världen går i en riktning mot mer gigarbeten där varje person är sin egen. Man kör Über, man levererar paket, man plockar upp och laddar elsparkcyklar. För mig är allt annat än att inte stötta och skapa ramar för detta inget annat än att inte acceptera framtiden.

Gigekonomin är framdriven av de arbeten som skapats genom digitaliseringen och delningsekonomin. Ordet är hämtat från musikbranschen och är ett uttryck för att mot betalning göra inhopp på olika arbetsarenor för kortare perioder.

Fredrik Hjelms åsikt är lika tydlig som den är välgrundad. Blott 13 år gammal inledde han en entreprenörsbana som på 14 år har tagit honom från skogsplantering på Jämtlands kalhyggen till Stockholms hetaste startup-scen. Hjelms bolag Voi Technology tog i höstas in Sveriges näst största investeringsrunda för år 2018 när bland andra välrenommerade näringslivsprofilen Christina Stenbeck valde att investera, det sammanlagda tillskottet av riskkapital blev 452 miljoner kronor.

– Skogsplanteringen är ryggraden i min tidiga yrkeskarriär. Det var en idealisk skola för att få förståelse för hårt arbete och för att ansträngning lönar sig, säger Fredrik Hjelm.

Lönesättning på ackord, som enbart baserades på antalet planterade träd, föll Hjelm helt i smaken. Under sju somrar såg han det fysiskt tunga arbetet som en guldgruva. För den som kan relatera till dagsverken inom skogsplantering skaffade han sig snabbt branschens respekt genom att dundra ner närmare 5000 plantor, detta redan under sin tredje dag på jobbet.

– Jag spenderade somrarna i Jämtlandsskogarna under gymnasieåren. Vi var ett stort gäng, alla var väldigt peppade och jag ser bara tillbaka på tiden med glädje. Innan flytten till Stockholm hann jag också med en hel del annat i Jämtland inom entreprenörsskap och sälj. Jag drev dansklubb, var väldigt inne i telemarketing samt hyrde ut musikutrustning.

Handelshögskolan i Stockholm och den militära tolkskolan i Uppsala skulle sedan ta upp det fulla fokuset. Tolkskolan ledde till tjänstgöring vid den svenska ambassaden i Moskva och det var härifrån pusslet Voi började läggas. Ett pussel som idag, endast ett halvår efter lansering, sysselsätter 80 personer.

– Sommaren 2016 jobbade jag hos den ryska Blocket-kopian Avito. Ett bolag som, i dess startskede, hade en liknande tillväxtresa som Voi nu är inne i. Att på så nära håll få se hur gänget på Avito jobbade gav mig förståelse för vad som gäller inom entreprenörskap - jobba hårt och fundera inte för mycket. Det sänkte tröskeln för att senare våga satsa själv, förklarar Hjelm.

Sommaren därefter sjösattes den första tech-satsningen i bostadsförmedlingstjänsten Guestit. Satsningen blev starten för en hektisk period. Sommaren 2017 till sommaren 2018 hann Hjelm, utöver att göra det sista årets heltidsstudier vid Handelshögskolan, bygga upp Guestit till att sysselsätta 10 personer och omsätta 10 miljoner samtidigt som han satte Voi i startgroparna.

– Det gick undan där ett tag. Min stora styrka är dock att hålla mig lugn även när det utifrån kan se kaotiskt ut. Det är en kvalitet som jag har fått med mig från Jämtland.

Idag är fokuset till hundraprocent inriktat på Voi. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö har elsparkcyklarna rullats ut i länder som Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Expanderingen ut i Europa har stärkt Hjelms åsikter kring den svenska politikens motsträvighet inför gig-ekonomin.

– Flera europeiska länder underlättar för gig-arbete upp till bestämda summor, precis som Sverige gör vid lägenhetsuthyrning. Det ser jag som ett lämpligt steg. Några länder underlättar dessutom redovisningsmässigt för gig-arbete så allt, på ett enklare sätt, kan göras digitalt. Exempel på länder är Danmark och Estland. Han tillägger att han gärna skulle vilja se lägre arbetsgivaravgifter för ung personal.

– Det skulle underlätta för oss att anställa fler ungdomar.

En annan reflektion efter erfarenhet av multinationell verksamhet är de stora administrativa skillnaderna mellan europeiska länder.

– Olika arbetsgivaravgifter och momssatser. Det tar väldigt mycket administrativ tid och fokus från verksamheten. Bästa vore om Europa kan standardisera hur sånt här ska hanteras. Glädjande för Sverige så har jag också lärt mig att vårt land verkligen går i fronten för lättsam och effektiv administration. Fredrik Hjelm anser att organisationer som Ung Företagsamhet har en viktig roll att fostra nya entreprenörer.

–  Ung Företagsamhet är superbra för det ger ungdomar en första inblick i hur det är att starta och driva företag.

Om du vore politiker för en period, vad skulle du ta tag i?

– Utöver det tidigare nämnda så skulle jag ändra incitamentsprogrammen för att anställa yngre. Programmen har förbättrats lite men Sverige är fortfarande långt efter exempelvis Storbritannien och USA. Som ung företagare ser jag ständigt innovativa funktioner för unga men bristen på bra incitamentsprogram gör det svårt att rekrytera.

Ett par tusen elsparkcyklar finns nu ute på Europas gator och Voi växer med två nya medarbetare varje vecka. I positionen som delägare och VD är tillvaron hektisk och när det jämtländska lugnet inte räcker till tar Hjelm fram sitt effektivaste verktyg för avkoppling.

– Jämtland har idag en avgörande roll för min avkoppling och fungerar som en viktig frizon. Skidåkning i fjällen eller en löptur upp på Hällberget hos mormor och morfar i Kaxås, där karriären som skogsplanterare började, slår allt, avslutar Hjelm.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD Hela 97 procent av patienterna är nöjda med totalupplevelsen av sitt besök hos Nya Närvården i Hoting. Det framkom i en patientundersökning som nyligen genomfördes av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men desto mer frustrerad över att han och andra privata vårdgivare måste kämpa i motvind och vara föremål för ständiga utredningar av staten.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun. 
NYHET Publicerad:

Svenskt-norskt gränssamarbete står som modell i Brexit

GRÄNSSAMARBETE "Vi upplever att Sverige alltid vill ligga i framkant när EU kommer med nya direktiv om handeln utanför medlemsländerna. Det är tolkningsfrågor. Nya direktiv kan ställa till det för kunderna," säger Pär Skytt som är chef för KGH Customs Service i Jämtlands län. Ett företag som sköter tullhantering och administration åt företag som handlar med varor utanför EU.
NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. Nyligen fick företagen besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.