Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Voi heter företaget som rullade ut elsparkcyklar runt om på Stockholms gator i höstas. Visionen är att kortare bil- och taxiresor ska bytas ut mot att hyra elsparkcyklar. Bakom bolaget står Fredrik Hjelm en 28-årig jämtlänning som anser att gig-företag likt Voi rusar mot framtiden framför ögonen på en alltför trög politik.

Fredrik Hjelm grundare av VOI som tillhandahåller elsparkcyklar i stora städer i Europa

– Världen går i en riktning mot mer gigarbeten där varje person är sin egen. Man kör Über, man levererar paket, man plockar upp och laddar elsparkcyklar. För mig är allt annat än att inte stötta och skapa ramar för detta inget annat än att inte acceptera framtiden.

Gigekonomin är framdriven av de arbeten som skapats genom digitaliseringen och delningsekonomin. Ordet är hämtat från musikbranschen och är ett uttryck för att mot betalning göra inhopp på olika arbetsarenor för kortare perioder.

Fredrik Hjelms åsikt är lika tydlig som den är välgrundad. Blott 13 år gammal inledde han en entreprenörsbana som på 14 år har tagit honom från skogsplantering på Jämtlands kalhyggen till Stockholms hetaste startup-scen. Hjelms bolag Voi Technology tog i höstas in Sveriges näst största investeringsrunda för år 2018 när bland andra välrenommerade näringslivsprofilen Christina Stenbeck valde att investera, det sammanlagda tillskottet av riskkapital blev 452 miljoner kronor.

– Skogsplanteringen är ryggraden i min tidiga yrkeskarriär. Det var en idealisk skola för att få förståelse för hårt arbete och för att ansträngning lönar sig, säger Fredrik Hjelm.

Lönesättning på ackord, som enbart baserades på antalet planterade träd, föll Hjelm helt i smaken. Under sju somrar såg han det fysiskt tunga arbetet som en guldgruva. För den som kan relatera till dagsverken inom skogsplantering skaffade han sig snabbt branschens respekt genom att dundra ner närmare 5000 plantor, detta redan under sin tredje dag på jobbet.

– Jag spenderade somrarna i Jämtlandsskogarna under gymnasieåren. Vi var ett stort gäng, alla var väldigt peppade och jag ser bara tillbaka på tiden med glädje. Innan flytten till Stockholm hann jag också med en hel del annat i Jämtland inom entreprenörsskap och sälj. Jag drev dansklubb, var väldigt inne i telemarketing samt hyrde ut musikutrustning.

Handelshögskolan i Stockholm och den militära tolkskolan i Uppsala skulle sedan ta upp det fulla fokuset. Tolkskolan ledde till tjänstgöring vid den svenska ambassaden i Moskva och det var härifrån pusslet Voi började läggas. Ett pussel som idag, endast ett halvår efter lansering, sysselsätter 80 personer.

– Sommaren 2016 jobbade jag hos den ryska Blocket-kopian Avito. Ett bolag som, i dess startskede, hade en liknande tillväxtresa som Voi nu är inne i. Att på så nära håll få se hur gänget på Avito jobbade gav mig förståelse för vad som gäller inom entreprenörskap - jobba hårt och fundera inte för mycket. Det sänkte tröskeln för att senare våga satsa själv, förklarar Hjelm.

Sommaren därefter sjösattes den första tech-satsningen i bostadsförmedlingstjänsten Guestit. Satsningen blev starten för en hektisk period. Sommaren 2017 till sommaren 2018 hann Hjelm, utöver att göra det sista årets heltidsstudier vid Handelshögskolan, bygga upp Guestit till att sysselsätta 10 personer och omsätta 10 miljoner samtidigt som han satte Voi i startgroparna.

– Det gick undan där ett tag. Min stora styrka är dock att hålla mig lugn även när det utifrån kan se kaotiskt ut. Det är en kvalitet som jag har fått med mig från Jämtland.

Idag är fokuset till hundraprocent inriktat på Voi. Utöver Stockholm, Göteborg och Malmö har elsparkcyklarna rullats ut i länder som Frankrike, Spanien, Italien och Portugal. Expanderingen ut i Europa har stärkt Hjelms åsikter kring den svenska politikens motsträvighet inför gig-ekonomin.

– Flera europeiska länder underlättar för gig-arbete upp till bestämda summor, precis som Sverige gör vid lägenhetsuthyrning. Det ser jag som ett lämpligt steg. Några länder underlättar dessutom redovisningsmässigt för gig-arbete så allt, på ett enklare sätt, kan göras digitalt. Exempel på länder är Danmark och Estland. Han tillägger att han gärna skulle vilja se lägre arbetsgivaravgifter för ung personal.

– Det skulle underlätta för oss att anställa fler ungdomar.

En annan reflektion efter erfarenhet av multinationell verksamhet är de stora administrativa skillnaderna mellan europeiska länder.

– Olika arbetsgivaravgifter och momssatser. Det tar väldigt mycket administrativ tid och fokus från verksamheten. Bästa vore om Europa kan standardisera hur sånt här ska hanteras. Glädjande för Sverige så har jag också lärt mig att vårt land verkligen går i fronten för lättsam och effektiv administration. Fredrik Hjelm anser att organisationer som Ung Företagsamhet har en viktig roll att fostra nya entreprenörer.

–  Ung Företagsamhet är superbra för det ger ungdomar en första inblick i hur det är att starta och driva företag.

Om du vore politiker för en period, vad skulle du ta tag i?

– Utöver det tidigare nämnda så skulle jag ändra incitamentsprogrammen för att anställa yngre. Programmen har förbättrats lite men Sverige är fortfarande långt efter exempelvis Storbritannien och USA. Som ung företagare ser jag ständigt innovativa funktioner för unga men bristen på bra incitamentsprogram gör det svårt att rekrytera.

Ett par tusen elsparkcyklar finns nu ute på Europas gator och Voi växer med två nya medarbetare varje vecka. I positionen som delägare och VD är tillvaron hektisk och när det jämtländska lugnet inte räcker till tar Hjelm fram sitt effektivaste verktyg för avkoppling.

– Jämtland har idag en avgörande roll för min avkoppling och fungerar som en viktig frizon. Skidåkning i fjällen eller en löptur upp på Hällberget hos mormor och morfar i Kaxås, där karriären som skogsplanterare började, slår allt, avslutar Hjelm.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

321:ans vägbygge skrämmer iväg mina gäster

GÄSTKRÖNIKA "Vi som verkar på landsbygden brukar glädjas när Trafikverket skjuter till pengar till ett efterlängtat vägbygge. Det gjorde jag också, när beskedet om 321:an kom. Idag jublar jag inte längre. Möjligen på nytt om ett år", skriver Mattias Wikner i en krönika.
NYHET Publicerad:

Goda råd i stället för kontroll skapar bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kan kommuner ha ett bra företagsklimat och samtidigt bedriva ett aktivt granskande tillsynsarbete som höjer nivån på säkerhet, kvalitet och miljö? Svaret är ja, åtminstone om du frågar grundarna av Tillväxt och Tillsyn, Markus Svensson och Martin Clarstedt. Under ett utvecklingsmöte i Ås delade de med sig av sina erfarenheter till tre jämtländska kommuner.
NYHET Publicerad:

Jämtlands gasellvinnare vill växa med kontroll

ENTREPRENÖRSKAP När snickaren Pontus Nilsson i Krokom blev uppsagd startade han eget. Med ett starkt driv har han på sju år utvecklat Byggentreprenad i Jämtland AB till länets snabbast växande företag med en tillväxt på 377 procent 2015 - 2018. "Nu gäller det att också hinna med att bygga organisationen", säger Jämtlands gasellvinnare.
NYHET Publicerad:

Fortfarande utmaning att driva friskola

OLIKA VILLKOR Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Trots den nya tobakslagen – låga avgifter och mindre krångel

FÖRETAGSKLIMAT Det går att förenkla för företagare efter införandet av nya tobakslagen. Krokom och Sollefteå är kommuner som aktivt arbetat för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration.
NYHET Publicerad:

Åre i topp när företagsklimatet rankas

RANKING 2019 Åre kommun toppar listan i Jämtlands län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Åre är den kommun som klättrar flest placeringar på rankinglistan i Jämtland, från plats 107 till plats 85.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentraler värderas högst – Ändå blir vi ständigt ifrågasatta

VÄLFÄRD 97 procent av patienterna är nöjda med besöket hos Nya Närvården i Hoting, enligt en patientundersökning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Ägaren och läkaren Hans Boberg är stolt över resultatet, men frustrerad över att bli ifrågasatt från politiskt håll.
NYHET Publicerad:

”Yrkes-VM höjer statusen på yrkesutbildningar”

WORLDSKILLS Det blev en hedrande nionde plats i Yrkes-VM för David Peterson från Östersund. Han tävlade mot 16 deltagare i kategorin flygteknik. Deltagarna kom från hela världen, exempelvis Irland, Nya Zeeland, Kina och Saudiarabien.
NYHET Publicerad:

Bra bemötande i tillsynen ska boosta företagsklimatet i Östersund

FÖRETAGSKLIMAT Om en månad släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Näringslivschefen i Östersund, Fredric Kilander, har höga mål: Östersund ska ligga i topp
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Nytt ansikte på Ung Företagsamhet i Jämtland

FÖRETAGSAMHET Sara Månsson har fått det jobb hon drömt om sedan gymnasietiden. Nu blir hon regionchef för Ung Företagsamhet i Jämtlands län. Sara tar över efter en annan Sara, nämligen Sara Larsson som varit chef för verksamheten i drygt tio år.
NYHET Publicerad:

Halvering av antal varumärkesansökningar från Jämtland

VARUMÄRKESSKYDD Antalet varumärkesansökningar från länet har halverats senaste året, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket. 2018 gjordes 34 ansökningar från länet mot 62 ansökningar 2017."Företag med många varumärken är ofta innovativa företag som ligger väl till på sin marknad," säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

De lär sig driva företag på sommarlovet

ENTREPRENÖRER Många skolelever tar chansen att testa sina affärsidéer under sommarlovet. I samverkan håller Bergs och Krokoms kommuner i utbildning och handledning för ungdomarnas företagsstart. "Flertalet av de ungdomar som är med i sommarlovsentreprenörerna kommer från små byar, de är till exempel från Skålan, Kaxås och Klövsjö. Ungdomar som kommer från små byar har ett stort engagemang och är nyfikna. Det är egenskaper som är viktiga för att lyckas som företagare," säger Maria Wikén, Bergs kommun och handledare för årets Sommarlovsentreprenörer.
NYHET Publicerad:

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

KONKURRENS Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.
NYHET Publicerad:

Sociala sidoprojekt får hotellet att växa

BESÖKSNÄRINGEN Med sina 197 rum och en av stadens bästa restauranger har Clarion Hotel Grand Östersund blivit en populär samlingspunkt för både inresta besökare och Östersundsbor. Möt hotellet som inte vill vara en leverantör av sängplatser, utan en levande centralpunkt i Östersunds stadsbild.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver en ny syn på kunskap

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 6,4 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Jämtlands län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

"Samarbetet över kommungränserna kommer att öka"

MYNDIGHETSUTÖVNING Berg och Härjedalen slår ihop vissa kommunala verksamheter och utvecklar samarbetet över kommungränserna. "Det är troligt att fler mindre kommuner kommer att behöva göra som oss. Det läggs mer ansvar på kommunerna och direktiven utgår från situationen i storstäderna, att folk bor i trappuppgångar men så är det inte i våra kommuner," säger Anders Häggkvist, (C), kommunalråd i Härjedalens kommun. 
NYHET Publicerad:

Svenskt-norskt gränssamarbete står som modell i Brexit

GRÄNSSAMARBETE "Vi upplever att Sverige alltid vill ligga i framkant när EU kommer med nya direktiv om handeln utanför medlemsländerna. Det är tolkningsfrågor. Nya direktiv kan ställa till det för kunderna," säger Pär Skytt som är chef för KGH Customs Service i Jämtlands län. Ett företag som sköter tullhantering och administration åt företag som handlar med varor utanför EU.
NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

REGELKRÅNGEL Hur kommuner och länsstyrelser hanterar tillståndsärenden och kontroller är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Idag råder stora skillnader. När vd Jan-Olof Jacke besökte Jämtland var budskapet kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.