Fakta inför gymnasievalet i Jönköpings län

NYHET Publicerad

UTBILDNING Drygt 4000 niondeklassare i Jönköpings län och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet.se med fakta om alla program och gymnasieskolor i hela Sverige.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography

Det börjar bli hög tid för Sveriges niondeklassare att fatta beslut om gymnasieprogram med start i höst. Med otaliga valmöjligheter av skola och program har Svenskt Näringsliv skapat hemsidan Gymnasiekvalitet.se med förhoppningen att hjälpa framtida gymnasieelever att välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier. Statistiken som är hämtad från SCB visar hur examinerade elever från Jönköpings läns olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden.

— Även om elevernas egna intresse naturligtvis är av relevans så anser vi att det är viktigt att få ut information om vad arbetsmarknaden eftersöker. Man bör känna till att vissa yrken som många utbildas inom innebär en tuffare konkurrens, säger Anna Gillek, tf regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Gymnasieprogrammen som generellt sett tycks generera högst lön efter avslutad utbildning är yrkesutbildningar som industriprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet och energiprogrammet. Samtidigt visar det sig att samhällsvetenskapliga programmen på Gislaveds gymnasium och Gnosjöandans kunskapscentrum toppar listorna för lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter avslutad gymnasieutbildning.

— På sajten Gymnasiekvalitet.se är det möjligt för elever och föräldrar att få fram både skolresultat från alla program och skolor i Jönköpings län men även andel som varit arbetslösa, andel som fått jobb samt vad de har för inkomst, säger Anna Gillek.

Svenskt Näringsliv hänvisar niondeklassare att gå in på Gymnasiekvalitet.se och söka sig runt för att få mer information som kan vara till avgörande hjälp vid gymnasievalet. Nedan listas de gymnasieprogram och skolor som genererat högst lön samt lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter gymnasiet.

Fem år efter gymnasiet
De tjänar mest

 1. Fordonsprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 295 231 kr
 2. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 286 758 kr
 3. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 285 694 kr
 4. Byggprogrammet, Aneby praktiska gymnasium, Aneby 282 750 kr
 5. Fordonsprogrammet, Holavedsgymnasiet, Tranås 281 950 kr
 6. Fordonsprogrammet, Jönköpings praktiska gymnasium, Jönköping 280 880 kr
 7. Energiprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 278 029 kr
 8. Energiprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 275 478 kr
 9. Byggprogrammet, Holavedsgymnasiet Tranås 272 447 kr
 10. Fordonsprogrammet, Nifsarpsskolan fri, Eksjö 272 068 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gislaveds gymnasium, Gislaved 12,5 %
 2. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 16,22 %
 3. Naturvetenskapligt program, Holavedsgymnasiet, Tranås och Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 18,52 %
 4. Omsorgsprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 19,23 %
 5. Samhällsvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 19,77 %
 6. Omsorgsprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 20,78 %
 7. Samhällsvetenskapligt program, Fenix kunskapscentrum och gymnasium, Vaggeryd 20,83 %
 8. Samhällsvetenskapligt program, Eksjö gymnasium, Eksjö och Naturvetenskapligt program, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 23,08 %
 9. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 23,33 %
 10. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 23,53 %

Tio år efter gymnasiet
De tjänar mest 

 1. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 584 705 kr
 2. Teknikprogrammet, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 352 138 kr
 3. Samhällsvetenskapligt program, Mullsjögymnasiet, Mullsjö 350 587 kr
 4. Byggprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 342 908 kr
 5. Teknikprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 336 233 kr
 6. Teknikprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 334 470 kr
 7. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 333 518 kr
 8. Naturvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 330 614 kr
 9. Elprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 320 053 kr
 10. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 319 430 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 19,23 %
 2. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 21,05 %
 3. Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 23,64 %
 4. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 23,68 %
 5. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 29,17 %
 6. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 29,41 %
 7. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 31,25 %
 8. Byggprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo och Livsmedelsprogrammet, Aleholmsskolan, Sävsjö 31,58%
 9. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 31,82 %
 10. Elprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 32 %
Om gymnasiekvalitet.se

Uppgifterna om alla program och gymnasieskolor på Gymnasiekvalitet.se har samlats in och bearbetats av Statistiska Centralbyrån. Gymnasieskolans program och skolors organisation har ändrats i viss utsträckning de senaste åren. Vissa program har tillkommit och andra har lagts ned. Från och med läsåret 2011/2012 gäller en ny läroplan (Gy2011). I och med det modifierades i vissa fall namnen på programmen och kursplanerna justerades. Därför behöver man värdera vad statistiken om tidigare årskullar säger om dagens programutbud från fall till fall. Gymnasiekvalitet.se presenterar de hårda fakta som är möjliga att ta fram om hur det gått för elever från olika program och skolor på arbetsmarknaden och gör det möjligt för årets gymnasieväljare att själva värdera dessa uppgifter tillsammans med annat faktaunderlag. På sajten finns en närmare beskrivning av statistiken. www.gymnasiekvalitet.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Migrationsverkets regelförändringar skapade problem

REGELKRÅNGEL Företaget Skogslunds Metallgjuteri i Anderstorp har stött på flera problem den senaste tiden. Flertal av dem har skapats i samband med att Migrationsverket ändrat sina regler gällande utländsk arbetskraft, vilket i sin tur har lett till personalbrist. 
NYHET Publicerad:

Företagsbesök hos Karl Andersson & Söner — fyra generationer av möbler

Tillsammans med Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs kontor i Bryssel, besökte vi möbelföretaget Karl Andersson & Söner, som i dag drivs av fjärde generationen.
NYHET Publicerad:

Infrastrukturen avgörande när Jönköping växer

Jönköpings tillväxt och framtida utveckling stod på agendan när 250 deltagare från näringsliv och kommun samlades till Jönköpingsdagen 2020.
NYHET Publicerad:

Wetterhälsan firar 10 år och blickar framåt

I slutet på 2019 åkte vi ut för att besöka en av Wetterhälsans mottagningar i Jönköping. Mats Siljehult, som är verksamhetschef, berättade om de tre mottagningarna som Wetterhälsan har i dag men också om deras planer inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Medlemmar bjöds på gröt och besök från Brysselkontoret

I december samlades företagare i Jönköping för vår årliga grötlunch. Dagen inleddes med ett kortare mingel innan det var dags att ta del av dagens föreläsning från Anders Edholm, chef på Svenskt Näringslivs Brysselkontor.
NYHET Publicerad:

Slutet på en aktiv höst med siktet inställt framåt

KRÖNIKA Att komma tillbaka till Jönköpings län efter 2 ½ år i Västra Götaland har inneburit många glada återseenden men också många intressanta möten med nya människor. Möten med målet att få en bild över hur det ser ut med företagsklimat, konjunkturläge och vad som hänt i länet under de här åren.
NYHET Publicerad:

Utmaningsrätt – rustar kommunen för framtida utmaningar

UTMANINGSRÄTT För många kommuner runtom i Sverige kommer ekonomin att vara ansträngd framöver och redan idag redovisar nästan en tredjedel av landets kommuner röda siffror i den kommunala budgeten. I Gislaved vill man rusta sig inför framtidens utmaningar, bland annat genom att införa utmaningsrätt.
NYHET Publicerad:

Att underlätta för företag är modellen för Aneby kommun

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING I Aneby kommun har myndighetsutövningen förändrats de senaste åren och blivit mer företagsinriktad. Något som företagen givetvis uppskattat. Framgångsreceptet är att ta sig tid med en kontinuerlig dialog samt försöka förstå företagens villkor och förutsättningar.  
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

KRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

Helt nytt grepp löser kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningen är ett stort problem för många företag. Därför har Falks metall i Gnosjö utvecklat en egen lösning.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Så rustar vi för framtidens utmaningar

KRÖNIKA De ekonomiska framtidsutsikterna tycks dystra, såväl i Jönköpings län som i riket i helhet. Konjunkturinstitutet sänker sina tillväxtprognoser för 2019 och 2020 och konstaterade senast att högkonjunkturen är över.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommunal myndighetsutövning - så tycker de lokala företagen 

FÖRETAGSKLIMAT Främjande myndighetsutövning är oerhört viktigt för det lokala företagsklimatet eftersom den vanligaste kontakten mellan en kommun och ett företag handlar om tillstånd eller tillsyn. Frågan är hur bra din hemkommun hanterar frågorna om tillstånd, tillsyn eller kontroll. Svenskt Näringslivs sammanställning ”Kommuner som hjälper företag att göra rätt” ger svar på hur företagen betygsätter kommunen.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT Idag, den 24 september, släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Gnosjö kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. För första gången på fyra år återfinns nu alla länets kommuner på den övre halvan av landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för kommunerna i Jönköpings län ut inför 2019 års ranking?
NYHET Publicerad:

Jönköping fortsatt bra på att använda patent

PATENT Företag i Jönköpings län har under många år varit duktiga på att använda sig av nationella patent. Av den statistik för 2018 som Patent- och registreringsverket nyligen presenterade framgår att detta fortsatt gäller. Såväl Jönköpings län som Jönköpings kommun ligger bra till i en nationell jämförelse, vare sig man tittar på absoluta tal eller sett i relation till antal invånare.
NYHET Publicerad:

Politikers makthunger oroar Gnosjöföretagaren

JOBBSKAPARNA Snart har ett år gått av den nya mandatperioden, vilket innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har företagare i Jönköpings län på kommande period? Vi har intervjuat Michael Jonsson, VD och Ägare på AD-plast, för att få svar.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist fortsatt viktigast i servicebranschen

JOBBSKAPARNA Snart har ett år av den nya mandatperioden passerat. Det innebär nya förutsättningar och spelregler för näringslivet. Vi har pratat med Åsa Storm, VD för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs i Jönköping, och tagit del av hennes tankar om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Dalande intresse för offentliga upphandlingar oroar

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.