Fakta inför gymnasievalet i Jönköpings län

NYHET Publicerad

UTBILDNING Drygt 4000 niondeklassare i Jönköpings län och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet.se med fakta om alla program och gymnasieskolor i hela Sverige.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography

Det börjar bli hög tid för Sveriges niondeklassare att fatta beslut om gymnasieprogram med start i höst. Med otaliga valmöjligheter av skola och program har Svenskt Näringsliv skapat hemsidan Gymnasiekvalitet.se med förhoppningen att hjälpa framtida gymnasieelever att välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier. Statistiken som är hämtad från SCB visar hur examinerade elever från Jönköpings läns olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden.

— Även om elevernas egna intresse naturligtvis är av relevans så anser vi att det är viktigt att få ut information om vad arbetsmarknaden eftersöker. Man bör känna till att vissa yrken som många utbildas inom innebär en tuffare konkurrens, säger Anna Gillek, tf regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Gymnasieprogrammen som generellt sett tycks generera högst lön efter avslutad utbildning är yrkesutbildningar som industriprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet och energiprogrammet. Samtidigt visar det sig att samhällsvetenskapliga programmen på Gislaveds gymnasium och Gnosjöandans kunskapscentrum toppar listorna för lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter avslutad gymnasieutbildning.

— På sajten Gymnasiekvalitet.se är det möjligt för elever och föräldrar att få fram både skolresultat från alla program och skolor i Jönköpings län men även andel som varit arbetslösa, andel som fått jobb samt vad de har för inkomst, säger Anna Gillek.

Svenskt Näringsliv hänvisar niondeklassare att gå in på Gymnasiekvalitet.se och söka sig runt för att få mer information som kan vara till avgörande hjälp vid gymnasievalet. Nedan listas de gymnasieprogram och skolor som genererat högst lön samt lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter gymnasiet.

Fem år efter gymnasiet
De tjänar mest

 1. Fordonsprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 295 231 kr
 2. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 286 758 kr
 3. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 285 694 kr
 4. Byggprogrammet, Aneby praktiska gymnasium, Aneby 282 750 kr
 5. Fordonsprogrammet, Holavedsgymnasiet, Tranås 281 950 kr
 6. Fordonsprogrammet, Jönköpings praktiska gymnasium, Jönköping 280 880 kr
 7. Energiprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 278 029 kr
 8. Energiprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 275 478 kr
 9. Byggprogrammet, Holavedsgymnasiet Tranås 272 447 kr
 10. Fordonsprogrammet, Nifsarpsskolan fri, Eksjö 272 068 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gislaveds gymnasium, Gislaved 12,5 %
 2. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 16,22 %
 3. Naturvetenskapligt program, Holavedsgymnasiet, Tranås och Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 18,52 %
 4. Omsorgsprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 19,23 %
 5. Samhällsvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 19,77 %
 6. Omsorgsprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 20,78 %
 7. Samhällsvetenskapligt program, Fenix kunskapscentrum och gymnasium, Vaggeryd 20,83 %
 8. Samhällsvetenskapligt program, Eksjö gymnasium, Eksjö och Naturvetenskapligt program, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 23,08 %
 9. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 23,33 %
 10. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 23,53 %

Tio år efter gymnasiet
De tjänar mest 

 1. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 584 705 kr
 2. Teknikprogrammet, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 352 138 kr
 3. Samhällsvetenskapligt program, Mullsjögymnasiet, Mullsjö 350 587 kr
 4. Byggprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 342 908 kr
 5. Teknikprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 336 233 kr
 6. Teknikprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 334 470 kr
 7. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 333 518 kr
 8. Naturvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 330 614 kr
 9. Elprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 320 053 kr
 10. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 319 430 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 19,23 %
 2. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 21,05 %
 3. Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 23,64 %
 4. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 23,68 %
 5. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 29,17 %
 6. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 29,41 %
 7. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 31,25 %
 8. Byggprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo och Livsmedelsprogrammet, Aleholmsskolan, Sävsjö 31,58%
 9. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 31,82 %
 10. Elprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 32 %
Om gymnasiekvalitet.se

Uppgifterna om alla program och gymnasieskolor på Gymnasiekvalitet.se har samlats in och bearbetats av Statistiska Centralbyrån. Gymnasieskolans program och skolors organisation har ändrats i viss utsträckning de senaste åren. Vissa program har tillkommit och andra har lagts ned. Från och med läsåret 2011/2012 gäller en ny läroplan (Gy2011). I och med det modifierades i vissa fall namnen på programmen och kursplanerna justerades. Därför behöver man värdera vad statistiken om tidigare årskullar säger om dagens programutbud från fall till fall. Gymnasiekvalitet.se presenterar de hårda fakta som är möjliga att ta fram om hur det gått för elever från olika program och skolor på arbetsmarknaden och gör det möjligt för årets gymnasieväljare att själva värdera dessa uppgifter tillsammans med annat faktaunderlag. På sajten finns en närmare beskrivning av statistiken. www.gymnasiekvalitet.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Jönköpings län

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för kommunerna i Jönköpings län ut inför 2019 års ranking?
NYHET Publicerad:

Jönköping fortsatt bra på att använda patent

PATENT Företag i Jönköpings län har under många år varit duktiga på att använda sig av nationella patent. Av den statistik för 2018 som Patent- och registreringsverket nyligen presenterade framgår att detta fortsatt gäller. Såväl Jönköpings län som Jönköpings kommun ligger bra till i en nationell jämförelse, vare sig man tittar på absoluta tal eller sett i relation till antal invånare.
NYHET Publicerad:

Politikers makthunger oroar Gnosjöföretagaren

JOBBSKAPARNA Snart har ett år gått av den nya mandatperioden, vilket innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har företagare i Jönköpings län på kommande period? Vi har intervjuat Michael Jonsson, VD och Ägare på AD-plast, för att få svar.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist fortsatt viktigast i servicebranschen

JOBBSKAPARNA Snart har ett år av den nya mandatperioden passerat. Det innebär nya förutsättningar och spelregler för näringslivet. Vi har pratat med Åsa Storm, VD för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs i Jönköping, och tagit del av hennes tankar om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Dalande intresse för offentliga upphandlingar oroar

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Politiker på företagsbesök: “Vi är överens om personalliggare inom byggbranschen”

JOBBSKAPARNA Som verksamma inom byggbranschen välkomnar NaijBygg i Smålandsstenar att man eftersträvar sund konkurrens i branschen. ”Tanken är god men frågan är om detta system gör den nytta som eftersträvas.
NYHET Publicerad:

Företagarens förslag till ett hållbart samhälle

JOBBSKAPARNA ”Vi som alla andra bolag har idag stora utmaningar i den otroliga förändringstakten som finns i näringslivet och samhället” säger Erik Kylberg, VD på Flit AB i Jönköping. ”Men det tror jag att vi kommer reda ut, det är ju det som företagandet går ut på.”
NYHET Publicerad:

Det lilla är det stora i Mullsjö

FÖRETAGSKLIMAT Mullsjö har en stark och positiv utveckling av företagsklimatet sedan 2012, det visar Svenskt Näringslivs enkätundersökning om lokalt företagsklimat. Vad kan företagen förvänta sig under pågående mandatperiod? Vi har intervjuat Linda Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Mullsjö.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagaren om näringspolitiskt fokus framåt

JOBBSKAPARNA Snart har ett år av den nya mandatperioden passerat, vilket innebär nya förutsättningar, både lokalt och nationellt. Vi har pratat med Johan Åsbrink, VD för Lunnagårds Sjukhem i Eksjö, om vad han tycker politikerna bör fokusera på.
NYHET Publicerad:

Företagen bidrar till att rädda klimatet

KLIMAT Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. 
NYHET Publicerad:

Fokus kompetensförsörjning i Värnamo

FÖRETAGSKLIMAT Det har snart gått ett år sedan den nya mandatperioden påbörjades. Det innebär nya förutsättningar för näringslivet. Hur ser kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson på företagsklimatet i Värnamo kommun och mandatperioden han nu besitter?
NYHET Publicerad:

”Vi politiker har mycket att vinna på att öka förståelsen för näringslivet”

FÖRETAGSKLIMAT Snart har första året av den nya mandatperioden gått, vilket innebär nya förutsättningar och spelregler för landets jobbskapare. Vi har pratat med Beata Allen (C), kommunstyrelsens ordförande i Aneby, för att lyssna till vad man som företagare kan vänta sig framåt.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft. 
NYHET Publicerad:

Att tanken är god räcker inte

ARBETSMILJÖ De senaste årens utveckling med fler dödsolyckor måste vi ta på största allvar. Det är dock inte detsamma som att applådera allt som föreslås för att minska risken för dödsolyckor.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning - en strategisk fråga för politiken

JOBBSKAPARNA Snart har första året på den nya mandatperioden gått, vilket innebär att nya förutsättningar för näringslivet både genomförts och kan förväntas framåt. Vilka förväntningar har Linda Fransson, VD på Gnosjö Automatsvarvning AB, på näringspolitiken framöver?
NYHET Publicerad:

Fler bostäder för ett välmående Jönköping

BOSTÄDER Hur ser bostadsbristen ut i din kommun? I Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät tar Sveriges kommuner ställning till frågan. Enkätsvaren att döma ser vi att antalet kommuner som upplever ett underskott på bostäder ökat från 155 till 240, samtidigt som antalet som upplever balans på bostadsmarknaden minskat från 98 till 46 sedan 2014 till 2019. Siffrorna ger en fingervisning om en bostadsbrist som växt fram i Sverige under de senaste åren.
NYHET Publicerad:

Sommaren – en tid för reflektion

SOMMARKRÖNIKA Många företag arbetar hårt in i det sista för att sedan klara av att verksamheten taktar av under sommaren – när vi alla ska få tillfälle till ledighet, vila och aktivitet. Då hoppas jag också att våra beslutsfattare nyttjar möjligheten till reflektion kring det fortsatta utvecklingsarbetet av den egna kommunen, regionen och landet som helhet. För om vi inte planerar och agerar strategiskt kommer vi att bli omsprungna av andra som är än mer på tå och med siktet på framtiden.
NYHET Publicerad:

Konditoriägare önskar lägre arbetsgivaravgifter – för alla

JOBBSKAPARNA Snart har ett år av den nya mandatperioden gått, vilket innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har Fredrik Olsson, VD Bernts Konditori, som företagare på denna mandatperiod? Vilka näringspolitiska åtgärder kan vi vänta oss?
NYHET Publicerad:

Gemensamt ansvar för kompetensförsörjningen i länet

REKRYTERING. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät upplever en majoritet av företagen problem med att rekrytera personal med rätt kompetens. För att lösa det krävs ett ökat samarbete mellan skola och näringsliv, något som bland annat kan göras genom Svenskt Näringslivs årliga SYV-dag.
NYHET Publicerad:

”Företag är en demokrati”

JOBBSKAPARNA ”Det viktigt att samhället vet var välfärden kommer ifrån”, säger Michael Jonsson på AD Plast i Anderstorp. Hans företag har 41 anställda och bidrar med 56 förskoleplatser.