Fakta inför gymnasievalet i Jönköpings län

NYHET Publicerad

UTBILDNING Drygt 4000 niondeklassare i Jönköpings län och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet.se med fakta om alla program och gymnasieskolor i hela Sverige.

Anna Gillek

Anna Gillek

Foto: Ernst Henry Photography

Det börjar bli hög tid för Sveriges niondeklassare att fatta beslut om gymnasieprogram med start i höst. Med otaliga valmöjligheter av skola och program har Svenskt Näringsliv skapat hemsidan Gymnasiekvalitet.se med förhoppningen att hjälpa framtida gymnasieelever att välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier. Statistiken som är hämtad från SCB visar hur examinerade elever från Jönköpings läns olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden.

— Även om elevernas egna intresse naturligtvis är av relevans så anser vi att det är viktigt att få ut information om vad arbetsmarknaden eftersöker. Man bör känna till att vissa yrken som många utbildas inom innebär en tuffare konkurrens, säger Anna Gillek, tf regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Gymnasieprogrammen som generellt sett tycks generera högst lön efter avslutad utbildning är yrkesutbildningar som industriprogrammet, elprogrammet, fordonsprogrammet och energiprogrammet. Samtidigt visar det sig att samhällsvetenskapliga programmen på Gislaveds gymnasium och Gnosjöandans kunskapscentrum toppar listorna för lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter avslutad gymnasieutbildning.

— På sajten Gymnasiekvalitet.se är det möjligt för elever och föräldrar att få fram både skolresultat från alla program och skolor i Jönköpings län men även andel som varit arbetslösa, andel som fått jobb samt vad de har för inkomst, säger Anna Gillek.

Svenskt Näringsliv hänvisar niondeklassare att gå in på Gymnasiekvalitet.se och söka sig runt för att få mer information som kan vara till avgörande hjälp vid gymnasievalet. Nedan listas de gymnasieprogram och skolor som genererat högst lön samt lägst andel arbetslöshet fem respektive tio år efter gymnasiet.

Fem år efter gymnasiet
De tjänar mest

 1. Fordonsprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 295 231 kr
 2. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 286 758 kr
 3. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 285 694 kr
 4. Byggprogrammet, Aneby praktiska gymnasium, Aneby 282 750 kr
 5. Fordonsprogrammet, Holavedsgymnasiet, Tranås 281 950 kr
 6. Fordonsprogrammet, Jönköpings praktiska gymnasium, Jönköping 280 880 kr
 7. Energiprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 278 029 kr
 8. Energiprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 275 478 kr
 9. Byggprogrammet, Holavedsgymnasiet Tranås 272 447 kr
 10. Fordonsprogrammet, Nifsarpsskolan fri, Eksjö 272 068 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gislaveds gymnasium, Gislaved 12,5 %
 2. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 16,22 %
 3. Naturvetenskapligt program, Holavedsgymnasiet, Tranås och Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 18,52 %
 4. Omsorgsprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 19,23 %
 5. Samhällsvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 19,77 %
 6. Omsorgsprogrammet, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 20,78 %
 7. Samhällsvetenskapligt program, Fenix kunskapscentrum och gymnasium, Vaggeryd 20,83 %
 8. Samhällsvetenskapligt program, Eksjö gymnasium, Eksjö och Naturvetenskapligt program, Erik Dahlbergsgymnasiet, Jönköping 23,08 %
 9. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 23,33 %
 10. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 23,53 %

Tio år efter gymnasiet
De tjänar mest 

 1. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 584 705 kr
 2. Teknikprogrammet, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 352 138 kr
 3. Samhällsvetenskapligt program, Mullsjögymnasiet, Mullsjö 350 587 kr
 4. Byggprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 342 908 kr
 5. Teknikprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 336 233 kr
 6. Teknikprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 334 470 kr
 7. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 333 518 kr
 8. Naturvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 330 614 kr
 9. Elprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo 320 053 kr
 10. Byggprogrammet, Bäckadalsgymnasiet, Jönköping 319 430 kr

De har haft lägst andel arbetslöshet

 1. Samhällsvetenskapligt program, Gnosjöandans kunskapscentrum, Gnosjö 19,23 %
 2. Naturvetenskapligt program, Finnvedens gymnasium, Värnamo 21,05 %
 3. Naturvetenskapligt program, Per Brahegymnasiet, Jönköping 23,64 %
 4. Teknikprogrammet, Gislaveds gymnasium, Gislaved 23,68 %
 5. Naturvetenskapligt program, Brinellgymnasiet, Nässjö 29,17 %
 6. Naturvetenskapligt program, Sandagymnasiet, Jönköping 29,41 %
 7. Naturvetenskapligt program, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 31,25 %
 8. Byggprogrammet, Finnvedens gymnasium, Värnamo och Livsmedelsprogrammet, Aleholmsskolan, Sävsjö 31,58%
 9. Elprogrammet, Brinellgymnasiet, Nässjö 31,82 %
 10. Elprogrammet, Njudungsgymnasiet, Vetlanda 32 %
Om gymnasiekvalitet.se

Uppgifterna om alla program och gymnasieskolor på Gymnasiekvalitet.se har samlats in och bearbetats av Statistiska Centralbyrån. Gymnasieskolans program och skolors organisation har ändrats i viss utsträckning de senaste åren. Vissa program har tillkommit och andra har lagts ned. Från och med läsåret 2011/2012 gäller en ny läroplan (Gy2011). I och med det modifierades i vissa fall namnen på programmen och kursplanerna justerades. Därför behöver man värdera vad statistiken om tidigare årskullar säger om dagens programutbud från fall till fall. Gymnasiekvalitet.se presenterar de hårda fakta som är möjliga att ta fram om hur det gått för elever från olika program och skolor på arbetsmarknaden och gör det möjligt för årets gymnasieväljare att själva värdera dessa uppgifter tillsammans med annat faktaunderlag. På sajten finns en närmare beskrivning av statistiken. www.gymnasiekvalitet.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så funkar Europaparlamentsvalet 2019

EU Snart är det dags för val, men inte vilket val som helst. Mellan den 23:e och 26:e maj 2019 väljer medborgarna i EU:s 27 medlemsländer sina ledamöter till Europaparlamentet. Valet är ett av de största valen i världen och är av stor betydelse för svenskars vardag. Trots det ser vi en oroande utveckling med ett sjunkande valdeltagande.
NYHET Publicerad:

Bättre attityder från politikerna ska ge Eksjö skjuts på rankingen

FÖRETAGSKLIMAT Kompetensförsörjning är den största utmaningen för majoriteten av Sveriges kommuner. För Eksjö kommun är det inte riktigt så. Istället är det politikers attityder till företagande som upplevs fungera sämre i Eksjö, vars rankingplacering i lokalt företagsklimat minskat två år i följd.
NYHET Publicerad:

Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?

REGELKRÅNGEL Det kallas ”gold-plating”. Det låter väl egentligen som ett ganska trevligt ord; gold-plating – att förgylla. Men det handlar om något helt annat. Det handlar om olika nationers sätt att vara överambitiösa och ineffektiva vid implementeringen av EU-lagstiftning.
NYHET Publicerad:

Dialog mellan kommun och näringsliv i fokus i Gislaved

FÖRETAGSKLIMAT Ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vi har pratat med Carina Johansson (C), ny på posten som kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, och tagit del av hennes tankar om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Kollegor istället för konkurrenter i Gnosjö

FÖRETAGSKLIMAT En ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Hur ser kommunstyrelsens ordförande Kristine Hästmark (M) på företagsklimatet i Gnosjö kommun? Vi har intervjuat Kristine för att få svar.
NYHET Publicerad:

Sävsjöföretagaren: ”Det här bör regeringen fokusera på”

FÖRETAGSKLIMAT Ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vi har pratat med Ulf Liljewern, platschef på ABL Construction Equipment i Sävsjö om hur han ser på de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Företagaren: ”Hur många regler ska vi behöva acceptera?”

FÖRETAGSKLIMAT. En ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har företagare i Jönköpings län på kommande period? Vi har intervjuat Hans Palmgren, VD på Palmgrengruppen, för att få svar.
NYHET Publicerad:

Tredelat fokusområde för Tranås för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT En ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Hur ser kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander på företagsklimatet i Tranås kommun? Vi har intervjuat Anders för att få svar.
NYHET Publicerad:

Regionchef vänder hemåt

SVENSKT NÄRINGSLIV Efter två år som regionchef på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland vänder Anna Gillek hemåt. Från och med nu återtar hon rollen som regionchef på Svenskt Näringslivs i Jönköpings län och lämnar därmed uppdraget i grannlänet till sommaren.
NYHET Publicerad:

Koncept förde näringsliv och kommun närmare varandra

FÖRETAGSKLIMAT. Ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vi har pratat med Anna-Carin ”Anci” Magnusson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nässjö, och tagit del av hennes tankar om förbättring av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Så ser kvinnors företagsamhet ut i Jönköpings län

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Jönköpings län uppgår till 6 procent vilket innebär att man ligger långt under rikssnittet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Här bor Jönköpings läns mest företagsamma befolkning

FÖRETAGSAMHETEN. I Jönköping uppgår andelen företagsamma individer till 11,3 procent av befolkningen. Utav länets kommuner har Aneby såväl den mest företagsamma befolkningen som den största ökningen av antalet företagsamma. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Entreprenören: ”Dags att skapa ordning och reda i välfärden”

JOBBSKAPARNA En ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har företagare i Jönköpings län på politiken? Vi har intervjuat Mats Siljehult, VD och verksamhetschef på Wetterhälsan & Wetterhälsan FHV i Jönköpings kommun, för att få svar.
NYHET Publicerad:

Högkonjunkturen biter sig fast i Jönköpings län – men optimismen avtar

KONJUNKTUR Det rådet fortsatt högtryck bland företagen i Jönköpings län. Fler tror på ökad produktion, försäljning, investeringar och nyanställningar framöver – än de som förväntar sig motsatsen. Framtidsoptimismen börjar dock mattas av, särskilt när det gäller försäljning/produktion och anställda. Det visar Svenskt Näringslivs ”företagarpanel” för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Bostadsbristen gör oss alla till förlorare

KRÖNIKA Kompetensbristen är stor inom många områden på arbetsmarknaden. En faktor som ytterligare försvårar företagens möjlighet att rekrytera, främst i och nära våra större städer i Sverige, är bostadsbristen. När väl företag som arbetat hårt för att hitta rätt kompetens kan erbjuda en person ett arbete – får personen inte sällan tacka nej, eftersom det inte finns tillgängliga bostäder. En situation som gör oss alla till förlorare.
NYHET Publicerad:

Företagen i Jönköpings län: vi behöver fler bostäder

BOSTADSBRIST. När företagarna i Jönköpings län får prioritera vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra företagsklimatet svarar 45 procent att det behövs fler bostäder. Den dåligt fungerande bostadsmarknaden skapar problem för näringslivet. Samtidigt som företagen skriker efter arbetskraft har många inte råd att flytta dit jobben finns.
NYHET Publicerad:

Bostadsfrågan i fokus för Vaggeryd

FÖRETAGSKLIMAT En ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Hur ser kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson på företagsklimatet i Vaggeryds kommun? Vi har pratat med Gert för att få svar.
NYHET Publicerad:

Fakta inför gymnasievalet i Jönköpings län

UTBILDNING Drygt 4000 niondeklassare i Jönköpings län och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa gymnasieväljarna att göra genomtänkta utbildningsval driver Svenskt Näringsliv sajten Gymnasiekvalitet.se med fakta om alla program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Hur ska den svenska skolan möta lärarbristen?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING. Från olika delar av landet rapporteras om hård konkurrens om behöriga lärare och få eller inga sökande till utannonserade tjänster. Svenskt Näringsliv tror att det behövs en bred palett av initiativ och åtgärder för att vända trenden. ”Därför lanserar Svenskt Näringslivs en rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” med sex skribenter som har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen” säger Johan Olsson, utbildningspolitiska expert på Svenskt Näringsliv.