Idag är fyra av tio skogsägare kvinnor och de är betydligt mer aktiva än sina manliga kollegor. Branschen som historiskt varit extremt mansdominerad har fått ett lyft med ökad jämställdhet som dessutom skapar nya affärer.
När Anita Backvids man gick bort för 18 år sedan visste hon först inte hur hon skulle göra med skogen som de ägde i Överkalix. Hon arbetade som hörselpedagog och speciallärare och hennes man hade alltid skött det som hade med skogen att göra.
Till slut bestämde hon sig för att behålla skogen och ta reda på vad som krävdes av en skogsägare.
– Jag kände mig vilsen i min egen skog och fick börja med att undersöka vad det var jag ägde egentligen, och söka kunskap.
Anita Backvid har tagit mycket hjälp utifrån i form av rådgivning och smarta verktyg, bland annat från Norra skogsägarna. Förutom när hon och sambon för två år sedan satte ner 11 000 plantor, har hon själv aldrig avverkat och röjt i skogen – det mesta har hon lejt ut.
– Det går jättebra att köpa de tjänster man behöver, bara man vet vad man ska fråga efter, och det har jag lärt mig efter hand. Ingen ska vara rädd för att ta ansvar för en skog.
Bland nya skogsägare vet männen ofta inte mer än kvinnorna om skogsbruk, om det inte är ett arv och de har varit delaktiga tidigare.
– Är det ”trottoarskogsägare” som köper skog som en investering är kvinnor mer benägna att fråga och säga att de inte förstår. Män tror att de förväntas kunna så mycket mer.
När hon började fanns det inte många kvinnliga skogsägare och vissa män som klagade på att det kom in kvinnor i skogsbranschen. Även om det fortfarande är mansdominerat märks det att det blir allt fler kvinnor, till exempel i skogsbruksråden. Sedan många år hörs bara positiva kommentarer, och hon ser allt fler företag som jobbar för jämställdhet i skogen.
– Skogsbranschen passar både män och kvinnor och vi lyfter skogsnäringen tillsammans. Det finns kvinnor som är ute i skogen och röjer och det finns män, särskilt de som är lite äldre, som lejer bort allt arbete i skogen.
Anita Backvid som snart fyller75 år konstaterar att inget av hennes barn vill ta över skogen, men hon ångrar inte sitt val att bli aktiv skogsägare.
– Att vara skogsägare och utveckla sitt skogsbruk är fantastiskt! Det är intressant, lärorikt och inspirerande. Jag har känt ett ansvar att ta hand om skogen, inte bara för min egen skull utan även för samhället och framtiden.
Enligt Jonas Eriksson, medlemschef på skogsägarförening Norra Skogsägarna, har jämställdheten i branschen har tagit ett stort kliv framåt, även om det är en lång resa kvar. För några år sedan bestämde sig Norra Skogsägarna för att se över tjänsterna som erbjuds de 17 000 medlemmarna.
– Av tradition har tjänsterna varit utformade för män. När vi ändrade det och utvecklade ett bredare utbud, anpassat även till kvinnor, ledde det till stor framgång. Det ger oss mycket bättre affärer helt enkelt, säger Jonas Eriksson.
Skogsbruk är en av de vanligaste företagarformerna för kvinnor, förklarar han. 38 procent av svenska skogsägare är kvinnor.
– Det är positivt att både män och kvinnor engagerar sig i skogens frågor. Dessutom ser vi att kvinnor är mer aktiva i sitt skogsägande. De utför mer skogliga åtgärder, köper mer tjänster och är på så sätt mer klimatsmarta.
Han förklarar att kvinnorna har tagit till sig betydligt mer av föreningens tjänster. Och de efterfrågar nya typer av tjänster som handlar om att inhämta kunskap via utbildningar och webbkurser, få stöd i ekonomiska frågor kring exempelvis ägarskiften, och att få strategiska verktyg för sitt ägande.
– Jag tror att män ofta tänker att de ska klara av att fixa allt själva, medan de i själva verket har de kanske inte har så bra koll som de tror. Men nu ser vi en förändring i att alltfler män börjar använda de här tjänsterna.
Samtidigt som tjänsterna utvecklades tog Norra Skogsägarna även tag i den interna jämställdheten. All personal utbildades i att tänka mer fördomsfritt, det utsågs jämställdhetsambassadörer ute i organisationen och beslutades att alla projekt- och styrgrupper skulle ha både män och kvinnor.
För Norra Skogsägarna är det viktigt att spegla medlemsgruppen så att skogsägarna inte bara möter män i sina kontakter med föreningen, konstaterar Jonas Eriksson.
– Jämställdheten genomsyrar hela vårt arbete. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för båda könen för att få de bästa medarbetarna, och vi vill spegla skogsägargruppen – för att det ger bättre affärer.
Omställning och yrkesväxlingJämställdhet och mångfaldKompetensförsörjning