Vad gäller för utländsk arbetskraft

NYHET Publicerad

SEMINARIUM Det var stort intresse när Svenskt Näringsliv under tisdagen arrangerade seminariet om regler för anställning av utländsk arbetskraft. Seminariet innefattade information om regler kring arbetskraft från EU/EES-området respektive från tredje land, samt vad som gäller för utstationerad arbetskraft i Sverige.

Jan Malmberg, chef Sveriges Byggindustrier i Norrköping

- Utmaningen för våra medlemsföretag är att säkerställa att underentreprenören eller bemanningsföretaget har ett kollektivavtal. Det gäller också att ha en god kommunikation med byggnads, säger Jan Malmberg, chef Sveriges Byggindustrier i Norrköping.

Carina Närkeby från Närkesberg hönseri

-Det var skönt att få ett förtydligande kring vad som gäller för personer från EU och vad som gäller för dem som kommer från tredje land, säger Carina Närkeby från Närkesberg hönseri.

Jan-Erik Kylänpää, arbetsrättsjurist Almega.

-Vi får många frågor från företagare som har en anknytning till sitt hemland och vill anställa en person därifrån. Det är en komplex fråga eftersom det är flera myndigheter som är inblandade, och inte bara arbetsgivarpart och arbetstagarpart, säger Jan-Erik Kylänpää, arbetsrättsjurist Almega.

Det kan som företagare idag upplevas som förvirrande med alla de praktiska regelverk som gäller när man anställer utländsk arbetskraft. Därför har Svenskt Näringsliv valt att anordna detta seminarium ihop med Teknikföretagen, Visita, SLA, Almega och Sveriges Byggindustrier. Seminariet innehöll bland annat information om vad som gäller för löner och andra villkor, tillstånd att arbeta, skattskyldighet, socialförsäkring och kollektivavtalade försäkringar. Förutom Svenskt Näringslivs experter medverkade även representanter från Migrationsverket, Skatteverket, Försäkringskassan, och Svenskt Näringslivs försäkringsinformation (FINFA).

Långa handläggningstider och krångligt regelverk

De långa handläggningstiderna på Migrationsverket är en av dem. Det kan ta upp till två år för att få ett besked. Det är enormt lång tid för den privatperson som vill komma till Sverige för att jobba men även för det mottagande företaget. Få företag kan förutse framtiden på så lång sikt och risken att förutsättningarna kan hinna ändras på så lång tid är överhängande.

En annan återkommande punkt gäller administrativa och praktiska utmaningar. Där är problemen ofta att arbetssökande eller ny medarbetare saknar personnummer eller samordningsnummer. Att då få bankkonto, sjukvård eller ett bostadskontrakt är i stort sett omöjligt. Det försvårar givetvis och leder till att arbetsgivarna måste ta ett långt större ansvar än vad som är rimligt.

Det är krångliga regelverk och ibland motsägelsefulla tolkningar. Många arbetsgivare upplever att de får olika svar beroende på vilken person eller myndighet de talar med.
 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Positiva tongångar i företagsvänliga Ydre

FÖRETAGSKLIMAT Ydre, Östergötlands till invånarantalet klart minsta kommun, har länets bästa företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs nya ranking. Av Sveriges 290 kommuner ligger Ydre nu på plats 43. "Mycket positivt har hänt med företagsklimatet i Ydre kommun", säger Tommy Johansson på Norra Vi Skogsentreprenad AB och jämför med situationen när han startade sitt företag för 15 år sedan.
NYHET Publicerad:

Efter kritiken – nu skärper kommunen sin service

FÖRETAGSKLIMAT Linköpings företag kritiserar kommunens attityder och service. "Politiker och tjänstemän har inte tid för oss", säger företagaren Carina Eriksson. Nu genomför man nya satsningar och inrättar fler tjänster för att bättra sig.
NYHET Publicerad:

Verkligheten utanför skolan lärorikare än böcker

SAMVERKAN Tag direktkontakt med företaget, var konkret med vad ett samarbete kan innebära, betona att skolan och företaget kan gör nytta för regionen tillsammans. De här tipsen kommer från läraren Heidi Wetell, som successivt bygger upp en kontinuerlig samverkan med företag i Norrköping.
NYHET Publicerad:

Vad gäller för utländsk arbetskraft

SEMINARIUM Det var stort intresse när Svenskt Näringsliv under tisdagen arrangerade seminariet om regler för anställning av utländsk arbetskraft. Seminariet innefattade information om regler kring arbetskraft från EU/EES-området respektive från tredje land, samt vad som gäller för utstationerad arbetskraft i Sverige.
NYHET Publicerad:

Stökig upphandling i Söderköping

UPPHANDLING Söderköping kommun har sagt upp avtalet med fritidshemmet Sofies gård och gått ut med en upphandling. Men ingen har lämnat något anbud. Inte ens Sofies gård. ”Avtalet är bara på ett år och det är för kort”, säger grundaren Madeleine Elliot. Men efter en proteststorm verkar det nu som att kommunen ändrar sig.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg backade i rankingen men ligger fortfarande bra till

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet backade Åtvidaberg visserligen i den mätning som kom i september, men med plats 64 bland Sveriges 290 kommuner ligger man fortfarande mycket bra till. I Östergötland är det enbart Ydre och Ödeshög som placerar sig bättre.
NYHET Publicerad:

Juryn sätter fart

MEST FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.  
NYHET Publicerad:

Hur får vi bättre upphandlingar?

UPPHANDLING Linköpings kommun upphandlar för 5 miljarder kronor varje år. Hur de pengarna bäst kan komma till skattebetalarnas nytta diskuterades under ett möte där politiker, företagare och tjänstemän från Linköpings kommun var inbjudna. Föreläste gjorde Ellen Hausel Heldal som är Svenskt Näringslivs expert på just upphandlingsfrågor.
NYHET Publicerad:

Sofia Sjöström ny regionchef i Linköping

NY PÅ JOBBET För ett par veckor sedan tillträdde Sofia Sjöström som regionchef för Svenskt Näringsliv i Linköping. Välkommen! Lär känna henne lite närmare här.
NYHET Publicerad:

Vem nominerar du till Östergötlands mest företagsamma människa?

MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Östergötlands mest företagsamma människa 2016? Hjälp oss att hitta alla som förtjänar att synas lite extra i vår region genom att nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år. Nominera nu – det tar bara ett par minuter!
NYHET Publicerad:

Ydre har Östergötlands bästa företagsklimat, Linköping tappar

FÖRETAGSKLIMAT Ydre toppar listan i Östergötland när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. "Ydre har bäst företagsklimat i Östergötland, och det sammanfattande omdömet har ökat markant jämfört med resten av Sverige kommuner", säger Sofia Sjöström, ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Nya chefen på Reijmyre Glasbruk ger högsta betyg till kommunen

FÖRETAGSKLIMAT "Finspång är en toppkommun när det gäller näringslivskontakter. Det är min erfarenhet under den korta men intensiva period jag verkat här", säger Ulf Rosén, delägare och vd på Reijmyre Glasbruk 1810 AB. Att det pekar åt rätt håll är den bild som också Svenskt Näringslivs nya ranking förmedlar. Efter ett kraftigt ras ner till plats 192 förra hösten tar Finspång nu igen det mesta av fallet och avancerar till plats 147 bland landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Bättre och bättre för Ydre

FÖRETAGSKLIMAT Det går allt bättre för Ydre i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Nu lägger man beslag på plats 43, två placeringar högre än förra året. Den positiva trenden kommer inte som någon överraskning för Tomas Johansson, ordförande i Ydre Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företaget som förverkligar andras idéer

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörskap brukar förknippas med att idéer blir till verklighet. För medlemsföretaget Prodelox AB ingår detta i deras affärsidé. Företaget förverkligar sina kunders behov genom produktutveckling och hjälper till med idékläckning. Johannes Walfridsson, vd Prodelox, är ett exempel på företagare som brinner för att se sina medarbetare utvecklas tillsammans med utmaningar.
NYHET Publicerad:

Öka samarbetet kring yrkesprogram

KOMMENTAR Nästan vartannat företag letar förgäves efter personer med kompetens från yrkesprogram. Ett ökat regionalt samarbete förbättrar läget, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kompetensbytardagen ledde till upp emot 150 möten

SAMVERKAN Projektet Kompetensbytardagen avslutades nyligen efter att ha pågått under två års tid. Den vände sig lärare och studie- och yrkesvägledare (SYV). Skolpersonal skuggade någon form av chef i ett företag under en dag. Upplägget var flexibelt, och det uppskattades, säger projektledare Karin Holmqvist. Hon delar med sig av erfarenheter och lärdomar.
NYHET Publicerad:

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Svårare att förbli konkurrenskraftig på en global marknad

FÖRETAGSBESÖK Att förbli konkurrenskraftiga och hitta rätt kompetens är några av utmaningarna för företaget Actil Warehouse Trucks AB som ligger strax utanför Linköping. Företagaet säljer eltruckar till hela världen. Med cirka 30 anställda konkurrerar företaget på en global marknad och är det enda svenskägda trucktillverkaren som finns kvar av de gamla i landet.
NYHET Publicerad:

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.