Att ägarna till Veteranpoolen i Helsingborg skapar jobb är det ingen tvekan om. 2017 var ökningen i antal arbetade timmar så stor att de fick en utmärkelse som bästa kontor hos bemanningsföretaget. ”Tidigare hade vi flest privata kunder men efterfrågan från företag är det som ökar mest”. Det säger Rikard Thulin som tillsammans med Cecilia Hellke tog över företaget i början av 2017.
Rikard Thulins yrkeskarriär har varvats med eget företagande. Det första var ett konsultföretag som resande servicetekniker. Med teknisk utbildning i bagaget har han också varit IT-chef på alla tidningar inom dåvarande koncernen Helsingborgs Dagblad och var ansvarig inom Bonnierkoncernen när de byggde SVT Play streamingtjänst. Med rötterna i nordvästra Skåne fick han senare erbjudande om att bli chef för Brännbornkoncernen i Ängelholm med många olika verksamheter t.ex. mode, möbler, fastigheter, gästgiveri och gymnasieskola.
Som många entreprenörer gillar han att se saker och ting hända, att utveckla är viktigare än att förvalta.
– Jag var till exempel också med och tog it-bolaget Addnode till börsen men därefter valde jag att lämna. Lani Eltjänst var också ett företag som jag var delägare i, säger Rikard Thulin.
Hösten 2016 fick han syn på en annons i tidningen att Veteranpoolen i Helsingborg skulle säljas. Vid nyåret hade han och sambon Cecilia Hellke tagit över verksamheten.
– Jag har alltid varit den som räckt upp handen och velat prova nytt. Jag är också nyfiken och den här verksamheten ville jag veta mer om, säger Rikard Thulin.
Veteranpoolen är ett bemanningsföretag där enbart avtals- eller ålderspensionärer anställs. De tjänster de erbjuder är inom de flesta yrken där dessa varit verksamma tidigare. Några exempel är lokalvård, trädgård, målning, snickeri, el, vvs, butikspersonal, telefonist, vaktmästare, receptionister och ekonomer.
– Våra medarbetare är eftersökta då de vet hur det fungerar på en arbetsplats, de är plikttrogna och kunniga inom sitt område och har därför kort startsträcka, säger Rikard Thulin.
Han berättar att de anställda ser det som viktigt för livskvaliteten att fortfarande kunna jobba men att göra det på sina egna villkor när det gäller omfattningen. Det finns invändningar att Veteranpoolen skulle utgöra ett konkurrenshot mot andra företag men där har Rikard Thulin svar:
– Andra företag vill inte ha dessa korta småjobb som det som regel är frågan om. Vilka andra anställda skulle annars kunna ställa upp, kanske bara några timmar, med kort varsel och med samma kompetens? Jag är övertygad om att dessa jobb inte skulle bli utförda alls, men nu kan vi bidra så det blir gjort.
Det innebär därmed en win-win-situation, de anställda får högre livskvalitet och det får även de privata kunderna där till exempel en äldre person kan bo kvar hemma längre då man kan få hjälp med olika sysslor. Eller en ensamstående förälder kan få hjälp med barnpassning eller ledsagare till förskolan och får då lättare med livspusslet.
– Även den som är äldre och som inte har så stora resurser kan få gräsmattan klippt och kan bo kvar i sitt hus. RUT-tjänster handlar definitivt inte om de rika, de har alltid råd att köpa sin hjälp, säger Rikard Thulin.
Under 2017 ökade antal arbetade timmar med ca 8000 och det råder stor efterfrågan på tjänsterna. Speciellt stor är ökningen i efterfrågan från företag som behöver hjälp att täcka upp vid sjukdom och semester. Ett lite udda exempel som nämns är när IKEA snabbt behövde en tomte till sitt varuhus.
Rekrytering sker genom annons på Facebook och dagstidningar och man medverkar i olika mässor. Företaget satsar mycket på de anställda med regelbundna gemensamma träffar som även blir ett socialt kitt.
– Att arbeta hos oss är prestigelöst och med mycket glädje och hjärta, säger Cecilia Hellke.
På frågan om det är något politiker kan göra för att förbättra för branschen så att än fler jobb kan skapas, nämner Rikard Thulin först och främst att det behövs mer långsiktighet i regler och då specifikt för RUT och ROT.
– Den svarta marknaden har strypts med dessa reformer och jag vill därför gärna se ett bredare utbud tjänster, till exempel borde läxläsning ingå igen. Att det togs bort är dåligt samhällsekonomiskt och jag skulle vilja att frågan drivs i valrörelsen.
Rikard Thulin nämner också att vi måste sluta med den åldersdiskriminering som förekommer. När det är så svårt för många företag att rekrytera så behövs de äldres kompetens mer än någonsin.
– Vi har anställda som brinner för att gå till jobbet och gör det för första gången bara för att man vill. Det måste vi ta till vara men det behövs också smidigare övergångar i arbetslivet, säger Rikard Thulin.
Eva Frisk
Veteranpoolen är en franchisekedja som startade i Kungsbacka 2007 av Ingrid Erlandsson. Hennes idé var att utveckla ett tjänsteföretag, med enbart avtals- och ålderspensionärer som utförare, i Kungsbacka kommun som ett komplement till den dåvarande verksamheten i bolaget.
Nya skatteregler för pensionärer som ville arbeta efter pensioneringen samt möjligheten till skattereduktion för hushållsnära tjänster, RUT, infördes 2007 och banade vägen för affärskonceptet.
Kedjan har idag kontor på 40 platser och är Sveriges största arbetsgivare för pensionärer. De har kollektivavtal med Bemanningsföretagen som tillhör Almega.