Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Malmös företagsklimat rasar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Det går inte att konkurrera med Malmö stad när de subventionerar sina verksamheter kraftigt. Jag tycker att man tränger undan den privata näringsverksamheten och att den osunda konkurrensen växer på ett oroande sätt”, säger Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Anders Enebergs verksamhet, Joingruppen AB, bedriver ett antal publika verksamheter där bland annat Slagthuset, restaurang MECK och Grilljanne ingår. Han driver teater, konferensanläggning och restaurangverksamhet. Men hans möjligheter att konkurrera med kommunens verksamheter är små. Det går inte säger han.

Anders Eneberg3

Anders Eneberg

– Malmö Live har 200 miljoner i omslutning, 27 miljoner är försäljningsintäkter - resten är bidrag. Moriskan får 4 miljoner i aktivitetsstöd och ett antal miljoner i dolda bidrag, till exempel hyressubvention. Malmö Opera skapades för att man skulle kunna erbjuda regionen en smalare produktion. Jesus Christ Superstar, Singing In The Rain med flera kan knappast betraktas som smala produktioner och de konkurrerar direkt med de privata aktörerna. Malmö Opera subventionerar sina biljetter med upp till 60 procent. Det går inte att konkurrera mot, säger Anders Eneberg.

I 2016 års enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner har Svenskt Näringsliv ställt frågan om i vilken utsträckning företagen anser att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet, så kallad osund konkurrens. 40 procent av företagen som svarat på frågan i Malmö säger att de upplever att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet. I rankingen över alla kommuner ligger Malmö på plats 266 av 290 i denna fråga.

När offentlig sektor går över gränsen och börjar göra det företag kan utföra, då snedvrids konkurrensen. Offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad. Den offentliga marknaden är viktig för företagen och kommuner bör satsa på att göra affärer med näringslivet i stället för att konkurrera med dem.

– Generellt sett anser jag att Malmö har ett bra företagsklimat men det är tack vare entreprenörerna, kommunens dugliga tjänstemän och tillgången på arbetskraft. Det beror inte på politikerna. Låt företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande konkurrens från kommunen, säger Anders Eneberg.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh

– Jag har förståelse för att Svenskt Näringsliv ställer den frågan i enkäten. Men som företrädare för malmöborna vill jag poängtera att det inte är driftsformen som är det viktigaste utan att vi får bästa möjliga nytta ur varje skattekrona och att de medel som är avsedda för välfärden också går till välfärden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Hur ser möjligheterna ut för privata verksamheter att konkurrera med kommunens verksamheter?

– I grunden goda. På skolans område finns det många aktörer som bedriver verksamhet i Malmö och vi samarbetar med privata aktörer på det sociala området för att bara nämna några exempel. Men det viktigaste är att verksamheten är bra och att skattemedel hanteras ändamålsenligt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh beskriver Malmös företagsklimat som väldigt bra. Malmö är regionens tillväxtmotor. Här sjuder det av idéer, innovationskraft och entreprenörskap på alla nivåer. Här finns en infrastruktur och ett geografiskt läge som gör det attraktivt att bedriva sin verksamhet.

– Det finns en bra stödstruktur och goda förutsättningar för alla de som vill starta, utveckla eller flytta sitt företag till Malmö. Och jag upplever också att staden gör sitt yttersta för att tillhandahålla en så bra service som möjligt till näringslivet. Sen har vi såklart utmaningar som vi behöver jobba med. Därför tittar vi på såväl Svenskt Näringslivs ranking som andra rankinglistor såsom SKL:s och Företagarnas för att se vad vi kan förbättra. Och vi för en dialog med näringslivet för att ständigt bli bättre, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Torbjörn Tegnhammar

Torbjörn Tegnhammar

Foto: Martin Fors

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd samt ledamot i Malmö kommunfullmäktige, delar inte den uppfattningen helt.

– Min bild av näringslivet är att det går väldigt bra, det finns ett stort intresse för Malmö. Det geografiska läget vi har är perfekt för att utveckla näringslivet ännu mer, men kommunen bidrar inte till den utvecklingen. Det som fattas är en positiv inställning till företagen och privat näringsverksamhet, säger Torbjörn Tegnhammar.

Torbjörn Tegnhammar tycker att det finns många verksamheter som inte ska drivas i kommunal regi. Han anser att frågan om i vilken utsträckning företagen tycker att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet är oerhört viktig.

– Den ger en anledning att titta på vilka verksamheter som idag är kommunala som inte borde vara det. Svaren från företagarna ger en signal om att kommunen inte förstår vad näringslivet egentligen handlar om, säger Torbjörn Tegnhammar.

I årets ranking över företagsklimatet i samtliga kommuner rasar Malmö för sjätte året i rad och når sin sämsta placering någonsin, plats 158.

På sidan www.foretagsklimat.se hittar du alla resultat för samtliga kommuner.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.