Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Malmös företagsklimat rasar

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Det går inte att konkurrera med Malmö stad när de subventionerar sina verksamheter kraftigt. Jag tycker att man tränger undan den privata näringsverksamheten och att den osunda konkurrensen växer på ett oroande sätt”, säger Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Anders Enebergs verksamhet, Joingruppen AB, bedriver ett antal publika verksamheter där bland annat Slagthuset, restaurang MECK och Grilljanne ingår. Han driver teater, konferensanläggning och restaurangverksamhet. Men hans möjligheter att konkurrera med kommunens verksamheter är små. Det går inte säger han.

Anders Eneberg3

Anders Eneberg

– Malmö Live har 200 miljoner i omslutning, 27 miljoner är försäljningsintäkter - resten är bidrag. Moriskan får 4 miljoner i aktivitetsstöd och ett antal miljoner i dolda bidrag, till exempel hyressubvention. Malmö Opera skapades för att man skulle kunna erbjuda regionen en smalare produktion. Jesus Christ Superstar, Singing In The Rain med flera kan knappast betraktas som smala produktioner och de konkurrerar direkt med de privata aktörerna. Malmö Opera subventionerar sina biljetter med upp till 60 procent. Det går inte att konkurrera mot, säger Anders Eneberg.

I 2016 års enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner har Svenskt Näringsliv ställt frågan om i vilken utsträckning företagen anser att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet, så kallad osund konkurrens. 40 procent av företagen som svarat på frågan i Malmö säger att de upplever att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet. I rankingen över alla kommuner ligger Malmö på plats 266 av 290 i denna fråga.

När offentlig sektor går över gränsen och börjar göra det företag kan utföra, då snedvrids konkurrensen. Offentliga och privata företag ska ha likartade villkor om de agerar på samma konkurrensutsatta marknad. Den offentliga marknaden är viktig för företagen och kommuner bör satsa på att göra affärer med näringslivet i stället för att konkurrera med dem.

– Generellt sett anser jag att Malmö har ett bra företagsklimat men det är tack vare entreprenörerna, kommunens dugliga tjänstemän och tillgången på arbetskraft. Det beror inte på politikerna. Låt företagarna driva sina verksamheter på lika villkor utan illojal och snedvridande konkurrens från kommunen, säger Anders Eneberg.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh

– Jag har förståelse för att Svenskt Näringsliv ställer den frågan i enkäten. Men som företrädare för malmöborna vill jag poängtera att det inte är driftsformen som är det viktigaste utan att vi får bästa möjliga nytta ur varje skattekrona och att de medel som är avsedda för välfärden också går till välfärden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Hur ser möjligheterna ut för privata verksamheter att konkurrera med kommunens verksamheter?

– I grunden goda. På skolans område finns det många aktörer som bedriver verksamhet i Malmö och vi samarbetar med privata aktörer på det sociala området för att bara nämna några exempel. Men det viktigaste är att verksamheten är bra och att skattemedel hanteras ändamålsenligt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Katrin Stjernfeldt Jammeh beskriver Malmös företagsklimat som väldigt bra. Malmö är regionens tillväxtmotor. Här sjuder det av idéer, innovationskraft och entreprenörskap på alla nivåer. Här finns en infrastruktur och ett geografiskt läge som gör det attraktivt att bedriva sin verksamhet.

– Det finns en bra stödstruktur och goda förutsättningar för alla de som vill starta, utveckla eller flytta sitt företag till Malmö. Och jag upplever också att staden gör sitt yttersta för att tillhandahålla en så bra service som möjligt till näringslivet. Sen har vi såklart utmaningar som vi behöver jobba med. Därför tittar vi på såväl Svenskt Näringslivs ranking som andra rankinglistor såsom SKL:s och Företagarnas för att se vad vi kan förbättra. Och vi för en dialog med näringslivet för att ständigt bli bättre, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Torbjörn Tegnhammar

Torbjörn Tegnhammar

Foto: Martin Fors

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd samt ledamot i Malmö kommunfullmäktige, delar inte den uppfattningen helt.

– Min bild av näringslivet är att det går väldigt bra, det finns ett stort intresse för Malmö. Det geografiska läget vi har är perfekt för att utveckla näringslivet ännu mer, men kommunen bidrar inte till den utvecklingen. Det som fattas är en positiv inställning till företagen och privat näringsverksamhet, säger Torbjörn Tegnhammar.

Torbjörn Tegnhammar tycker att det finns många verksamheter som inte ska drivas i kommunal regi. Han anser att frågan om i vilken utsträckning företagen tycker att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet är oerhört viktig.

– Den ger en anledning att titta på vilka verksamheter som idag är kommunala som inte borde vara det. Svaren från företagarna ger en signal om att kommunen inte förstår vad näringslivet egentligen handlar om, säger Torbjörn Tegnhammar.

I årets ranking över företagsklimatet i samtliga kommuner rasar Malmö för sjätte året i rad och når sin sämsta placering någonsin, plats 158.

På sidan www.foretagsklimat.se hittar du alla resultat för samtliga kommuner.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens viktigare än på länge

KOMMENTAR Den aktuella ekonomiska krisen kommer leda till stora förändringar på marknaderna. Då behövs en stark myndighet som säkrar justa spelregler. Det skriver konkurrensexpert Stefan Sagebro med anledning av förslaget att låta Konkurrensverket få beslutanderätt i konkurrensmål.
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunal busstrafik oroar privata bolag

OSUND KONKURRENS Regioner och kommuner diskuterar att driva kollektivtrafik för buss i egen regi. Det riskerar att slå hårt mot bussbranschen eftersom samhällsbetalda transporter står för över 90 procent av intäkterna, enligt Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.