Lena Wallentheim, Lars Johnsson, Stefan Larsson och Sandra Holm

Deltagare från Hässleholms kommun var bl.a. Lena Wallentheim (S), oppositionsråd, Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Stefan Larsson, tillväxtchef och Sandra Holm, näringslivsutvecklare.

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat.

Även om årets enkätsvar på Svenskt Näringslivs undersökning visar att Hässleholms kommun har fått ett bättre resultat än förra året, så pekar enkätsvaren på ett resultat för vad som räknas som under godtagbart. Resultaten var underlag för dialog mellan tjänstemän, politiker och företagare som diskuterade vilka konkreta åtgärder som måste vidtas för att förbättra företagsklimatet i kommunen. 

– Det har varit ett par dystra år gällande rankingen. Hässleholm har goda förutsättningar, inte minst från vårt geografiska läge, tillgång till mark och många engagerade lokala aktörer, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fler företagsbesök

Under året har kommunen gjort ca 70 företagsbesök, något oppositionsråd Lena Wallentheim (S) skulle vilja ägna mer tid åt. Det är bra att politikerna kommer ut och möter kommunens företagare, menar hon. 

Lena Wallentheim (S), oppositionsråd Hässleholms kommun

Lena Wallentheim (S), oppositionsråd i Hässleholms kommun.

– Vi får helt enkelt ta oss i kragen och ägna oss ännu mer åt företagen i Hässleholms kommun. Vårt mål är att komma ut till företagen och samtala med dem. Det är viktigt för att företagsamheten ska växa här, säger Lena Wallentheim (S), oppositionsråd.

Låt framtidens aktörer ta plats 

Jimmy Håkansson från Nyföretagarcentrum i Hässleholm tryckte på unga företagares roll i kommunen, och menar att ett fokusteam borde införas med djupare fokus i vad som behövs för att utveckla kommunen. 

Jimmy Håkansson, NyföretagarCentrum Hässleholm

Jimmy Håkansson, NyföretagarCentrum Hässleholm

– Jag tror att Hässleholm behöver ett ”dream team” – företagare i 35-årsåldern som är mitt uppe i karriären och i utvecklingen av sina verksamheter. Det är här vi har framtiden. Ett fokusteam med dem för djupare fokus i vad som behövs och hur vi utvecklar kommunen skulle vara bra, säger Jimmy Håkansson.

150 nya arbetstillfällen 

Under 2020 kommer en underhållsdepå för Öresundstågen att ta i drift i Hässleholm. De 150 nya jobben som depån beräknas skapa är en enorm möjlighet för Hässleholms tillväxt och medborgare, menar Madeleine Leth, samordnare Hässleholms kommun.

– Detta skapar nya och attraktiva arbetstillfällen, ökar tillväxten och företag skapar nya affärsmöjligheter. Detta sätter Hässleholm på kartan som den knutpunkt och mötesplats vi är och vill stärka framöver, säger Madeleine Leth. 

Jakten på en vision

En återkommande diskussionspunkt var bristen på en uppdaterad vision för kommun och för näringslivet, något både företagare och tjänstemän menar skulle underlätta arbetet mot en mer positiv attityd till företagandet i kommunen. 

– Det har stor betydelse vilken uppfattning kommunen har för företagen. Jag tycker att det saknas en samsyn på var vi är på väg och tror att en gemensam samsyn i de stora frågorna kommer lyfta kommunens lokala företagsklimat. Dessutom har det varit en hel del negativ publicitet i media kring kommunen och dess agerande i olika frågor. I det fallet tror jag det är lätt att man svarar utifrån sin roll som privatperson och inte som företegare, säger Göran Berg, Swedsafe.  

Jan-Olof Olofsson och Robert Olsson

Jan-Olof Olofsson, verksamhetsansvarig gymnasieskolan i Hässleholm, och Robert Olsson, HR-chef på Bergendahl Food AB.

Robert Olsson från Bergendahls Food menar att företagen själva också har en viktig uppgift i att sprida en positiv bild av Hässleholm och varför fler företag borde flytta dit. 

– Vi företagare måste också börja sprida den positiva bilden av Hässleholm. Ett konkret exempel skulle kunna vara att vi under våra företagspresentationer väljer att presentera varför vi är i just Hässleholm, säger Robert Olsson, HR-chef på Bergendahls Food.

– En bidragande faktor till kommunens sjunkande företagsklimatresultat handlar om attityder till företagande. Eftersom attityder inte är statiska kommer vi nu börja resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun, avslutar Lars Johnsson, kommunstyrelsens ordförande. 

Läs mer i bifogade presentationer och underlag från dagen nedan. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Malmös näringslivsdirektör: ”Vi måste arbeta med hur vi som kommun möter näringslivet” 

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och nytillträdde näringslivsdirektör Micael Nord tillsammans med ett 40-tal företagare för att diskutera Malmös företagsklimat och framtidsvision.  
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christina Chukman!

UNG FÖRETAGSAMHET Svenskt Näringsliv välkomnar Christina Chukman som ny regionchef för Ung Företagsamhet Skåne. ”Att få möjligheten att arbeta med något så viktigt som Ung Företagsamhet, är en fantastisk möjlighet. Det är otroligt kul att få leda arbetet i en så samhällsnyttig verksamhet” säger hon. 
NYHET Publicerad:

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

SKOLA På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Henriksson

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Johan Henriksson som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne. Hans uppgift är mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv, bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Benjamin Hausel

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Benjamin Hausel! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre. 
NYHET Publicerad:

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”. 
NYHET Publicerad:

Höganäs har Sveriges näst bästa företagsklimat

RANKING Höganäs har länge legat i toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking men 2019 blir det hittills bästa året för Höganäs lokala företagsklimat. I Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet blir kommunen den i Skåne med det bästa företagsklimatet samtidigt som man placerar sig på andraplaceringen i Sverige. "Näringslivsarbetet har blivit något som genomsyrar hela kommunen", säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron. 
NYHET Publicerad:

Rankingresultatet: Här finns Skånes bästa företagsklimat

RANKING När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar fyra skånska kommuner bland landets tio bästa. Höganäs är återigen på topplistan och avancerar till en andraplats. Staffanstorp är ny på prispallen och tar hem tredjeplatsen.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – utgångsläget i Skåne

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Skåne ut i år?
NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ruben Trossmark

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Ruben Trossmark! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Burlövsföretagare: "Språket är för oss inte ett avgörande hinder”

INTEGRATION På FrontPac i Burlöv får de medarbetare som inte talar svenska en chans att lära sig språket på arbetet. "Språket är inget avgörande hinder, i första hand söker vi rätt personlighet och kompetens", säger vd Martin Enocson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Emma Wåhlberg

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Emma Wåhlberg välkommen som studentmedarbetare i Skåne med inriktning mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Det görs bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. 
NYHET Publicerad:

Medaljregn för skåningarna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Tävlingen i Kazan i Ryssland är nu avgjord. Totalt hade det svenska yrkeslandslaget 28 tävlande, varav fem stycken från Skåne.
NYHET Publicerad:

“Företag som tänker för snävt i rekryteringar går miste om kompetens”

ARBETSMARKNAD Privata arbetsgivare, framförallt mindre företag, är bäst på att anställa människor med funktionsnedsättningar. ”Offentliga arbetsgivare har mycket att lära av småföretagen som är mer kreativa i sitt jobbskapande”, säger funktionshinderforskaren Jessica Arvidsson. Företagaren Lars Nyström driver August No Stress Surf Café i Malmö och uppmanar arbetsgivare att tänka brett när det gäller rekrytering. 
NYHET Publicerad:

Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
NYHET Publicerad:

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
NYHET Publicerad:

Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
NYHET Publicerad:

Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.