Jovan Diec

Jovan Diec.

”Vi odlar en kultur att enkla jobb inte behövs”

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA Mitt första jobb var som 17-åring på ett städbolag. Där jobbade jag på helger och kvällar med kontorsstäd, att samla kundvagnar på IKEA och att diska i Pågens personalkök. Nu är jag egen företagare. Oavsett hur många smarta jobb som finns därute så behövs även de enkla.

Jag var bara 19 när jag blev egen företagare och startade upp Ultra Clean med min familj. Vi städade mycket själva i början, innan vi kunde börja anställa. Idag har vi 160 medarbetare i företaget. Jag har ett brinnande intresse för servicebranschen och människorna som jobbar i den. Speciellt har jag velat hjälpa människor som har svårt att få jobb i Sverige. Då jag själv har utländsk bakgrund har det varit naturligt för mig. Jag blev stolt över att få priset som "Årets jobbkomet 2012”.

Vi vill bli Malmös bästa och modernaste städföretag. Men robotar kan inte ersätta alla jobb, så därför är min bransch beroende av att hitta medarbetare. Tyvärr så är det svårt att attrahera ungdomar att börja jobba hos oss. Jag tycker att det är synd. Det är en bra start i arbetslivet, det är bra betalt också – ingångslönen är 21 110 kronor i månaden och vi har kollektivavtal med goda villkor.

Problemet är att vi odlar en kultur i Sverige att enkla jobb inte behövs – vi ska satsa högre upp i näringskedjan. Självklart ska vi utveckla Sverige som en kunskapsnation där vi satsar på att skapa så mycket tjänster så högt upp i näringskedjan som möjligt, men alla jobb kan inte vara där. Jag jobbar i en bransch som behövs, oavsett hur många smarta jobb som finns därute. Alla behöver ha rent och snyggt i sina hem och på sina arbetsplatser.

Jag undrar vart arbetsmarknaden är på väg när vi å ena sidan vill höja kvalitet och krav, men å andra sidan inte är beredd att betala marknadsmässiga löner. Lägg därtill minskat RUT och ROT vilket kommer att återföra en massa jobb från vit till svart sektor. Det är kortsiktigt och dumt, tycker jag.

Samtidigt som vi vill ha bättre och mer intellektuellt krävande jobb så pressas priserna på lågstatusjobb. De offentliga upphandlingarna är så pressade att många firmor idag bara tar in bidragsmedarbetare för att kunna offerera ett så lågt pris att de vinner upphandlingen. Jag kämpar varje dag för att matcha pris och kvalitet. Jag är nämligen övertygad om att det går att erbjuda bra tjänster till marknadsmässiga priser.

Jag är stolt över mitt städföretag och mina medarbetare. Vi vill utveckla vårt företag och vår bransch till att bli ännu bättre och smartare. Jag ser ny teknik som en spännande tillgång för att utveckla nya tjänster. Kanske kan det bidra till att attrahera fler medarbetare? Idag har jag stort CSR-fokus i min verksamhet. Exempelvis erbjuder jag de av mina medarbetare som är nya i Sverige att lyssna på svenska språkkurser i sina hörlurar när de jobbar. Jag tycker att det är viktigt att få in våra invandrare i sysselsättning snabbt, så att de kan arbeta sig in på arbetsmarknaden och hitta de jobb de vill sysselsätta sig med. För att lyckas med det, måste vi alla agera snabbt och mycket smartare än idag. 

Städbranschen är liksom flertalet andra enkla jobb en inkörsport till arbetslivet för många. Därför tycker jag att det är viktigt att inte bara se det som kostnad som ska pressas, eller bransch där vi ska ta bort subventioner (läs RUT). För att lyckas etablera Sverige som nation där vi satsar på de svåra jobben, måste vi börja med att underlätta för de enkla.

Jovan Diec, Ultra Clean AB Malmö

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”En stöld kostar så mycket mer”

GÄSTKRÖNIKA "Ett normalt år drabbas vårt företag, Trellegräv, av runt 25 dieselstölder. Värdet på det som stjäls är ofta lågt men förlusterna för oss kan bli stora, exempelvis om maskinerna måste repareras och inte kan användas. Man önskar att det skedde mer kontroller för att försvåra för tjuvarna att sälja sitt stöldgods." Det skriver Jonas Jönsson, vd och ägare till Trellegräv i Trelleborg, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

I huvudet på en småföretagare

GÄSTKRÖNIKA Att vara småföretagare är ett sätt att leva. Och när man lever mitt i det, är det så självklart hur allt fungerar (och vad som inte fungerar). Det är lätt att tro att alla andra människor också har helt klart för sig hur en småföretagares verklighet ser ut. Det skriver Elisabeth Moglia i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Många små bedrägerier hårt ekonomiskt slag

GÄSTKRÖNIKA Brottsligheten har blivit ett konkret problem för mig som företagare i Malmö. Många små bedrägerier kostar oss tiotusentals kronor, något som gör att de ekonomiska konsekvenserna snabbt blir ohållbara. Där ordningsmakten träder tillbaka uppstår andra, ofta oönskade lösningar. Det är en förfärlig konsekvens av en svikande rättsstat, skriver Henrik Jönsson, företagare, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Sjöstedts vinststopp är en attack på hela näringslivet

GÄSTKRÖNIKA Om vinster förbjuds för välfärdsföretag, var går då gränsen? Ska den som bygger skolor eller säljer bilar till det offentliga inte heller få göra vinst? Det undrar den skånska företagaren Kalle Gustafsson, vd och ägare av PoG Woody Bygghandel. Läs hans gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

"Vi tvingas lägga ned, men jag tror inte att du är ledsen för det"

GÄSTKRÖNIKA ”Man kan undra hur mycket du egentligen känner till om verkligheten för små och medelstora företag i vårt land?” Den frågan ställer före detta bankmannen Bo Åhnebrink i Malmö i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson, apropå nya regler för företagsstyrelser.
NYHET Publicerad:

Höjning av entreprenörsskatt är som att kissa i byxan

GÄSTKRÖNIKA "Att inte fler reagerar över att finansministern med berått mod vill försvåra för landets småföretagare. Hon påstår att höjningen av entreprenörsskatten enbart drabbar de som hänger vid Stureplan. Men så är det inte" skriver Carl-Otto Swartz, Örups Säteri, Tomelilla i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Enkelt göra fel, omöjligt göra rätt”

GÄSTKRÖNIKA Det borde inte vara så komplicerat. Person söker asyl i Sverige. Person vill jobba och får tillåtelse av Migrationsverket att göra så. Person får jobb. Sedan är allting klart? Inte direkt. Jeanette Bohman är ägare av Skivarps Gästgivaregård. Läs hennes Kafka-artade skildring av att försöka anställa en nyanländ.
NYHET Publicerad:

Arbete – farligt eller vägen till lycka

GÄSTKRÖNIKA "Arbetslivet är farligt, människor blir sjuka av arbete, hälsorisker i arbetslivet, utbränd av arbete. Rubrikerna har varit talrika de senaste åren och långt innan dess också. Men arbete är faktiskt en hälsofaktor." Det skriver Jehoshua Kaufmann, leg psykolog och entreprenör i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Den snillrika Reepaluutredningen innebär sotdöden

GÄSTKRÖNIKA ”Att fokusera på kunskap och utbildning känns idag viktigare än någonsin. I ljuset av detta blir jakten på friskolor och andra företag i välfärdssektorn ännu mer beklaglig. Vi behöver fler goda alternativ, inte färre.” Det skriver Maria Jacky, Skolhoppet AB i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Målet är resan värd

GÄSTKRÖNIKA Det brukar heta att det är vägen som är mödan värd, inte målet. Men jag vill slå ett slag för målet. För mig och företaget har ett tydligt uppsatt mål varit avgörande, utan det skulle jag kanske inte driva färgbutiken Colorama i Lycksele idag, skriver Joacim Eriksson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.
NYHET Publicerad:

Vi är inte konkurrenter

GÄSTKRÖNIKA I Svenskt kvalitetsindex är Arbetsförmedlingen den myndighet som har lägst förtroende. Både arbetsgivare och arbetssökande är missnöjda. För de arbetssökande är 2015 års resultat detsamma som tidigare år (index 43) och bland arbetsgivarna sjönk förtroendet under förra året (index 55), trots att Arbetsförmedlingen lagt stort fokus på att prata om arbetsgivarkontakter och matchning.
NYHET Publicerad:

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Man måste både ge och ta chanserna som kommer

GÄSTKRÖNIKA Att få sitt första jobb kan vara svårt för vem som helst. Är man dessutom nyss anländ från ett annat land, med ett annat språk, är det ännu värre. En av de som vet, men som kämpat hårt från början – och lyckats – är Ilko Corkovic. Då flykting från Banja Luca i Bosnien, i dag kommunalråd i Borgholm.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbet som dörröppnare ut till arbetslivet

GÄSTKRÖNIKA "Jag var inte mer än fem till sex år gammal när jag fick börja hjälpa till och expediera över disk. Det föll sig naturligt och kändes både spännande och roligt. Service och handel var en självklar del i min vardag när jag växte upp och ledde mig till mitt första sommarjobb." Så skriver Jörgen Andersson, Gota Media i Karlshamn, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En mammaledig vd:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin, vd Tomas Buss.
NYHET Publicerad:

Vad är det värsta som kan hända?

GÄSTKRÖNIKA Jag har alltid vetat att jag ska öppna en egen salong. Att det skulle hända så fort hade jag ingen aning om, men när lokalen dök upp så tänkte jag bara – kör! Och är det så farligt? Det är så jag tänker för att hitta modet. Så inleder Elin Sjöström, ägare Runt Hörnet Sundsvall, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.