Aldrig tidigare har företagarna i Katrineholm varit så nöjda med det lokala företagsklimatet som nu. Det visar det sammanfattande betyget i Svenskt Näringslivs nya enkät där Katrineholm blir länets andra kommun med ett betyg på 4 eller bättre.
I årets undersökning har företagen höjt betyget på det sammanfattande omdömet av företagsklimatet men också på 10 av de 15 delområden som undersökningenomfattar.
Resultaten blir en tungt vägande beståndsdel i underlaget för Svenskt Näringslivs ranking av landets alla 290 kommuner. Den presenteras i september. Backar vi till 2008 var företagsklimatet i Katrineholm uselt med plats 285 i rankingen. Förra året hade Katrineholm klättrat till plats 81. Det skulle förvåna stort om det inte blir ytterligare en förbättring i år.
Socialdemokraten Göran Dahlström är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Sedan valet 2010 styr Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans. Det har bara gått ungefär två år sedan Ericssons omvälvande nedläggning i Katrineholm, men idag är optimismen inte att ta miste på.
-Stämningen är mycket positiv. Vi har en stark framtidstro, säger Göran Dahlström.
Han menar att samarbetet mellan kommunen och näringslivet är en orsak till den kraftiga medvind som Katrineholm upplever. Företagen ger också kommunen ett mycket bra betyg på frågan om hur dialogen mellan företagen och kommunledningen fungerar.
-Vi har en mycket bra samverkan. Det är full fart framåt på alla områden, det byggs i varje hörn och dessutom har kommunen en stark och välskött ekonomi, poängterar Göran Dahlström.
Han tror att Katrineholms geografiska läge med närheten till Stockholm kommer att bli ett allt starkare argument för företagsetableringar.
-Idag är vi en del av den mycket expansiva Stockholmsregionen. Det senaste beviset för det är att den amerikanska IT-jätten Amazon valt Katrineholm som en av tre kommuner i Sverige för sina etableringar. Jag ser det som en betydelsefull markering, förklarar Göran Dahlström.
Att det också finns sådant som är mindre positivt i kommunen gör han ingen hemlighet av.
-Tyvärr har inte alla i Katrineholm det bra. Arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög, i synnerhet bland ungdomar. Många med utländsk bakgrund har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Enligt Göran Dahlström finns det ytterligare några områden att prioritera för att man inte ska tappa tempo.
-Vi måste ta fram mer mark att bygga på och vi behöver fler bostäder till en växande befolkning, betonar han.
Lars-Herman Larsson är tillförordnad förvaltningschef i Katrineholm.
-En viktig förklaring till det förbättrade företagsklimatet är att kommunen arbetar strukturerat internt och externt och inte bara fungerar i sin myndighetsroll utan också ger god service till invånare och företag, säger han.
Lars-Herman Larsson tycker att Katrineholm har ”en tydlig kommunledning”.
-Denna tydlighet skapar tillit bland företagare och investerare. Tilliten gör att man litar på Katrineholm, känner trygghet och vågar ta ett steg framåt genom att expandera eller kanske etablera sig här.
Serieentreprenören Kimmo Frondelius med de tre företagen Blomberg & Stensson, Engström och X-Modul med tillsammans drygt 100 anställda anser att Katrineholm steg för steg förbättrat företagsklimatet.
-Jag känner igen den bild som Svenskt Näringslivs enkät förmedlar. Bekymret för oss är att hitta folk att anställa, men här jobbar kommunen och näringslivet gemensamt för att minska problemen, säger Kimmo Frondelius.
Kimmo Frondelius är inte ensam om att ha problem att anställa. Undersökningen visar att just tillgången på medarbetare med rätt kompetens är det delområde som företagen sätter lägst betyg på och som också har ett något lägre betyg än i fjol.
Verksamheten i hans tre företag är på väg att samlokaliseras inom det tidigare Scaniaområdet i Katrineholm. Här hyr man 15 000 kvadratmeter av kommunen.
-Kommunen var till stor hjälp för att få fram den lösningen, förklarar Kimmo Frondelius.
Sören Karlsson
Vill du veta hur företagen och politikerna i din kommun betygsatt företagsklimatet? Gå då in på www.foretagsklimat.se och sök på din kommun.