Mälardalens tekniska gymnasium
Foto: Hanna Richter

Ungdomar hade under många år flytt från Södertälje när de skulle börja gymnasiet, men i och med Mälardalens tekniska gymnasium vände trenden helt. 30 procent av eleverna kommer idag från Södertälje men resten reser in från övriga regionen.

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

NYHET Publicerad

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.

Susanne Jungåker

Susann Jungåker är kritisk till argumentet att de som gått ett samhällsvetenskapligt eller naturvetenskapligt program har alla dörrar öppna. "Efter vår utbildning finns det betydligt fler alternativ".

I det första nyhetsbrevet Företagande i välfärden i mars 2011 skrev vi om att Scania, Astrazeneca och de kommunala bolagen inom Telgekoncernen bestämt sig för att ansöka om att starta ett tekniskt gymnasium i Södertälje. Det fanns ingen industriteknisk utbildning på någon av de kommunala skolorna i regionen och bristen på verkstadstekniker var stor.

Skolinspektionen avslog Telgekoncernen som delägare vilket ledde till att Scania gick in som ägare av 80 procent av verksamheten och Astrazeneca 20 procent.

Hösten 2012 öppnade Mälardalens tekniska gymnasium med Susann Jungåker som rektor och vd. Hon är kvar i samma roll och skolan har idag 217 elever.

– Redan från början var antalet sökande fantastiskt och idag är vi den gymnasieskola i hela Stockholmsregionen som har högst söktryck sett till förstahandssökande per plats. Till och med högre än de gamla anrika innerstadsskolorna.

När hon tog jobbet kände hon en viss osäkerhet med tanke på att en industriteknisk utbildning då inte hade särskilt hög attraktionskraft på ungdomar i 15-årsåldern. Men oron visade sig vara obefogad. 

– Vi gjorde ett jättejobb för att hitta nycklarna till att ungdomar skulle våga söka utbildningen och att föräldrarna skulle våga låta dem söka. I det arbetet har vi gått ganska mycket utanför ramarna.

En viktig faktor är att den som går utbildningen både får yrkeskompetens och högskolebehörighet. Eleverna går både teknikprogrammet och det industritekniska yrkesprogrammet vilket gör att föräldrarna backar upp ungdomarna i deras val, förklarar hon.

– Om vi bara hade haft en yrkesutbildning hade vi inte haft den här attraktiviteten. Eleverna läser två program på tre år och att det fungerar beror bland annat på att de går i skolan 07:15-16:00 varje dag.

Praktiken under utbildningen är också motiverande. När eleverna gör praktik ute på företagen känner de direkt hur mycket det som de lär sig på skolan uppskattas av handledare och chefer i produktionen, och att deras kompetens är efterfrågad, enligt Susann Jungåker.

– Eleverna växer fort eftersom de måste ta ansvar och de får så mycket med sig av att vistas i den här miljön. Det blir en positiv effekt som gör att de klarar av det höga tempot.

Alla som slutför utbildningen erbjuds en tjänst på något av företagen. Hittills har alla klarat det och 90 procent har tackat ja. Av de som gått ut har idag 70 procent en tillsvidareanställning.

– Några är tjänstlediga för civilingenjörsstudier men majoriteten jobbar kvar inom produktion, underhåll och utveckling.

Hon är kritisk till att ungdomar så ofta får höra att det är bra att gå ett samhällsvetenskapligt eller naturvetenskapligt program, för att ha alla dörrar öppna efter gymnasiet.

– Det är ett argument vi måste ta död på, för den enda dörren som är öppen då är att plugga vidare på högskolan. Efter vår utbildning finns det betydligt fler alternativ. Ingen behöver gå arbetslös en enda dag, samtidigt som den som vill läsa vidare kan göra det.

Före starten hade företagen och kommunen en förhoppning om att industrigymnasiet skulle stärka hela regionen och göra det mer attraktivt för ungdomar att stanna i Södertälje. Och det var precis så det blev, konstaterar Susann Jungåker.

– Ungdomar hade under många år flytt från Södertälje när de skulle börja gymnasiet, men vi vände trenden helt. Nu är Södertälje en stad där ungdomar vill studera. 30 procent av våra elever kommer från Södertälje men resten reser in till oss från hela regionen. Alla vill inte till innerstan.

Mälardalens tekniska gymnasium är fortfarande den enda gymnasieskolan i Stockholmsregionen med en utbildning mot industrin och produktionsteknik, och det räcker inte ens för att kompetensförsörja Scania och AZ, enligt Susann Jungåker.

Oron för ungdomars dalande teknikintresse finns kvar.

– Den är fortfarande befogad. Det sägs vara något fler som söker till yrkesutbildningar men ökningen är marginell. Samtidigt skriker samhället och näringslivet efter ungdomar som har gått en yrkesutbildning – det är alltid för få. På sikt är det allvarligt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?