Öppet brev till Jonas Sjöstedt

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA "Hej Jonas! Genom god retorik och inslag av osanningar så har du vunnit slaget om vinster i välfärden. Många tycks tro att betala till vinst är slöseri. Men är det verkligen så? Du vet ju att vinst har skapat den välfärd som vi har i Sverige. Vad har du egentligen emot vinst när den gör så mycket nytta? Det är det jag vill skriva till dig om i dag". Så börjar Mats Lövgren, företagare i Skellefteå sitt brev till Jonas Sjöstedt.

Mats Lövgren, Megaron 1-1
Foto: Erland Segerstedt

Mats Lövgren, Skellefteå

Vad menar du när du säger att miljarder skattekronor har betalats till vinst i stället för att göra nytta i välfärden? Visst vet du att det inte är sant?

Du om någon må väl veta att ingen politiker har lagt ut en krona extra på köpta tjänster än vad det kostade när de gjorde tjänsten själva. Det gäller för skola, hemtjänst och sjukvård och allt annat en kommun vill upphandla. Så även om det nu blivit vinst i de privata bolagen så har det inte kostat skattebetalarna något. Det är samma kostnad eller billigare än det var utan upphandling. Det vet du, ändå angriper du vinst som vore det en en extra utgift. Du vet också att levererad kvalité undersökts många gånger och om det är någon skillnad så är den till de privatas fördel.

Du vet också att på den vinst företag gör betalas det skatt på med ca 25% och om någon företagare vill  ta ut beskattad vinst ur bolaget, så betalas det ytterligare 20-55% skatt på dom pengarna, så redan där har hälften av den vinst du pratar om gått tillbaka till skattebetalarna. Förutom att man fått en tjänst utförd till samma kostnad eller lägre så har man fått tillbaka en slant. Om man förstår vad vinst är så inser man att det kanske är den bästa utgift att betala för.

LÄS MER: Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

Efter att ha startat och drivit företag i 40 år så har jag sett hur vinstintresse ersätter ett ointresse för effektivisering och sparsamhet.  En förhoppning om vinst gör oss uppfinningsrika och sparsamma. Något som saknas helt i ekonomier som inte tillåter vinst. Nordkorea och Cuba är väl snart de enda exemplen kvar. Det är väl inte till Nordkoreas nivå du vill föra Sverige med din retorik om vinst. (Du kanske kan prata med Kim Jong Un och be honom släppa lös vinstintresset, så kanske vi får tillbaks de 3 miljarder han är skyldig oss - de kan gå direkt till välfärd!)

Vinst ger oss också drivkraft. Det som gör att vi ibland anstränger oss lite extra och vågar ta en risk. Varför ansträngde du dig extra för att skriva några deckare när du tog ett sabbatsår i New York? Det är inget lätt arbete att skriva en bok och få den utgiven. Men önskan att bli rikare eller vad det nu var, gjorde att du ansträngde dig lite extra i stället för att spankulera på Manhattan. Böckerna trycktes förhoppningsvis hos någon småföretagare som tjänade en slant och kanske en och annan bokhandlare gjorde det också. Och staten fick fina momsintäkter och du betalade väl lite extra skatt på vinsten. Bra jobbat Jonas! Det är så Sverige utvecklas och mer pengar kommer till välfärden.

LÄS MER: "Regeringen förstår inte vad vinstförslaget innebär"

Vinst är alltid bra för skattebetalarna. Ta exemplet Losec. En produkt som riktas direkt till vår välfärd men också en produkt som dragit in enorma vinster till dess ägare. Men har du räknat ut hur många miljarder det besparat skattebetalare? Ett piller i stället för en operation. Tror du att Losec blivit till utan vinstintressen? Tror du att du själv skulle stått och monterat lastbilshytter i Umeå om inte SKF tjänat tillräckligt med pengar så att de vågade satsa på biltillverkning för snart 100 år sedan. Har du räknat ut vad Volvo betytt för svensk välfärd?

Ibland tror jag att du inte förstått vad vinst är. Du säger ibland att ett företags uppgift är att tjäna pengar. Det har det aldrig varit. Företag finns för att de gör kundnytta. Största möjliga kundnytta till lägsta möjliga kostnad. De behöver dock göra vinst för att leva och utvecklas - det är något helt annat än att ha vinst som mål. Vinst i företag är som mat för oss människor, det behöver vi för att överleva men ingen menar väl att mat är livets mening. Vinst är när man tänker efter nog den viktigaste utgiften att betala för. Man får drivkraft, innovationer och effektivitet. Något som verkligen behövs i välfärden om vi ska klara de demografiska utmaningarna.

LÄS MER: ”Ingen hade förstått att vi skulle behöva stänga”

Ja du Jonas, du har ju inte fel i allt du säger. Visst har kommuner gjort dåliga affärer och sålt egendom för billigt. Och visst har vinstpengar slussats ut till skatteparadis genom tidigare brister i skattesystemet. Och visst har upphandlingar skett utan att man kontrollerat vad man fått. Och visst kan jag ibland få dåliga vibbar när storföretag går in i branscher som passar små innovationsföretag bättre. Då känns det som att det är för enkelt att tjäna pengar på att överta kommunal ineffektivitet. Men det är därför som upphandling borde göras så att det passar små innovativa företag och inte bara bjässar. Låt oss lära av tandläkarna där det numera fungerar förträffligt. Eller vill du förstatliga dom också?

Om du är intresserad kan du hälsa på mig i Skellefteå, då kanske jag bättre kan förklara hur utveckling sker genom att företag gör vinst. Jag kan också visa hur kommunen stannat i företagsutveckling genom att vara en ren ”Jonasstad”. Här är också tyvärr oron stor bland politiker för att företag ska tjäna en slant på skattefinansierad verksamhet.

Vi hörs!

Mats Lövgren, företagare i Skellefteå

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

Myt att skattemedel försvinner med privata välfärdsföretag

VÄLFÄRD Många tror att privata företag inom vård, skola och omsorg leder till att skattemedel försvinner från välfärden. Det är ett förenklat påstående, menar Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv, som reder ut frågan i en film.
NYHET Publicerad:

Dubbla budskap när Löfven säljer Sverige med friskolor

EU Regeringen använder privata friskolor som ett säljargument för att Stockholm ska få EU:s läkemedelsinstitution. Skolorna har inte tillfrågats om de vill vara med i sammanhanget. Den sittande regeringen måste bestämma sig för vilken inställning de har till landets friskolor, säger Peter Bergström, vd för Futuraskolan.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Regeringen, sluta sprida myter om välfärden"

DEBATT Argumentet att vinstsyfte i välfärden går ut över kvaliteten är falskt. Tvärtom så riskeras kvalitet, mångfald och dynamik av en vinstreglering. Svenskt Näringsliv har med berörda branschorganisationer tagit fram sex programpunkter för att stärka kvaliteten i välfärden. Det skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Småkommuner drabbas hårt av Reepaluförslag

VÄLFÄRD 60 arbetstillfällen riskerar att försvinna från Essunga kommun om Schedevi Psykiatri måste lägga ned sin verksamhet på grund av vinsttaket. "Vi känner stor oro för framtiden", säger vd Joachim Hilding.
NYHET Publicerad:

Vinstdebatten fick henne att sälja livsverket

VÄLFÄRDSFÖRETAGARE Hon startade ett unikt affärskoncept och 15 förskolor. Efter 15 år valde välfärdsföretagaren Solveig Sunnebo att sälja sitt bolag på grund av vinstdebatten. ”Hur mycket energi ska jag behöva lägga på att få folk att inse att jag bara vill väl? ”, säger hon.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten fortfarande ett hån

KOMMENTAR "Det faktum att retoriken i välfärdsdebatten inte har förändrats på 30 år är ett hån mot alla dem som varje dag brinner för att bidra till att skapa en bättre välfärd. Det är ett hån mot alla de människor som har valt en friskola, privat hemtjänst, en privat vårdcentral. Är det inte dags att krossa myterna i välfärden?" Det skriver Robert Thorburn, projektledare, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare: "Jag är ledsen och besviken"

GÄSTKRÖNIKA "Mina medarbetare skulle behöva söka en ny arbetsplats och våra förskolebarn en annan förskola. Inte för att de inte trivs eller vill vara kvar, utan på grund av ett politiskt beslut som regeringen står bakom. Det gör mig ledsen", skriver välfärdsföretagaren Eva Högberg i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: "Socialdemokraterna sätter kniven i ryggen på oss"

VÄLFÄRD Sjukvårdsföretagen lämnas utanför förslaget om vinstbegränsning, men bara tills vidare. Förslaget om vinsttak för välfärden ska gälla friskolor och omsorgsföretag. Men sjukvårdsföretagen kan inte andas ut – de ska behandlas i en separat utredning som kan dra ut ännu längre på tiden.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud miljardsmäll för samhället

DEBATT Regeringen vill förbjuda vinster i välfärden, men den borde istället undvika förluster. Om sjukfrånvaron skulle vara densamma i den privata välfärden som inom de offentligt drivna verksamheterna, blir kostnadsökningen 1,2 miljarder kronor. Ambitionen borde därför vara att förbättra både kvalitet och arbetsmiljö i de viktiga välfärdsbranscherna, skriver Carola Lemne, vd, och Leif Östling, ordförande.
NYHET Publicerad:

Fel om vinsttak i Morgonstudion

KOMMENTAR Företrädare för tre arbetsgivarförbund och Friskolornas riksförbund anser att statsminister Stefan Löfven rör ihop begreppen kring vinsttak för välfärdsföretag. Talespersonerna träffar gärna statsministern och redogör för effekterna.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Stefan Löfven

GÄSTKRÖNIKA Efter 20 år som lärare i den kommunala skolan i Sundsvall bestämde sig Jan Nordin och tio kollegor för att starta en friskola. De satsade egna pengar och tog personliga lån. Efter 15 år är Skvaderns gymnasieskola en av Sundsvalls mest populära skolor. Men hade regeringens vinstförslag varit verklighet hade det inte blivit någon ny skola, konstaterar Jan Nordin i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Brukarna riskerar att få sämre omsorg"

GÄSTKRÖNIKA Förslaget om en vinstbegränsning hotar många företag, men det hotar även brukarnas lagliga rätt till valfrihet och ett fullvärdigt liv, skriver välfärdsföretagaren Peter Lundin.
NYHET Publicerad:

Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

VÄLFÄRD Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden gällande omsorgs- och skolföretag. Välfärdsexpert Anders Morin är starkt kritisk. "Förslaget är skadligt för hela företagarsverige eftersom det är ett stort ingrepp i näringsfriheten".
NYHET Publicerad:

"Regeringen förstår inte vad vinstförslaget innebär"

VÄLFÄRD Välfärdsutredningens förslag om vinstreglering är förödande för de privata företagen i välfärden och det drabbar ytterst vårdtagarna. Det menar de privata vårdföretagarna Hans Boberg i Hoting och Ruth Berglund i Östersund. De menar att regeringens förståelse för deras situation är lika med noll.
NYHET Publicerad:

Regeringens förslag leder till kaos i välfärden

KOMMENTAR Regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet om att föreslå ett vinsttak inom skolan och omsorgen är en extremt allvarlig och negativ åtgärd. Det kommer att leda till skol- och omsorgskaos, enligt Anders Morin, välfärdsexpert.