Öppet brev till Jonas Sjöstedt

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA "Hej Jonas! Genom god retorik och inslag av osanningar så har du vunnit slaget om vinster i välfärden. Många tycks tro att betala till vinst är slöseri. Men är det verkligen så? Du vet ju att vinst har skapat den välfärd som vi har i Sverige. Vad har du egentligen emot vinst när den gör så mycket nytta? Det är det jag vill skriva till dig om i dag". Så börjar Mats Lövgren, företagare i Skellefteå sitt brev till Jonas Sjöstedt.

Mats Lövgren, Megaron 1-1
Foto: Erland Segerstedt

Mats Lövgren, Skellefteå

Vad menar du när du säger att miljarder skattekronor har betalats till vinst i stället för att göra nytta i välfärden? Visst vet du att det inte är sant?

Du om någon må väl veta att ingen politiker har lagt ut en krona extra på köpta tjänster än vad det kostade när de gjorde tjänsten själva. Det gäller för skola, hemtjänst och sjukvård och allt annat en kommun vill upphandla. Så även om det nu blivit vinst i de privata bolagen så har det inte kostat skattebetalarna något. Det är samma kostnad eller billigare än det var utan upphandling. Det vet du, ändå angriper du vinst som vore det en en extra utgift. Du vet också att levererad kvalité undersökts många gånger och om det är någon skillnad så är den till de privatas fördel.

Du vet också att på den vinst företag gör betalas det skatt på med ca 25% och om någon företagare vill  ta ut beskattad vinst ur bolaget, så betalas det ytterligare 20-55% skatt på dom pengarna, så redan där har hälften av den vinst du pratar om gått tillbaka till skattebetalarna. Förutom att man fått en tjänst utförd till samma kostnad eller lägre så har man fått tillbaka en slant. Om man förstår vad vinst är så inser man att det kanske är den bästa utgift att betala för.

LÄS MER: Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

Efter att ha startat och drivit företag i 40 år så har jag sett hur vinstintresse ersätter ett ointresse för effektivisering och sparsamhet.  En förhoppning om vinst gör oss uppfinningsrika och sparsamma. Något som saknas helt i ekonomier som inte tillåter vinst. Nordkorea och Cuba är väl snart de enda exemplen kvar. Det är väl inte till Nordkoreas nivå du vill föra Sverige med din retorik om vinst. (Du kanske kan prata med Kim Jong Un och be honom släppa lös vinstintresset, så kanske vi får tillbaks de 3 miljarder han är skyldig oss - de kan gå direkt till välfärd!)

Vinst ger oss också drivkraft. Det som gör att vi ibland anstränger oss lite extra och vågar ta en risk. Varför ansträngde du dig extra för att skriva några deckare när du tog ett sabbatsår i New York? Det är inget lätt arbete att skriva en bok och få den utgiven. Men önskan att bli rikare eller vad det nu var, gjorde att du ansträngde dig lite extra i stället för att spankulera på Manhattan. Böckerna trycktes förhoppningsvis hos någon småföretagare som tjänade en slant och kanske en och annan bokhandlare gjorde det också. Och staten fick fina momsintäkter och du betalade väl lite extra skatt på vinsten. Bra jobbat Jonas! Det är så Sverige utvecklas och mer pengar kommer till välfärden.

LÄS MER: ”Regeringen förstår inte vad vinstförslaget innebär”

Vinst är alltid bra för skattebetalarna. Ta exemplet Losec. En produkt som riktas direkt till vår välfärd men också en produkt som dragit in enorma vinster till dess ägare. Men har du räknat ut hur många miljarder det besparat skattebetalare? Ett piller i stället för en operation. Tror du att Losec blivit till utan vinstintressen? Tror du att du själv skulle stått och monterat lastbilshytter i Umeå om inte SKF tjänat tillräckligt med pengar så att de vågade satsa på biltillverkning för snart 100 år sedan. Har du räknat ut vad Volvo betytt för svensk välfärd?

Ibland tror jag att du inte förstått vad vinst är. Du säger ibland att ett företags uppgift är att tjäna pengar. Det har det aldrig varit. Företag finns för att de gör kundnytta. Största möjliga kundnytta till lägsta möjliga kostnad. De behöver dock göra vinst för att leva och utvecklas - det är något helt annat än att ha vinst som mål. Vinst i företag är som mat för oss människor, det behöver vi för att överleva men ingen menar väl att mat är livets mening. Vinst är när man tänker efter nog den viktigaste utgiften att betala för. Man får drivkraft, innovationer och effektivitet. Något som verkligen behövs i välfärden om vi ska klara de demografiska utmaningarna.

LÄS MER: ”Ingen hade förstått att vi skulle behöva stänga”

Ja du Jonas, du har ju inte fel i allt du säger. Visst har kommuner gjort dåliga affärer och sålt egendom för billigt. Och visst har vinstpengar slussats ut till skatteparadis genom tidigare brister i skattesystemet. Och visst har upphandlingar skett utan att man kontrollerat vad man fått. Och visst kan jag ibland få dåliga vibbar när storföretag går in i branscher som passar små innovationsföretag bättre. Då känns det som att det är för enkelt att tjäna pengar på att överta kommunal ineffektivitet. Men det är därför som upphandling borde göras så att det passar små innovativa företag och inte bara bjässar. Låt oss lära av tandläkarna där det numera fungerar förträffligt. Eller vill du förstatliga dom också?

Om du är intresserad kan du hälsa på mig i Skellefteå, då kanske jag bättre kan förklara hur utveckling sker genom att företag gör vinst. Jag kan också visa hur kommunen stannat i företagsutveckling genom att vara en ren ”Jonasstad”. Här är också tyvärr oron stor bland politiker för att företag ska tjäna en slant på skattefinansierad verksamhet.

Vi hörs!

Mats Lövgren, företagare i Skellefteå

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välfärdens utmaningar kräver kraftsamling  

KOMMENTAR Utredningen om idéburna aktörer i välfärden har presenterat sitt förslag. Ellen Hausel Heldahl, jurist, anser att den är kontraproduktiv. ”Det riskerar att åter sätta frågan om driftsform högst på agendan istället för de utmaningar som behöver lösas”, skriver hon.
NYHET Publicerad:

EU-rätten tas inte på allvar

KOMMENTAR Under senare år har det vuxit fram en diskussion kring lagstiftningens, och då särskilt grundlagens, ställning i förhållande till politiken och om den behöver stärkas. EU-rätten är sedan Sveriges inträde i EU en del av svensk lagstiftning. En färsk dom från EU-domstolen ger stöd åt dem som anser att respekten för lagstiftningen har försvagats.
NYHET Publicerad:

Tillståndskrav: Tuff batalj väntar vårdföretag

VÄLFÄRD Tuffare granskningar, utdragna handläggningstider och högre serviceavgifter. Det blir verkligheten för tusentals vårdföretag när IVO inför striktare tillståndskrav nästa år, enligt Sabina Joyau på Vårdföretagarna. ”Det kommer att bli tufft att ta sig igenom myndighetens nålsöga”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Norrbottningar går från offentlig vård till privat

VÄLFÄRD Allt fler invånare  i Norrbotten vänder offentlig sjukvård ryggen. Samtidigt listar privata vårdalternativet Norrahamn i Luleå 1 500 nya patienter om året.
NYHET Publicerad:

Svenskar är mer positiva till vinster i välfärden

VÄLFÄRDEN Motståndet mot vinster i välfärden har varit en av de rödgröna partiernas hjärtefrågor i den politiska debatten. Men majoriteten av väljarna prioriterar inte den frågan. Det visar en mätning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Privata företag jobbar smartare i välfärden

KOMMENTAR: Svensk välfärd är under press. För att klara behoven krävs att privata företag i större utsträckning utför offentligt finansierade tjänster, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Övervinster i skolan en myt

KOMMENTAR I en artikel i Svenska Dagbladet idag redovisas vinstnivåer för företagen inom skolsektorn. Den slutsats som dras är att dess vinstnivåer är relativt sett låga, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Gammal utredning bakom falska lönesiffror

VÄLFÄRD Socialdemokraterna lutar sig mot en gammal utredning när de sprider falska uppgifter om löneskillnader mellan friskolor och kommunala skolor.
NYHET Publicerad:

Kvinnliga välfärdsföretagare allt färre

WEBB-TV Kvinnliga företagare flyr välfärdssektorn, många avslutar verksamheten på grund av den politiska debatten om vinst i välfärden. Robert Thorburn, projektledare, förklarar mer i en ny film.
NYHET Publicerad:

Nedlagd byskola fick nytt liv – men hotas av politiken

VÄLFÄRD Ortsbefolkningen gick samman och återskapade byskolan som kommunen lade ner. Trots kommunens bristande tilltro till skolans bärkraft blomstrar nu verksamheten och barn och föräldrar trivs. Men hoten finns kvar – från regeringshåll.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Väljarna och S i otakt om välfärden

VALET 2018 Vinster i välfärden är ingen avgörande valfråga. Tvärtom kan utspelen om att stoppa vinsterna göra att Socialdemokraterna förlorar väljare i valet den 9 september. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

S stoppar tillkomsten av fler privata vårdcentraler

VÄLFÄRD Landstingen får rätt att stoppa etableringen av fler fristående vårdcentraler och en lag mot privatiseringen av landets akutsjukhus. Socialdemokraterna presenterade idag en rad förslag som ska ”skapa ordning och reda” i vården. ”Ett otroligt klåfingrigt utspel”, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagarna: Kommunal trixar med siffrorna

VÄLFÄRD Den ideologiska striden om vinster i välfärden fortsätter. I en ny rapport presenterar fackförbundet Kommunal siffror som kritiker menar är missvisande. ”Det är inte seriöst att trixa med siffrorna på det här sättet”, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare: ”Jakten på kvalitet till låga kostnader är vår livsluft”

VÄLFÄRD Sverige lider inte av resursbrist inom välfärden – snarare tvärt om. Likväl brottas vård, skola och omsorg med stora problem och effektivitetsbekymmer. Problemet är alltså inte brist på pengar – utan hur de används. Privata välfärdsföretag kan visa vägen, enligt ny rapport.
NYHET Publicerad:

”S-utspel allvarligt slag mot valfriheten”

KOMMENTAR Socialdemokraternas utspel idag om att stoppa etableringen av nya vinstdrivna friskolor innebär ett allvarligt slag mot valfriheten. Det anser Anders Morin, välfärdspolitisk expert. ”Det är ett effektivt sätt att ytterligare stärka koncentrationen inom skolan”, säger han.
NYHET Publicerad:

Nej till vinstbegränsning – en seger för mångfald

VÄLFÄRD Riksdagen har röstat nej till regeringens förslag om vinstbegränsningar för företag i välfärdssektorn. Carola Lemne, vd, ser det som en seger för valfriheten.
NYHET Publicerad:

Privatanställda vänder offentlig sektor ryggen

VÄLFÄRD Privata arbetsgivare uppskattas av sina medarbetare. Bara hälften skulle söka sig till offentlig sektor om den privata arbetsgivaren försvann. Det framgår av en undersökning som SCB gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Vilseledande om privata välfärdsföretag

VÄLFÄRD Socialdemokraterna har publicerat rapporten, ”De får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng”, inför kommande valrörelse. Slutsatsen från Svenskt Näringsliv, är att den inte för debatten framåt.
NYHET Publicerad:

Svenskarna får lite vård för skattepengarna

WEBB-TV Svensk hälso-och sjukvård kostar skattebetalarna 235 miljarder kronor varje år. Men trots de höga kostnaderna får svenskarna ut relativt lite vård för pengarna, visar en rapport från OECD. Välfärdsexperten Robert Thorburn efterlyser en debatt om effektiviteten i svensk sjukvård.
NYHET Publicerad:

"Nyköpings kommun utnyttjar den privata hemtjänsten"

OSUND KONKURRENS Nyköping kommuns hemtjänst går rejält back. Kommunen pumpar in extra skattepengar. Men denna uppbackning får inte de privata hemtjänstföretagen. Trots väsentligt mindre pengar fortsätter brukarna strömma till de privata.