Öppet brev till Jonas Sjöstedt

NYHET Publicerad

GÄSTKRÖNIKA "Hej Jonas! Genom god retorik och inslag av osanningar så har du vunnit slaget om vinster i välfärden. Många tycks tro att betala till vinst är slöseri. Men är det verkligen så? Du vet ju att vinst har skapat den välfärd som vi har i Sverige. Vad har du egentligen emot vinst när den gör så mycket nytta? Det är det jag vill skriva till dig om i dag". Så börjar Mats Lövgren, företagare i Skellefteå sitt brev till Jonas Sjöstedt.

Mats Lövgren, Megaron 1-1
Foto: Erland Segerstedt

Mats Lövgren, Skellefteå

Vad menar du när du säger att miljarder skattekronor har betalats till vinst i stället för att göra nytta i välfärden? Visst vet du att det inte är sant?

Du om någon må väl veta att ingen politiker har lagt ut en krona extra på köpta tjänster än vad det kostade när de gjorde tjänsten själva. Det gäller för skola, hemtjänst och sjukvård och allt annat en kommun vill upphandla. Så även om det nu blivit vinst i de privata bolagen så har det inte kostat skattebetalarna något. Det är samma kostnad eller billigare än det var utan upphandling. Det vet du, ändå angriper du vinst som vore det en en extra utgift. Du vet också att levererad kvalité undersökts många gånger och om det är någon skillnad så är den till de privatas fördel.

Du vet också att på den vinst företag gör betalas det skatt på med ca 25% och om någon företagare vill  ta ut beskattad vinst ur bolaget, så betalas det ytterligare 20-55% skatt på dom pengarna, så redan där har hälften av den vinst du pratar om gått tillbaka till skattebetalarna. Förutom att man fått en tjänst utförd till samma kostnad eller lägre så har man fått tillbaka en slant. Om man förstår vad vinst är så inser man att det kanske är den bästa utgift att betala för.

LÄS MER: Vinstförslaget skadligt för hela företagarsverige

Efter att ha startat och drivit företag i 40 år så har jag sett hur vinstintresse ersätter ett ointresse för effektivisering och sparsamhet.  En förhoppning om vinst gör oss uppfinningsrika och sparsamma. Något som saknas helt i ekonomier som inte tillåter vinst. Nordkorea och Cuba är väl snart de enda exemplen kvar. Det är väl inte till Nordkoreas nivå du vill föra Sverige med din retorik om vinst. (Du kanske kan prata med Kim Jong Un och be honom släppa lös vinstintresset, så kanske vi får tillbaks de 3 miljarder han är skyldig oss - de kan gå direkt till välfärd!)

Vinst ger oss också drivkraft. Det som gör att vi ibland anstränger oss lite extra och vågar ta en risk. Varför ansträngde du dig extra för att skriva några deckare när du tog ett sabbatsår i New York? Det är inget lätt arbete att skriva en bok och få den utgiven. Men önskan att bli rikare eller vad det nu var, gjorde att du ansträngde dig lite extra i stället för att spankulera på Manhattan. Böckerna trycktes förhoppningsvis hos någon småföretagare som tjänade en slant och kanske en och annan bokhandlare gjorde det också. Och staten fick fina momsintäkter och du betalade väl lite extra skatt på vinsten. Bra jobbat Jonas! Det är så Sverige utvecklas och mer pengar kommer till välfärden.

LÄS MER: "Regeringen förstår inte vad vinstförslaget innebär"

Vinst är alltid bra för skattebetalarna. Ta exemplet Losec. En produkt som riktas direkt till vår välfärd men också en produkt som dragit in enorma vinster till dess ägare. Men har du räknat ut hur många miljarder det besparat skattebetalare? Ett piller i stället för en operation. Tror du att Losec blivit till utan vinstintressen? Tror du att du själv skulle stått och monterat lastbilshytter i Umeå om inte SKF tjänat tillräckligt med pengar så att de vågade satsa på biltillverkning för snart 100 år sedan. Har du räknat ut vad Volvo betytt för svensk välfärd?

Ibland tror jag att du inte förstått vad vinst är. Du säger ibland att ett företags uppgift är att tjäna pengar. Det har det aldrig varit. Företag finns för att de gör kundnytta. Största möjliga kundnytta till lägsta möjliga kostnad. De behöver dock göra vinst för att leva och utvecklas - det är något helt annat än att ha vinst som mål. Vinst i företag är som mat för oss människor, det behöver vi för att överleva men ingen menar väl att mat är livets mening. Vinst är när man tänker efter nog den viktigaste utgiften att betala för. Man får drivkraft, innovationer och effektivitet. Något som verkligen behövs i välfärden om vi ska klara de demografiska utmaningarna.

LÄS MER: ”Ingen hade förstått att vi skulle behöva stänga”

Ja du Jonas, du har ju inte fel i allt du säger. Visst har kommuner gjort dåliga affärer och sålt egendom för billigt. Och visst har vinstpengar slussats ut till skatteparadis genom tidigare brister i skattesystemet. Och visst har upphandlingar skett utan att man kontrollerat vad man fått. Och visst kan jag ibland få dåliga vibbar när storföretag går in i branscher som passar små innovationsföretag bättre. Då känns det som att det är för enkelt att tjäna pengar på att överta kommunal ineffektivitet. Men det är därför som upphandling borde göras så att det passar små innovativa företag och inte bara bjässar. Låt oss lära av tandläkarna där det numera fungerar förträffligt. Eller vill du förstatliga dom också?

Om du är intresserad kan du hälsa på mig i Skellefteå, då kanske jag bättre kan förklara hur utveckling sker genom att företag gör vinst. Jag kan också visa hur kommunen stannat i företagsutveckling genom att vara en ren ”Jonasstad”. Här är också tyvärr oron stor bland politiker för att företag ska tjäna en slant på skattefinansierad verksamhet.

Vi hörs!

Mats Lövgren, företagare i Skellefteå

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Juridikprofessorer sågar regeringens lagrådsremiss om välfärden

VÄLFÄRD Regeringens lagrådsremiss om vinsttak i välfärden kan strida mot grundlagen. Det menar två professorer i juridik. "Det är en väldigt politiserad utredning som ligger till grund för remissen", konstaterar Karin Åhman, tidigare professor i offentlig rätt vid Uppsala Universitet.
NYHET Publicerad:

Så blir offentlig verksamhet mer effektiv

WEBB-TV Kommunala välfärdstjänster kan utföras mer effektivt, visar en rapport från Svenskt Näringsliv. Robert Thorburn, projektledare, förklarar hur.
NYHET Publicerad:

"Regeringens vinstförslag bryter mot svensk grundlag"

DEBATT Regeringens föreslagna vinstbegränsning bryter mot svensk grundlag och med all sannolikhet mot EU:s rättighetsstadga, skriver Anders Thorstensson, chefsjurist på Svenskt Näringsliv, och Jan-Mikael Bexhed, advokat.
NYHET Publicerad:

Regeringen och Vänsterpartiet vill bestraffa kvalitetsarbete

KRÖNIKA Om regeringens och Vänsterpartiets förslag blir verklighet, så försvinner min uppskattade förskola, skriver Eva Högberg, ägare till förskolan Talento.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare rasar: Kommer lämna över nyckeln till Stefan Löfven

VÄLFÄRD Välfärdsföretagare ryter ifrån mot regeringens nya lagrådsremiss i frågan om vinstbegränsningar inom omsorgen. "Om det här förslaget blir verklighet så kommer jag personligen lämna över nyckeln till vår verksamhet till Stefan Löfven", säger Claes Bromander, som är grundare och delägare i Denbro.
NYHET Publicerad:

"Vi har inte råd med en ideologisk strid"

VÄLFÄRD Vinstbegränsningar i skolor och omsorg sågas av flera privata skolaktörer. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, tycker att det är häpnadsväckande att regeringen går vidare med ett hårt kritiserat utredningsförslag.
NYHET Publicerad:

Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden

VÄLFÄRD Regeringen och Vänsterpartiet har lagt fram ett lagförslag om vinstbegränsning i välfärden, trots en förödande kritik från ett samlat näringsliv, tunga statliga myndigheter och ekonomisk expertis. "Regeringens förslag bygger på ideologi och myter", säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Privata äldreboenden håller hög klass

VÄLFÄRD Privata äldreboenden hävdar sig väl jämfört med kommunala utförare, visar Socialstyrelsens årliga kvalitetsundersökning. Privata aktörer har i högre grad rutiner för vårdplanering och läkemedelsgenomgångar, enligt Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Forskare om LO-rapportens slutsatser: "Snarare tvärtom"

VINST I VÄLFÄRDEN Vinst i välfärden leder till ökade klyftor, urholkad mångfald och tilltagande segregation. Det hävdar LO i en rapport som presenterades på måndagen. Men detta påstående finner inget stöd i data.
NYHET Publicerad:

Ihåligt försvar av vinstbegränsning

VINST I VÄLFÄRDEN Idéburna skolföretag ska inte omfattas av vinstbegränsning. ”Att man måste undanta icke vinstdrivande aktörer från en vinstbegränsningsregel eftersom många av dem skulle tvingas i konkurs, säger något om konsekvenserna av den föreslagna regleringen”, säger projektledare Robert Thorburn.
NYHET Publicerad:

LO ger falsk bild av friskolornas vinstuttag

VÄLFÄRD Spelet om välfärdsvinster fortsätter. I en rapport kritiserar LO skolföretag för att prioritera vinst framför kvalitet, vilket drabbar eleverna. Upprörda skolföretagare anser att facket målar upp en felaktig bild.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Elever i friskolor presterar bättre

KOMMENTAR En ny undersökning visar att friskolorna och dess elever visar på bättre resultat än i kommunala skolor. Bland annat känner eleverna i friskolor större studiero, och de är mer nöjda med delaktighet och inflytande. Mot denna bakgrund blir regeringens agerande i välfärdsdebatten än svårare att motivera, skriver välfärdsexpert Anders Morin.
NYHET Publicerad:

”Stopp för valfriheten” – en dålig vinnarslogan för S

DEBATT Regeringen väljer att gå vidare med ett förslag om att begränsa vinsterna i välfärden. Trots att den utredning som Ilmar Reepalu (S) gjorde har sågats av ett stort antal tunga remissinstanser. Förslaget kommer i praktiken innebära att många privata företag inom skola och äldreomsorg tvingas lägga ner, skriver Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Företagare: "Vinstförslaget är ohederligt"

VÄLFÄRD ”Det är oerhört märkligt att man fokuserar på att slå sönder de ekonomiska förutsättningarna för att driva privata välfärdsföretag", säger Thomas Denward, vd i Denbro Omsorg AB.  
NYHET Publicerad:

Märkligt att regeringen håller kvar vid vinstförbudet i omsorg och skola

KOMMENTAR Regeringen svänger och anser att mångfald, konkurrens och vinstsyftande företag, är bra för att stärka kvaliteten inom vården. Det framgår av en utredning. Anders Morin liknar det vid en intellektuell härdsmälta, att regeringen samtidigt håller fast vid vinstsyftets skadliga effekter inom omsorg och skola.
NYHET Publicerad:

Friskolor kritiska mot vinstförbud

VÄLFÄRD Snabba vinster och bristande utbildningskvalitet. Så fungerar de fristående skolorna menar regeringen som nu vill införa ett vinsttak för välfärdsföretagen. Men det är en verklighetsbild som är helt fel, menar skolföretagen.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

Myt att skattemedel försvinner med privata välfärdsföretag

VÄLFÄRD Många tror att privata företag inom vård, skola och omsorg leder till att skattemedel försvinner från välfärden. Det är ett förenklat påstående, menar Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv, som reder ut frågan i en film.