NYHET31 mars 2022

Svårt att locka studenter att extrajobba på restauranger 

Efter två tuffa år med covid ska restaurangnäringen nu försöka starta upp på nytt. Krog- och restaurangprofilen Fredrik Johansson menar att den långa ovissheten och hur branschen blivit behandlad under pandemin gör att det i princip är omöjligt att lyckas hitta personal. 

”Vi får nu leva med konsekvenserna av att politikerna har sparkat på vår verksamhet”, säger Fredrik Johansson. Foto: Restaurangen: Tomas Oneborg/SvD/TT

När Umeåföretagaren Fredrik Johansson 2019 var med och köpte Allstars konkursbo och startade två nya restauranger, Hörnet och Cinco, kunde han inte ana vad som väntade. Drygt ett år efter öppnandet drog pandemin igång. 

– Åren under pandemin har varit ett rent helvete. Regeringen har behandlat vår bransch som skit. Jag förstår att folk flyr branschen när bilden har varit att vi inte är värda något, säger han. 

Bolaget Renmarkstorget fem, som idag driver Cinco och Hörnet, har runt 60 personer på sin lönelista, varav 20 fast anställda. Att hitta personal nu när samhället har öppnat upp igen är en enorm utmaning menar Fredrik Johansson. 

– Vi får i princip försöka plocka folk från gatan eller på olika sätt försöka locka människor med erfarenhet. Jag vet nystartade branschkollegor som tvingats skjuta på öppningsdatum för att de inte hittar personal. 

Unga saknar krogerfarenhet 

Enligt Fredrik Johansson har ovissheten kring restauranger och krogar gjort att inställningen till dessa jobb förändrats. 

– Förut var våra jobb attraktiva som extrajobb för studenter, nu är det mycket svårare att hitta dem som vill hoppa in och jobba. Jag tror att det delvis beror på pandemin, men jag tror också unga idag inte vill jobba extra, de är mer bekväma och vill vara lediga, säger han. 

Att åren med covid också gjort att många unga idag knappt varit ute och tagit del av kroglivet tror Fredrik Johansson också påverkar möjligheterna att rekrytera. 

– Det är många unga som knappt vet hur det är på en krog och det gör förstås att färre känner till vad ett jobb på en restaurang innebär. 

Samarbete med skolor 

Att hitta rätt folk till restaurangerna handlar i första hand om kontakter och att sprida information via sociala medier. Bolaget har ett visst samarbete med gymnasieskolorna och deras hotell- och restaurangutbildningar. 

Någon nytta av Arbetsförmedlingen har inte Fredrik Johansson, och enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät är han inte ensam om den uppfattningen. 61 procent av företagarna i Västerbotten svarar att Arbetsförmedlingen som rekryteringsväg fungerar ganska eller mycket dåligt. 

– Min bild av Arbetsförmedlingen är att de är noll aktiva. Jag kan tycka att de borde visa intresse och kontakta företagare för att höra hur de skulle kunna hjälpa till, eller erbjuda oss möjlighet att presentera vår bransch. Det är aldrig via Arbetsförmedlingen som vi hittar vår personal, säger han. 

Fredrik Johansson tror att det svåra läget med kompetensförsörjning hade sett annorlunda ut om regeringen och politiker agerat på ett annat sätt under pandemin. 

– Synen på oss har varit att det är slaskjobb, vi har inte varit värda något. Det påverkar nu våra möjligheter att locka unga att jobba hos oss och många viktiga ingångsjobb försvinner, vilket kommer att få långsiktiga konsekvenser inte bara i vår bransch. 

Kompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist