Spelreglerna för företagen under lupp

NYHET Publicerad

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).

Jörgen Berglund, Malin Larsson och Jasenko Omanovic
Foto: Anders Lövgren
Riksdagspolitikerna Jörgen Berglund, Malin Larsson och Jasenko Omanovic deltog i paneldebatten.
Avstamp Företagsamma 2019
Foto: Anders Lövgren
Företagsamma 2019 inleddes med frukost och mingel på Södra berget.
Regionrådet Sara Nylund och företagaren Mia Berglund
Foto: Anders Lövgren
Att träffas öga mot öga och byta några ord är många gånger en viktig del av Svenskt Näringslivs event. Här är det regionrådet Sara Nylund och företagaren Mia Berglund som möts.
Sara Nylund, Oliver Dogo, Glenn Nordlund
Foto: Anders Lövgren
Regionråden Sara Nylund och Glenn Nordlund, Region Västernorrland, och Handelskammarens Oliver Dogo (mitten) ser fram mot samarbetet Näringslivsparlamentet 2019 som samlar näringsliv och offentliga aktörer till stormöte 8 maj.
Marie Berglund och Anna Hedensjö Johansson
En intressant programpunkt var snabbföreläsningen av styrelseproffset Marie Berglund som mottagit Styrelseakademins pris Guldklubban för sitt arbete för konsultföretaget Eurocon.

– Större reformer och ändringar kommer inte att vara aktuella den här mandatperioden och det beror på att den sittande regeringen inte är tillräckligt stor för att genomföra sådana, konstaterade Jörgen Berglund (M).

Jasenko Omanovic (S) kommenterar;

– Politik är att kompromissa och man får aldrig igenom allt man vill utan man måste kompromissa för att hitta vägar framåt.

Inskränkningar i äganderätten har varit på bordet efter en utredning som föreslog möjlighet till statlig expropriering utan rätt till ersättning. Även om det var under socialdemokraternas ledning och direktiv som utredningen genomfördes så är förslaget om konfiskering av mark inte aktuell.

– Att stärka rätten att äga och bruka sin mark ingår i januariavtalet så det är det vi avtalat om som gäller nu, säger Malin Larsson (S) vars egna familj är skogsägare.

Panelsamtalet tog avstamp från frågor som företagare från Västernorrland lyfte i möten med riksdagspolitikerna vid ett möte i slutet av november 2018 vid ett besök i Riksdagen. På agendan stod bland annat undantag för beskattning av bärplockning, avskaffande av 3:12-reglerna, slopande av personalliggare, stärkt äganderätt, lika krav för åkerier oavsett om de är svenska eller utländska och uppluckring av LAS.

Företagens önskelista

Vad har då hänt med den önskelista som länets företagare presenterade hösten 2018?  Läs hela listan i artikeln: Lättar dimman?

Beskattningen på bärplockare – Medskicket i höstas var att bärnäringen riskerar att slås ut, att företagen inte hittar folk i Sverige som vill jobba och att lösningen då inte är att höja tröskeln för den villiga arbetskraften. Beskedet från politikerna vid mötet var att frågan är under beredning.

– Jurister gillar inte undantag så det är svårt att hitta en lösning, säger Jörgen Berglund.

– Det är en liten bransch som berör småföretagare, konstaterar Malin Larsson.

3:12-reglerna – Om företagare vill överlåta till nästa generation kommer liggande förslag innebära att de ”straffbeskattas”. Ska det vara mer förmånligt att sälja till ett riskkapitalbolag än att överlåta till annan familjemedlem? Svaret vid mötet var att denna fråga finns med i överenskommelsen som Centern och Liberalerna ingått med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men den kommer att hamna i utredningslådan och att det inte finns någon föreslagen tidpunkt för förändringar.

Personalliggare –Medskicket från företagen var att exkludera ägare från regeln och differentiera sanktionsavgiften utifrån storlek på företag. Vid mötet hänvisade deltagande riksdagspolitiker till Skatteverket som ska utreda frågan. Skatteverket i sin tur skjuter utredningen ett år framåt i tiden.

Stärkt äganderätt –Önskan från företagen var att låta ägare av skogen vårda, bruka och ta hand om den, att ha tillit och inte genomföra inskränkningar.

– Här har regeringen, Centern och Liberalerna en samsyn och frågan finns med i avtalet för regeringsbildningen, säger Jasenko Omanovic.

Uppluckring av LAS – På önskelistan står en önskan om förnyelse som bättre speglar behoven för både medarbetare och arbetsgivare nu och framåt. Riksdagspolitikerna hänvisar till att det nu finns ett direktiv för utredning av frågan men ingen tydlighet i detaljer gavs vid tidpunkten för mötet.

Transporter på svenska vägar –Högt på önskelistan står skärpta krav på utländska lastbilar. Att det ställs samma krav på utländska åkerier som svenska som kör i Sverige.

– Frågan ska utredas, vi har infört sanktionsavgifter och möjlighet till klampning, det vill säga att kunna stoppa lastbilar som inte lever upp till svenska säkerhetskrav, säger Jasenko Omanovic.

Mötet konstaterade att många av företagens frågor finns på den politiska agendan men flertalet av dem kommer att hamna i utredningslådan, därmed finns inget datum för beslut om förändringar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.