3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

NYHET Publicerad

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år statistik över företagsamheten i Sverige. En av de faktorer som specialstuderats i år är äldres företagsamhet. I Västra Götalands län sticker Gullspång och Bengtsfors ut, där kommunernas andel företagsamma människor som är 64 år eller äldre uppgår till 33,1 respektive 31,2 procent. Det att jämföra med länssnittet på 19,5 procent och rikssnittet 19,2 procent. Därmed är Gullspång den kommunen med högst andel äldre företagsamma individer i Sverige.

Att länssnittet blir relativt lågt, sett till hela Sverige, beror på att kommuner likt Partille, Härryda, Göteborg och Mölndal har en lägre andel äldre företagsamma människor som understiger 17 procent. Mölndal har lägst med 15 procent. Anmärkningsvärt är också att 22 av 49 kommuner i länet har en andel äldre företagsamma människor som överstiger 25 procent.

— Givetvis är det viktigt och glädjande att äldre fortsatt är företagsamma. Det finns enorm erfarenhet och kunskap. Men om företagare blir allt äldre på grund av svårigheterna att genomgå ett ägar- eller generationsskifte, då är det ett problem, menar Anton Oskarsson på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

Med anledning av den höga andel äldre företagsamma i Västra Götaland genomfördes en undersökning i Svenskt Näringslivs företagarpanel med över 500 svarande företag. Syftet var att undersöka hur Svenskt Näringslivs medlemmar i Västra Götaland ser på ett eventuellt ägarskifte och presenteras i rapporten: Stora värden står på spel – Generationsskiften i västsvenska företag. I rapporten framkommer att drygt var tredje företagare planerar för ett fullständigt eller delvis ägarskifte inom de närmsta fem åren. Av dessa uppger drygt 50 procent ålder- eller hälsoskäl som den främsta anledningen till att ett ägarskifte är på gång.

— Frågan om generationsskiften är inget egenintresse för det enskilda företaget – det är ett allmänintresse. Det handlar om de arbetstillfällen, service, utbud och skatteintäkter som företagen bidrar med. Det är avgörande att våra företag lever vidare, menar Anton Oskarsson.

De största problemen för de planerade ägarskiftena är enligt företagen möjligheten att hitta rätt ägare, finansiering och skattefrågor. Frågor där politiska krafttag kan göra stor skillnad.

— Frågan om att underlätta för ägar- och generationsskiften i företag måste nu upp högre på den politiska dagordningen, avslutar Anton Oskarsson.

Text: Alexander Fägersten

14 kommuner med högst andel företagsamma

Andel äldre än 64 år av den totala företagsamheten år 2018.

Västra Götalands Län​Andel äldre företagsamma​
Gullspång​33,1%​
Bengtsfors​31,2%​
Tanum​30,4%​
Lysekil​28,7%​
Essunga​28,4%​
Tranemo​28,0%​
Herrljunga​27,8%​
Karlsborg​27,7%​
Götene​27,7%​
Tjörn​27,6%​
Orust​27,6%​
Färgelanda​27,2%​
Sotenäs​26,5%​
Svenljunga​26,5%​

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.