3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

NYHET Publicerad

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv presenterar varje år statistik över företagsamheten i Sverige. En av de faktorer som specialstuderats i år är äldres företagsamhet. I Västra Götalands län sticker Gullspång och Bengtsfors ut, där kommunernas andel företagsamma människor som är 64 år eller äldre uppgår till 33,1 respektive 31,2 procent. Det att jämföra med länssnittet på 19,5 procent och rikssnittet 19,2 procent. Därmed är Gullspång den kommunen med högst andel äldre företagsamma individer i Sverige.

Att länssnittet blir relativt lågt, sett till hela Sverige, beror på att kommuner likt Partille, Härryda, Göteborg och Mölndal har en lägre andel äldre företagsamma människor som understiger 17 procent. Mölndal har lägst med 15 procent. Anmärkningsvärt är också att 22 av 49 kommuner i länet har en andel äldre företagsamma människor som överstiger 25 procent.

— Givetvis är det viktigt och glädjande att äldre fortsatt är företagsamma. Det finns enorm erfarenhet och kunskap. Men om företagare blir allt äldre på grund av svårigheterna att genomgå ett ägar- eller generationsskifte, då är det ett problem, menar Anton Oskarsson på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

Med anledning av den höga andel äldre företagsamma i Västra Götaland genomfördes en undersökning i Svenskt Näringslivs företagarpanel med över 500 svarande företag. Syftet var att undersöka hur Svenskt Näringslivs medlemmar i Västra Götaland ser på ett eventuellt ägarskifte och presenteras i rapporten: Stora värden står på spel – Generationsskiften i västsvenska företag. I rapporten framkommer att drygt var tredje företagare planerar för ett fullständigt eller delvis ägarskifte inom de närmsta fem åren. Av dessa uppger drygt 50 procent ålder- eller hälsoskäl som den främsta anledningen till att ett ägarskifte är på gång.

— Frågan om generationsskiften är inget egenintresse för det enskilda företaget – det är ett allmänintresse. Det handlar om de arbetstillfällen, service, utbud och skatteintäkter som företagen bidrar med. Det är avgörande att våra företag lever vidare, menar Anton Oskarsson.

De största problemen för de planerade ägarskiftena är enligt företagen möjligheten att hitta rätt ägare, finansiering och skattefrågor. Frågor där politiska krafttag kan göra stor skillnad.

— Frågan om att underlätta för ägar- och generationsskiften i företag måste nu upp högre på den politiska dagordningen, avslutar Anton Oskarsson.

Text: Alexander Fägersten

14 kommuner med högst andel företagsamma

Andel äldre än 64 år av den totala företagsamheten år 2018.

Västra Götalands Län​Andel äldre företagsamma​
Gullspång​33,1%​
Bengtsfors​31,2%​
Tanum​30,4%​
Lysekil​28,7%​
Essunga​28,4%​
Tranemo​28,0%​
Herrljunga​27,8%​
Karlsborg​27,7%​
Götene​27,7%​
Tjörn​27,6%​
Orust​27,6%​
Färgelanda​27,2%​
Sotenäs​26,5%​
Svenljunga​26,5%​

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.