I september tävlar Sveriges yrkeslandslag i 18 olika yrkesgrenar i EuroSkills, Yrkes-EM, i Polen. Sex av dem kommer från Västra Götaland och en av dem är Olle Spetz, som gått Bygg- och anläggningsprogrammet i Borås och som tävlar i grenen Plåtslageri. Vi ställde några frågor inför EM.
Yrkeslandslaget består av 22 personer med olika yrkesinriktningar, som är specialister inom sitt område. Målet med yrkeslandslaget är att lyfta och synliggöra yrkesutbildning och yrkesskicklighet. Det är ett väldigt bra sätt att visa unga vilka möjligheter de har till olika utbildningar och yrkesval. Under EM representeras yrken som till exempel kock, entreprenörskap, frisör eller som jag tävlar i, plåtslageri. Vi är totalt sju personer som tävlar i den kategorin.
Jag kom med i landslaget genom att vinna en uttagningstävling som arrangerades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen.
Det var i skolan. Jag gick yrkesprogrammet Bygg- och anläggning på Viskastrandsgymnasiet i Borås. Efter första året fick man testa på olika yrken: måleri, mureri, snickeri och plåtslageri.
Jag visste inte vad plåtslagare var innan jag började på skolan. Jag var nästan säker på att jag skulle bli snickare men fick sedan pröva på plåtslageri och fastnade för det. Dels för att lärarna var så bra, dels för att dagarna med praktik gick fort, vilket jag tänkte måste vara ett tecken på att det är roligt. Det är det som är så bra med praktik på utbildningar, att man får testa olika yrken och få upp ögonen för vad de innebär och vilka jobb det leder till.
Idag jobbar jag på Arnes Plåtslageri i Alboga, Herrljunga kommun.
Det är väldigt kul att få skapa något med händerna och du ser tydlig skillnad. När du först kommer till jobbet finns inget där och när du lämnar jobbet har du gjort ett tak eller en skorsten. Du har löst ett problem åt en kund helt enkelt, det är tillfredställande att se arbetet växa fram.
Det finns en stor brist på plåtslagare så det är lätt att få jobb. Så det är också ett smart val att välja det programmet.
Det är hårdträning. Alla tävlanden får ett testprojekt tre månader före tävlingen med det som kan tänkas komma. I år är det en fasadvägg med en 90 graders böj och ett tak uppepå. Vi var nere i Schweiz och fick se testprojektet och jag märkte att detaljerna i hur man väljer att bygga skiljer sig mycket beroende på vilket land vad man är skolad i.
Nu är det bara att träna och sedan när vi får det riktiga projektet är det upp till juryn att bestämma vem som utfört uppgiften bäst. Min tävlingsgren pågår i tre dagar. Det är stor skillnad från i SM som bara pågick under en dag.
Förutom ren plåtträning har det också varit mycket mer mental träning än vad jag trodde att det skulle vara. Det har handlat om att identifiera svagheter och jobba på att eliminera dem.
Varje tävlande har också en expert, som har bra koll på träningsupplägg och annat och som är med på plats under tävlingen. Min är Daniel Eriksson, som är vd på Er-Jill Byggnadsplåt i Göteborg. Han är jätteduktig så det känns tryggt.
Det ska bli jättekul att få träffa alla andra deltagare från länderna och se vad de använder för verktyg och vad de har för idéer för att lösa de uppgifter vi får. Men sen ska det ju såklart bli spännande att se hur all min träning har lönat sig.
Jag är glad att jag får vara med och bidra till att andra kan få en bättre inblick i och information om vad det innebär att arbeta med de olika yrkena. Initiativ som EuroSkills och SM och andra tävlingar är jättebra tycker jag.
Stort lycka till Olle!
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag.
Den 5-9 september äger Yrkes-EM rum i Gdansk, Polen. Totalt är det 43 tävlingsyrken som medverkar och man räknar med 600 tävlanden från hela Europa. Det svenska Yrkeslandslaget består av 22 tävlanden som tävlar i 18 olika yrken.