Ina Djurestål, initiativtagare till Jämställdhetsbygget. Vad är det för något?
– Det är ett pris som lyfter fram satsningar för en ökad jämställdhet i byggbranschen. I år är första året som det delas ut och det sker på galan Årets bygge den 26 mars där stora delar av byggbranschen är representerad.
Vad är syftet?
– Grunden är att få in fler kvinnor och få till en riktig förändring i en bransch som fortfarande är mansdominerad. Förhoppningsvis kan vi bidra till att ändra bilden av byggbranschen och skapa en mer positiv tonalitet så att fler kvinnor söker sig hit. Även om det finns problem med en machokultur på vissa håll så är också många som jobbar för en jämställd byggbransch.
– Byggbranschen har genom åren fått en del kritik. Ibland är det befogat och ibland inte. Hur jämställt det är tror jag skiljer väldigt mellan olika företag och projekt. Samtidigt är det lätt att glömma att byggbranschen har varit mansdominerad under väldigt lång tid. Ur ett längre perspektiv har det skett mycket de senaste åren.
Sedan ett halvår tillbaka jobbar du själv som produktionsingenjör på Skanska. Hur är det?
– Det är en jättehäftig bransch som jag brukar rekommendera alla jag träffar. Allt man gör är så konkret. Tänk dig att stå på en äng och att sedan få vara med och bygga upp lägenheter där människor sedan flyttar in och skapar nya minnen tillsammans. Det är häftigt att få vara med och bygga ett samhälle och verkligen påverka.
Hur kommer det sig att du startade Jämställdhetsbygget?
– Idén fick jag förra våren när jag läste sista terminen samhällsbyggnad på KTH. Jag var intresserad av byggbranschen och ville komma dit, men vänner och familj avrådde de mig. De trodde att machokulturen skulle vara för tuff för mig som kvinna.
– Men när jag var runt och besökte flera byggföretag för att se var jag ville jobba någonstans märkte jag att många pratade om jämställdhet och tog initiativ för en jämställd byggbransch. För att visa på alla initiativ som tas för att kvinnor ska ha samma karriärmöjligheter som män, startade jag och tre andra tjejer Jämställdhetsbygget, som vi driver tillsammans med Sveriges Byggindustrier.
Nomineringarna blev nyligen klara? Nå, vilka är finalisterna i Jämställdhetsbygget 2019 som utses den 26 mars?
– Snickarpodden. En podd där kvinnliga snickarlärlingar berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM.
– Jämställd upphandling. Uppsalahem som utöver en egen ambitiös aktivitetsplan ställer tydliga jämställdhetskrav på sina leverantörer.
– En mer jämställd golvbransch. Golvkedjan driver ett aktivt hållbarhetsarbete för en mer jämställd golvbransch.
Läs mer om Jämställdhetsbygget här
Omställning och yrkesväxlingJämställdhet och mångfaldKompetensförsörjning