I rapporten belyses Sveriges behov av internationell kompetens och de svårigheter svenska företag möter i sitt arbete med att attrahera, rekrytera och behålla kompetens från länder utanför EU. Rapporten fokuserar på internationell kompetens i form av högutbildade personer, samt personer med en högre yrkesutbildning eller specifik arbetslivserfarenhet som kommer till Sverige som redan yrkesverksamma. Detta utesluter givetvis inte att det även finns andra former av internationell kompetens som svenska företag behöver.
Rapporten bygger på intervjuer med svenska företag från en rad olika branscher samt intervjuer med aktörer som aktivt arbetar med att guida svenska företag och internationella arbetstagare genom den svenska tillstånds- och etableringsprocessen. I en bilaga till rapporten presenteras en länderanalys av Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna och Schweiz, som syftar till att visa goda lärande exempel och kontrastera det svenska systemet för arbetskraftsinvandring. Några viktiga punkter med lärdomar från andra länder behandlas.
Den genomförda studien visar komplicerade och långdragna tillståndsprocesser, en förändrad Sverigebild och en växande bostadsbrist, vilka är några av faktorerna som svenska företag upplever som hämmande. Rapporten avslutas med ett antal reformförslag.