Emmanuel Macron
Foto: Michel Euler

Arbetsmarknaden behöver mer av Macrons reformiver

NYHET Publicerad

DEBATT Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen. 

Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert

Edward Hamilton

Foto: Stina Bengtsson

De kaosartade scenerna på Paris gator används av kritiker att så tvivel om president Macrons reformprogram. Då missar man dels roten till problemen i Frankrike, dels hur de marknadsliberala reformerna faktiskt kan lösa upp knutarna. Bakom bildsättningen av de gula protesterna finns detaljrika förslag som även Sverige kan inspireras av.

TV-bilderna från Frankrike med våldsamma demonstrationer på Champs-Élysées under vintern har färgat av sig på den svenska debatten. Från att president Macron inledningsvis hyllats från de flesta håll i Sverige, har kritiken stegrats. När oroligheterna i Paris var som värst deklarerade vänsterdebattören Daniel Suhonen att ”macronismen ligger i spillror”. Tidigare finansminister Anders Borg har å sin sida använt de gula västarna som ett fördelningspolitiskt avskräckande exempel. 

Debattörerna har dock stirrat sig blinda på den omtumlande rapporteringen och missat vilket skick Frankrike kommer ifrån. Landet har stått med genomgripande problem under lång tid: hög arbetslöshet, bristande konkurrenskraft och en föråldrad modell på arbetsmarknaden. Detta är inte på grund av en marknadsliberal reformagenda, utan snarare avsaknaden av en sådan. 

Allt detta har medfört att Frankrike blivit något av ”Europas sjuke man”. När så Emmanuel Macron startade partiet En Marche! för cirka tre år sedan hade han sikte på att få ett tydligt förändringsmandat från väljarna - ett mandat som nu används för att få Frankrike på rätt köl. 

I den rapport som presenteras idag argumenterar jag för att reformprogrammet adresserar grundproblemen:

  • Arbetsrätten reformeras i grunden. Det handlar om att göra uppsägningstvister mer förutsägbara och minska risker samt kostnader vid uppsägning. Särskilt små- och medelstora företag premieras. Fransk arbetsmarknad kommer att präglas mer av flexicurity i framtiden.
  • Fackliga representanter får en ny roll när regelverket decentraliseras och kommer närmare medarbetarna i frågor som handlar om lön, arbetstid och arbetsvillkor. 
  • Skatter såsom bolagsskatten sänks för att främja konkurrenskraften samtidigt som förmögenhetsskatten tagits bort. Arbetsgivaravgifterna minskar.
  • Slutligen sjösätts resultatinriktade yrkesutbildningar som arrangeras av privata aktörer och betygssätts efter resultat. Medarbetare mitt i livet får möjlighet att välja en utbildning genom ett peng-system.

Kommer presidentens recept att fixa biffen? Det är för tidigt att slå fast. Men redan nu finns ett antal positiva tecken: De byråkratiska processerna vid uppsägningar har förenklats, arbetslösheten har gått ned något (även om takten är långsam). Samtidigt menar både svenska och franska företagsledare och ekonomer att investeringsklimatet har förbättrats. 

För svensk del bjuder Frankrikes reformiver på välkommen inspiration. Under det kommande året kommer såväl politiken som parterna på arbetsmarknaden att göra ansträngningar för att få till stånd förändringar av arbetsrätten. Men det förutsätter att alla inblandade ger sig i kast med frågan med samma energi som Emmanuel Macrons första tid som president. Det skulle Sverige må bra av.

Debattartikeln publicerades ursprungligen i Dagens Samhälle 9/5-19

 

Läs hela rapporten

Fransk flexicurity »

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sex trender som avgör framtidens arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Hur Europa ska stärka det mänskliga kapitalet och öka medborgarnas engagemang är några av de frågor som ligger till grund för att skapa framtidens arbetsmarknad. I en rapport från Mc Kinsey analyseras sex trender som behöver hanteras för att tillväxten ska komma alla till del, skriver Janerik Larsson.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden behöver mer av Macrons reformiver

DEBATT Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen. 
NYHET Publicerad:

Regeringen har inte säkrat den svenska modellen

KOMMENTAR Europeiska rådet har enats om ett förslag, en så kallad allmän inriktning, om införandet av trygga och förutsägbara anställningsvillkor. Anställningsvillkor som är trygga och förutsägbara kan ju låta bra, men förslaget utgår från bindande lagstiftning på EU-nivå och tyvärr har de svenska förhandlarna misslyckats med att införa skrivningar som kan trygga vår arbetsmarknadsmodell över tid.
NYHET Publicerad:

Samtliga riksdagspartier kör över regeringen i prestigefråga

EU Alla riksdagspartier säger nej till införandet av den sociala pelaren. "Det är utmärkt att samtliga riksdagspartier säger nej till EU-kommissionens förslag. Det skulle strida mot den svenska modellen", säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

EU på kollisionskurs med den svenska modellen

KOMMENTAR Den svenska modellen hotas av EU-kommissionens nya förslag om en överstatlig centralstyrning av arbetsmarknadsfrågor. Det skulle drabba det svenska avtalsbaserade arbetsmarknadssystemet mycket hårt om EU-kommissionen kan gå in och detaljstyra. De svenska partierna måste sätta stopp för förslaget, skriver Niklas Beckman, arbetsrättsjurist.
NYHET Publicerad:

”En Marche!” - på väg med Macron

ARBETSMARKNAD ”Fransmännen måste räkna med att de som tvingas byta yrke eller bli arbetslösa under sitt yrkesliv blir fler och fler. I en osäker värld blir samtidigt riskerna stora att alla inte får samma rätt vid arbetslöshet. Vi måste därför bygga upp en säkerhet i yrkeslivet som alla kan bygga på.” Det framhåller Frankrikes nye president Macron i sitt program ”En Marche”, På väg.
NYHET Publicerad:

Snabba ändringar ska ske i arbetsrätten

FRANKRIKE Ändringar i arbetsrätten är en av de frågor som står överst i programmet för Macron. Där vill han handla snabbt och använda förordningar. Så snart parlamentet valts ska ett förslag om det vara klart.
NYHET Publicerad:

Macron har tillträtt som ny fransk president

FRANKRIKE Emmanuel Macron är Frankrikes nya president efter François Hollande. Nu ämnar han reformera Frankrikes ekonomi och arbetsmarknad i rekordfart.
NYHET Publicerad:

Reformer behövs för att skapa fler jobb

FRANKRIKE Vid sin månatliga presskonferens i februari lanserade Pierre Gattaz, ordförande för de franska arbetsgivarna i Medef, en blå bok som de ger ut inför presidentvalet i vår. Boken har fått namnet ”Världen förändras, låt oss förändra Frankrike”. Den presenterar de reformer som Frankrike behöver inför morgondagen.
NYHET Publicerad:

Det här vill de franska presidentkandidaterna

FRANKRIKE Francois Fillon, som länge var premiärminister under Sarkozy, fortsätter att kandidera i presidentvalet trots rättegången. "Det behövs en kraftig chock för att skapa full sysselsättning, ökad köpkraft och säkerhet. Vi måste tillbaka till läget som rådde före socialisterna", säger han.
NYHET Publicerad:

Kampen hårdnar alltmer inför presidentvalet

FRANKRIKE Frankrike har senaste tiden varit hårt utsatt både politiskt och ekonomiskt, något som också gjort avtryck inför presidentvalet. Det sker i två omgångar, den 23 april och 7 maj. Under hösten har både socialisterna och de konservativa genomfört en rad interna val. De har starkt färgat den interna politiken, inte minst i press och tv-sända debatter mellan ledande kandidater inom partierna.
NYHET Publicerad:

Fortsatt trögt med jobben

ITALIEN Arbetslösheten var tolv procent i december i fjol, enligt Eurostat. Antalet arbetslösa uppgår till 3,1 miljoner. Ungdomsarbetslösheten ligger på över 40 procent och är den högsta sedan juni 2015.
NYHET Publicerad:

Äntligen färre arbetslösa

FRANKRIKE Arbetslösheten minskade med mer än 107 000 under förra året. Den första nedgången på tio år. I december 2016 var arbetslösheten 9,6 procent, enligt Eurostat.
NYHET Publicerad:

Arbetslösheten fortsätter att sjunka

SPANIEN Arbetslösheten i Spanien föll med över 390 000 jobb förra året, det är största minskningen på tjugo år. Sedan 2012 har den sjunkit med över en miljon arbeten. Sammanlagt ligger den nu på 3,7 miljoner, den lägsta siffran på sju år.
NYHET Publicerad:

Tyska arbetsmarknaden fortsatt stark

TYSKLAND "Tyska arbetsmarknaden går stark in i det nya året". Det säger tyska arbetsministern Andrea Nahles. Vid årsskiftet hade arbetslösheten sjunkit till 2,7 miljoner. Det är 104 000 färre än 2015.
NYHET Publicerad:

Handslag ska öka delaktigheten i EU

EU Genom ett EU-handslag vill regeringen och arbetsmarknadens parter arbeta för mer delaktighet och kunskap när det gäller EU. ”Ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt EU är viktigt för ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt Sverige”, sade Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

E-handlare rasar mot nya EU-regler

REGELKRÅNGEL Ett nytt förslag från EU-kommissionen om att stoppa så kallad geoblockering väcker ilska bland Europas e-handlare. Idén att e-butikerna måste sälja sina varor till samtliga EU-länder skapar merkostnader och krångel. Reglerna är helt enkelt omöjliga att följa. ”Kraven riskerar hålla tillbaka tillväxten av nya spännande e-handelsföretag”, säger Jörgen Bödmar, e-handlare.
NYHET Publicerad:

"Integrationen av flyktingar är inget sprinterlopp"

TYSKLAND Integrationen av flyktingar är ingen sprintersträcka utan ett maratonlopp. Det slår den tyska arbetsgivarorganisationen BDA fast och pekar på fler behov som måste tillgodoses för att flyktingarna snabbt ska komma i jobb och få nödvändig utbildning.
NYHET Publicerad:

Flexiblare arbetstider i Österrike

ÖKAD FLEXIBILITET Den österrikiska metallindustrin har enats om en flexibel arbetstidsmodell som trädde i kraft den 1 juli och som gäller i tre år framåt. Avtalet prisas av både arbetsgivare och fackförbund.
NYHET Publicerad:

Många förlorare i strid om fransk arbetsrätt

FRANKRIKE Den bittra striden om en förändring av den franska arbetsrätten som pågått nästan hela våren har åtminstone tillfälligt fått ett slut. Den nya lagen som arbetsministern Myriam El Khomri står bakom antogs i parlamentet den 21 juli. Men egentligen är varken regering, arbetsgivare eller fackförbund segrare.