Österrike trappar upp mot arbetslösheten

NYHET Publicerad

ARBETSLÖSHET Den österrikiska arbetslösheten låg i augusti på 8,3 procent vilket är 1,1 procent högre än för ett år sedan. Det innebär 330 000 arbetslösa och nära 60 000 i arbetsmarknadsutbildning.

– Arbetslösheten är som förut rekordhög. Och den stiger ytterligare. Österrike ligger nu bara sexa i EU när det gäller låg arbetslöshet. När arbetslösheten fallit i 24 av EU:s 28 medlemsstater är Österrike ett av de länder där den stigit, säger Martin Gleitsmann, som leder socialpolitiska avdelningen hos de österrikiska arbetsgivarna i WKÖ.

Jämfört med augusti förra året ökade dock arbetslösheten mycket litet. Sysselsättningen har samtidigt gått upp och ligger totalt på 3,63 miljoner. Det är 30 000 fler än för ett år sedan. Också de lediga platserna har stigit och var i augusti drygt 43 000, vilket är 35 procent fler än augusti förra året. Österrikiska AMS har hittills under året förmedlat drygt 425 000 personer till lediga jobb.

Den ekonomiska tillväxten i landet fortsätter, men den räcker ändå inte till för att sänka arbetslösheten, konstaterar AMS.

Många företag lyckas inte fylla sitt behov av yrkeskunniga.

– Arbetslösa som inte har de rätta kvalifikationerna bör framöver i större utsträckning utbildas direkt i företagen. Då kan luckan mellan tillgång och behov av arbetskraft fyllas bättre, säger Martin Gleitsmann.

I genomsnitt tar det 136 dagar innan de som blivit arbetslösa får nytt jobb.

– Många undersökningar visar samtidigt att inget hinder är större för att få anställning på nytt än en längre arbetslöshet. Större uppmärksamhet borde därför ägnas åt sökandes ansträngningar att få nytt jobb, menar Gleitsmann.

Han anser också att man bör pröva i vilken mån erkända flyktingar kan sysselsättas i allmännyttiga tjänster om de inte är lämpade för arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Glädjande i utvecklingen är den ökande sysselsättningen i åldersgruppen 50+. Den har stigit med 50 000 till sammanlagt 940 000.

Geografiskt minskar nu arbetslösheten i flera landsdelar, allra mest i Tyrolen. Den ökar dock på flera håll, bland annat i Wien där den steg med 2,5 procent.

Den bransch som föll mest är byggnadsindustrin där arbetslösheten minskade med drygt 7 procent. Bland ungdomar har den minskat i flera månader. Ungdomsarbetslösheten i Österrike var enligt eurostat 11,3 procent, den fjärde lägsta i EU.

Christoph Leitl, ordförande i WKÖ, understryker att landets ekonomi stagnerat i fyra år.

– Med en ”New Deal”, en pakt för jobben, kan vi ta oss tillbaka till toppen. Annars går vi mot 600 000 arbetslösa om fem år. För att övervinna svackan i investeringar krävs lättnader och allmänt minskad byråkrati, säger han.

Österrikes nye regeringschef i koalitionsregeringen mellan socialdemokrater och de konservativa, Christian Kern, som tillträdde i våras vill satsa på en ”New Deal” för att få fart på de privata investeringarna. Dit hör också att angripa byråkratin, införa flexiblare arbetstider och en tydligare linje för invandrare. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sex trender som avgör framtidens arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Hur Europa ska stärka det mänskliga kapitalet och öka medborgarnas engagemang är några av de frågor som ligger till grund för att skapa framtidens arbetsmarknad. I en rapport från Mc Kinsey analyseras sex trender som behöver hanteras för att tillväxten ska komma alla till del, skriver Janerik Larsson.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden behöver mer av Macrons reformiver

DEBATT Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen. 
NYHET Publicerad:

Regeringen har inte säkrat den svenska modellen

KOMMENTAR Europeiska rådet har enats om ett förslag, en så kallad allmän inriktning, om införandet av trygga och förutsägbara anställningsvillkor. Anställningsvillkor som är trygga och förutsägbara kan ju låta bra, men förslaget utgår från bindande lagstiftning på EU-nivå och tyvärr har de svenska förhandlarna misslyckats med att införa skrivningar som kan trygga vår arbetsmarknadsmodell över tid.
NYHET Publicerad:

Samtliga riksdagspartier kör över regeringen i prestigefråga

EU Alla riksdagspartier säger nej till införandet av den sociala pelaren. "Det är utmärkt att samtliga riksdagspartier säger nej till EU-kommissionens förslag. Det skulle strida mot den svenska modellen", säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

EU på kollisionskurs med den svenska modellen

KOMMENTAR Den svenska modellen hotas av EU-kommissionens nya förslag om en överstatlig centralstyrning av arbetsmarknadsfrågor. Det skulle drabba det svenska avtalsbaserade arbetsmarknadssystemet mycket hårt om EU-kommissionen kan gå in och detaljstyra. De svenska partierna måste sätta stopp för förslaget, skriver Niklas Beckman, arbetsrättsjurist.
NYHET Publicerad:

”En Marche!” - på väg med Macron

ARBETSMARKNAD ”Fransmännen måste räkna med att de som tvingas byta yrke eller bli arbetslösa under sitt yrkesliv blir fler och fler. I en osäker värld blir samtidigt riskerna stora att alla inte får samma rätt vid arbetslöshet. Vi måste därför bygga upp en säkerhet i yrkeslivet som alla kan bygga på.” Det framhåller Frankrikes nye president Macron i sitt program ”En Marche”, På väg.
NYHET Publicerad:

Snabba ändringar ska ske i arbetsrätten

FRANKRIKE Ändringar i arbetsrätten är en av de frågor som står överst i programmet för Macron. Där vill han handla snabbt och använda förordningar. Så snart parlamentet valts ska ett förslag om det vara klart.
NYHET Publicerad:

Macron har tillträtt som ny fransk president

FRANKRIKE Emmanuel Macron är Frankrikes nya president efter François Hollande. Nu ämnar han reformera Frankrikes ekonomi och arbetsmarknad i rekordfart.
NYHET Publicerad:

Reformer behövs för att skapa fler jobb

FRANKRIKE Vid sin månatliga presskonferens i februari lanserade Pierre Gattaz, ordförande för de franska arbetsgivarna i Medef, en blå bok som de ger ut inför presidentvalet i vår. Boken har fått namnet ”Världen förändras, låt oss förändra Frankrike”. Den presenterar de reformer som Frankrike behöver inför morgondagen.
NYHET Publicerad:

Det här vill de franska presidentkandidaterna

FRANKRIKE Francois Fillon, som länge var premiärminister under Sarkozy, fortsätter att kandidera i presidentvalet trots rättegången. "Det behövs en kraftig chock för att skapa full sysselsättning, ökad köpkraft och säkerhet. Vi måste tillbaka till läget som rådde före socialisterna", säger han.
NYHET Publicerad:

Kampen hårdnar alltmer inför presidentvalet

FRANKRIKE Frankrike har senaste tiden varit hårt utsatt både politiskt och ekonomiskt, något som också gjort avtryck inför presidentvalet. Det sker i två omgångar, den 23 april och 7 maj. Under hösten har både socialisterna och de konservativa genomfört en rad interna val. De har starkt färgat den interna politiken, inte minst i press och tv-sända debatter mellan ledande kandidater inom partierna.
NYHET Publicerad:

Fortsatt trögt med jobben

ITALIEN Arbetslösheten var tolv procent i december i fjol, enligt Eurostat. Antalet arbetslösa uppgår till 3,1 miljoner. Ungdomsarbetslösheten ligger på över 40 procent och är den högsta sedan juni 2015.
NYHET Publicerad:

Äntligen färre arbetslösa

FRANKRIKE Arbetslösheten minskade med mer än 107 000 under förra året. Den första nedgången på tio år. I december 2016 var arbetslösheten 9,6 procent, enligt Eurostat.
NYHET Publicerad:

Arbetslösheten fortsätter att sjunka

SPANIEN Arbetslösheten i Spanien föll med över 390 000 jobb förra året, det är största minskningen på tjugo år. Sedan 2012 har den sjunkit med över en miljon arbeten. Sammanlagt ligger den nu på 3,7 miljoner, den lägsta siffran på sju år.
NYHET Publicerad:

Tyska arbetsmarknaden fortsatt stark

TYSKLAND "Tyska arbetsmarknaden går stark in i det nya året". Det säger tyska arbetsministern Andrea Nahles. Vid årsskiftet hade arbetslösheten sjunkit till 2,7 miljoner. Det är 104 000 färre än 2015.
NYHET Publicerad:

Handslag ska öka delaktigheten i EU

EU Genom ett EU-handslag vill regeringen och arbetsmarknadens parter arbeta för mer delaktighet och kunskap när det gäller EU. ”Ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt EU är viktigt för ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt Sverige”, sade Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

E-handlare rasar mot nya EU-regler

REGELKRÅNGEL Ett nytt förslag från EU-kommissionen om att stoppa så kallad geoblockering väcker ilska bland Europas e-handlare. Idén att e-butikerna måste sälja sina varor till samtliga EU-länder skapar merkostnader och krångel. Reglerna är helt enkelt omöjliga att följa. ”Kraven riskerar hålla tillbaka tillväxten av nya spännande e-handelsföretag”, säger Jörgen Bödmar, e-handlare.
NYHET Publicerad:

"Integrationen av flyktingar är inget sprinterlopp"

TYSKLAND Integrationen av flyktingar är ingen sprintersträcka utan ett maratonlopp. Det slår den tyska arbetsgivarorganisationen BDA fast och pekar på fler behov som måste tillgodoses för att flyktingarna snabbt ska komma i jobb och få nödvändig utbildning.
NYHET Publicerad:

Flexiblare arbetstider i Österrike

ÖKAD FLEXIBILITET Den österrikiska metallindustrin har enats om en flexibel arbetstidsmodell som trädde i kraft den 1 juli och som gäller i tre år framåt. Avtalet prisas av både arbetsgivare och fackförbund.
NYHET Publicerad:

Många förlorare i strid om fransk arbetsrätt

FRANKRIKE Den bittra striden om en förändring av den franska arbetsrätten som pågått nästan hela våren har åtminstone tillfälligt fått ett slut. Den nya lagen som arbetsministern Myriam El Khomri står bakom antogs i parlamentet den 21 juli. Men egentligen är varken regering, arbetsgivare eller fackförbund segrare.