Tung reformväg

NYHET Publicerad

ITALIEN Långsamt återhämtar sig italiensk ekonomi. Tillväxten ökar liksom sysselsättningen. Men fortfarande är arbetskraftskostnaderna för höga, produktiviteten för låg. "Italien måste fortsätta på reformvägen", säger Vincenzo Boccia, ny ordförande för de italienska arbetsgivarna i Confindustria.

Italiens ekonomi är utan tvekan åter på väg upp men någon stadigare uppgång går ännu inte att tala om, anser den nye ordföranden för de italienska arbetsgivarna i Confindustria, Vincenzo Boccia.

– Uppgången är blygsam, och det tar lång tid innan den kan ta oss tillbaka till nivåerna före recessionen. Men Italien måste fortsätta på reformvägen. Vad som krävs är en politik som förbättrar konkurrensmöjligheterna, säger Vincenzo Boccia.

Utgångspunkten är arbetskostnaden i Italien. Den har ökat med 30 procent jämfört med Tyskland och leder till konkurrensförlust.

– Vi måste minska den, främst genom att ändra förhållandet mellan lön och produktivitet. Inte genom att sätta låga löner utan genom en anpassning till produktiviteten. Vidare bör de privata investeringarna stimuleras. Det är något som vi uppmanar regeringen till, säger Vincenzo Boccia.

Han nämner att man i utlandet ofta frågar hur det är möjligt att Italien efter så många års enighet som land ännu inte lyckats lösa problemen med ekonomin i Syditalien. Boccia pekar på bristen i infrastruktur som särskilt drabbar landsändan.

– Vad som krävs där är helt enkelt intensivare åtgärder men av samma slag som i övriga delar av landet, understryker han.

Boccia efterträdde nyligen tidigare ordföranden för Confindustria, Giorgio Squinzi, som lett organisationen i fyra år.

Samtidigt syns nu tecken på att italienska arbetsmarknaden sakta återhämtar sig. Första kvartalet i år ökade sysselsättningen med drygt 240 000 jämfört med samma tid förra året. Det visar färska siffror från italienska statistikinstitutet Istat.

Arbetslösheten första kvartalet i år låg kvar på samma nivå som sista kvartalet 2015. Men den föll med nära en procentenhet jämfört med samma tid 2015.

Första kvartalet i år ökade också tillväxten i den italienska ekonomin. Det har gjort att allt fler söker sig ut på arbetsmarknaden, något som lett till att både sysselsättningen och arbetslösheten gradvis har ökat. Det framgår av siffrorna från Istat för april. Arbetslösheten steg då till 11,7 procent från 11,5 procent i mars. De arbetslösa närmade sig totalt 3 miljoner (2,986 miljoner).

En tendens är att allt fler får fast jobb medan de tillfälligt anställda minskar, något som också är en följd av premiärministern Renzis arbetsmarknadsreformer. Allt fler äldre mellan 50 och 64 år kommer också i arbete. 

Geografiskt sker också förändringar. Efter sju år tycks Syditalien nu på väg att ta sig ur den länge till synes oundvikliga nedgång man levt i när det gäller tillväxt och sysselsättning. Ekonomin i söder växte förra året med en procent. Det var lika mycket som i de snabbväxande nordvästra delarna av Iandet.

Sysselsättningen ökade nu också mest i Syditalien där den steg med 1,5 procent jämfört med 0,5 procent i nordvästra och mellersta Italien. De flesta nya jobben i söder kom till inom handel, offentliga tjänster, transport och telekommunikationer.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sex trender som avgör framtidens arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Hur Europa ska stärka det mänskliga kapitalet och öka medborgarnas engagemang är några av de frågor som ligger till grund för att skapa framtidens arbetsmarknad. I en rapport från Mc Kinsey analyseras sex trender som behöver hanteras för att tillväxten ska komma alla till del, skriver Janerik Larsson.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden behöver mer av Macrons reformiver

DEBATT Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen. 
NYHET Publicerad:

Regeringen har inte säkrat den svenska modellen

KOMMENTAR Europeiska rådet har enats om ett förslag, en så kallad allmän inriktning, om införandet av trygga och förutsägbara anställningsvillkor. Anställningsvillkor som är trygga och förutsägbara kan ju låta bra, men förslaget utgår från bindande lagstiftning på EU-nivå och tyvärr har de svenska förhandlarna misslyckats med att införa skrivningar som kan trygga vår arbetsmarknadsmodell över tid.
NYHET Publicerad:

Samtliga riksdagspartier kör över regeringen i prestigefråga

EU Alla riksdagspartier säger nej till införandet av den sociala pelaren. "Det är utmärkt att samtliga riksdagspartier säger nej till EU-kommissionens förslag. Det skulle strida mot den svenska modellen", säger vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

EU på kollisionskurs med den svenska modellen

KOMMENTAR Den svenska modellen hotas av EU-kommissionens nya förslag om en överstatlig centralstyrning av arbetsmarknadsfrågor. Det skulle drabba det svenska avtalsbaserade arbetsmarknadssystemet mycket hårt om EU-kommissionen kan gå in och detaljstyra. De svenska partierna måste sätta stopp för förslaget, skriver Niklas Beckman, arbetsrättsjurist.
NYHET Publicerad:

”En Marche!” - på väg med Macron

ARBETSMARKNAD ”Fransmännen måste räkna med att de som tvingas byta yrke eller bli arbetslösa under sitt yrkesliv blir fler och fler. I en osäker värld blir samtidigt riskerna stora att alla inte får samma rätt vid arbetslöshet. Vi måste därför bygga upp en säkerhet i yrkeslivet som alla kan bygga på.” Det framhåller Frankrikes nye president Macron i sitt program ”En Marche”, På väg.
NYHET Publicerad:

Snabba ändringar ska ske i arbetsrätten

FRANKRIKE Ändringar i arbetsrätten är en av de frågor som står överst i programmet för Macron. Där vill han handla snabbt och använda förordningar. Så snart parlamentet valts ska ett förslag om det vara klart.
NYHET Publicerad:

Macron har tillträtt som ny fransk president

FRANKRIKE Emmanuel Macron är Frankrikes nya president efter François Hollande. Nu ämnar han reformera Frankrikes ekonomi och arbetsmarknad i rekordfart.
NYHET Publicerad:

Reformer behövs för att skapa fler jobb

FRANKRIKE Vid sin månatliga presskonferens i februari lanserade Pierre Gattaz, ordförande för de franska arbetsgivarna i Medef, en blå bok som de ger ut inför presidentvalet i vår. Boken har fått namnet ”Världen förändras, låt oss förändra Frankrike”. Den presenterar de reformer som Frankrike behöver inför morgondagen.
NYHET Publicerad:

Det här vill de franska presidentkandidaterna

FRANKRIKE Francois Fillon, som länge var premiärminister under Sarkozy, fortsätter att kandidera i presidentvalet trots rättegången. "Det behövs en kraftig chock för att skapa full sysselsättning, ökad köpkraft och säkerhet. Vi måste tillbaka till läget som rådde före socialisterna", säger han.
NYHET Publicerad:

Kampen hårdnar alltmer inför presidentvalet

FRANKRIKE Frankrike har senaste tiden varit hårt utsatt både politiskt och ekonomiskt, något som också gjort avtryck inför presidentvalet. Det sker i två omgångar, den 23 april och 7 maj. Under hösten har både socialisterna och de konservativa genomfört en rad interna val. De har starkt färgat den interna politiken, inte minst i press och tv-sända debatter mellan ledande kandidater inom partierna.
NYHET Publicerad:

Fortsatt trögt med jobben

ITALIEN Arbetslösheten var tolv procent i december i fjol, enligt Eurostat. Antalet arbetslösa uppgår till 3,1 miljoner. Ungdomsarbetslösheten ligger på över 40 procent och är den högsta sedan juni 2015.
NYHET Publicerad:

Äntligen färre arbetslösa

FRANKRIKE Arbetslösheten minskade med mer än 107 000 under förra året. Den första nedgången på tio år. I december 2016 var arbetslösheten 9,6 procent, enligt Eurostat.
NYHET Publicerad:

Arbetslösheten fortsätter att sjunka

SPANIEN Arbetslösheten i Spanien föll med över 390 000 jobb förra året, det är största minskningen på tjugo år. Sedan 2012 har den sjunkit med över en miljon arbeten. Sammanlagt ligger den nu på 3,7 miljoner, den lägsta siffran på sju år.
NYHET Publicerad:

Tyska arbetsmarknaden fortsatt stark

TYSKLAND "Tyska arbetsmarknaden går stark in i det nya året". Det säger tyska arbetsministern Andrea Nahles. Vid årsskiftet hade arbetslösheten sjunkit till 2,7 miljoner. Det är 104 000 färre än 2015.
NYHET Publicerad:

Handslag ska öka delaktigheten i EU

EU Genom ett EU-handslag vill regeringen och arbetsmarknadens parter arbeta för mer delaktighet och kunskap när det gäller EU. ”Ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt EU är viktigt för ett starkt, välfungerande och konkurrenskraftigt Sverige”, sade Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

E-handlare rasar mot nya EU-regler

REGELKRÅNGEL Ett nytt förslag från EU-kommissionen om att stoppa så kallad geoblockering väcker ilska bland Europas e-handlare. Idén att e-butikerna måste sälja sina varor till samtliga EU-länder skapar merkostnader och krångel. Reglerna är helt enkelt omöjliga att följa. ”Kraven riskerar hålla tillbaka tillväxten av nya spännande e-handelsföretag”, säger Jörgen Bödmar, e-handlare.
NYHET Publicerad:

"Integrationen av flyktingar är inget sprinterlopp"

TYSKLAND Integrationen av flyktingar är ingen sprintersträcka utan ett maratonlopp. Det slår den tyska arbetsgivarorganisationen BDA fast och pekar på fler behov som måste tillgodoses för att flyktingarna snabbt ska komma i jobb och få nödvändig utbildning.
NYHET Publicerad:

Flexiblare arbetstider i Österrike

ÖKAD FLEXIBILITET Den österrikiska metallindustrin har enats om en flexibel arbetstidsmodell som trädde i kraft den 1 juli och som gäller i tre år framåt. Avtalet prisas av både arbetsgivare och fackförbund.
NYHET Publicerad:

Många förlorare i strid om fransk arbetsrätt

FRANKRIKE Den bittra striden om en förändring av den franska arbetsrätten som pågått nästan hela våren har åtminstone tillfälligt fått ett slut. Den nya lagen som arbetsministern Myriam El Khomri står bakom antogs i parlamentet den 21 juli. Men egentligen är varken regering, arbetsgivare eller fackförbund segrare.